Är Echinagard glutenfritt? Är havre och soja glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hejsan.
-Fick tips om att använda Echinagard vid förkylning. Men såg att den innehöll sojabönslecitin.... Kan man använda denna om man har celiaki då?

-Jag har celiaki och för många år sen när många började äta havre, så sa min dietist att jag inte får äta havre (inte ens den som står på den glutenfria hyllan). Jag har många vänner som har celiaki som äter havre av olika slag. Är det verkligen sant att jag inte ens får äta den havre som är från glutenfriahyllan? Tycker det verkar märkligt....

- Den sojan som oftast sushi-restauranger har (kikkoman ), där står att där är vetemjöl i.... men många säger att man kan äta den ändå trots att man har celiaki. Stämmer det?

Svar

Hej,

Här kommer svar på dina frågor:

  • Sojabönslecitin är helt glutenfritt, det framställs ur sojabönor vilka är naturligt glutenfria.
  • Havre som är “rent”, det vill säga specialhanterats utan att ha blandats med andra sädesslag är glutenfritt, då proteinet i havre skiljer sig från det i havre, korn och råg, och är naturligt glutenfritt. Det man rekommenderar är att välja havre som är märkt glutenfri, då man har sett att vanliga havregryn ofta har för stor inblandning av gluteninnehållande sädesslag, genom att det kan ha odlats på samma åker där exempelvis råg eller havre tidigare odlats.
  • Klassiska sojasåser, såsom Kikkoman innehåller inte gluten, då själva proteinet inte finns kvar i den slutliga produkter. På Livsmedelsverket har man analyserat sojasåser och inte hittat gluten.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

 

Dölj

Hejsan. -Fick tips om att använda Echinagard vid förkylning. Men såg att den innehöll sojabönslecitin.... Kan man använda denna om man har celiaki då? -Jag har celiaki och för många år sen när många… Visa hela frågan

Vad är skillnaden på nakenhavre och ren havre?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hejsan,

Vad är egentligen skillnaden mellan Nakenhavre & "Ren havre"?
Vad klassas Sempers havre som?

Tack på förhand!

Svar

Hej,

Sempers rena havre kan man säga är “vanlig” havre, som länge odlats i Sverige, medan nakenhavre är en annan sorts havre än som härstammar från Kina. Nakenhavre har ett högre näringsvärde. Jag har inte sett glutenfri nakenhavre i butikerna. Ren havre har specialhanterats och är garanterat glutenfri.

Hälsningar

Dietist Ylva

Dölj

Hejsan, Vad är egentligen skillnaden mellan Nakenhavre & "Ren havre"? Vad klassas Sempers havre som? Tack på förhand! Visa hela frågan

Är Garants havremjölk glutenfri? Vågar jag äta havregryn och havredryck?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej, vill fråga om man ska "våga" dricka och äta havredryck och havregryn? Det står ofta att de kan innehålla spår av gluten. Ska man då räkna med att det är så lite gluten att det inte är någon "fara"? Vet du också hur det är med garants havredryck som jag tycker är den godaste?

Med vänlig hälsning Emma

Svar

Hej,

Då vanliga havregryn analyserats av Livsmedelsverket har gluteninnehållet varit mycket varierande, och ett flertal sorter har legat för högt i gluteninnehåll. Därför rekommenderas glutenintoleranta att välja rena havregryn. Den enda havredrycken som är gjord på ren havre är i dagsläget den från Gogreen. Garants havredryck är inte tillverkad av ren havre. För att vara på den säkra sidan, och särskilt om man dricker större mängder, är det bäst att välja den glutenfria.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

Dölj

Hej, vill fråga om man ska "våga" dricka och äta havredryck och havregryn? Det står ofta att de kan innehålla spår av gluten. Ska man då räkna med att det är så lite gluten att det inte är någon "fara"? Vet… Visa hela frågan

Är Oatlys havremjölk glutenfri?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej. Är outlys havremjölk under gränsvärdet för gluten. ? Hälsn. Karin

Svar

Hej,

Oatly har låtit analysera sin havremjölk, och analyserna har visat att den ligger under 100 ppm gluten per kilo. Det betyder att de kan ha märkningen “Mycket låg glutenhalt”. Gränsen för glutenfritt går vid 20 ppm. Om du dricker stora mängder havredryck dagligen är det bättre att välja Gogreen, som har tagit fram en glutenfri havremjölk. Kommer du bara upp i ett par deciliter om dagen så är det dock ingen fara.

