Vilka flingor går bra?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

är det bara änglamarks ekologiska cornflaces de enda vi kan köpa till vår son? Han älskar flingor och det går åt en hel del!!!! köper sempers glutenfria och boveteflingor men de är så dyra. gör egen mysli oxå.

 

Svar

Hej!

Det finns många olika flingor som din son kan äta. Livsmedelsverket har gjort analyser på cornflakes från 8 olika märken (Kellogg’s, Coop Extra, Änglamark, Signum, Brüggen, Euroshopper, ICA, Morgongry) som visar att alla utom Kellogg´s ligger under 20 ppm och alltså är glutenfria. I Kellogg´s cornflakes kunde däremot gluten påvisas, så de bör du inte köpa till din son. Boveteflingor och quinoaflingor som är glutenfria finns även från B&P Naturens skafferi och brukar vara lite billigare än Sempers. Att göra egen müsli är både gott och ekonomiskt. Ett tips är att blanda ut glutenfri köpemüsli med ren havre, boveteflingor och eventuellt några frön eller nötter som man gillar, om man inte vill göra sin alldeles egna förstås.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

är det bara änglamarks ekologiska cornflaces de enda vi kan köpa till vår son? Han älskar flingor och det går åt en hel del!!!! köper sempers glutenfria och boveteflingor men de är så dyra. gör egen mysli… Visa hela frågan

Informera om naturligt glutenfritt

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hejsan, Hur ställer sig SCUF till naturligt glutenfritt kontra vad som nu kallas för glutenfritt men innehåller denna lilla mängd gluten-vetestärkelse max 0,003 % gluten? Informerar ni edra medlemmar om detta? Jag har varit diagnostiserad i 23 år, aldrig ätit vetemjöl eller fuskat. Blev sjukare o sjukare efter 6 års tid när jag började baka med glutenfritt mjöl som förstås innehöll vetestärkelse. Numer är jag 'naturligt glutenfri' och har inga besvär utan mår mycket bra. På min 'väg' har jag pratat med Mag-tarmsjuka föreningen och dom hade stor kunskap om detta för 10 år sedan. Mitt intresse för detta är att vi kan hjälpa unga och deras anhöriga att förstå innebörden bättre. Tack på förhand Meta

Svar

De allra flesta som är glutenintoleranta tål den lilla mängd gluten som finns i vetestärkelse. Men det finns ett fåtal som liksom du inte klarar av något gluten alls. Den nya märkningen av glutenfria produkter blir då lite svårare eftersom man själv måste läsa på förpackningen för att se om produkten innehåller vetestärkelse eller ren havre eller om den är baserad på enbart naturligt glutenfria ingredienser. Vi informerar våra medlemmar om vad den nya märkningen innebär, men vem som behöver äta naturligt glutenfritt bör avgöras av en läkare. Alla som får diagnosen celiaki sätts på en glutenfri kost innehållande produkter med max 100 ppm gluten. Blir man som du inte frisk på detta kan det vara så att man behöver gå över till helt glutenfritt, alltså den före detta naturligt glutenfria kosten.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Hejsan, Hur ställer sig SCUF till naturligt glutenfritt kontra vad som nu kallas för glutenfritt men innehåller denna lilla mängd gluten-vetestärkelse max 0,003 % gluten? Informerar ni edra medlemmar om detta? Jag… Visa hela frågan

Intolerant trots negativt blodprov?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej Har tagit prov för glutenallergi det visade inga antikroppar så jag hade ingen allergi. Kan man ändå vara känslig intolerant ?? Blir väldigt uppblåst och får trög mage. Använder inga produkter med laktos. Jag har skrivit upp vad jag äter och det verkar som om det är när jag äter limpa lite mer vissa dagar som det blir värre. Bakar själv utan mjölkprodukter.

Svar

Hej!

Blodprovet man tar för att se om man har antikroppar är inte ett 100-procentigt test och det är därför man alltid måste göra en biopsi för att fastställa diagnosen celiaki. Du kan alltså ha celiaki även om blodprovet är negativt. Likaså kan man ha ett positivt blodprov men ingen skada på tarmen, vilket tyder på att man inte har celiaki.

