Vid panering och liknande maträtter behöver jag råd

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej, Åsa!
Gluten allergikern  här! 🙂
Jag älskar matlagning och hjälper ofta till att laga mat och baka bröd.
Jag skulle gärna vilja ha recept på ett riktigt grovt matbröd som blir något rejält att bita i. De flesta recept som jag hittat är ljusa fina bröd. Har du några bra förslag?
Det får gärna vara matbröd inget knäckebröd.

Nu till mitt problem!
Jag gillar inlagd stekt makrill och strömming. Det gäller panering, jag har kollat runt på nätet de recept jag sett innehåller rågmjöl eller ströbröd. Finns det något glutenfritt alternativ som är likabra att använda och ger samma känsla och konsistens?
Jag har inte varit diagnostiserad så länge, men jag tål inte gluten, har hud celiaki med om man nu kan säga så?
Hoppas verkligen att du kan hjälpa mig.
Ha det bäst!
Tjingeling!
Sigge

Svar

Hej Sigge och tack för dina frågor! Roligt att du gillar att baka och laga mat!

Här kommer tips på två lite grövre glutenfria bröd, ett med bikarbonat som lätt blandas ihop för hand och ett med jäst som gärna görs i hushållsassistent.

 

Arholmabröd – 1 långpanna

Ingredienser

1 l fil

2-3 rivna äpplen

10 dl fin mix

3 dl grov mix

4 dl havregryn

2 dl linfrö

2 dl solrosfrö

2 tsk salt

2 dl russin

5 tsk bikarbonat
Gör såhär:

1.blanda fil och rivet äpple

2.blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i filblandningen

3.bre ut smeten på en plåt med bakplåtspappaer (den ska vara kladdig)

4.grädda i 1 h och 10 min i 175 grader

5.låt brödet svalna och skär det i rutor som också skärs på mitten (horisontellt)

 

Grovt matbröt – 2 limpor

Ingredienser

4 dl vatten

1 dl linfrö

2 dl bovete

50 g jäst

2 dl vatten

50 g rumsvarmt smör eller margarin

1/2 dl mörk sirap

1 msk ättiksprit

2 tsk salt

1 msk brödkryddor

13-14 dl Finax Glutenfri Mjölmix (800 g)

smör eller margarin

 

Gör så här:

1.Börja med att koka upp 4 dl vatten och häll det hett över linfrö och bovete som mätts upp i en bunke. Rör om och ställ skållningen åt sidan att vila till fingertemperatur under bakduk.

2.Smula ner jästen i den ljumma skållningen. Tillsätt 2 dl fingervarmt vatten och rör om tills jästen är upplöst.

3.Klicka ner matfettet och tillsätt därefter de övriga ingredienserna. Bearbeta degen, helst i en hushållsassistent, i 5 minuter.

4.Låt degen vila i bunken under bakduk i ca 30 minuter.

5.Stjälp upp degen på bakbord som mjölats med lite mjölmix. Dela den i två lika stora bitar som formas till avlånga bröd.

6.Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och ställ dem att jäsa i ca 20 minuter, under bakduk. Sätt ugnen på 225º.

7.Grädda de färdigjästa bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

8.Smält lite smör eller margarin att pensla över bröden direkt då de tagits ur ugnen.

När det gäller panering finns det flera sorters glutenfritt ströbröd t.ex. från Oldana och Finax. Det går även bra att panera med pofiber eller med polenta.

 

Lycka till!

 

Hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. dietist