Vänliga hälsningar,

Dietist Ylva

Dölj

Hej. Är outlys havremjölk under gränsvärdet för gluten. ? Hälsn. Karin Visa hela frågan

Andra havregryn under gränsen?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Det går rykte om att AXA havregryn innehåller så lite gluten att det hamnar under gränsvärdet. Stämmer det? Det ät ju oerhört mycket billigare än Sempers...

 

Svar

Hej,

Enligt reglerna får den havre som säljs i affärerna innehålla upp till 5 % av andra spannmål. Exakt hur mycket gluten som finns i havren kan variera och än så länge är det enbart Sempers rena havregryn som med säkerhet ligger under gränsvärdet. Det har nyligen gjorts tester på övriga märken på marknaden, men resultaten är ännu inte publicerade. Vi på SCUF ser fram emot att ta del av de nya analyssvaren. Så länge vi inte vet något annat så är det alltså endast Sempers rena havregryn som gäller.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, Leg. Dietist

 

Dölj

Det går rykte om att AXA havregryn innehåller så lite gluten att det hamnar under gränsvärdet. Stämmer det? Det ät ju oerhört mycket billigare än Sempers...   Visa hela frågan

Är nakenhave glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej jag undrar om nakenhavre är glutenfritt? /karin

 

Svar

Hej Karin!

Nakenhavre är en form av havre som ursprunglingen kommer från Kina. Den har högre näringsvärde än vanlig havre på grund av att skalet ramlar av vid skörden. Precis som vanlig havre kan den dock odlas eller skördas på samma ställe som andra sädesslag och kan därför inte klassas som glutenfri eller “ren havre”.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, leg. dietist

Dölj

Hej jag undrar om nakenhavre är glutenfritt? /karin   Visa hela frågan

Tål glutenintoleranta glukossirap, maltodextrin och havre?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hejsan!

I början av sommaren fick jag beskedet att jag är glutenintolerant. Det går bra och jag mår bättre & bättre (bortsett från några "återfall" magen får pga den inte läkt helt & hållet som dietisten berättade att man kan få även om äter en 100% glutefrikost). Men något som jag har funderat länge över nu är om det verkligen är okej för en glutenintolerant att äta både glukossirap & maltodextrin?

Jag har läst på både livsmedlesverkets hemsida, celiakiförbundets hemsida samt Celiakiboken (Ingredienslexikonet) där jag får uppfattningen om att det ska vara okej med dessa två ingredienser. Samtidigt så finns det ett flertal hemsidor (allergiinfo, allergimat osv.) som varnar för dessa två ingredienser och säger att de inte alls är okej för glutenintoleranta att äta.

Jag har även vänner & arbestkamrater som haft glutenintolerans i 15-20 år som även de säger att man absolut INTE får äta dessa två ingredienser om man är glutenintolerant. VIlket gör mig väldigt förvirrad..

Samma sak gäller Ren Havre. Jag köper endast Havre/Havregryn/Havremjöl som står/finns på glutenfria hyllorna i matbutiker samt endast om de är märkta med just Ren Havre (dvs Sempers & Carlshamn Bageri).

Enligt celiakiförbundets hemsida samt livsmedelsverket & Ingredienslexikonet är det okej att äta Ren Havre. Medan precis som tidigare nämnt är det ett stort NO-NO bland allergihemsidor & glutenintoleranta som haft det i över 15år.

Även där blir jag tudelad.. Vad tusan kan jag lita på egenligen? Så därför vill jag ha ett riktigt svar & hoppas att det kan komma från er eftersom ni ändå är väldigt insatta i detta & forskar/vet den nyaste informationen om glutenintolerans (eller har jag fel)?

MVH / Pia Nolén, Härnösand.

Svar

Hej Pia!

