Allergisk av att äta glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Jag blev diagnoserad med celaki för 8 månader sen och har varit utan gluten sen dess, men mår fortfarande inte bra trots att jag ätit vitaminer av det jag hade brist på. Jag har sedan några månader tillbaka också fått alopecia areata. Läste någon artikel om att när man slutar med gluten kan man ibland bli allergisk mot annat också, tex mjölkprotein. Vad tror du, kan det vara så att jag blivit allergisk mot någonting annat?

Svar

Hej,

Man brukar säga att det tar drygt 1 år för tarmen att läka, om man fått celiaki i vuxen ålder. Så det är möjligt att det kommer att ta lite längre tid tills det att du mår bättre. Jag råder dig att ta kontakt med din läkare eller dietist om du har många frågor.

Vänligen,

Dietist Ylva

Dölj

Jag blev diagnoserad med celaki för 8 månader sen och har varit utan gluten sen dess, men mår fortfarande inte bra trots att jag ätit vitaminer av det jag hade brist på. Jag har sedan några månader tillbaka… Visa hela frågan

Allergisk mot Ipren?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej jag har fått allergisk reaktion 4 gånger på två månader. Läpparna kliar o svullnar upp hela ansiktet blir påverkat av svullnad. Jag själv tror att det är Ipren som orsakat reaktionen men blodprover visar inget på vete , mjölk , ägg ska jag utesluta det ur kosten?

Svar

Hej,

Jag kan inte svara på din fråga utan rekommenderar att du tar kontakt med din vårdcentral.

Vänligen

Dietist Ylva

Dölj

Hej jag har fått allergisk reaktion 4 gånger på två månader. Läpparna kliar o svullnar upp hela ansiktet blir påverkat av svullnad. Jag själv tror att det är Ipren som orsakat reaktionen men blodprover visar… Visa hela frågan

Kan man vara allergisk mot gluten?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Man kan vara alergisk mot gluten =värre än att vara överkänslig.
Då kan man inte inta de där 20ppm ens!!

Svar

Hej,

Det stämmer att man kan vara allergisk mot de proteiner som finns i vete, råg och/eller korn, så kallad sädesslagsallergi. Vanligast är allergi mot vete. Allergier skiljer sig från glutenintolerans på så sätt att känsligheten kan variera mycket mellan olika personer. För personer som har celiaki så är 20 ppm en säker gräns för glutenfria produkter. De flesta med veteallergi tål de glutenfria produkterna, men i sällsynta fall behöver kosten vara naturligt fri från gluten – det vill säga att man även undviker de produkter som innehåller max 20 ppm gluten. Man ska alltid rådgöra med läkare om man inte blir bättre av koständringen, så att man också kan få hjälp av dietist.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner, leg. dietist

Dölj

Man kan vara alergisk mot gluten =värre än att vara överkänslig. Då kan man inte inta de där 20ppm ens!! Visa hela frågan

Gluten, ägg & mjölkfritt

Senast uppdaterad: 2014-02-04

Hej,
har lite frågor om dessa allergier. Jag själv är gluten & laktosintolerant och min son som jag ammar har fått äggallergi & troligtvis mjölkproteinsallergi.
Läkaren som vi vart hos säger att ägg ej går över via bröstmjölken, men jag tycker prickarna återkommer när jag ätit ägg, vet du hur det ligger till med detta?
Vet du om havreprodukter är glutenfria? Äter nu alpros sojaprodukter, men sägs att det är bäst att undvika soja då risken finns att allergibarn även blir allergiska mot soja... vet du något om detta? och om det då finns andra produkter som ersätter mjölk & grädde?

Sen vore jag tacksam för tips på fika, frukostar & maträtter, eller om det finns ngn bra sida att gå in på.

Många frågor blir det.
tack på förhand!
mvh Jennie

Svar

Hej Jennie!