Misstänker du fortfarande att du har celiaki tycker jag att du ska ta kontakt med din läkare som får avgöra om en biopsi ska göras, trots att blodprovet var negativt. Det som är viktigt är då att inte börja utesluta gluten innan biopsin har gjorts eftersom tarmen då hinner läka och ingen skada kan ses.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Hej Har tagit prov för glutenallergi det visade inga antikroppar så jag hade ingen allergi. Kan man ändå vara känslig intolerant ?? Blir väldigt uppblåst och får trög mage. Använder inga produkter med laktos.… Visa hela frågan

Min son vägrar sluta äta gluten

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hejsan!! Jag är en mamma som har en som på 13 år å fick diagnosen glutenintolerant när han var 4 år då vägde han 15,2kg. nu är det så att han vägrar att sluta äta mat som innehåller gluten. Han tar saker typ kakor , bullar å sånt som han vet att han kan bli jätte sjuk av. han har bara gjort 1 gastroskopi å det var när dom upptäckte att han var allergisk. Nu kommer ja till min lilla fråga hur ska ja göra för att han ska förstå hur farligt det kan vara för honom. Jag har visat honom kort på hur en tarm kan se ut när man inte sköter sin allergi å ja har en killkompis som har stomipåse å den har vi visat min son men inget som hjälper. snälla kan du hjälpa mig med min son. Tack på förhand en orolig mamma

 

Svar

Hej!

Jag förstår att du är orolig när din son inte håller sig till den glutenfria kosten.  Att som du redan har gjort förklara vad som händer i tarmen när han äter gluten kan vara ett sätt. Att förklara att hans tarm får en liten skada varje gång han äter något med gluten i och att det gör så att han inte kan ta upp all den näring han behöver och därmed växa som han ska och orka vara aktiv och koncentrerad i skolan och på fritiden. Nu vet jag inte hur din son reagerar när han får i sig gluten, men det kan vara svårt att hålla sig till en glutenfri kost om man inte känner av när man får i sig gluten. Symtomen kan se väldigt olika ut, vissa får ont i magen och kräks, andra blir trötta och hängiga medan andra faktiskt inte känner av någonting. Men oavsett symtom så blir det alltså en skada på tarmen.

En annan sak jag tänker på är om han har tillgång till motsvarande produkter som de han tycker om, fast glutenfria. Försök se till att ha glutenfria kakor och bullar som han kan få istället. Kanske kan han följa med till affären och själv välja i den glutenfria hyllan eller önska vad han skulle vilja ha.

Hoppas att ni lyckas lösa detta tillsammans du och din son.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietsiststudent

 

Dölj

Hejsan!! Jag är en mamma som har en som på 13 år å fick diagnosen glutenintolerant när han var 4 år då vägde han 15,2kg. nu är det så att han vägrar att sluta äta mat som innehåller gluten. Han tar saker… Visa hela frågan

Biopsi trots fungerande diet?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag märkte av att jag var glutenintolerant för ca 2 år sedan och har sedan dess gått på en glutenfri diet. Dock har jag aldrig fått det bekräftat, och funderar på idag om jag kan göra något test för att bekräfta att jag verkligen är glutenintolerant, eller måste jag då börja äta gluten igen för att kunna göra en sån där biopsi eller vad det kallas? Mvh/ Helena

 

Svar

Det stämmer som du skriver att du för att kunna få en fastställd celiakidiagnos måste äta gluten under en period innan biopsin. Eftersom du hållit en glutenfri diet under två år har din tarmslemhinna hunnit läka. Det man kan se genom att göra en biopsi är om tarmslemhinnan är skadad eller ej, vilket din inte bör vara just nu. Jag förstår att detta kan vara ett dilemma för dig, om du ska fastställa din diagnos eller inte. Mitt tips är att du rådgör med din läkare.

mvh

Åsa Nordlander, dietiststudent

 

Dölj

Hej! Jag märkte av att jag var glutenintolerant för ca 2 år sedan och har sedan dess gått på en glutenfri diet. Dock har jag aldrig fått det bekräftat, och funderar på idag om jag kan göra något test för att… Visa hela frågan

Andra havregryn under gränsen?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Det går rykte om att AXA havregryn innehåller så lite gluten att det hamnar under gränsvärdet. Stämmer det? Det ät ju oerhört mycket billigare än Sempers...