Jag förstår att det kan vara förvirrande och frustrerande att inte få ett säkert svar på vad du kan äta eller inte. Precis som du skriver har Livsmedelsverket gjort analyser av glukossirap och funnit att det är ok för glutenintoleranta att äta produkter med både glukossirap och maltodextrin. Både glukossirap och maltodextrin är nedbruten stärkelse från till exempel majs, potatis eller vete. Enligt Europeisk standard får hydrolysatet från vete innehålla max 20 ppm gluten, vilket är detsamma som gränsen för glutenfritt. Detta betyder att det är ok för dig som glutenintolerant att äta dessa produkter.

Vi på Celiakiförbundet försöker självklart hålla oss till den senaste informationen och forskningen. Står det andra saker på andra sidor kan det bero på att informationen inte är aktuell. För 15-20 år sedan gav man rekommendationen att det kunde finnas gluten i dessa produkter eftersom man inte visste säkert. Berätta gärna för dina vänner/arbetskamrater att det numera finns analyser somvisar att det är ok att äta glukossirap och maltodextrin.

När det gäller havre (ren havre) gäller samma sak. Senare års studier visar att ren havre inte innehåller gluten och därför tolereras av de allra flesta med celiaki. Tyvärr finns fortfarande vissa informationskällor som inte är uppdaterade. Att dina vänner/arbetskamrater inte äter havre kan bero på att när de fick diagnosen gavs rådet att utesluta alla fyra sädeslag. Att som glutenintolerant föra in havre i kosten ger både ett ökat livsmedelsutbud men bidrar även med nyttiga fibrer och goda bakegenskaper.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hejsan! I början av sommaren fick jag beskedet att jag är glutenintolerant. Det går bra och jag mår bättre & bättre (bortsett från några "återfall" magen får pga den inte läkt helt & hållet som… Visa hela frågan

Är havre glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hejsan, jag är en tjej som undrar om havre är glutenfritt? Jag vet att havren kan innehålla en liten mägnd gluten om den har vuxit på samma åker som veten, men är det en sån liten mägn att man kan äta det endå??? från Alma

Svar

Hej Alma!

Havre i sig är glutenfritt, då det innehåller en annan sorts protein än vete, råg och korn. Precis som du skriver kan dock den havren som säljs i butik innehålla en liten mängd av andra spannmål (upp till 5 %). Eftersom det inte går att säga exakt hur stor del av andra spannmål, och därmed hur mycket gluten, som finns i varje havregrynsförpackning så rekommenderas alla glutenintoleranta att endast använda sig av de rena havregryn som finns att köpa. Dessa har odlats på särskilda fält och hanterats i särskilda fabriker och kan därför garanteras vara fria från gluten.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hejsan, jag är en tjej som undrar om havre är glutenfritt? Jag vet att havren kan innehålla en liten mägnd gluten om den har vuxit på samma åker som veten, men är det en sån liten mägn att man kan äta det… Visa hela frågan

Är havrefras laktosfritt?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Är havrefras laktosfritt?

Svar

Hej!

Ja, havrefras är laktosfritt. Servera med laktosfri mjölk eller yoghurt.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Är havrefras laktosfritt? Visa hela frågan

Havregryn?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag har hört att alltfler glutenintolleranta kunnat äta vanlig havre? Dvs. slipper köpa den "rena havren" från exempelvis Semper, och istlllet kan använda vanliga havregryn! Stämmer detta? Har även nyligen hört att matvete är glutenfritt, något som jag ifrågasatte, och därför undrar om det kan stämma?

Svar

Hej!

Havre i sig är glutenfritt. Men den havre som säljs i butik som “vanlig” havre får innehålla upp till 5 % av andra spannmål och kan därför innehålla gluten. Hur mycket gluten som finns i den färdiga produkten varierar, men man kan alltså inte vara helt säker. Samma sak gäller för mathavre, den kan innehålla upp till 5 % av andra spannmål och det finns alltså en risk att den överskrider gränsvärdet för glutenfritt.

