Kan celiaki påverka puberteten?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Kan celiaki påverka pubertet start?

Svar

Hej,

Tack för din fråga. Jag känner att detta är en fråga som en läkare skulle ge ett bättre svar på, och jag har inte kompetens att ge ett bra svar. Som för alla med celiaki så ser det olika ut hur hälsan påverkas beroende på när i livet diagnosen ställs, och hur lång tid som celiakin varit obehandlad.

Vänligen

Dietist Ylva

Dölj

Kan celiaki påverka pubertet start? Visa hela frågan

“Lagom glutenintag?!”

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Min allmänläkare sa till mig gällande min gluten som jag haft i 2 år (jag är 50+) att det kan vara bra att inte vara 100% strikt utan medvetet få i sig mycket små mängder då o då för att kroppen ej ska bli för känslig utan hålla sig lite mer "tålig" än om man är 100% ren från gluten. Kan det stämma? /Birger

Svar

Hej,

Det är inget jag har hört talas om, att man skulle kunna öka toleransen genom att få i sig små mängder gluten. Det finns en teori om att känsligheten kan variera över tid, men eftersom man inte vet så gäller rådet att undvika att medvetet få i sig gluten.

Vänligen,

Dietist Ylva

Dölj

Min allmänläkare sa till mig gällande min gluten som jag haft i 2 år (jag är 50+) att det kan vara bra att inte vara 100% strikt utan medvetet få i sig mycket små mängder då o då för att kroppen ej ska bli… Visa hela frågan

Är det något hinder att träna mycket om man har celiaki?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Är det något hinder att träna fysiskt hårt (16 år) om man fått diagnosen celiaki.
Karin

Svar

Hej,

Att ha celiaki är i sig inget hinder för hård fysisk träning. Om diagnosen är ställd alldeles nyligen och du har näringsbrister eller känner dig trött så kanske det är bra att ta det lite lugnt, men det är väldigt svårt att ge rekommendationer då jag inte har träffat dig. Det bästa är i så fall att fråga läkaren som kan göra den bedömningen.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner leg. dietist

Dölj

Är det något hinder att träna fysiskt hårt (16 år) om man fått diagnosen celiaki. Karin Visa hela frågan

Har jag ytterligare tarmsjukdomar relaterade till celiaki?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej!

Efter ett halvår av magproblem och viktnedgång sökte jag hjälp och diagnostiserades snabbt med celiaki. Nu har jag ätit glutenfritt i drygt två månader men känner ingen som helst förbättring! Jag är medveten om att det tar ca ett år för tarmen att läka helt, men tycker ändå att jag borde ha märkt lite skillnad vid den här tiden. Andra glutenintoleranta säger ju att de märker förbättring efter bara några veckor...

Är det troligt att jag har ytterligare någon tarmsjukdom relaterad till celiaki och att det är därför mina symtom inte lindrats än?

Vänligen
Matilda

Svar

Hej Matilda,

Det stämmer att det generellt tar omkring ett år tills dess att tarmen läkt helt. Men det kan skilja från person till person när symptomen avtar, det kan ta längre eller kortare tid och det går inte att jämföra sig med andra. Om du känner dig orolig tycker jag att du kan kontakta din läkare och fråga om råd.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

Dölj

Hej! Efter ett halvår av magproblem och viktnedgång sökte jag hjälp och diagnostiserades snabbt med celiaki. Nu har jag ätit glutenfritt i drygt två månader men känner ingen som helst förbättring! Jag är… Visa hela frågan

Kan kroppen lära sig bryta ner viss mängd gluten?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej om man har celiaki sen man föddes, kan kroppen då utveckla att kroppen klarar av att bryta ner en viss mängd gluten? För jag visste inte att kolmalt fanns i keloggs cornflakes, för har ätit det den liten och är 18 år nu. Kan det påverkat min växkurva osv?

Svar

Hej!

Man tror inte att det går att öka sin tolerans för gluten, det man säger är att alla med celiaki tros

reagera på en mängd gluten som motsvarar den mängd som finns i ca 1/2 kryddmått vetemjöl, eller ca 30-50 mg gluten/dag. I Kellogs Corn flakes har man som du säger upptäckt mer än 100 mg gluten per kilo, vilket ligger över den gräns som

är satt för glutenfria livsmedel. Glutenfria livsmedel får innehålla max 20 mg gluten per kilo. Detta är en gräns som man satt för att glutenfria livsmedel ska vara säkra, även om man äter en större mängd. Det finns även en annan märkning, “mycket låg glutenhalt” som innebär att det får innehålla max 100 mg gluten/kg. Tidigare låg gränsen för glutenfritt högre, på 200 mg/kg. Det är svårt att göra en säker bedömning, men det är mycket möjligt att du inte har fått i dig mer gluten än du tål, totalt sett, från frukostflingorna. Tänk istället att du från och med nu väljer flingor som har en glutenfri märkning.

