Är Echinagard glutenfritt? Är havre och soja glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hejsan.
-Fick tips om att använda Echinagard vid förkylning. Men såg att den innehöll sojabönslecitin.... Kan man använda denna om man har celiaki då?

-Jag har celiaki och för många år sen när många började äta havre, så sa min dietist att jag inte får äta havre (inte ens den som står på den glutenfria hyllan). Jag har många vänner som har celiaki som äter havre av olika slag. Är det verkligen sant att jag inte ens får äta den havre som är från glutenfriahyllan? Tycker det verkar märkligt....

- Den sojan som oftast sushi-restauranger har (kikkoman ), där står att där är vetemjöl i.... men många säger att man kan äta den ändå trots att man har celiaki. Stämmer det?

Svar

Hej,

Här kommer svar på dina frågor:

  • Sojabönslecitin är helt glutenfritt, det framställs ur sojabönor vilka är naturligt glutenfria.
  • Havre som är “rent”, det vill säga specialhanterats utan att ha blandats med andra sädesslag är glutenfritt, då proteinet i havre skiljer sig från det i havre, korn och råg, och är naturligt glutenfritt. Det man rekommenderar är att välja havre som är märkt glutenfri, då man har sett att vanliga havregryn ofta har för stor inblandning av gluteninnehållande sädesslag, genom att det kan ha odlats på samma åker där exempelvis råg eller havre tidigare odlats.
  • Klassiska sojasåser, såsom Kikkoman innehåller inte gluten, då själva proteinet inte finns kvar i den slutliga produkter. På Livsmedelsverket har man analyserat sojasåser och inte hittat gluten.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

 

Dölj

Hejsan. -Fick tips om att använda Echinagard vid förkylning. Men såg att den innehöll sojabönslecitin.... Kan man använda denna om man har celiaki då? -Jag har celiaki och för många år sen när många… Visa hela frågan

Innehåller Litomove gluten?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej! Jag undrar om Litomove kapslar innehåller Gluten, Har äntligen hittat någe bra för mina artos leder, är tacksam för ett svar. (jag går på utredning för gluten så jag vill inte förstöra om det finns gluten i) jag är 59 år.

Svar

Hej Annica,

När jag läser innehållsdeklarationen på Litomove nyponkapslar så ser jag inget innehåll av gluten.

 

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

Dölj

Hej! Jag undrar om Litomove kapslar innehåller Gluten, Har äntligen hittat någe bra för mina artos leder, är tacksam för ett svar. (jag går på utredning för gluten så jag vill inte förstöra om det finns… Visa hela frågan

Är det gluten i vitaminer?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej! Kan man äta vitaminer från Apoteket , tex b-vitamin, järn, zink om man är gluten? Mvh

Svar

Hej!

Jag har aldrig sett eller hört talas om att de skulle finnas gluten i vitamin- eller mineraltillskott i tablettform? Däremot kan det finnas gluten i blutsaft.

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Kan man äta vitaminer från Apoteket , tex b-vitamin, järn, zink om man är gluten? Mvh Visa hela frågan

Är ett långvarigt intag av låga doser Maltodextrin skadligt vid glutenintolerans?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej! Fick för 25 år sedan diagnos glutenintolerant. Har nu återigen fått svåra besvär med akut diarré och försöker se över min kosthållning. Jag har kronisk b12 brist och maltodextrin är ett av de ämnen som mina tabletter innehåller. Du har tidigare i ett svar skrivit att slutprodukterna innehåller mycket låg dos av maltodextrin och att detta inte ska vara någon fara, men jag undrar ocm ett långvarigt intag av låga doser maltodextrin kan påverka?

Svar

Hej!

Jag har svårt att tänka mig att maltodextrin i en tablett skulle kunna ge dessa besvär, även om jag såklart inte kan garantera något. Hör med apoteket/din läkare om det finns möjlighet att få någon annan tablett utan maltodextrin om du vill vara helt säker.

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Fick för 25 år sedan diagnos glutenintolerant. Har nu återigen fått svåra besvär med akut diarré och försöker se över min kosthållning. Jag har kronisk b12 brist och maltodextrin är ett av de ämnen som… Visa hela frågan

Innehåller Blutsaft gluten?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Innehåller blutsaft gluten?

Svar

Hej!

Den vanligaste blutsaften (Floradix) innehåller extrakt från vetegroddar och kan därför innehålla spår av gluten. Det finns dock en glutenfri variant (Floradix floravital) som säljs på vissa hälsokostbutiker.

mvh

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Innehåller blutsaft gluten? Visa hela frågan

Varför finns det laktosmonohydrat i läkemedel?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Har sedan 1995 undvikit mjölkprodukter och mått mycket bra i magen. Har sedan många år fått mediciner med laktosmonohydrat men med åldern har antalet tabletter (är nu uppe 5 st/dag) ökat, Alla innehåller laktosmonohydrat och jag har nu fått tillbaka en del av de besvären jag hade före 95. När det finns så många laktosintoleranta varför använda denna tillsats?

Svar

Hej Arne!

I denna fråga måste jag nog hänvisa dig till läkemedelsföretagen. Precis som du skriver ingår laktos som en ingrediens i många läkemedel, oftast på grund av den lite söta smaken. Majoriteten av alla laktosintoleranta tolererar denna lilla mängd laktos. Det är dock beklagligt för de som dig som mår dåligt av det. Hör med din läkare alternativt Apoteket om det kan finnas något motsvarande läkemedel utan laktos.

 

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Har sedan 1995 undvikit mjölkprodukter och mått mycket bra i magen. Har sedan många år fått mediciner med laktosmonohydrat men med åldern har antalet tabletter (är nu uppe 5 st/dag) ökat, Alla innehåller… Visa hela frågan