 

Svar

Hej,

Enligt reglerna får den havre som säljs i affärerna innehålla upp till 5 % av andra spannmål. Exakt hur mycket gluten som finns i havren kan variera och än så länge är det enbart Sempers rena havregryn som med säkerhet ligger under gränsvärdet. Det har nyligen gjorts tester på övriga märken på marknaden, men resultaten är ännu inte publicerade. Vi på SCUF ser fram emot att ta del av de nya analyssvaren. Så länge vi inte vet något annat så är det alltså endast Sempers rena havregryn som gäller.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, Leg. Dietist

 

Dölj

Det går rykte om att AXA havregryn innehåller så lite gluten att det hamnar under gränsvärdet. Stämmer det? Det ät ju oerhört mycket billigare än Sempers...   Visa hela frågan

Är soyalecitin glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Är soyalecitin glutenfritt?

 

Svar

Ja, sojalecitin är glutenfritt. Finns det fler beteckningar du är osäker på kan jag tipsa om Ingredienslexikonet från Gothia förlag som finns att beställa på Celiakiförbundets hemsida. Där går det att slå upp det mesta man kan hitta i en innehållsförteckning för att se om det innehåller gluten, laktos, mjölkprotein eller soja.

mvh

Åsa Nordlander, legitimerad dietist

Dölj

Är soyalecitin glutenfritt?   Visa hela frågan

Bullens korv gluten/laktosfri?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Tål personer med gluten eller laktos, Bullens korv? Mvh, Annika

 

Svar

Ja, Bullens pilsnerkorv är fri från både gluten, laktos, mjölkprotein och soja.

mvh

Åsa Nordlander, leg. Dietist

Dölj

Tål personer med gluten eller laktos, Bullens korv? Mvh, Annika   Visa hela frågan

Är eko-havrefras glutenfria?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Har hört rykten om att en glutenallergiker kan äta de ekologiska Havre frasen som säljs i butik. Stämmer detta? Jag vågar inte prova...

Svar

Hej!

Ekologiska havrefras är precis som icke ekologiska havrefras gjorda av “vanlig” havre, som inte kan garanteras vara glutenfri. Anledningen till att du har hört att de ekologiska havrefrasen (från Quaker) är glutenfria kan vara att de till skillnad från de icke ekologiska inte innehåller vetekli. Jag kan dock ändå inte rekommendera dig att äta dessa då de inte är gjorda på ren havre.

mvh

Åsa Nordlander, leg. dietist

Dölj

Har hört rykten om att en glutenallergiker kan äta de ekologiska Havre frasen som säljs i butik. Stämmer detta? Jag vågar inte prova... Visa hela frågan

Glutenintoleranta fullare på öl?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Tjena Är det sant att glutenintoleranta blir fullare på öl än andra vanliga människor som tål gluten? Finns det någon färsköl man kan dricka? // Anton

Svar

Hej!

Att glutenintoleranta skulle bli fullare på öl än andra är inget jag har hört talas om och jag kan inte heller tänka mig någon anledning till att det skulle vara så.

Livsmedelsverket gjorde för några år sedan tester på gluteninnehållet i öl. Om färsköl skriver de såhär: Färsköl innehåller oftast höga halter gluten men undantag finns. Gamla Stans Bryggeri AB färsköl orginal innehåller mindre än 200 ppm gluten. Det är enligt de gamla reglerna klassat som glutenfritt, men inte enligt de nya där glutenhalten ska vara under 100 ppm. Dricker du någon enstaka öl bör detta dock inte vara några problem.

Hela listan på gluteninnehåll i öl kan du se här: http://www.slv.se/upload/dokument/risker/allergi/K2_olsorter2009.pdf

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, leg. Dietist

Dölj

Tjena Är det sant att glutenintoleranta blir fullare på öl än andra vanliga människor som tål gluten? Finns det någon färsköl man kan dricka? // Anton Visa hela frågan

Skiljer sig majsmjöl och majzena?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Vad är skillnaden på majsmjöl och majzena? Eller är det samma sak? Annita Larsson Surahammar

Svar

Hej Annita!

Majsmjöl är gjort på hela torkade majskorn som malts till mjöl. Detta kan användas till exempel till brödbakning och majsvälling. Maizena (majsstärkelse) däremot består endast av stärkelsen i majskornet. Det används framförallt som redningsmedel, men kan även användas till exempel till glutenfria pannkakor. Majsmjölet är gult medan maizena är nästintill vitt.

Viktigt att se upp med är att Maizena även är ett produktmärke som har flera olika produkter till exempel olika redningar och kakmixer. Kakmixerna är inte glutenfria! Det vi i vanliga fall kallar för maizena är Maizena majsstärkelse.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, leg. Dietist

Dölj

Vad är skillnaden på majsmjöl och majzena? Eller är det samma sak? Annita Larsson Surahammar Visa hela frågan

Gluten i Nestlés havreflingor?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej, jag undrar om det går bra att severa min glutenintolerante son Nestlés Havre Cheerios som frukostflingor. Tack / Therese

Svar

Hej Therese!