Det bästa sättet att ta reda på om man regelbundet får i sig större mängder gluten än man tål är dels att fundera på hur man mår, samt ta blodprover för att upptäcka förhöjda värden.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner

 

 

 

Dölj

Hej om man har celiaki sen man föddes, kan kroppen då utveckla att kroppen klarar av att bryta ner en viss mängd gluten? För jag visste inte att kolmalt fanns i keloggs cornflakes, för har ätit det den liten och… Visa hela frågan

Glutenöverkänslig trots negativt blodprov och biopsi?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!

37år och testades negativt för gluten. Men jag äter glutenfri kost ändå sedan 4 månader tillbaka. Just för att se om jag kunde bli piggare. Läste att epilepsi kunde vara ett symptom på glutenintolerans så jag tänkte se om jag blir bättre och även min pollenallergi. Trött har jag varit i ett år och är faktiskt piggare nu.

Igår så åt jag chokladbollar med vanligt havregryn och senare på kvällen fick jag jätteont i övre delen av magen och även klåda på magen. Hade jättemycket klåda på kroppen innan jag slutade med gluten. Har råkat få i mig gluten vid två tillfällen innan och även då fått ont i övre delen av magen, men då också fått som en klump i halsen och var jättetrött i ett par veckor. Sov hela tiden.

Nu min fråga till dig. Kan man vara överkänslig mot gluten fast både blodprov och biopsi visar negativt?

Mvh
Susanna

Svar

Hej,

Tack för din fråga. Ifall både blodprov och biopsi togs i samband med att du åt en gluteninnehållande kost, och båda visade negativt, låter det inte troligt att du har celiaki. En biopsi är standardmetod för att bekräfta diagnosen celiaki. Den medicinska bedömningen ska dock alltid göras av en läkare, och jag kan därför tyvärr inte svara närmare på din fråga.

Jag tycker att du kan vända dig till sjukvården igen för att diskutera dina symptom i samband med intag av gluten.

Lycka till!

Med vänlig hälsning

Ylva Törner

Leg. dietist

 

 

Dölj

Hej! 37år och testades negativt för gluten. Men jag äter glutenfri kost ändå sedan 4 månader tillbaka. Just för att se om jag kunde bli piggare. Läste att epilepsi kunde vara ett symptom på glutenintolerans… Visa hela frågan

Sluta med gluten successivt eller tvärt?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej! Jag har precis genomgått gastroskopi och fått diagnosen celiaki. Nu väntar jag på att få tid hos en dietist, och undrar om jag kan börja äta glutenfritt redan nu, eller måste jag vänta tills efter jag pratat med dietisten?
Är det bäst att successivt ta bort gluten ur kosten eller sluta tvärt?
Är det bra att även gå över till låglaktos och utesluta havregryn ur kosten innan jag har varit hos dietist?

Tack på förhand!

Svar

Hej!

När du fått diagnosen celiaki kan du börja äta glutenfritt direkt. Du behöver inte sluta successivt och inte vänta på tid hos dietist. Däremot är det bra att du får träffa dietist så snart som möjligt för att få veta mer om vad du behöver undvika och vad du kan äta istället.

Ofta kan tarmen bli känslig mot laktos vid en obehandlad/nydiagnostiserad celiaki eftersom tarmen är skadad. Man kallar det för en sekundär laktosintolerans. Om du upplever besvär vid intag av mjölkprodukter kan det därför vara bra att välja laktosfria alternativ under ett par månader tills tarmen har läkt.

När det gäller havre bör du hålla dig till “Ren havre”. Det finns att köpa i vanliga matbutiker från den glutenfria hyllan. Vanliga havregryn kan innehålla spår av andra sädesslag som innehåller gluten och bör därför undvikas.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg Dietist

Dölj

Hej! Jag har precis genomgått gastroskopi och fått diagnosen celiaki. Nu väntar jag på att få tid hos en dietist, och undrar om jag kan börja äta glutenfritt redan nu, eller måste jag vänta tills efter jag… Visa hela frågan

Vad orsakar glutenintolerans?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej! Jag undrar en annan sak. Vad beror det på att man får gluten? Jag har ingen i min släkt som har det och tycker det är konstigt att jag har fått det. Finns det någon forskning som kan möjliggöra att vi som har gluten kan ta en tablett och sedan äta livsmedel med gluten i?