Precis som du skriver så finns det personer med celiaki som väljer att ta risken att äta vanlig havre, men det är inget som rekommenderas. För att vara helt säker bör man alltså hålla sig till den rena havren. Tyvärr finns vad jag vet ännu ingen garanterat ren mathavre.

 

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hej! Jag har hört att alltfler glutenintolleranta kunnat äta vanlig havre? Dvs. slipper köpa den "rena havren" från exempelvis Semper, och istlllet kan använda vanliga havregryn! Stämmer detta? Har även nyligen… Visa hela frågan

AXA Havre havreflakes

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej, är mamma till en flicka på 12,5 år som har celiaki, och har läst att Axa och Gyllenhammars havregryn är OK för glutenintoleranta, men vet du hur det är med AXA havre flakes. Det står maltodextrin på innehållsförteckningen, vad innebär det. Är flingorna OK att äta? Mvh Gunlög Fåglefelt

Svar

Hej!

Endast havre som märks “ren havre” är garanterat fri från gluten. Vanlig havre som t.ex. AXA och Gyllenhammar får innehålla upp till 5 % av andra spannmål och kan därför inte garanteras vara fri från gluten. Därför rekommenderas personer med celiaki att endast äta produkter av ren havre. I dagsläget är det Semper och Provena som har dessa produkter.

AXA havreflakes är inte gjorda på ren havre och räknas därför inte som glutenfria.  Maltodextrin däremot är glutenfritt.

 

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hej, är mamma till en flicka på 12,5 år som har celiaki, och har läst att Axa och Gyllenhammars havregryn är OK för glutenintoleranta, men vet du hur det är med AXA havre flakes. Det står maltodextrin på… Visa hela frågan

Oatly

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Är Oatly och vogreen glutenfira?

Svar

Hej!

Oatlys produkter ligger under gränsvärdet 100 ppm (mycket låg glutenhalt). Produkterna är dock inte gjorda på ren havre och får därför inte märkas som glutenfria. Eftersom slutprodukten ligger under 100 ppm gluten går det bra för den som kan äta produkter märkta med “mycket låg glutenhalt” (de allra flesta med celiaki) att använda Oatlys produkter.

Googreen däremot kan inte garantera att deras produkter är glutenfria.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Är Oatly och vogreen glutenfira? Visa hela frågan

Havre

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag har haft problem med magen under i stort sett hela mitt liv (är 21 år). Har testat alla möjliga olika sätt för att få magen att må bra, men ingenting har fungerat. Nu stötte jag av en slump på en artikel i tidningen om glutenfri kost.Och började fundera om jag kanske är glutenintolerant? Har sedan cirka en vecka tillbaks uteslutit gluten från kosten och min mage mår toppen! Så förmodligen är jag ju glutenintolerant. Nu är min fundering om jag kan fortsätta äta havre och havrekli? Jag äter dessa både morgon och kväll.Sammanlagt cirka 0,5-0,75dl per dag. Kan jag fortsätta med det eller borde jag utesluta dessa från kosten?

Vänliga hälsningar nina

Svar

Hej Nina!

Vad skönt att du har blivit bättre i magen av glutenfri kost. Vi rekommenderar dock aldrig någon att börja äta glutenfritt utan att ha en celiakidiagnos (glutenintolerans). Mitt råd till dig är därför att du uppsöker läkare på din vårdcentral och ber om att få göra tester för celiaki. De kommer då först att ta ett blodprov för att se om du har antikroppar mot gluten. Om så är fallet går man vidare och gör en gastroskopi där man tar en liten bit av tunntarmen för att undersöka om den är skadad av gluten. Först därefter kan man få en diagnos. Det som är viktigt när man ska testa sig för celiaki är att man äter en kost som innehåller gluten, annars visar inte testerna något. Du bör därför inte börja expremintera med att äta glutenfritt själv innan du fått en diagnos.

