Kan glutenfritt tillagas i samma fritös/grill som mat med gluten?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej, Jag var på en restaurang och blev osäker på hur jag fick göra. Servitören sa att stripsen friterades i samma fritös som annat som innehåller gluten och även på ett annat ställe fick jag frågan om det var okej att grilla brödet i samma grill som glutenbröd. Är detta okej eller inte okej?

Hur hård behöver man vara och hur många kontrollfrågor skall jag behöva ställa på restaurang? Ska jag exempelvis även behöva fråga varje gång om dom har möjdamm i samma rum som dom har den glutenfria maten? För svaret jag fick av servitören var även att hon hade en vän som ätit där och hon ahde inte reagerat. Så tråkigt när restaurangpersonalen inte förstår sig på vad celiaki är och att det inte handlar om symptomen.

Svar

Hej,

Ja, som du skriver är det ganska vanligt att tro att det är graden av symptom som säger något om känsligheten, när det ju inte är så.

Jag kan tänka mig att du skulle få olika svar på din fråga av olika dietister och läkare, och den är inte helt lätt att svara på. Man tror att gränsen för att få en reaktion går vid 1/2 kryddmått vetemjöl. Ledande celiakiforskare, bland annat Claes Hallert menar också att risken för att immunförsvaret reagerar är större om ett litet intag av gluten upprepas under flera dagar.

Jag skulle tycka att de borde hantera det glutenfria brödet separat eller rengöra grillen så att det inte finns några tydliga smulor. I frityroljan brukar de bitar som är panerade falla till botten, och därmed brukar det inte utgöra något problem att äta exempelvis pommes frites. Om det endast är mjöldamm borde det rimligtvis handla om små mängder som kan hamna på den glutenfria maten. Sedan får man inte glömma att vissa trots allt kan reagera, och att det kan finnas undantag.

Det viktiga är att undvika att få i sig gluten medvetet, och separera skärbrädor etcetera i hemmet, där man ju oftast äter. Och jag tänker att det är viktigt att våga gå ut och äta, och inte undvika det på grund av oro. Eftersom det även är en trend att äta glutenfritt idag, så tänker jag att det är viktigt att poängtera att man har sjukdomen celiaki.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

 

Dölj

Hej, Jag var på en restaurang och blev osäker på hur jag fick göra. Servitören sa att stripsen friterades i samma fritös som annat som innehåller gluten och även på ett annat ställe fick jag frågan om det var… Visa hela frågan

Kan jag diska glutenfritt i samma diskvatten?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Är det okej att diska i samma vatten, eller stannar rester av gluten kvar på all disk då? Hur rent blir något om man diskar det, till exempel en skärbräda i trä eller en stekpanna i järn?

Svar

Hej,

Om man diskar rent så att inga synliga rester finns kvar så ska det inte vara någon fara.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

Dölj

Är det okej att diska i samma vatten, eller stannar rester av gluten kvar på all disk då? Hur rent blir något om man diskar det, till exempel en skärbräda i trä eller en stekpanna i järn? Visa hela frågan

Vad kan jag ersätta vetekross, vetemjöl och grahamsmjöl som är glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Jag har ett jättegott recept men nu tål inte ett av barnen gluten. Vad ersätter jag vetekross, vetemjöl och grahamsmjöl och mörk sirap med med?

Lou-Lou

Svar

Hej!

Mörk sirap kan du fortsätta med att använda, Dansukkers mörka sirap innehåller inte gluten. Dock ska man se upp för brödsirapen som innehåller malt. Vetemjölet byter du ut mot en glutenfri mjölmix. För att få mer fiber i brödet kan du tillsätta exempelvis havregryn (rena, märkt med den glutenfria symbolen), linfrö eller psylliumfrö. Om du söker på nätet efter recept kan du säkert hitta mer inspiration!

Lycka till med baket,

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner, leg. Dietist

Dölj

Jag har ett jättegott recept men nu tål inte ett av barnen gluten. Vad ersätter jag vetekross, vetemjöl och grahamsmjöl och mörk sirap med med? Lou-Lou Visa hela frågan

Vad kan man ersätta med?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej! Jag har ett recept på ett bröd som verkar jättegott men det innehåller både rågkross och vetekross. Jag undrar vad det finns som man kan ersätta det med förutom bovete och havre? // Louise

Svar

Hej Louise!