Svar

Hej!

Celiaki (glutenintolerans) är en autoimmun sjukdom som kan uppkomma när som helst i livet. Att det är en autoimmun sjukdom betyder att det är kroppens eget immunförsvar som reagerar, i detta fall på gluten, och förstör tarmslemhinnan.

Varför sjukdomen uppkommer vet man inte riktigt. Precis som du skriver är celiaki ärftligt. De personer som har en viss gentyp har betydligt högre risk att utveckla celiaki. Det är dock inte alla som har genen som blir glutenintoleranta. Det kan vara förklaringen till att ingen annan i din släkt har celiaki. De kan bära på genen, utan att ha utvecklat sjukdomen.

I dagsläget finns inget botemedel för celiaki även om forskning pågår. Som det ser ut nu finns alltså ingen tablett att ta som gör att det går att äta gluteninnehållande kost.

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg Dietist

Dölj

Hej! Jag undrar en annan sak. Vad beror det på att man får gluten? Jag har ingen i min släkt som har det och tycker det är konstigt att jag har fått det. Finns det någon forskning som kan möjliggöra att vi som… Visa hela frågan

Är celiaki ärftligt?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej. Jag har celiaki och undrar såklart om min son kan ärva det från mig. Min fråga är: tidigast i vilken ålder kan han testas för det? Tack på förhand.

Svar

Hej!

Celiaki är ärftligt och det är ungefär 10 % risk att ditt barn får celiaki om du själv har det. Jämför detta med 1-3 % risk för de som inte har en förälder med celiaki.

Vid misstanke om celiaki brukar tester göras först kring 10-12 månaders ålder. Detta görs dock endast om han skulle uppvisa symtom såsom magtarmproblem och/eller dålig viktuppgång. Celiaki kan uppkomma när som helst i livet, så även om han bär på ett anlag för celiaki så är det inte säkert att det utvecklas i tidig ålder. Det som är viktigt för dig att tänka på är att introducera gluten som vanligt, vid 4-6 månaders ålder, till din son. Detta minskar risken för att utveckla celiaki.

 

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg.

Leg. Dietist

Dölj

Hej. Jag har celiaki och undrar såklart om min son kan ärva det från mig. Min fråga är: tidigast i vilken ålder kan han testas för det? Tack på förhand. Visa hela frågan

teriyaki sås

Senast uppdaterad: 2014-02-19

Hej, jag har precis fått reda på att jag är glutenintolerant och då förstått att vanlig soya innehåller gluten, är det samma med teriyakisås eller behöver jag leta efter glutenfri sådan?
Tack! Mvh olivia.

Svar

Hej Olivia!

Sojasåser tillverkas genom jäsning av sojabönor och rostat vete.  Efter jäsningen utvinns själva sojasåsen och olika kryddor tillsätts. Livsmedelsverket har analyserat färdiga sojasåser och inte kunnat påvisa något gluten i slutprodukten. Trots att vete står som ingrediens på sojan är den alltså ok att äta för dig som glutenintolerant.

När det gäller andra såser som innehåller sojasås (t.ex. teriyakisås) är det viktigt att läsa på innehållsförteckningen. Kommer vetet enbart från sojasåsen står det i parentes efter ingrediensen “sojasås”. Det du däremot behöver se upp med är om vete eller någon annan gluteninnehållande ingrediens finns med i en annan del av innehållsförteckningen. Detta kan skilja sig mellan olika tillverkare och det går därför inte att säga generellt om teriyakisås är glutenfri. Jag vet dock att det finns en helt glutenfri (utan vetebaserad soja) från Kikkoman.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej, jag har precis fått reda på att jag är glutenintolerant och då förstått att vanlig soya innehåller gluten, är det samma med teriyakisås eller behöver jag leta efter glutenfri sådan? Tack! Mvh olivia. Visa hela frågan

ica basic cornflakes

Senast uppdaterad: 2014-02-03

hej!
ville bara kolla om du vet om ica basic cornflakes är glutenfria?

Svar

Hej!

Enligt ICA:s kundtjänst är ICA Basic Cornflakes inte glutenfria.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

hej! ville bara kolla om du vet om ica basic cornflakes är glutenfria? Visa hela frågan

När blir man bättre?

Senast uppdaterad: 2014-01-10

Hej!

