Uppföljning celiaki?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej!

Marie heter jag och har varit med i er förening några år sen jag fick min diagnos celiaki. Jag funderar över uppföljning av celiaki. Är detta rekommenderat? Jag har inte varit på en enda uppföljning av min intolerans sen jag fick diagnosen konstaterad genom gastroskopi och efter att ha pratat med dietist en gång. Detta var för cirka 6 år sen. Jag blev bättre efter jag slutade med gluten men är fortfarande inte helt bra och blir nu oftare ‘uppblåst’, får ont och är trött igen. Jag försökte få en koll på uppföljning på min vårdcentral men dom visste inte vad det innebar eller hur dom skulle göra det så jag vet inte vart jag vända mig angående detta? För att komma till en dietist måste jag väl ha remiss från vårdcentralen? Kan jag säga något till dom på vårdcentralen/ vad dom kan kolla upp? Eller finns det någon annanstans jag kan vända mig för detta? Special avdelning för mag-tarm sjukdomar el. dyl. Bor i Malmö. (Jag fick min diagnos och var hos dietist på annan ort där jag då bodde för 6 år sen)

Kan det vara så att jag ska testa naturligt glutenfritt?

Tacksam om du kan svara.

/Marie

Svar

Hej Marie!

Tyvärr finns inga nationella riktlinjer för hur celiakipatienter ska följas upp. I de flesta Landsting följs barn upp till 16 år årligen, men därefter ser det olika ut. Oftast sker uppföljningen  av vuxna celiakipatienter i Primärvården (vårdcentralen), men det kan också ske på gastromottagningen på sjukhuset. Jag kan tyvärr inte svara på hur det ser ut där du bor.

Det prov som brukar tas är ett blodprov där man tittar efter antikroppar mot transglutaminas. Skulle det finnas sådana antikroppar kan det tyda på att kosten inte är helt glutenfri. Vid misstänkt vitamin- eller mineralbrist tas ibland även prov för järn- och B12-brist.

Eftersom du inte känner dig helt bra trots glutenfri kost tycker jag absolut att du ska se till att få träffa en dietist för att gå igenom din kost och om det eventuellt kan vara så att du omedvetet får i dig gluten, eller om det är något annat du reagerar på. Även här ser det olika ut. På vissa ställen krävs remiss från läkare för att träffa dietist medan du på andra ställen kan få träffa dietist direkt. Mitt råd till dig är att vända dig till vårdcentralen igen, alternativt till Celiakiföreningen i Skåne som vet mer om hur det fungerar lokalt.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg dietist