Testa med till exempel fibrex, hirs- eller quinoaflingor. Det kan dock vara svårt att använda samma recept som för “vanligt” bröd när man bakar glutenfritt, speciellt om det är en jäsdeg. Bakpulverbröd och kakor går ofta bättre att översätta rakt av. Men det skadar inte att prova!

mvh

Åsa Nordlander, dietistsrudent

Dölj

Hej! Jag har ett recept på ett bröd som verkar jättegott men det innehåller både rågkross och vetekross. Jag undrar vad det finns som man kan ersätta det med förutom bovete och havre? // Louise Visa hela frågan

baka saftigt gott smörgåstårtebröd Naturligt glutenfritt

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej Åsa jag har läst lite recept av dig och provad några och de blev jättebra. Jag skulle hemskt gärna vija ha ett saftigt gott naturligt glutenfritt bröd till smörgåstårta. Inte torrt och tråkigt. Gärna lite recept på glutenfri buffé- Jjag är väldikt glad för ett svar ! Mvh Cathrine

Svar

Hej Cathrine!

Vad roligt att dina brödbak blivit lyckade! Kanske kan detta ljusa formbröd vara något? Det blir väldigt saftigt tack vara keso och ägg.

THOMIS KESOBRÖD – 2 limpor

50 g margarin
1 ägg
125 g keso
4 dl mjölk
1 tsk salt
50 g jäst
10-12 dl naturligt glutenfri fin mix

1.Smält matfettet. Tillsätt mjölken och värm till 37° C.
2.Rör ut jästen i degspadet. Blanda i ägg, keso och salt
3.Tillsätt mjölmixen, lite i taget. Beararbeta degen väl, gärna i hushållsassistent eller med elvisp. Degen ska vara ganska kladdig.
4.För över degen till 2 smorda 1,5 l formar. Låt jäsa ca 40 min.
5.Pensla med ägg och strö eventuellt vallmo eller sesamfrö över.
6.Grädda bröden i 200° i 30 min

Lycka till!

Med vänliga hälsningar
Åsa Nordlander, leg dietist

Dölj

Hej Åsa jag har läst lite recept av dig och provad några och de blev jättebra. Jag skulle hemskt gärna vija ha ett saftigt gott naturligt glutenfritt bröd till smörgåstårta. Inte torrt och tråkigt. Gärna lite… Visa hela frågan

Fråga om bakning

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hejsan!

Hur funkar det med att baka med vanligt mjöl när man är intolerant, antar att man får i sig mjöldamm men är det tillräckligt mycket för att man ska bli dålig?

Mvh

Linda

Svar

Hej!

Som glutenintolerant kan du baka med vanligt mjöl, så länge du inte stoppar något i munnen. Av mjöldammet får du i dig extremt lite.

Med vänlig hälsning

Åsa Nodlander

Leg. dietist

Dölj

Hejsan! Hur funkar det med att baka med vanligt mjöl när man är intolerant, antar att man får i sig mjöldamm men är det tillräckligt mycket för att man ska bli dålig? Mvh Linda Visa hela frågan

Vid panering och liknande maträtter behöver jag råd

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej, Åsa!
Gluten allergikern  här! :)
Jag älskar matlagning och hjälper ofta till att laga mat och baka bröd.
Jag skulle gärna vilja ha recept på ett riktigt grovt matbröd som blir något rejält att bita i. De flesta recept som jag hittat är ljusa fina bröd. Har du några bra förslag?
Det får gärna vara matbröd inget knäckebröd.

Nu till mitt problem!
Jag gillar inlagd stekt makrill och strömming. Det gäller panering, jag har kollat runt på nätet de recept jag sett innehåller rågmjöl eller ströbröd. Finns det något glutenfritt alternativ som är likabra att använda och ger samma känsla och konsistens?
Jag har inte varit diagnostiserad så länge, men jag tål inte gluten, har hud celiaki med om man nu kan säga så?
Hoppas verkligen att du kan hjälpa mig.
Ha det bäst!
Tjingeling!
Sigge

Svar

Hej Sigge och tack för dina frågor! Roligt att du gillar att baka och laga mat!

Här kommer tips på två lite grövre glutenfria bröd, ett med bikarbonat som lätt blandas ihop för hand och ett med jäst som gärna görs i hushållsassistent.

 

Arholmabröd – 1 långpanna

Ingredienser

1 l fil

2-3 rivna äpplen

10 dl fin mix

3 dl grov mix

4 dl havregryn

2 dl linfrö

2 dl solrosfrö

2 tsk salt

2 dl russin

5 tsk bikarbonat
Gör såhär:

1.blanda fil och rivet äpple

2.blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i filblandningen

3.bre ut smeten på en plåt med bakplåtspappaer (den ska vara kladdig)

4.grädda i 1 h och 10 min i 175 grader

5.låt brödet svalna och skär det i rutor som också skärs på mitten (horisontellt)

 

Grovt matbröt – 2 limpor

Ingredienser

4 dl vatten

1 dl linfrö

2 dl bovete

50 g jäst

2 dl vatten

50 g rumsvarmt smör eller margarin

1/2 dl mörk sirap

1 msk ättiksprit

2 tsk salt

1 msk brödkryddor

13-14 dl Finax Glutenfri Mjölmix (800 g)

smör eller margarin

 

Gör så här:

1.Börja med att koka upp 4 dl vatten och häll det hett över linfrö och bovete som mätts upp i en bunke. Rör om och ställ skållningen åt sidan att vila till fingertemperatur under bakduk.