Jag fick diagnosen celiaki för tre månader sedan via biopsi (och dessförinnan blodprov) och har sedan dess ätit glutenfritt. Jag har inte fått träffa någon dietist eftersom min vårdcentral inte visste hur man remitterar till en sådan då de inte har någon knuten till sig. De skulle kolla upp detta och återkomma men det har de inte gjort. Jag tror att jag har bra kunskap om vad jag ska undvika ändå, har köpt ingredienslexikonet och är noga med att läsa på förpackningarna så jag tror att jag sköter det som jag ska ändå.

Men mitt problem är att jag snarare blivit sämre under de här tre månaderna som jag ätit glutenfritt. Jag är ständigt trött (vilket också kan bero på mörkret förstås), håglös och magen bullrar och kör och är svullen för det mesta och jag har hela tiden en massa luft i magen - även på morgonen när jag vaknar. Jag är ofta lätt illamående och har som ett "sug" i magen och det "kurrar" i halsen och jag har omväxlande diarreer och förstoppning och magknip. Jag äter inte mycket lök/bönor eller annat gasbildande och tuggar inte mycket tuggummi. Och det känns som att det inte spelar nån roll vad jag äter - det blir likadant ändå. Dimetikon hjälper inte...

Kan det dröja såhär länge innan man blir bättre? Tycker att de flesta verkar känna sig bättre efter bara några dagar med dieten? Kan det vara någon annan intolerans också? Jag provade att utesluta laktos ett litet tag men kände ingen skillnad.
Vet inte riktigt vart jag ska börja och har heller ingen att fråga så hoppas du kan ge mig ett tips.

Svar

Hej Jessica!

Vad synd att du inte fått träffa dietist, det bör alla som fått diagnosen celiaki ha rätt till. Fortsätt att stå på dig på vårdcentralen!

Det är individuellt hur lång tid det tar att bli av med symtomen. Att det blivit sämre låter ju dock inte bra. Det första jag tänker på är laktos. Medan tarmen ännu inte läkt kan det vara svårt för kroppen att bryta ner laktos. Det kan då vara bra att under en period använda laktosfria mejeriprodukter. Har du redan testat detta utan effekt så verkar det ju dock inte som att det är det som är problemet.

Det är svårt så här utan att ha träffat dig att hitta orsaken till dina besvär. Jag skulle råda dig att återigen höra av dig till vårdcentralen för att se om du kan få träffa en dietist där du bor.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

 

Dölj

Hej! Jag fick diagnosen celiaki för tre månader sedan via biopsi (och dessförinnan blodprov) och har sedan dess ätit glutenfritt. Jag har inte fått träffa någon dietist eftersom min vårdcentral inte visste… Visa hela frågan

Är celiaki ärftligt?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag undra om celiaki är ärftligt? Ingen i min släkt har det förutom jag, så det hänger nog ihop med min diabetes. Jag och min sambo har pratat om barn och jag undrar därför hur stor ärftligheten är om mamman har celiaki? Mvh// Terese

Svar

Hej Terese!

Celiaki är till viss del ärftligt. Ungefär 10 % av nära släktingar till en person med celiaki brukar vara glutenintoleranta. Det finns en speciell gen (HLA) som ungefär 90 % av de som är glutenintoleranta har, Men det finns också de som har genen utan att ha sjukdomen. Detta kan vara orsaken till att du inte känner till någon av dina släktingar som har celiaki.

Risken att ditt barn ska få celiaki är alltså ungefär 10 %, jämfört med 1 % om du inte hade haft celiaki. Om din sambo också skulle bära på genen är risken givetvis något större.

mvh

// Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Hej! Jag undra om celiaki är ärftligt? Ingen i min släkt har det förutom jag, så det hänger nog ihop med min diabetes. Jag och min sambo har pratat om barn och jag undrar därför hur stor ärftligheten är om… Visa hela frågan

Proviva

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Är det ok att dricka proviva som gluten intollerant?

 

Svar

Hej!

ProViva har testat samtliga sina produkter utan att gluten har påvisats, trots att de innehåller havre samt maltmjöl. Du kan alltså lugnt fortsätta att dricka ProVivas produkter.

mvh

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Är det ok att dricka proviva som gluten intollerant?   Visa hela frågan

veteråvara

Senast uppdaterad: 2013-12-20

innehåller veteråvara gluten?

Svar

Hej!

