Hur mycket gluten behöver ätas inför gastroskopin?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej,
min 3-åriga dotter har äntligen fått göra ett blodprov som visade att hon är glutenintolerant. Den första läkaren ville ge oss remiss till dietist direkt, så under tiden slutade vi med gluten helt till henne. Men istället fick vi komma till en ny läkare som skickar henne på gastroskopi. Vi hann hålla upp med gluten i en vecka och hon mådde såklart bättre av det. Nu vill den nya läkaren att vi skulle sätta tillbaka henne på kost med gluten tills dess gastroskopin är gjord, vilket kan ta 1-1,5 månader.

Min fråga är nu: hur lång tid tar det för en så här liten tarm att läka? Måste vi verkligen ge henne gluten? hon mår ju så mycket sämre av det. Om vi måste, hur stora doser behöver hon? hon får just nu välling på morgonen (vanlig havrevälling) men inte så mycket mer… räcker det eller äventyrar jag resultatet på gastron genom att inte ge henne mer?

Mvh Sara

Svar

Hej Sara!

Jag förstår att detta är ett dilemma för er. Tråkigt att det blivit en miss i kommunikationen mellan läkarna. Det är jättesvårt att säga exakt hur lång tid det tar för tarmen att läka och även hur mycket gluten er dotter behöver äta för att man ska kunna se en skada på tarmen vid gastroskopin. Om havrevällingen hon får endast innehåller havre (inte vete, råg eller korn) är det inte “tillräckligt” med gluten, då havre i ren form är glutenfritt. Ni bör isåfall ge henne annan gluteninnehållande mat också.

Håller tummarna för att ni får en snar tid för gastroskopin.

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg. Dietist