Börjat äta glutenfritt, vad ska jag tänka på?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!

Jag har precis börjat äta glutenfritt då jag tror att jag är intolerant mot gluten & jag har inte riktigt förstått vad man ska kolla på när man ska avgöra om det är glutenfritt eller inte, än sålänge har jag fattat att vetemjöl, havre & råg innehåller gluten men hur är det med glutamat? Är det också gluten?? Oerhört tacksam för svar!

Mvh Michelle Henriksson

Svar

Hej,

Vete, råg och korn innehåller gluten. Havre är glutenfritt i sig, men det krävs att du väljer “rent” havre som specialhanterats. Allt som har den glutenfria symbolen med det överkorsade axet går bra att äta.

Man brukar avråda från att sluta äta gluten på egen hand innan utredning gjorts, då det blir svårare att ställa diagnos om man redan äter en glutenfri kost. Tar du kontakt med vården kan du också få träffa en dietist och få mer ingående råd om vad du kan äta respektive ska undvika.

Vänligen,

Dietist Ylva

Dölj

Hej! Jag har precis börjat äta glutenfritt då jag tror att jag är intolerant mot gluten & jag har inte riktigt förstått vad man ska kolla på när man ska avgöra om det är glutenfritt eller inte, än… Visa hela frågan

Kan jag få diagnos när jag slutat äta gluten?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Jag är en kvinna på 66 år. Har alltid varit lös i magen men för ca 15 år sedan slutade jag med mjölkprodukter och problemen försvann. Men så började jag må dåligt igen för ca 4 år sedan. Mådde illa efter måltider, svälld i kroppen, trött, dålig smak i munnen, dålig andedräkt och kände mig deppad. Läste på nätet om gluten och bestämde mig att pröva det. Jag blev som en ny människa. Nu har jag uteslutit gluten i 15 månader.
Kan läkare ta prov om jag är allergisk mot mjöl eller om det är gluten.
Jag har aldrig varit till en läkare ang. detta. Har så dåliga erfarenheter av läkarbesök så jag försöker klara mig själv så gott jag kan. Vänliga hälsningar Marianne

Svar

Hej Marianne,

För att kunna ställa diagnosen glutenintolerans så behöver man äta gluten en period innan, eftersom blodproverna inte visar något då man äter glutenfritt. På samma sätt behöver man äta gluten inför en tarmundersökning, för att se om tarmslemhinnan blivit skadad av gluten. Jag skulle rekommendera dig att söka läkare och berätta att du mår bättre efter att ha gått över till glutenfritt, så får ni se hur ni ska gå vidare.

Vänligen

Dietist Ylva

Dölj

Jag är en kvinna på 66 år. Har alltid varit lös i magen men för ca 15 år sedan slutade jag med mjölkprodukter och problemen försvann. Men så började jag må dåligt igen för ca 4 år sedan. Mådde illa efter… Visa hela frågan

Kan magsjuka påverka gastroskopisvar?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej... min dotter gjorde gastroskopi undersökning för se om hon är glutenintolerans,,, den dagen var hon magsjuk, men jag trodde att hon spydde pågrund av stress men det var inte det hon var magsjuk,,, jag blev också. Smittad,, min fråga är kan det påverka resultatet? för svaret var att hon är glutenintoleran. hon har inga symptomer och vi brukar äta mycket bröd.
Så jag undrar kan magsjuka påverkar påverka resultat resultatav gastroskopi? med tanken att magen är irriterad när man är magsjuk
Kan man be att göra gastroskopi igen? hur går det till?
Tack för svar
Med

Svar

Hej!

När man gör en gastroskopi undersöks tarmens slemhinna och det går att se om den är skadad på grund av gluten. En magsjuka påverkar inte tarmen på samma sätt, så därför är inte det något som påverkar resultatet.