Havre Cheerios innehåller “vanlig” havre och kan alltså vara kontaminerad med andra sädesslag. Inga tester har gjorts avseende glutenhalten och dessa kan därför (än så länge) inte rekommenderas till personer med celiaki.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, Leg. dietist

Dölj

Hej, jag undrar om det går bra att severa min glutenintolerante son Nestlés Havre Cheerios som frukostflingor. Tack / Therese Visa hela frågan

Hur får jag glutenfri müsli?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej har kollat på lantmännens musli "START" Den innehåller Veteflingor, vetegroddar och vetekli Innehåller alla gluten?, e det verkligen en en nödvändig ingrediens? eller kan man kanske till o med be dom förklara varför dom inte kan ta bort eller byta ut dom så att vi gluten intoleranta också kan få äta en god musli!! Tacksam för svar!! /David

Svar

Hej David!

Alla de veteprodukter du nämner innehåller gluten, ja. Huruvida det skulle gå att göra START! utan dessa ingredienser överlåter jag till producenten att besvara. Eftersom START! inte är gjort på ren havre skulle det ändå inte bli en produkt som kan rekommenderas till glutenintoleranta.

Mitt tips till dig är att göra din egen glutenfria “START”. Det är superenkelt! Blanda ihop 1 dl vatten, 1/2 dl naturell olja och 1/2 dl sirap eller flytande honung. Häll upp 1/2 paket rena havregryn i en bunke. Häll på blandningen och blanda med händerna tills du får en grynig massa. Häll över på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 20 min på 150 grader. Ta ut och rör om då och då. Du kan även om du vill blanda i lite hackade nötter eller frön i blandningen innan du sätter in den i ugnen.

Lycka till!

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, leg. dietist

Dölj

Hej har kollat på lantmännens musli "START" Den innehåller Veteflingor, vetegroddar och vetekli Innehåller alla gluten?, e det verkligen en en nödvändig ingrediens? eller kan man kanske till o med be dom förklara… Visa hela frågan

Tål glutenintoleranta glukossirap, maltodextrin och havre?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hejsan!

I början av sommaren fick jag beskedet att jag är glutenintolerant. Det går bra och jag mår bättre & bättre (bortsett från några "återfall" magen får pga den inte läkt helt & hållet som dietisten berättade att man kan få även om äter en 100% glutefrikost). Men något som jag har funderat länge över nu är om det verkligen är okej för en glutenintolerant att äta både glukossirap & maltodextrin?

Jag har läst på både livsmedlesverkets hemsida, celiakiförbundets hemsida samt Celiakiboken (Ingredienslexikonet) där jag får uppfattningen om att det ska vara okej med dessa två ingredienser. Samtidigt så finns det ett flertal hemsidor (allergiinfo, allergimat osv.) som varnar för dessa två ingredienser och säger att de inte alls är okej för glutenintoleranta att äta.

Jag har även vänner & arbestkamrater som haft glutenintolerans i 15-20 år som även de säger att man absolut INTE får äta dessa två ingredienser om man är glutenintolerant. VIlket gör mig väldigt förvirrad..

Samma sak gäller Ren Havre. Jag köper endast Havre/Havregryn/Havremjöl som står/finns på glutenfria hyllorna i matbutiker samt endast om de är märkta med just Ren Havre (dvs Sempers & Carlshamn Bageri).

Enligt celiakiförbundets hemsida samt livsmedelsverket & Ingredienslexikonet är det okej att äta Ren Havre. Medan precis som tidigare nämnt är det ett stort NO-NO bland allergihemsidor & glutenintoleranta som haft det i över 15år.

Även där blir jag tudelad.. Vad tusan kan jag lita på egenligen? Så därför vill jag ha ett riktigt svar & hoppas att det kan komma från er eftersom ni ändå är väldigt insatta i detta & forskar/vet den nyaste informationen om glutenintolerans (eller har jag fel)?

MVH / Pia Nolén, Härnösand.

Svar

Hej Pia!