Jag förstår att det blir en hel del att hålla reda på med flera olika allergier. Först och främst skulle jag råda dig att via din läkare försöka få en remiss till dietist, om ni inte redan fått det. Där kan ni få mer individuella råd och även följa upp hur det går. Så länge ska jag dock försöka besvara dina frågor.

När det gäller ägg och amning ser det lite olika ut. Många barn med äggallergi klarar av att mamman äter ägg, men inte alla. Om din son får symtom efter att du ätit ägg behöver även du undvika ägg i din kost.

Havreprodukter från t.ex. Oatly ligger under 100 ppm gluten, dvs låg glutenhalt. Då de ej är gjorda av ren havre får de dock inte märkas som glutenfria.

När det gäller soja så finns ett samband mellan mjölkallergi och sojaallergi hos små barn, det är alltså vanligare att barn med mjölkproteinallergi utvecklar sojaproteinallergi. Om din son ej har visat någon reaktion mot soja behöver du ej utesluta det ur din kost. Du behöver inte heller utesluta soja ur hans kost, men kan vara försiktig med stora mängder av sojabaserade produkter. Eftersom ni tillsammans har flera olika livsmedel som ni måste undvika är det viktigt att inte utesluta för mycket. Jag skulle därför råda dig att fortsätta med sojabaserade produkter i din kost. Det finns även rismjölk och risgrädde som du kan använda. Detta ska du dock inte ge till din son innan han fyllt 6 år (pga hög halt av tungmetaller). Det finns även andra ersättningar för mjölk som ex. quinoamjölk, mandelmjölk och hasselnötsmjölk. Istället för grädde finns även kokosgrädde. För dig är det viktigt att tänka på att du får i dig tillräckligt med kalcium. Som ammande behöver du få i dig 900 mg kalcium/dag. 1 dl av sojamjölk/rismjölk innehåller 120 mg kalcium. Det finns även kalcium i t.ex. sardiner, gröna grönsaker, mandel och apelsin. Har du svårt att täcka ditt kalciumbehov via kosten finns även receptfria kalciumtillskott att köpa på Apoteket.

Nu vet inte jag hur gammal din son är, men som frukost/mellanmål kan det passa med t.ex.  mjölkfri gröt+fruktpuré,smörgås med mjölkfritt margarin eller havregurt.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

 

Dölj

Hej, har lite frågor om dessa allergier. Jag själv är gluten & laktosintolerant och min son som jag ammar har fått äggallergi & troligtvis mjölkproteinsallergi. Läkaren som vi vart hos säger att ägg… Visa hela frågan

Missvisande blodprov? Även allergier pga glutenintolerans?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

I min dotters blod kunde dom se att hon hade en glutenintolerans. Hon ska göra biopsier på tarmen, kan det vara så att blodprovet är missvisande och hon inte har någon allergi? Vilka allergier är vanliga tillsammans med glutenintolerans? Mvh Annika

 

Svar

Blodprovet din dotter gjort är inte 100-procentigt för att ställa diagnosen glutenintolerans och det är också därför som man alltid måste göra en biopsi. Med största sannolikhet har hon celiaki (glutenintolerans) om värdet av transglutaminas var högt, men som sagt det är inte säkerställt innan biopsin har gjorts och man sett om det finns någon skada på tarmen.

Kroppens reaktion mot gluten är inte samma typ av allergisk reaktion som många andra födoämnesallergier och hänger därför inte samman med dessa. Det som kan vara förknippat med celiaki är att man ofta till en början, innan tarmen har läkt, även blir känslig mot laktos som finns i mjölkprodukter. Denna överkänslighet försvinner dock oftast då tarmen har läkt efter några månader med glutenfri kost.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

I min dotters blod kunde dom se att hon hade en glutenintolerans. Hon ska göra biopsier på tarmen, kan det vara så att blodprovet är missvisande och hon inte har någon allergi? Vilka allergier är vanliga… Visa hela frågan

Slemhosta av matallergi?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej Jag vet om att jag har glutenintollerans - De senaste 2 månaderna har jag även fått en jobbig slemhosta - mest på nätterna. Senast i natt - Åt en skiva fullkornsbröd - skulle vara glutenfri-- Finns något samband med matallergi/intollerans och slemhosta?