Alla får inte tydliga symptom vid glutenintolerans, faktum är att vissa inte alls har mått dåligt då intoleransen upptäcks, detta brukar kallas för “tyst” celiaki. Då ser man vid undersökning av tarmen att den är inflammerad.

Eftersom du har många funderingar så tycker jag att du kan höra av dig till mottagningen där din dotter gjorde gastroskopin, så att du kan få svar på dina frågor.

Med vänlig hälsning,

Leg. dietist Ylva Törner

Dölj

Hej... min dotter gjorde gastroskopi undersökning för se om hon är glutenintolerans,,, den dagen var hon magsjuk, men jag trodde att hon spydde pågrund av stress men det var inte det hon var magsjuk,,, jag blev… Visa hela frågan

Hur snabbt märks skillnad vid glutenfri kost?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej! Jag tror att jag är överkänslig mot gluten då jag upplever att min mage svullnar väldigt mycket efter måltider med gluten i. Jag har avstått det till och från för att se om det är gluten eller om det är något annat jag är känslig mot. Min fråga är om jag kan märka effekt av en lugnare mage redan efter en vecka utan gluten eller om det tar längre tid att märka skillnaden om jag från idag och under en vecka bestämmer mig för att äta helt glutenfritt? Borde då min mag enligt lugnare eller behövs det längre tid för att märka skillnad ? Mvh Angelica

Svar

Hej!

Om det är glutenintolerans (celiaki) kan det ta betydligt längre tid innan magen blir bra, eftersom det tar tid för tarmen att läka. Man brukar avråda från att prova glutenfri kost utan att först göra en utredning för celiaki. Detta beror på att det är svårt att ställa diagnosen utan att personen i fråga äter gluten. Om provsvaren för celiaki är negativa får man gå vidare och se vilka andra orsaker det kan finnas till besvären. Jag rekommenderar att du kontaktar din läkare för att få hjälp.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner, leg. dietist

 

 

Dölj

Hej! Jag tror att jag är överkänslig mot gluten då jag upplever att min mage svullnar väldigt mycket efter måltider med gluten i. Jag har avstått det till och från för att se om det är gluten eller om det är… Visa hela frågan

Bebis med antikroppar, hur utreds celiaki?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej min flicka är 7,5mån och har stora problem med magen sedan 3månader. Jag ammar fortfarande och har aldrig gett tillägg, smakportioner introducerade vi vid 5 mån men hon vägrade både gröt och välling så det blev någon tesked i veckan. Någon sked med lagad mat eller kexrån. Problemen med magen är en knöl på höger sida som sväller upp mer o mer ju fler dagar det går mellan bajsningarna, (ibland 1vecka) förstoppning som följs av slemmiga vattniga diarrér skrik magknip hon har följt kurvan bra fram till 4-5mån då det började plana ut mer o mer. Tog gluten, tsh och mjölk blodprov och fick svaret att gluten gav reaktion hon hade antikroppar 18,6 på nåt som hette transglutanågonting. Nya blodprov är tagna (2st) för att kolla om det finns genetiska anlag och för gluten igen. Läkaren har mycket svår brytning och jag har svårt att förstå vad hon säger och menar.
Mina frågor är vad betyder 18,6?

Jag har hypotyreos min man har typ 1 diabetes och psoriasis, vi har gluten i släkten, då måste väl det genetiska provet visa positivt?

Om båda proven visar positivt hur går man då vidare? Läkaren sa att man inte gör biopsi utan sätts på glutenfri kost 1år och tar nya blodprov. Stämmer det? Med vänlig hälsning, Nathalie

Svar

Hej Nathalie!

Antikroppar mot transglutaminas är det vanligaste blodprovet som tas för att diagnosticera celiaki. Detta värde ska ligga under 7. Om värdet som för er dotter ligger på 18,6 tyder det på att det kan röra sig om en celiaki. I de flesta fall går man dock vidare med en gastroskopi för att säkerställa diagnosen. I vissa fall, om transglutaminasantikropparna ligger mycket högt (>100) och symtomen är tydliga, kan läkaren dock ställa diagnos utan gastroskopi. Rutinerna ser lite olika ut i olika landsting.