Jag förstår att det kan vara förvirrande och frustrerande att inte få ett säkert svar på vad du kan äta eller inte. Precis som du skriver har Livsmedelsverket gjort analyser av glukossirap och funnit att det är ok för glutenintoleranta att äta produkter med både glukossirap och maltodextrin. Både glukossirap och maltodextrin är nedbruten stärkelse från till exempel majs, potatis eller vete. Enligt Europeisk standard får hydrolysatet från vete innehålla max 20 ppm gluten, vilket är detsamma som gränsen för glutenfritt. Detta betyder att det är ok för dig som glutenintolerant att äta dessa produkter.

Vi på Celiakiförbundet försöker självklart hålla oss till den senaste informationen och forskningen. Står det andra saker på andra sidor kan det bero på att informationen inte är aktuell. För 15-20 år sedan gav man rekommendationen att det kunde finnas gluten i dessa produkter eftersom man inte visste säkert. Berätta gärna för dina vänner/arbetskamrater att det numera finns analyser somvisar att det är ok att äta glukossirap och maltodextrin.

När det gäller havre (ren havre) gäller samma sak. Senare års studier visar att ren havre inte innehåller gluten och därför tolereras av de allra flesta med celiaki. Tyvärr finns fortfarande vissa informationskällor som inte är uppdaterade. Att dina vänner/arbetskamrater inte äter havre kan bero på att när de fick diagnosen gavs rådet att utesluta alla fyra sädeslag. Att som glutenintolerant föra in havre i kosten ger både ett ökat livsmedelsutbud men bidrar även med nyttiga fibrer och goda bakegenskaper.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hejsan! I början av sommaren fick jag beskedet att jag är glutenintolerant. Det går bra och jag mår bättre & bättre (bortsett från några "återfall" magen får pga den inte läkt helt & hållet som… Visa hela frågan

När försvinner symptomen?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag är 22 år och har nyligen fått diagnosen glutenintolerans. Jag äter glutenfri kost sedan en vecka tillbaka och undrar nu hur länge det tar innan symptomen försvinner? Det enda symptom jag har är att jag ofta är lös i magen, och det är jag fortfarande. Tacksam för svar!

Svar

Hej!

Symtomen brukar oftast försvinna på några veckor, men det kan ta upp till flera månader tills tarmen är helt läkt. Såhär i början när din tarm fortfarande är skadad av att du ätit mat med gluten i kan det vara så att du även är överkänslig mot laktos, vilket även det kan orsaka diarré. Detta beror på att det enzym som bryter ner laktos (och som saknas hos laktosintoleranta) i normala fall finns i tarmslemhinnan, som hos dig för tillfället är skadad. Blir du inte bra i magen kan du därför prova att utesluta laktos i några månader tills tarmen läkt. Då kan du återigen införa laktos i kosten.

Lycka till med din nya kost och hoppas att du snart blir kvitt dina symtom!

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, leg. dietist

Dölj

Hej! Jag är 22 år och har nyligen fått diagnosen glutenintolerans. Jag äter glutenfri kost sedan en vecka tillbaka och undrar nu hur länge det tar innan symptomen försvinner? Det enda symptom jag har är att jag… Visa hela frågan

Innehåller soja gluten?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej, upptäckte för ett tag sedan att sojan vi hade hemma innehöll vetemjöl sedan när mamma var i affären och letade efter annan soja kunde hon bara hitta sådan som innehöll vetemjöl. Undrar om du vet någon soja som inte innehåller gluten? Tack på förhand! /Nathalie

Svar

Hej Nathalie!

Detta är en av de vanligaste frågorna jag får. Det stämmer som du säger att de allra flesta sojasåser innehåller vete. Men, de är ändå glutenfria. Hur kan då detta komma sig? Jo, när man tillverkar soja fermenteras sojabönorna tillsammans med rostat vete. Därefter extraheras sojasåsen och i detta steg förvinner gluten ur sojasåsen. Livsmedelsverket har gjort omfattande tester på olika sojasåser och funnit att inga spår av gluten finns. Det är därför helt ok för dig som glutenintolerant att äta soja (trots att vete finns med som ingrediens).

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej, upptäckte för ett tag sedan att sojan vi hade hemma innehöll vetemjöl sedan när mamma var i affären och letade efter annan soja kunde hon bara hitta sådan som innehöll vetemjöl. Undrar om du vet någon… Visa hela frågan

Gluten i modifierad stärkelse?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Innehåller modifierad stärkelse gluten?

Svar

Hej!