Detta är en lite lurig beteckning och jag förstår att den kan göra dig förvirrad. Svaret kan vara både ja och nej. Tester har gjorts på veteråvara i soja och där har man funnit att glutenhalten inte överskrider de gränsvärden som finns för att få kallas glutenfritt. Soja är alltså glutenfritt trots att det innehåller veteråvara eftersom gluten försvinner i tillverkningsprocessen. Jag kan dock inte garantera att alla produkter där benämningen veteråvara finns med är glutenfria. Bäst är att kolla med producenten.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

innehåller veteråvara gluten? Visa hela frågan

Te honung och gluten

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej. Jag undrar om det är ok att dricka te (kamomill) och honung om man är glutenallergiker? //Undrande

Svar

Det finns inget gluten i varken te eller honung, så det är fritt fram!

mvh

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Hej. Jag undrar om det är ok att dricka te (kamomill) och honung om man är glutenallergiker? //Undrande Visa hela frågan

Allt och lite till!

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag har nyligen fått direktiv av min läkare att undvika laktos och gluten! Det visade sig ju inte vara helt enkelt. Det känns som att jag inte får äta någonting just nu. Det enda man fick var en massa förbud och inte ett enda tips om vad man kan äta. Nu har det gått 3 veckor sedan jag började min nya diet. Jag är trött, hängig och känner mig allmänt nere! Hur ska jag bära mig åt då inte läkare förstår att jag inte klarar detta! Ska tillägga att jag hamnat i denna situaion p.g.a stora problem med magen som pågått under en lång tid! "Rådvill"

 

Svar

Jag förstår att det känns jobbigt med en så stor omställning i kosten. Självklart är det inte helt enkelt till en början. Men du ska se att det går lättare efter ett tag, då du kommit in i det. Förhoppningsvis blir du då också av med dina magproblem och slipper känna dig trött och hängig.Om din tarm är skadad av att du fått i dig gluten kan det ta ett par månader innan den återhämtar sig helt och du kan därför känna dig trött.

Det känns tråkigt att höra att du fick dålig information från din läkare. Mitt tips är att, om du inte redan fått det, ber om att få en remiss till en dietist som kan hjälpa dig med vad du faktiskt kan äta. Det finns idag en mängd specialprodukter som är både gluten- och laktosfria. Dessa finns i de flesta livsmedelsbutiker. Sen finns det ju också massor av livsmedel som är naturligt fria från gluten och laktos till exempel kött, grönsaker, rotfrukter, frukt, ris, quinoa m.m. Listan kan göras lång.

Jag kan även tipsa dig om att gå med i Svenska Celiakiförbundet, där du får information om både gluten och laktos, tips på recept och restauranger där de har gluten- och laktosfria alternativ. Du får även deras medlemstidning som innehåller mycket bra information och trevlig läsning.

Jag önskar dig lycka till med din nya diet och hoppas att det snart känns lättare för dig.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Dölj

Hej! Jag har nyligen fått direktiv av min läkare att undvika laktos och gluten! Det visade sig ju inte vara helt enkelt. Det känns som att jag inte får äta någonting just nu. Det enda man fick var en massa förbud… Visa hela frågan

Quorn? Glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej, min dotter är glutenintolerant. Kocken på hennes skola frågade om hon tål quorn? Vi trodde att quorn var glutenfritt. Kocken menade att vissa glutenintoleranta inte tål quorn och att hon skulle kolla upp om hon tillhörde den gruppen. Stämmer detta? Och hur kollar man i vilken "katergori" min dotter är i?

Svar

Quarn är gjort utav svampprotein och är i sig glutenfritt. Producenten skriver på sin hemsida att quarn inte är lämpligt för glutenallergiker eftersom produkten tillverkas i en anläggning där gluten och vete förekommer. Det kocken menade var antagligen att det beror på hur känslig din dotter är. Det är dock svårt att veta om, och i så fall hur mycket gluten, en quarnfilé tillverkad i en fabrik där det tillverkas glutenhaltiga produkter (såsom quarnschnitzel) innehåller. Det är alltså säkrast att avstå från alla quarnprodukter. Detta är dock olyckligt, speciellt för de som är glutenintoleranta och vegetarianer, då flera av produkterna kunde varit glutenfria.

mvh

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Hej, min dotter är glutenintolerant. Kocken på hennes skola frågade om hon tål quorn? Vi trodde att quorn var glutenfritt. Kocken menade att vissa glutenintoleranta inte tål quorn och att hon skulle kolla upp om… Visa hela frågan

skorpmjöl

Senast uppdaterad: 2013-12-20

vad använder man i stället för skorpmjöl

 

Svar

Det finns glutenfritt skorpmjöl/ströbröd att köpa. Kolla på den glutenfria hyllan i din butik. Annars kan du använda till exempel pofiber eller kokos.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststuderande

Dölj

vad använder man i stället för skorpmjöl   Visa hela frågan

Julmust?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Kan man dricka julmust om man är glutenintolerant?