2.Smula ner jästen i den ljumma skållningen. Tillsätt 2 dl fingervarmt vatten och rör om tills jästen är upplöst.

3.Klicka ner matfettet och tillsätt därefter de övriga ingredienserna. Bearbeta degen, helst i en hushållsassistent, i 5 minuter.

4.Låt degen vila i bunken under bakduk i ca 30 minuter.

5.Stjälp upp degen på bakbord som mjölats med lite mjölmix. Dela den i två lika stora bitar som formas till avlånga bröd.

6.Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och ställ dem att jäsa i ca 20 minuter, under bakduk. Sätt ugnen på 225º.

7.Grädda de färdigjästa bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

8.Smält lite smör eller margarin att pensla över bröden direkt då de tagits ur ugnen.

När det gäller panering finns det flera sorters glutenfritt ströbröd t.ex. från Oldana och Finax. Det går även bra att panera med pofiber eller med polenta.

 

Lycka till!

 

Hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hej, Åsa! Gluten allergikern  här! :) Jag älskar matlagning och hjälper ofta till att laga mat och baka bröd. Jag skulle gärna vilja ha recept på ett riktigt grovt matbröd som blir något rejält att bita i.… Visa hela frågan

Mjölk i glutenfria mjölmixer

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej Åsa

Många glutenfra mjölmix för matbrödsbak innehåller mjöjk i någon form. Tror du att det betyder att det finns lakos eller mjölkprotein eller både och i dessa produkter?. Skall jag som är gluten och laktosintolerant undvika dessa mjölmix?

Vänliga hälsningar

Berndt Larsson

Svar

Hej Berndt!

Mjölmixerna innehåller ofta skummjölkspulver vilket tyvärr innebär att det finns både laktos och mjölkprotein i dem. Huruvida du behöver undvika dem beror på hur pass känslig du är mot laktos. Det finns dock flertalet glutenfria mjölmixer som inte innehåller mjölk t.ex. Semper fin mix, grov mix samt lågprotein mix, Finax grov mjölmix, lågprotein mjölmix och gluten-och mjölkfri mjölmix samt alla Lailas mjölmixer.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej Åsa Många glutenfra mjölmix för matbrödsbak innehåller mjöjk i någon form. Tror du att det betyder att det finns lakos eller mjölkprotein eller både och i dessa produkter?. Skall jag som är gluten och… Visa hela frågan

Gluten och mjölfritt

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej jag har fått råd av min homeopat att avhålla mig från gluten och mjölk. Jag har inte verifierat detta via provtagning men har slutat med vanlig mjölk och försöker hålla mig från gluten men jag tycker det är svårt. Jag har blivit mindre arg för allt möjligt, fått mindre gaser,mindre blodsockerfall, och blivit piggare. Jag skulle vilja baka gluten fritt bröd utan färdiga brödmixar då de verkar innehålla en hel det tillsats medel. Jag har tidigare bakat en del vanligt bröd så jag har även prövat att försöka mig på glutenfritt. Jag har skollat linfrö lagt i olika fröer försökt med majsmjöl, rismjöl och bovetemjöl. Jag har försökt med både Jäst och bakpulver och exprimenterat lite. Konsistensen har inte varit perfekt men ok men smaken har inte varit något vidare. Har du något recept eller kan rekommendera någon webb plats eller bok med recept utan färdiga mixar Tacksam för svar Med vänlig hälsning, Åsa Arvidsson

Svar

Hej Åsa!

Vad skönt att du mår bättre!

Om du vill baka utan de färdiga mjölmixerna kan jag verkligen rekommendera boken Friendly bread: baka glutenfritt från baguette till brownie av Karin Moberg, Oscar Målevik och Stefan Wettainen. Finns att köpa bland annat på Adlibris. Några av recepten finns också på recept.nu om du söker på Oscar Målevik.

Lycka till med bakningen!

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej jag har fått råd av min homeopat att avhålla mig från gluten och mjölk. Jag har inte verifierat detta via provtagning men har slutat med vanlig mjölk och försöker hålla mig från gluten men jag tycker det… Visa hela frågan