Vad göra?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej dietisten!

Efter massa problem med magen så märkte jag att när jag i början på sommaren bytte frukostmackorna och kvällsmackorna mot frukt så blev jag mycket bättre. Men så fort mackorna åker fram så kommer magsmärtorna och den dåliga magen som ett brev på posten. För några veckor sedan hade jag både tagit en vegoburgare på stan och sedan ätit kakor och bullar hos några vänner och blev jättedålig. Sedan dess har jag bara ätit gluten när jag har varit hemma och inte på jobbet eller andra ställen ens i små mängder (ifall att jag skulle bli så dålig igen). Idag gjorde jag ett sånt där blodprov som man kan göra hemma och det visade utan tvekan ett negativt resultat. Kan min minskade konsumtion av gluten ha gjort att testet visade fel eller ska jag se det som att det bara är en tillfällighet att jag mår bra så länge jag inte äter gluten?

Jag läste om att man kan göra en biopsi men jag sväljer bara inte ner en slang. Det finns inte på kartan! Det finns väl ingen poäng med att gå till läkaren och göra samma test som man kan göra hemma, eller?

Min plan nu är att helt enkelt utesluta gluten ur min kost. Låter det vettigt? Jag är vegan sedan 13 år så jag har bra koll på vad jag äter och vad det innehåller. Jag har ju redan bytt ut pasta och sånt mot motsvarande glutenfritt och det är ju superenkelt.

Mvh Sofia

Svar

Hej Sofia!

Precis som du skriver så visar varken självtesterna eller de tester du kan göra på vårdcentralen någonting om du inte äter gluten. Testerna visar om du har antikroppar mot gluten och för att du ska ha det så måste du ha ätit gluten under en period.

Som det står i instruktionerna för självtestet så är detta inte helt tillförlitligt. Du bör därför gå till läkare för att i första hand ta ett blodprov om du misstänker att du har celiaki. Men som sagt, då måste du först ha ätit gluten under ett par månader. För att kunna säkerställa en diagnos måste man tyvärr göra en biopsi. Jag förstår att det kan kännas obehagligt, men du får bedövning.

Att få en diagnos är viktigt, dels för att inte utesluta livsmedel i onödan och dels för att inte missa andra eventuella sjukdomar. Jag skulle därför råda dig att söka hjälp på din vårdcentral för att utreda om det är celiaki du har.

Lycka till!

Hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. dietist