Modifierad stärkelse används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel i olika produkter. Stärkelsen kan komma från olika källor såsom potatis, majs, tapioka och ris, men även från vete. Om stärkelsen kommer från en råvara som innehåller gluten (t.ex. vete) måste detta anges i innehållsförteckningen. Står det bara modifierad stärkelse är det alltså fritt fram för dig som glutenintolerant att äta.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Innehåller modifierad stärkelse gluten? Visa hela frågan

Gluten i kornmaltextrakt?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Är kornmaltextrakt glutenfritt? Tack på förhand! / Josefine

Svar

Hej Josefine och tack för din fråga!

Maltextrakt, eller maltsirap som det också kan kallas, kan innehålla spår av gluten. De flesta produkter som innehåller kornmaltextrakt, till exempel cornflakes och julmust, ligger dock långt under gränsvärdet för vad som räknas som glutenfritt. Detta beror på att maltextrakt utgör en väldigt liten andel av produkten och att det endast finns spårmängder av gluten i maltextraktet. Ett undantag för detta är Kellog´s cornflakes som innehåller en form av maltextrakt som innehåller mer gluten och därmed inte kan räknas som glutenfritt. Som du märker kan jag inte ge dig ett helt klart svar på denna fråga. Det du kan göra för att vara helt säker på om produkten räknas som glutenfri är att kontakta producenten eller söka på livsmedelsverkets hemsida för att se om de gjort några analyser. Se även tidigare svar här på sidan om cornflakes och julmust.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Är kornmaltextrakt glutenfritt? Tack på förhand! / Josefine Visa hela frågan

Gluten i Kellogs produkter?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Innehåller kellogs Rice Krispies gluten när det står maltextrakt (korn) på ingrediensförteckningen?

Svar

Hej!

Ja, både Kellogg´s Rice Krispies, Kellogg´s Cornflakes och Frosties överskrider gränsvärdet för gluten och räknas alltså inte som glutenfria. Däremot finns det många andra flingor, som trots att de innehåller kormaltsextrakt inte, överskrider gränsvärdet. Se även tidigare svar om maltextrakt!

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Innehåller kellogs Rice Krispies gluten när det står maltextrakt (korn) på ingrediensförteckningen? Visa hela frågan

Gluten i modifierad vetestärkelse?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej

Undrar om COOP:s bruna bönor innehåller gluten? På plastkorvsförpackningen står det "modifierad stärkelse av vete". Är glutenintolerant men jättesugen på bruna bönor! Mvh Monica Fredling Västerås

Svar

Hej Monica och tack för din fråga. Modifierad stärkelse av vete kan innehålla små mängder gluten. Om den modifierade stärkelsen som finns just i Coops bruna bönor överskrider gränsvärdet för gluten kan jag tyvärr inte svara på. Hör gärna av dig till Coop, så kanske de kan svara på din fråga. Kan du tänka dig något annat fabrikat än Coop så finns det flera andra fabrikanter som har glutenfria bruna bönor, till exempel Felix.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej Undrar om COOP:s bruna bönor innehåller gluten? På plastkorvsförpackningen står det "modifierad stärkelse av vete". Är glutenintolerant men jättesugen på bruna bönor! Mvh Monica Fredling Västerås Visa hela frågan

Gluten i Babysemp 3?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Innehåller semper 3 gluten? min 9 månaders tjej kanske har glutenintolerans och jag vill veta hur mycket gluten hon är utsatt för dagligen!

Svar

Hej!

Jag antar att det är Babysemp 3 du menar? I så fall är det fritt fram, den är helt glutenfri.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Innehåller semper 3 gluten? min 9 månaders tjej kanske har glutenintolerans och jag vill veta hur mycket gluten hon är utsatt för dagligen! Visa hela frågan

Är havre glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hejsan, jag är en tjej som undrar om havre är glutenfritt? Jag vet att havren kan innehålla en liten mägnd gluten om den har vuxit på samma åker som veten, men är det en sån liten mägn att man kan äta det endå??? från Alma

Svar

Hej Alma!

Havre i sig är glutenfritt, då det innehåller en annan sorts protein än vete, råg och korn. Precis som du skriver kan dock den havren som säljs i butik innehålla en liten mängd av andra spannmål (upp till 5 %). Eftersom det inte går att säga exakt hur stor del av andra spannmål, och därmed hur mycket gluten, som finns i varje havregrynsförpackning så rekommenderas alla glutenintoleranta att endast använda sig av de rena havregryn som finns att köpa. Dessa har odlats på särskilda fält och hanterats i särskilda fabriker och kan därför garanteras vara fria från gluten.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hejsan, jag är en tjej som undrar om havre är glutenfritt? Jag vet att havren kan innehålla en liten mägnd gluten om den har vuxit på samma åker som veten, men är det en sån liten mägn att man kan äta det… Visa hela frågan

Får fel mat i skolan – vad göra?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej!