 

Svar

I julmust ingår bland annat aromämnen från malt eller maltextrakt. Malt kommer från sädesslaget korn som innehåller gluten. Livsmedelsverket har vid flera tillfällen undersökt julmust av olika fabrikat, men gluten har inte påvisats. Det är alltså fritt fram att njuta av julmusten även som glutenintolerant.

GOD JUL!

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Kan man dricka julmust om man är glutenintolerant?   Visa hela frågan

Proteinpulver!

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag har en son som är 15 år och har glutenintolerans. Nu undrar vi om det finns något proteinpulver som inte innehåller gluten? Vänligen Carin Andersson.

 

Svar

Hej Carin,

De flesta proteinpulver är glutenfria. Många av marknadens proteintillskott som marknadsförs för idrottare innehåller whey protein, alltså vassleprotein. Detta kommer från mjölk och ska alltså inte förväxlas med veteprotein. Läs för säkerhets skull innehållsförteckningen.

mvh

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Hej! Jag har en son som är 15 år och har glutenintolerans. Nu undrar vi om det finns något proteinpulver som inte innehåller gluten? Vänligen Carin Andersson.   Visa hela frågan

Tål glutenintoleranta kornmalt?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag undrar om man som glutenintolerant får äta kornmalt. Det finns i de flesta cornflaksen har jag märkt. Kan man köpa någon annan cornflakes förutom de på glutenhyllan i så fall? Tacksam för svar!

 

Svar

Hej! Det här med malt är en liten klurig fråga. Malt är säd som fått gro och sedan torkats. Man kan mälta olika spannmålssorter, men vanligast är korn. Eftersom kornmalt är gjort av korn som innehåller gluten kan det innehålla gluten, men så är dock inte alltid fallet. Vad det gäller cornflakes så har Livsmedelsverket testat cornflakes av flera olika märken och kommit fram till att Kellogg´s överskrider gränsen för vad som får kallas glutenfritt. Det gjorde dock inte de övriga märkena som testades, trots att de kan innehålla malt. Hela undersökningen finns på:

http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Allergi/Gluten-i-cornflakes/

Malt finns även i till exempel öl och även där kan det skilja sig mellan olika märken och sorter vilka som räknas som glutenfria. För att få reda på om en viss produkt med malt innehåller gluten är det säkrast att kontakta producenten för att se om de har genomfört några tester.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Hej! Jag undrar om man som glutenintolerant får äta kornmalt. Det finns i de flesta cornflaksen har jag märkt. Kan man köpa någon annan cornflakes förutom de på glutenhyllan i så fall? Tacksam för… Visa hela frågan

Majsmjöl ok för glutenintolerant?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej Är det OK att ha majsmjöl i kosten då jag är glutenintollerans? Har också märkt att jag är känslig för lök och starka kryddor, kan det ha med min gluten att göra?

Svar

Hej!

Majsmjöl är naturligt glutenfritt och därför helt ok att använda. Om du nyligen fått din diagnos och tarmen inte hunnit läka helt kan du  bli känslig mot till exempel stark mat och även mot laktos (mjölkprodukter). Detta ska dock gå över när tarmen är läkt, vilket kan ta upp till sex månader efter att du har börjat äta glutenfritt. Vissa kryddblandningar kan innehålla vetemjöl, men annars bör det inte ha något med din glutenintolerans att göra. Läs innehållsförteckningen för säkerhets skull.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Hej Är det OK att ha majsmjöl i kosten då jag är glutenintollerans? Har också märkt att jag är känslig för lök och starka kryddor, kan det ha med min gluten att göra? Visa hela frågan

Är Proviva glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej Hur är det med proviva.Går den att drick för en med celiaki.