Celiaki är precis som Diabetes typ 1 en autoimmun sjukdom. Har man den ena är det högre risk att även få den andra. Även hypotyreos har ett samband med celiaki. Även om man har gener som ökar risken att drabbas av celiaki är det inte säkert att sjukdomen uvecklas. Gentest är därför inget som kan användas för att ställa diagnos.

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg. Dietist

Dölj

Hej min flicka är 7,5mån och har stora problem med magen sedan 3månader. Jag ammar fortfarande och har aldrig gett tillägg, smakportioner introducerade vi vid 5 mån men hon vägrade både gröt och välling så det… Visa hela frågan

Hur mycket gluten behöver ätas inför gastroskopin?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej,
min 3-åriga dotter har äntligen fått göra ett blodprov som visade att hon är glutenintolerant. Den första läkaren ville ge oss remiss till dietist direkt, så under tiden slutade vi med gluten helt till henne. Men istället fick vi komma till en ny läkare som skickar henne på gastroskopi. Vi hann hålla upp med gluten i en vecka och hon mådde såklart bättre av det. Nu vill den nya läkaren att vi skulle sätta tillbaka henne på kost med gluten tills dess gastroskopin är gjord, vilket kan ta 1-1,5 månader.

Min fråga är nu: hur lång tid tar det för en så här liten tarm att läka? Måste vi verkligen ge henne gluten? hon mår ju så mycket sämre av det. Om vi måste, hur stora doser behöver hon? hon får just nu välling på morgonen (vanlig havrevälling) men inte så mycket mer... räcker det eller äventyrar jag resultatet på gastron genom att inte ge henne mer?

Mvh Sara

Svar

Hej Sara!

Jag förstår att detta är ett dilemma för er. Tråkigt att det blivit en miss i kommunikationen mellan läkarna. Det är jättesvårt att säga exakt hur lång tid det tar för tarmen att läka och även hur mycket gluten er dotter behöver äta för att man ska kunna se en skada på tarmen vid gastroskopin. Om havrevällingen hon får endast innehåller havre (inte vete, råg eller korn) är det inte “tillräckligt” med gluten, då havre i ren form är glutenfritt. Ni bör isåfall ge henne annan gluteninnehållande mat också.

Håller tummarna för att ni får en snar tid för gastroskopin.

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg. Dietist

 

 

 

Dölj

Hej, min 3-åriga dotter har äntligen fått göra ett blodprov som visade att hon är glutenintolerant. Den första läkaren ville ge oss remiss till dietist direkt, så under tiden slutade vi med gluten helt till… Visa hela frågan

Är celiaki ärftligt?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej. Jag har celiaki och undrar såklart om min son kan ärva det från mig. Min fråga är: tidigast i vilken ålder kan han testas för det? Tack på förhand.

Svar

Hej!

Celiaki är ärftligt och det är ungefär 10 % risk att ditt barn får celiaki om du själv har det. Jämför detta med 1-3 % risk för de som inte har en förälder med celiaki.

Vid misstanke om celiaki brukar tester göras först kring 10-12 månaders ålder. Detta görs dock endast om han skulle uppvisa symtom såsom magtarmproblem och/eller dålig viktuppgång. Celiaki kan uppkomma när som helst i livet, så även om han bär på ett anlag för celiaki så är det inte säkert att det utvecklas i tidig ålder. Det som är viktigt för dig att tänka på är att introducera gluten som vanligt, vid 4-6 månaders ålder, till din son. Detta minskar risken för att utveckla celiaki.

 

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg.

Leg. Dietist

Dölj

Hej. Jag har celiaki och undrar såklart om min son kan ärva det från mig. Min fråga är: tidigast i vilken ålder kan han testas för det? Tack på förhand. Visa hela frågan

Gravid och “Obekräftad” celiaki

Senast uppdaterad: 2014-04-01

Hej!