Vi har en dotter som snart fyller 10. Hon har haft celiaki sedan hon var 6 år. Vi har ganska nyligen flyttat till en ny skola, där vi tyckte att matsituationen fungerade bra till en början, men nu har alla symptom på celiakin kommit tillbaka.

Jag har vid ett tillfälle pratat med rektorn,som skulle ta tag i problemet, och visst det blev bättre. Men nu händer det igen!! Min man var på skolan idag och pratade med matpersonalen, och träffade de 2 som är ansvariga.

Alla mina farhågor fick bränsle,till en början fick han ett bemötande som sade:-Kom inte hit och lär mig mitt jobb!! Den ena var väl mer förstående och lyssnade, medans den andra gick iväg och var inte intresserad!! Men vad man förstår har dom ingen större kunskap om detta och tycker det är svårt! Vi har tillhandahållit ett lexikon samt en uppsjö med broschyrer och ett intyg på att hon har celiaki. Vad mer kan vi göra??

För att återge situationer som uppstått vid maten har följande hänt: Vid ett flertal tillfällen har det inte funnits pasta till henne, hon har således fått vänta tills hennes pasta varit fördigkokad, vid ett tillfälle var det blodpudding, -Det kan väl du äta ,Elin?-Ta av korven för jag är inte säker på om köttbullarna innehåller gluten!

Jag är beredd att gå hur långt som helst för att detta ska upphöra,är det ens lagligt? Elin tycker detta är jättejobbigt och jag misstänker att hon "mörkar" för oss... Jag vet inte vilken väg jag ska gå, vart vänder jag mig? Ska jag skicka med egen mat för att vara säker? Dom lovade att dom skulle FÖRSÖKA skärpa sig!! -Ni kan väl ringa dan efter om hon får ont i magen!!??? WHAT??Detta duger inte!

Vad gör vi? Skolverket? Skolinspektionen?

//Helen

 

Svar

Hej Helen!

Detta är självklart inte acceptabelt! Jag tycker att ni har gjort alldeles rätt som har tagit upp frågan med skolans rektor. Kanske behöver ni ta upp problemet igen, då det uppenbarligen inte fungerar i köket. Det är tråkigt att höra att personalen inte verkar intresserad av att lära sig. Har ni och er dotter kontakt med någon dietist? I så fall tycker jag att ni ska be henne/honom att kontakta skolköket, ibland kan det fungera bättre med information från en dietist än från barnets föräldrar. Det är självklart viktigt att personalen i köket har kunskap om vad gluten är och vad som händer er dotter om hon får i sig gluten. Kanske finns även fler barn med celiaki på skolan.

Jag kan tyvärr inte svara på till vilka högre instanser ni kan vända er. Men jag hoppas verkligen att det ska kunna fungera utan att detta krävs. Stå på er och lycka till!

 

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hej! Vi har en dotter som snart fyller 10. Hon har haft celiaki sedan hon var 6 år. Vi har ganska nyligen flyttat till en ny skola, där vi tyckte att matsituationen fungerade bra till en början, men nu har alla… Visa hela frågan

Kruskakli

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Finns det någon ersättning för kruskakli som är glutenfri?

 

Svar

Hej!

Fibrex är en mycket fiberrik produkt gjord av betfiber, som i de flesta fall kan ersätta kruskakli. Du kan använda det både i bakning och matlagning (t.ex. färsrätter), men även blanda i müsli och gröt för extra fibertillskott. Det binder också mycket vatten vilket gör bröd och färsrätter extra saftiga.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Finns det någon ersättning för kruskakli som är glutenfri?   Visa hela frågan

Jästextrakt av korn

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Kan man äta en produkt där det står jästextrakt av korn. Ligger det under gränsvärdet för vad som är glutenfritt?

Svar

Hej!