Svar

Hej!

Att slemhosta och glutenintolerans skulle ha ett samband kan jag inte finna någonstans. Däremot kan vissa uppleva mjölk som slembildande. Slemhosta kan även vara ett symtom på astma som kan orsakas av allergi mot något födoämne. Som svar på din fråga så skulle slemhosta kunna ha ett samband med någon form av matallergi men med största sannolikhet inte med din celiaki.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, leg. dietist

Dölj

Hej Jag vet om att jag har glutenintollerans - De senaste 2 månaderna har jag även fått en jobbig slemhosta - mest på nätterna. Senast i natt - Åt en skiva fullkornsbröd - skulle vara glutenfri-- Finns något… Visa hela frågan

Skillnad på allergi och intolerans?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej,

Jag fick för fyra år sedan diagnosen glutenintolerans efter att ha genomgått en gastroskopi, skulle efter ett år gå på återbesök för att göra en till för att konstatera att tarmluddet var tillbaka men flyttade till en annan stad och återbesöket uteblev.

Jag har ibland haft fortsatta problem med magen trots att jag äter glutenfri diet och för ett par veckor sedan fick jag en allergisk chock. Vårdcentralen tog blodprover och jag har nu fått ett brev hem om att jag inte är allergisk mot något de testade inklusive gluten. Hur kan det komma sig? Är det skillnad på allergi och intolerans, eller visar blodprover negativt om jag går på glutenfri kost, eller kan det vara så att jag feldiagnostiserats från början? Blir lite förvirrad och är tacksam för svar.

 

Vänliga Hälsningar

Iwona Daton

Svar

Hej Iwona!

Det stämmer att det är skillnad på allergi och intolerans. Det är olika typer av reaktioner i kroppen. Det finns dock inget som heter glutenallergi. Däremot kan man vara allegisk mot vete. Glutenintolerans eller celiaki är en kronisk sjukdom medan en allergi kan växa bort.

Jag tror inte alls att du är feldiagnostiserad. Antingen har de tagit allergiprover som varit negativa, vilket stämmer om du har glutenintolerans som inte är en allergi. Om de även har tagit prov för gluten så visar det bara att du håller en glutenfri kost. För precis som du skriver visar ett test mot gluten ingenting om du redan äter glutenfritt.

Hoppas att svaret gör att du känner dig mindre förvirrad!

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hej, Jag fick för fyra år sedan diagnosen glutenintolerans efter att ha genomgått en gastroskopi, skulle efter ett år gå på återbesök för att göra en till för att konstatera att tarmluddet var tillbaka men… Visa hela frågan

Vetestärkelse

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej,

Min dotter är allergist mot veteprotein. Jag undrar hur det är med vetestärkelse, finns det något protein kvar där eller är det en annan typ av sammansättning?

Mvh,

Natalie

Svar

Hej Natalie!

Många med veteproteinallergi tål vetestärkelse, dock inte alla. Vetestärkelse är kolhydratdelen i vetet medan den del som din dotter är allergisk mot är proteinet. Den vetestärkelse som finns i glutefria produkter är rentvättat från protein, men det kan finnas små små rester kvar av veteprotein som de som är extremt känsliga reagerar på. Jag kan därför inte svara på om din dotter kan äta produkter med vetestärkelse. Diskutera gärna detta med hennes läkare/dietist. Det som kan vara bra att veta är att den vetestärkelse som finns i produkter som märks med glutenfritt har högre krav på sig att vara ren från protein. Finns vetestärkelse i en produkt som inte är märkt glutenfri kan den innehållar betydligt högre halter av veteprotein.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej, Min dotter är allergist mot veteprotein. Jag undrar hur det är med vetestärkelse, finns det något protein kvar där eller är det en annan typ av sammansättning? Mvh, Natalie Visa hela frågan