Jag har fått en remis för att göra en gastroskopi under narkos (har kräkfobi och klarar inte annars) för att ta reda på om jag har celiaki (min syster har den).
Jag har så ont i magen när jag äter gluten så jag misstänkte att det är fallet med mig också. Men medan jag väntade på tiden att få gastroskopin gjort har jag blivit gravid. Min läkare sa att de inte kommer att göra undersökningen nu, utan efter att jag fått mitt barn.
Är gravid i V20 nu och äter ibland lite toas som jag inte borde men märker efter 2-3 dagar (om jag håller på med det) att jag inte kan andas hur mycket det gör ont.

Min fråga är om jag ska ta gluten helt från min kost oavsätt att jag inte har det bekräftat att jag har celiaki? Jag är rädd att jag ska skada barnet på något sätt...

Mvh, Branka

Svar

Hej Branka!

Detta är en fråga som jag tycker att du ska ta upp med din läkare. Om du skulle ha celiaki och äter gluten finns en risk att du får näringsbrist som även skulle kunna påverka ditt barn. För att få en säker diagnos är det dock viktigt att du innan gastroskopin äter kost med gluten i, annars kan resultatet bli missvisande. Som sagt, huruvida du ska börja äta helt glutenfritt eller inte är något som jag tycker du ska diskutera med din läkare.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Jag har fått en remis för att göra en gastroskopi under narkos (har kräkfobi och klarar inte annars) för att ta reda på om jag har celiaki (min syster har den). Jag har så ont i magen när jag äter… Visa hela frågan

Kan Transglutaminas vara förhöjt även vid allergi?

Senast uppdaterad: 2014-02-11

Hej!
Jag undrar om S-A-Transglutam lgA kan vara förhöjt även vid mjölkallergi?
Eller kan något annat än glutenintolerans vara orsaken?

Min dotter har ätit gluten och laktosfritt en tid sedan detta värde var mycket förhöjt - efter några veckor togs provet om och var fortfarande lika högt >128 och de konstaterade celiaki men hon blev inte bättre utan tvärtom sämre med magont och kramper. Hon har även haft en märklig viktuppgång.

Jag googlade viktuppgång och magsmärta och hamnade på en artikel om mjölkallergi och tog genast bort alla mjölkprodukter och redan inom ett dygn så mår hon mycket bättre! Jag känner igen henne. Hon har fortfarande magont men inte kramperna.

Kan man med säkerhet säga att hon har celiaki och kan mjölkallergi (om hon har det) växa bort?

Vänliga hälsningar
Anita

Svar

Hej Anita!

Antikroppar mot transglutaminas finns enbart vid celiaki, inte vid mjölkproteinallergi. Vid mjölkprotein kan en annan form av antikroppar (IgE) vara förhöjda, om det är en så kallad IgE-medierad allergi.

Vad skönt att din dotter mår bättre med en mjölkfri kost! Kanske är det så att hon även är allergisk mot mjölkprotein. Ta gärna kontakt med er vårdcentral/barnläkare för att reda ut detta.

Att din dotter går upp i vikt när hon startat behandling med glutenfri kost är inget konstigt eller ovanligt. Då tarmen tidigare varit skadad har hon inte kunnat ta upp all energi och näring hon fått via maten. När hon sedan börjat med glutenfri kost och tarmen börjat läka är det helt naturligt att vikten går upp. Dock får man såklart passa sig så att den inte går upp alltför mycket.

