Vad äta vid mjölkallergi och laktosintolerans?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

När man har både mjölkallergi och laktos vilken kost gäller då?

 

Svar

Med mjölkallergi menas att man är allergisk mot något av proteinerna som finns i mjölk. Man måste då hålla sig till en kost helt utan mjölk och produkter gjorda av mjölk. Att vara laktosintolerant innebär att man har brist på enzymet ett enzym i tunntarmen som bryter ner laktos, som är en sockerart som finns i mjölk. Är man endast laktosintolerant kan man använda sig av mjölkprodukter där laktosen tagits bort (låglaktos eller laktosfritt), men om man som i din fråga är både mjölkproteinallergisk och laktosintolerant måste man hålla sig till en helt mjölkfri kost. Äter du en kost fri från mjölkprotein blir den automatiskt också fri från laktos, men inte tvärt om.

Istället för mjölk finns produkter baserade på till exempel havre, ris och soja som ersättning för till exempel mjölk, yoghurt, matlagningsgrädde och glass. Det finns även smör och margarin som är fritt från mjölk. Saker att se upp med är till exempel charkprodukter, pulvermat och kryddblandningar som kan innehålla mjölkpulver samt mat som är stekt i smör eller margarin som innehåller mjölk.

Om du vill veta mer så gå gärna in på Svenska Celiakiförbundets hemsida (www.celiaki.se) där du kan läsa mer om både mjölkproteinallergi och laktosintolerans. Personen det gäller bör även få prata med en dietist för att få hjälp med vad han eller hon kan äta och inte.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent