Är Friggs riskakor glutenfria? Diabetes och celiaki, tips på mat att ta med när det inte finns kylskåp?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!
Min främsta fråga är angående riskakor, då jag blivit lite förvirrad. Jag är glutenintolerant och har alltid ätit Friggs riskakor, men brukar ändå läsa innehållsförteckningen mellan varven (jag äter inte riskakor regelbundet men lite då och då). Idag däremot när jag skulle köpa det ser jag att det står "råris (fullkorn)" överst på innehållsförteckningen, samt att det finns en annan sort på den glutenfria hyllan. Så min fråga är, kan jag äta Friggs "vanliga" riskakor eller är det gluten i dem i och med att det står fullkorn? Varför finns det annars glutenfria riskakor på glutenfria hyllan? Kan Friggs ha ändrat innehållsförteckningen eftersom jag inte reagerat över detta förut?

Jag har även diabetes och ska resa till Nederländerna från torsdag till måndag och kommer inte ha tillgång till kyl under denna tid. Vi ska bo på hotell, så frukost kommer jag få, men det är desto sämre till lunch och middag då jag ska vara på en hundtävling hela dagarna och de har inget glutenfritt, så jag har funderat och funderat vad jag kan ha med mig som inte är kylvaror. Det var bland annat då jag kom på att riskakor kunde vara bra att ha med, tänkte även ha knäckebröd (mjukbröd blir så snabbt torrt), frukt, ägg och proteinbars. Min fråga är då om du har någon bra idé på mat som jag kan ha med? Allt gör det ju så mycket svårare när jag har diabetes också - att veta att jag måste ha tillgång till mat.

Tack på förhand!
Mvh Louise Lundström, 20 år

Svar

Hej,

Jag förstår att det kan verka förvirrande. Men när det står ris följt av parantesen (fullkorn) innebär detta att riskakorna är gjorda av fullkornsris. Fullkorn finns i spannmålsprodukter och kan vara både hela korn och korn som har krossats eller malts till fullkornsmjöl. Riskakorna kan du med andra ord äta, eftersom de endast innehåller ris. Jag tycker du har bra idéer för vad du kan ta med dig att äta. Kanske kan du ta med dig mjukt bröd för de första 2-3 dagarna? Nötter/frön kan också vara en bra idé till mellanmål. Om frukost ingår på hotellet kan du kanske ta med dig lite pålägg och göra smörgåsar för att ha under dagen?

Hoppas du får en trevlig resa!

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

Dölj

Hej! Min främsta fråga är angående riskakor, då jag blivit lite förvirrad. Jag är glutenintolerant och har alltid ätit Friggs riskakor, men brukar ändå läsa innehållsförteckningen mellan varven (jag äter… Visa hela frågan