Som du säkert förstår kan jag inte svara på om din dotter verkligen har celiaki. Men har det tagits blodprover samt kanske även gjorts en gastroskopi (?), så är diagnostiseringsmetoderna för celiaki mycket säkra. Precis som du skriver kan en allergi till skillnad mot celiaki växa bort.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

 

 

Dölj

Hej! Jag undrar om S-A-Transglutam lgA kan vara förhöjt även vid mjölkallergi? Eller kan något annat än glutenintolerans vara orsaken? Min dotter har ätit gluten och laktosfritt en tid sedan detta värde var… Visa hela frågan

Intolerant trots negativt blodprov?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej Har tagit prov för glutenallergi det visade inga antikroppar så jag hade ingen allergi. Kan man ändå vara känslig intolerant ?? Blir väldigt uppblåst och får trög mage. Använder inga produkter med laktos. Jag har skrivit upp vad jag äter och det verkar som om det är när jag äter limpa lite mer vissa dagar som det blir värre. Bakar själv utan mjölkprodukter.

Svar

Hej!

Blodprovet man tar för att se om man har antikroppar är inte ett 100-procentigt test och det är därför man alltid måste göra en biopsi för att fastställa diagnosen celiaki. Du kan alltså ha celiaki även om blodprovet är negativt. Likaså kan man ha ett positivt blodprov men ingen skada på tarmen, vilket tyder på att man inte har celiaki.

Misstänker du fortfarande att du har celiaki tycker jag att du ska ta kontakt med din läkare som får avgöra om en biopsi ska göras, trots att blodprovet var negativt. Det som är viktigt är då att inte börja utesluta gluten innan biopsin har gjorts eftersom tarmen då hinner läka och ingen skada kan ses.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Hej Har tagit prov för glutenallergi det visade inga antikroppar så jag hade ingen allergi. Kan man ändå vara känslig intolerant ?? Blir väldigt uppblåst och får trög mage. Använder inga produkter med laktos.… Visa hela frågan

Missvisande blodprov? Även allergier pga glutenintolerans?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

I min dotters blod kunde dom se att hon hade en glutenintolerans. Hon ska göra biopsier på tarmen, kan det vara så att blodprovet är missvisande och hon inte har någon allergi? Vilka allergier är vanliga tillsammans med glutenintolerans? Mvh Annika

 

Svar

Blodprovet din dotter gjort är inte 100-procentigt för att ställa diagnosen glutenintolerans och det är också därför som man alltid måste göra en biopsi. Med största sannolikhet har hon celiaki (glutenintolerans) om värdet av transglutaminas var högt, men som sagt det är inte säkerställt innan biopsin har gjorts och man sett om det finns någon skada på tarmen.

Kroppens reaktion mot gluten är inte samma typ av allergisk reaktion som många andra födoämnesallergier och hänger därför inte samman med dessa. Det som kan vara förknippat med celiaki är att man ofta till en början, innan tarmen har läkt, även blir känslig mot laktos som finns i mjölkprodukter. Denna överkänslighet försvinner dock oftast då tarmen har läkt efter några månader med glutenfri kost.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

I min dotters blod kunde dom se att hon hade en glutenintolerans. Hon ska göra biopsier på tarmen, kan det vara så att blodprovet är missvisande och hon inte har någon allergi? Vilka allergier är vanliga… Visa hela frågan

Biopsi trots fungerande diet?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag märkte av att jag var glutenintolerant för ca 2 år sedan och har sedan dess gått på en glutenfri diet. Dock har jag aldrig fått det bekräftat, och funderar på idag om jag kan göra något test för att bekräfta att jag verkligen är glutenintolerant, eller måste jag då börja äta gluten igen för att kunna göra en sån där biopsi eller vad det kallas? Mvh/ Helena

 

Svar

Det stämmer som du skriver att du för att kunna få en fastställd celiakidiagnos måste äta gluten under en period innan biopsin. Eftersom du hållit en glutenfri diet under två år har din tarmslemhinna hunnit läka. Det man kan se genom att göra en biopsi är om tarmslemhinnan är skadad eller ej, vilket din inte bör vara just nu. Jag förstår att detta kan vara ett dilemma för dig, om du ska fastställa din diagnos eller inte. Mitt tips är att du rådgör med din läkare.

mvh

Åsa Nordlander, dietiststudent

 

Dölj

Hej! Jag märkte av att jag var glutenintolerant för ca 2 år sedan och har sedan dess gått på en glutenfri diet. Dock har jag aldrig fått det bekräftat, och funderar på idag om jag kan göra något test för att… Visa hela frågan

Uppföljning celiaki?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej!