Så till din fråga. Havre i sig är glutenfritt. Däremot kan det finnas upp till 5 % av andra spannmål som innehåller gluten i den vanliga havre vi köper i butiken. Detta gäller både havregryn och havrekli. Därför rekommenderas alla glutenintoleranta att hålla sig till specialhanterad “Ren havre”. Rena havregryn finns att köpa i hyllan för glutenfria produkter. Tyvärr finns ännu ingen “Ren havrekli”.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hej! Jag har haft problem med magen under i stort sett hela mitt liv (är 21 år). Har testat alla möjliga olika sätt för att få magen att må bra, men ingenting har fungerat. Nu stötte jag av en slump på en… Visa hela frågan

Havregrynsgröt

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej!

Jag gör havregrynsgröt varje morgon på 2 dl havregryn. Till en början
blev jag lite gasig men det gick över. Nu efter en lång period av
grötätandet så bli jag dålig i magen ca 20 min efter intag och måste
genast gå på toa. Jag är laktosintolerant men inte gluten (vad jag
vet). Vad kan detta bero på? Bör jag sluta med gröten?

Med vänlig hälsning, David Ulander

Svar

Hej David!

Det är svårt att säga vad dina magproblem beror på. Havregryn innehåller kostfibrer som till en början om man är ovan kan ge problem med ex gaser som du beskriver. Men eftersom du ätit gröt under en längre period utan några besvär så låter det inte som en trolig anledning. Har du gjort några andra förändringar i din frukost? Dricker du kaffe? Detta kan påverka magsäckstömningen. Är man stressad kan även det leda till snabbare magsäckstömning.

Tyvärr kan jag inte svara på din fråga utan att veta mer om dig och dina symtom. Kanske ska du prova att äta något annat till frukost en vecka och se om det gör någon skillnad. Om besvären fortsätter och du inte hittar orsaken råder jag dig att kontakta din vårdcentral.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg dietist

Dölj

Hej! Jag gör havregrynsgröt varje morgon på 2 dl havregryn. Till en början blev jag lite gasig men det gick över. Nu efter en lång period av grötätandet så bli jag dålig i magen ca 20 min efter intag och… Visa hela frågan

Havre OK?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej,

Min son är glutenintolerant och han är 11 år. Vi har inte blivit kallade till läkare eller dietist de senaste åren. Enligt informationen vi fick senast så skulle han bara kunna äta Sempers ”rena” havre - men nu när jag letar information om havre så verkar det vara borta från listor över livsmedel som innehåller gluten. Kan han äta vanliga havregryn nu?

Tacksam för svar.

Med vänlig hälsning,

Sofi Fröberg

Svar

Hej Sofi!

Den tidigare informationen ni fått stämmer fortfarande. Det är alltså Ren havre som gäller eftersom vanlig havre kan vara kontaminerad med andra spannmål. Det finns Ren havre både från Semper och Provena.

Enligt vårdprogrammet för celiaki ska barn följas upp av läkare och dietist varje-varannat år. Ibland ligger det dock på föräldrarna själva att komma ihåg att boka tiden. Hör gärna av dig till din sons barnläkare för att boka tid för uppföljning om det var ett tag sen sist. Be också gärna att få bli remitterad till dietist om ni inte redan har en dietistkontakt.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej, Min son är glutenintolerant och han är 11 år. Vi har inte blivit kallade till läkare eller dietist de senaste åren. Enligt informationen vi fick senast så skulle han bara kunna äta Sempers ”rena”… Visa hela frågan

Mathavre

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej Åsa! Jag har under en längre tid funderat gällande om man kan äta mathavre när man är diagnostiserad med celiaki. Jag har sökt efter svar på internet men inte känt att jag funnit någon trovärdig källa, eller något svar jag känt varit definitivt.
Eftersom havren i sig inte innehåller gluten men den kan vara kontaminerad med andra spannmål.
Tacksam för svar!

Svar

Hej!

Precis som du skriver är havren i sig glutenfri. Både havregryn och mathavre kan dock innehålla upp till 5 % av andra spannmål och kan därför inte garanteras vara glutenfria. Tyvärr finns (vad jag känner till) ingen “ren mathavre” på marknaden.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg Dietist

Dölj

Hej Åsa! Jag har under en längre tid funderat gällande om man kan äta mathavre när man är diagnostiserad med celiaki. Jag har sökt efter svar på internet men inte känt att jag funnit någon trovärdig källa,… Visa hela frågan