 

Svar

Proviva gör regelbundet tester på sina produkter och alla deras produkter ligger under gränsvärdet på 100 ppm gluten. De är alltså ok för en person med celiaki att dricka provivas produkter.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Hej Hur är det med proviva.Går den att drick för en med celiaki.   Visa hela frågan

Är glukos- och maltodextrin glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag har en dotter på sex år som är glutenintolerant. Vid vår information hos dietisten pratade hon om ämnena glukos/ fruktossirap och maltodexrin som ämnen man måste se upp då de kan innehålla gluten. Vi har därför, i de fall vi inte fått klara svar från tillverkaren, undvikit livsmedel med de här ämnena i. Det är dock MÅNGA livsmedel som innehåller något av dem. När vi läste i boken vi beställt från celiaki-förbundet om vad olika ämnen innehåller står det dock att dessa ämnen INTE innehåller gluten. Hur är det egentligen? Tack på förhand

 

Svar

Glukossirap och maltodextrin framställs genom nedbrytning av stärkelse. Råvaran kan bestå av till exempel potatis, majs eller vete, vilken behöver inte anges i innehållsförteckningen. Även om den kommer från vete är det dock säkert för personer med celiaki att äta produkter som innehåller glukossirap/maltodextrin då slutprodukterna innehåller mycket små mängder gluten. Den europeiska stärkelseindustrin har infört en praxis att slutprodukten får innehålla max 20 ppm gluten, vilket motsvarar nivån för glutenfritt. Det är alltså ok att äta dessa produkter.

Vill du läsa mer kan jag tipsa om livsmedelsverkets hemsida. http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Allergi/Gluten-i-glukossirap/

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Hej! Jag har en dotter på sex år som är glutenintolerant. Vid vår information hos dietisten pratade hon om ämnena glukos/ fruktossirap och maltodexrin som ämnen man måste se upp då de kan innehålla gluten. Vi… Visa hela frågan

Vad innehåller gluten?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag har nyss fått reda på att jag är gluten. Jag undrar därför om det finns många ord som betyder gluten tex. om man läser på förpackningar och sådant. Glad för snabbt svar:)

 

Svar

Hej!

Jag förstår om det är mycket nytt som nydiagnostiserad. Det finns inte direkt flera ord för gluten, men det finns många olika produkter och beteckningar som kan innehålla gluten. Det är inte så vanligt att just ordet gluten finns med i innehållsförteckningen utan man får istället leta efter till exempel vetemjöl, råg, korn, ströbröd, malt etc. På Celiakiförbundets hemsida finns en utförligare lista på vad man kan respektive inte kan äta som glutenintolerant.

http://www.celiaki.se/jag-ar/glutenintolerant/Vilken-mat-kan-jag-ata-vid-celiaki/Vad-kan-jag-ata/Innehaller-gluten/

http://www.celiaki.se/jag-ar/glutenintolerant/Vilken-mat-kan-jag-ata-vid-celiaki/Vad-kan-jag-ata/

Jag kan även tipsa om ingredienslexikonet som finns att beställa på Celiakiförbundets hemsida. Där kan du slå upp det mesta du kan finna i en innehållsförteckning och få reda på om det innehåller gluten eller ej.

 

Lycka till med din nya kost!

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Dölj

Hej! Jag har nyss fått reda på att jag är gluten. Jag undrar därför om det finns många ord som betyder gluten tex. om man läser på förpackningar och sådant. Glad för snabbt svar:)   Visa hela frågan

Gluten i friterad potatis?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej, Då det är mycket vanligt att olika potatisprodukter som pommes frites friteras i olja på restauranger undrar jag om det är ok att äta som Glutenintolerant. Många korvkisoker/hamburgerestauranger kan ju även ha produkter med frityrsmet i samma olja och hur stor risk är det då att äta potatis som friteras i samma olja?

 

Svar

Hej!

Du har helt rätt i att det kan finnas spår av gluten i potatis som friterats i samma olja som icke glutenfria produkter. Vissa restauranger som till exempel Mc Donalds friterar dock sina pommes frites separerade från sina panerade produkter. Det är svårt att ge ett generellt svar på din fråga. Det bästa är nog att fråga på restaurangen om de friterar produkter med frityrsmet på i samma olja som potatisen.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Hej, Då det är mycket vanligt att olika potatisprodukter som pommes frites friteras i olja på restauranger undrar jag om det är ok att äta som Glutenintolerant. Många korvkisoker/hamburgerestauranger kan ju även… Visa hela frågan

Gluten i Delicatoboll?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Ser i Scufferiets meny att ni serverar Delikatos chokladboll; enligt deras hemsida så innehåller den gluten - stämmer inte det?? (hade varit toppen att kunna äta den!) Hälsn Ullis

 

Svar

Hej Ullis!