Marie heter jag och har varit med i er förening några år sen jag fick min diagnos celiaki. Jag funderar över uppföljning av celiaki. Är detta rekommenderat? Jag har inte varit på en enda uppföljning av min intolerans sen jag fick diagnosen konstaterad genom gastroskopi och efter att ha pratat med dietist en gång. Detta var för cirka 6 år sen. Jag blev bättre efter jag slutade med gluten men är fortfarande inte helt bra och blir nu oftare 'uppblåst', får ont och är trött igen. Jag försökte få en koll på uppföljning på min vårdcentral men dom visste inte vad det innebar eller hur dom skulle göra det så jag vet inte vart jag vända mig angående detta? För att komma till en dietist måste jag väl ha remiss från vårdcentralen? Kan jag säga något till dom på vårdcentralen/ vad dom kan kolla upp? Eller finns det någon annanstans jag kan vända mig för detta? Special avdelning för mag-tarm sjukdomar el. dyl. Bor i Malmö. (Jag fick min diagnos och var hos dietist på annan ort där jag då bodde för 6 år sen)

Kan det vara så att jag ska testa naturligt glutenfritt?

Tacksam om du kan svara.

/Marie

Svar

Hej Marie!

Tyvärr finns inga nationella riktlinjer för hur celiakipatienter ska följas upp. I de flesta Landsting följs barn upp till 16 år årligen, men därefter ser det olika ut. Oftast sker uppföljningen  av vuxna celiakipatienter i Primärvården (vårdcentralen), men det kan också ske på gastromottagningen på sjukhuset. Jag kan tyvärr inte svara på hur det ser ut där du bor.

Det prov som brukar tas är ett blodprov där man tittar efter antikroppar mot transglutaminas. Skulle det finnas sådana antikroppar kan det tyda på att kosten inte är helt glutenfri. Vid misstänkt vitamin- eller mineralbrist tas ibland även prov för järn- och B12-brist.

Eftersom du inte känner dig helt bra trots glutenfri kost tycker jag absolut att du ska se till att få träffa en dietist för att gå igenom din kost och om det eventuellt kan vara så att du omedvetet får i dig gluten, eller om det är något annat du reagerar på. Även här ser det olika ut. På vissa ställen krävs remiss från läkare för att träffa dietist medan du på andra ställen kan få träffa dietist direkt. Mitt råd till dig är att vända dig till vårdcentralen igen, alternativt till Celiakiföreningen i Skåne som vet mer om hur det fungerar lokalt.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg dietist

Dölj

Hej! Marie heter jag och har varit med i er förening några år sen jag fick min diagnos celiaki. Jag funderar över uppföljning av celiaki. Är detta rekommenderat? Jag har inte varit på en enda uppföljning av… Visa hela frågan

Vad göra?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej dietisten!

Efter massa problem med magen så märkte jag att när jag i början på sommaren bytte frukostmackorna och kvällsmackorna mot frukt så blev jag mycket bättre. Men så fort mackorna åker fram så kommer magsmärtorna och den dåliga magen som ett brev på posten. För några veckor sedan hade jag både tagit en vegoburgare på stan och sedan ätit kakor och bullar hos några vänner och blev jättedålig. Sedan dess har jag bara ätit gluten när jag har varit hemma och inte på jobbet eller andra ställen ens i små mängder (ifall att jag skulle bli så dålig igen). Idag gjorde jag ett sånt där blodprov som man kan göra hemma och det visade utan tvekan ett negativt resultat. Kan min minskade konsumtion av gluten ha gjort att testet visade fel eller ska jag se det som att det bara är en tillfällighet att jag mår bra så länge jag inte äter gluten?