Jästextrakt är en smakförstärkare som ofta används istället för glutamat. Jästextrakt innehåller inte gluten. Även om korn finns med i tillverkningsprocessen överskrider halten av gluten i slutprodukten inte de gränsvärden som finns.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Kan man äta en produkt där det står jästextrakt av korn. Ligger det under gränsvärdet för vad som är glutenfritt? Visa hela frågan

Kosttillskott vassleprotein

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej. Jag tål inte gluten. Har styrketränat ett tag och det är svårt att få i sig tillräckligt med protein när man inte tål gluten. Jag funderar på att äta kosttillskott efter träningen som är vassleprotein. Tittade på ett känt märke som heter "Star Nutrition Whey-100". Men det säger inte mej så mycket om vad alla dessa aminosyror är för något. Bla står det L-Glutaminsyra vilket jag undrar om det är gluten. Det står allergiinformation och gluten näms. Kan man då anta att det är glutenfri och ok att äta? //Kille

Svar

Hej och tack för din fråga!

Kosttillskottet du nämner ska inte vara några problem att äta för dig som glutenintolerant. Vassleprotein (eller whey på engelska) kommer från mjölk och är glutenfritt. L-glutaminsyra är en aminosyra som bildas naturligt i kroppen och fungerar som byggsten i olika proteiner. Även om det kan låta så på namnet så har det inte något med gluten att göra. Vad jag vet är de flesta kosttillskott av proteinpulvertyp glutenfria, men läs för säkerhets skull på innehållsförteckningen.

Lycka till med träningen!

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej. Jag tål inte gluten. Har styrketränat ett tag och det är svårt att få i sig tillräckligt med protein när man inte tål gluten. Jag funderar på att äta kosttillskott efter träningen som är vassleprotein.… Visa hela frågan

maizena redning

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag undrar om man kan använda de redningar som maizena har som ljus och mörk för både mjölkprotin och glutenallergiker? Eller innehåller de något som man inte får sätta i sig då man inte tål de eller det andra. Mvh Ulla

Svar

Hej Ulla!

Både den ljusa och den mörka redningen är glutenfria men innehåller mjölkprotein. Tål du varken gluten eller mjölk så fungerar de alltså inte. Däremot går det bra att reda med Maizena majsstärkelse som är gjort av enbart majsstärkelse.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Dölj

Hej! Jag undrar om man kan använda de redningar som maizena har som ljus och mörk för både mjölkprotin och glutenallergiker? Eller innehåller de något som man inte får sätta i sig då man inte tål de eller det… Visa hela frågan

Rehydrerat veteprotein

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Hur är det med rehydrerat veteprotein, innehåller det gluten? Jag har märkt att det finns i många vegetariska produkter men jag vet inte riktigt vad det är.

Svar

Hej!

Gluten är ett protein som finns i vete och rehydrerat veteprotein innehåller därför med största sannolikhet gluten. Du får fortsätta läsa på innehållsförteckningarna på de vegetariska produkterna och undvika de produkter som innehåller rehydrerat veteprotein.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hej! Hur är det med rehydrerat veteprotein, innehåller det gluten? Jag har märkt att det finns i många vegetariska produkter men jag vet inte riktigt vad det är. Visa hela frågan

Dålig hy vid celiaki?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Sedan ett halvår tillbaka har jag fått diagnoserna glutenallergi och reflux. Jag äter behepan för extra b-vitamin tillskott samt omeprazol för refluxen. Jag har märkt att jag fått fler "kvisslor/finnar" den senaste tiden i ansikte och hårbotten. Kan det ha med min allergi att göra eller de mediciner jag äter? (Har inte förändrat hudvårdsprodukter eller smink.) Tacksam för svar! Malin

Svar

Hej Malin!

Vad jag vet finns inget samband mellan celiaki och de hudproblem du beskriver. Däremot får vissa med celiaki hudutslag eller eksem när de får i sig gluten, så kallad hudceliaki.

En möjlig orsak till att du fått fler finnar kan vara B-vitamintillskottet. I FASS står acne som en ovanlig biverkning vid intag av behepan. Om du upplever detta som besvärligt skulle jag råda dig att kontakta din läkare, för att se om det finns några andra möjliga alternativ.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hej! Sedan ett halvår tillbaka har jag fått diagnoserna glutenallergi och reflux. Jag äter behepan för extra b-vitamin tillskott samt omeprazol för refluxen. Jag har märkt att jag fått fler "kvisslor/finnar" den… Visa hela frågan

Gluten i Oboy?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej Finns det gluten i Oboy?

Svar

O´boy är glutenfritt!

 

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hej Finns det gluten i Oboy? Visa hela frågan