Det stämmer som du säger att det på Delicatos hemsida står att delicatobollen innehåller gluten, vilket den också kan göra eftersom den innehåller vanliga (inte rena) havregryn. Scufferiet har ändå beslutat att servera denna eftersom vissa vuxna väljer att äta vanlig havre, trots att det inte är helt säkert. Scufferiet är dock noga med att informera om detta innan de säljer delicatobollen.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Hej! Ser i Scufferiets meny att ni serverar Delikatos chokladboll; enligt deras hemsida så innehåller den gluten - stämmer inte det?? (hade varit toppen att kunna äta den!) Hälsn Ullis   Visa hela frågan

Följdsjukdomar av gluten?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Läste på internet om att man kan få vissa följdsjukdomar vid celiaki. Var sjuk ca 2 år innan jag fick min diagnos, hur stor är risken att drabbas då? Eller är det alltid en förhöjd risk, trots att man äter glutenfritt?

Svar

Det stämmer som du läst att man kan få vissa följdsjukdomar vid celiaki. Dels finns det sjukdomar som är associerade till den näringsbrist som uppstår vid obehandlad celiaki och dels finns det sjukdomar som är vanligare bland personer med celiaki på grund av att risken ökar vid en speciell gentyp som är gemensam för flera olika autoimmuna sjukdomar.

Vid obehandlad celiaki uppstår skador på tarmen som i sin tur leder till ett minskat näringsupptag. Förutom en viktnedgång kan man få brist på vissa vitaminer och mineraler till exempel B-vitaminer, järn och kalcium. Detta kan i sin tur leda till följdsjukdomar såsom blodbrist (anemi) och benskörhet (osteoporos). Det kan också leda till infertilitet. Vid glutenfri kost läker tarmen och man kan återigen ta upp näring som vanligt. Det är svårt att säga exakt hur långt gången en obehandlad celiaki behöver vara för att näringsbrister ska uppstå, men jag tror inte du behöver vara orolig. Om du äter en allsidig kost fri från gluten kommer ditt näringsbehov snart vara återställt igen. Eventuellt kan det till en början behövas ett tillskott på B-vitamin eller järn. Detta ordineras i så fall av din läkare.

Det du kan behöva tänka på är att få i dig tillräckligt med fibrer och folsyra. Som glutenintolerant går man miste om fibrer från fullkorns-mjöl, pasta och bröd. Försök välja bröd som är bakat på grov mjölmix eller tillsätt fibrer i form av till exempel pofiber, fiberhusk, rena havregryn eller fibrex. Andra bra källor till fibrer är frukt, bär, grönsaker och rotfrukter. Folsyra är ett B-vitamin som viktigt för celldelningen. Som glutenintolerant går man miste om den folsyra som finns i fullkornsprodukter. Istället får man tillgodogöra sig folsyra från gröna bladgrönsaker, kål, baljväxter och lever. Ett enkelt sätt att uppnå behovet av folsyra är att varje dag äta de 500 gram frukt och grönsaker som rekommenderas av Livsmedelsverket. Detta ger även ett bra fibertillskott och en mängd nyttiga vitaminer och antioxidanter.

Som nämnts tidigare finns även ett antal sjukdomar som är associerade till celiaki till exempel diabetes typ 1, Addissons sjukdom samt vissa typer av sköldkörtel- och leversjukdomar. Detta beror på att anlagen till dessa sjukdomar finns i samma gen som anlaget för celiaki. Denna risk föreligger vare sig celiakin behandlas eller inte, men minskar troligtvis genom  man följer en glutenfri kost. Att man bär på anlaget behöver dock inte betyda att man utvecklar någon av sjukdomarna. Många av dessa sjukdomar är ovanliga, så även om det föreligger en ökad risk vid celiaki är risken inte särskilt stor att drabbas.

Celiaki medför även en något ökad risk för vissa typer av cancer. Risken minskas genom att följa en glutenfri kost. Även här är det svårt att säga exakt hur länge man behöver gå med en obehandlad celiaki för att risken ska öka. Det bästa du kan göra nu är att i största möjliga mån hålla dig till en glutenfri kost resten av livet.

Hoppas att detta var ett någorlunda svar på din fråga.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Läste på internet om att man kan få vissa följdsjukdomar vid celiaki. Var sjuk ca 2 år innan jag fick min diagnos, hur stor är risken att drabbas då? Eller är det alltid en förhöjd risk, trots att man äter… Visa hela frågan

Laktos i Geas blodpudding?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej innehåller animalisk protein från gris laktos eller mjölkprotein ? Tack på förhand

 

Svar

Hej!

Det animaliska proteinet i Geas blodpudding innehåller inte mjölkprotein eller laktos. Dock kan produkter som innehåller mjölk ha producerats i samma fabrik och producenten kan därför inte garantera en 100 % mjölkfri produkt.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Hej innehåller animalisk protein från gris laktos eller mjölkprotein ? Tack på förhand   Visa hela frågan