Jag läste om att man kan göra en biopsi men jag sväljer bara inte ner en slang. Det finns inte på kartan! Det finns väl ingen poäng med att gå till läkaren och göra samma test som man kan göra hemma, eller?

Min plan nu är att helt enkelt utesluta gluten ur min kost. Låter det vettigt? Jag är vegan sedan 13 år så jag har bra koll på vad jag äter och vad det innehåller. Jag har ju redan bytt ut pasta och sånt mot motsvarande glutenfritt och det är ju superenkelt.

Mvh Sofia

Svar

Hej Sofia!

Precis som du skriver så visar varken självtesterna eller de tester du kan göra på vårdcentralen någonting om du inte äter gluten. Testerna visar om du har antikroppar mot gluten och för att du ska ha det så måste du ha ätit gluten under en period.

Som det står i instruktionerna för självtestet så är detta inte helt tillförlitligt. Du bör därför gå till läkare för att i första hand ta ett blodprov om du misstänker att du har celiaki. Men som sagt, då måste du först ha ätit gluten under ett par månader. För att kunna säkerställa en diagnos måste man tyvärr göra en biopsi. Jag förstår att det kan kännas obehagligt, men du får bedövning.

Att få en diagnos är viktigt, dels för att inte utesluta livsmedel i onödan och dels för att inte missa andra eventuella sjukdomar. Jag skulle därför råda dig att söka hjälp på din vårdcentral för att utreda om det är celiaki du har.

Lycka till!

Hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hej dietisten! Efter massa problem med magen så märkte jag att när jag i början på sommaren bytte frukostmackorna och kvällsmackorna mot frukt så blev jag mycket bättre. Men så fort mackorna åker fram så… Visa hela frågan

Kan jag ha celiaki utan antikroppar i blodet?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!

Har haft problem med min mage sedan 2010. Doktorn trodde det var IBS så därför har jag levt med den tanken nu i tre år. Jag sökte för ett tag sen för min totala utmattning och konstanta trötthet. Då togs blodprov som visade att jag hade genen som kan utveckla glutenintolerans. Men i följdprovet senare visade att jag inte hade några antikroppar min läkare vill nu att jag ska göra en tunntarmsundersökning eller vara utan gluten i 6 månader för att testa om jag är intolerant.

Jag vill absolut inte göra denna undersökning  så därför valde jag att vara utan gluten i 6 månader. min fråga är då kan det vara så att jag är intolerant trots jag inte har några antikroppar? och är det farlig att vara utan gluten om jag inte är intolerant? och om jag nu kör på en glutenfri diet borde jag väl gansak snabbt märka skillnad?

Hälsnignar Camilla Ivansson

Svar

Hej Camilla!

I vissa fall kan det vara så att man ej ser något på blodprovet men att tarmen ändå är skadad pga celiaki.

Det är inte farligt att äta glutenfritt även om du inte har celiaki. Tänk dock på att välja fiberrika produkter som ex. ren havre och fiberrikt glutenfritt bröd samt att äta mycket frukt och grönsaker för att få i dig tillräckligt med fibrer, vitaminer och mineraler. Däremot kommer en tunntarmsbiopsi inte visa något om du redan står på en glutenfri kost och du kommer därför inte att kunna få någon riktigt fastställd diagnos om du redan utesluter gluten.

Hur pass snabbt man märker skillnad efter att ha börjat med glutenfri kost varierar. Om tarmen är skadad så kan det ta upp till ett år innan den är helt läkt. Därför är det inte säkert att du märker skillnad direkt.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Har haft problem med min mage sedan 2010. Doktorn trodde det var IBS så därför har jag levt med den tanken nu i tre år. Jag sökte för ett tag sen för min totala utmattning och konstanta trötthet. Då… Visa hela frågan