Innehåller maltodextrin vete?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Vill veta om det innehåller nån form av vete är överkänslig mot det och gluten.

Svar

Hej,

Maltodextrin är ren kolhydrat och tillverkas av stärkelse. Vid allergi eller överkänslighet reagerar man på ett protein. Maltodextrin kan vara framställt av vete, men även av potatis eller majs. Den europeiska stärkelseindustrin har infört en praxis för rening av hydrolysat av vete. Det innebär att slutprodukten får innehålla högst 20 mg gluten/kg. Därmed anses maltodextrin gå bra för glutenintoleranta. Det bedöms även som troligt att veteallergiker kan äta det utan besvär, men som alltid kan detta vara olika för olika personer.

Vänligen,

Dietist Ylva

Dölj

Vill veta om det innehåller nån form av vete är överkänslig mot det och gluten. Visa hela frågan

Innehåller Crabfish gluten?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej,
Innehåller Crabfish gluten?

Svar

Hej,

Jag har sett att crabfish, ibland även kallat crabsticks innehållit vete eller vetestärkelse, men som i de flesta fall behöver detta inte alltid gälla. Det bästa är att alltid läsa på förpackningen.

Vänligen,

Dietist Ylva

Dölj

Hej, Innehåller Crabfish gluten? Visa hela frågan

Är Pringles glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!
Undrar om pringles är glutenfritt? Står vetestärkelse på vissa och vetedextros på vissa.
Hoppas dom är glutenfria dessa ingredienser har lagts till på senare tid.

Svar

Hej,

Vetestärkelse som ingår i produkter utan en glutenfri märkning kan innehålla små mängder gluten. Det generella rådet är därför att undvika produkter som innehåller vetestärkelse. Det bästa är att ringa tillverkaren och fråga. Den vetestärkelse som ingår i glutenfria produkter är noga kontrollerad och ska inte innehålla mer än 20 ppm gluten/kg.

Vetedextros anses liksom vetedextrin gå bra för glutenintoleranta.

Hälsningar,

Dietist Ylva

 

Dölj

Hej! Undrar om pringles är glutenfritt? Står vetestärkelse på vissa och vetedextros på vissa. Hoppas dom är glutenfria dessa ingredienser har lagts till på senare tid. Visa hela frågan

Är vetedextros glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Det har kommit en Pringles-sort på majs. I innehållsförteckningen står det vetedextros.

Enligt ingredienslexikon innehåller inte vetedextrin gluten. Vetedextros finns inte med. Är vetedextros och vetedextrin samma sak.

Svar

Hej,

Dextrin är en sorts kolhydrat, så kallad stärkelse. Dextros är också en kolhydrat av en enklare form, en sockerart. De är alltså båda två kolhydrater framtagna av vete. Därför är både vetedextros och vetedextrin glutenfritt.

Hälsningar,

Dietist Ylva

 

Dölj

Det har kommit en Pringles-sort på majs. I innehållsförteckningen står det vetedextros. Enligt ingredienslexikon innehåller inte vetedextrin gluten. Vetedextros finns inte med. Är vetedextros och vetedextrin… Visa hela frågan

Jag har celiaki, tål jag glutaminpeptider?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!

Jag brukar kunna läsa mig till det mesta.
Men den här lilla gåtan kan jag inte googla upp!

Kan jag dricka gainer som innehåller glutaminpeptider?

Tack för svar!

Svar

Hej!

Glutamin är en aminosyra, och helt glutenfri. Likaså är glutaminpeptider glutenfritt.

Vänligen,

Dietist Ylva

Dölj

Hej! Jag brukar kunna läsa mig till det mesta. Men den här lilla gåtan kan jag inte googla upp! Kan jag dricka gainer som innehåller glutaminpeptider? Tack för svar! Visa hela frågan

Är det gluten i colanappar?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej. Jag köpte och åt Haribos colanappar. Blev väldigt osäker nu om jag fått i mig gluten? Jag har celiaki

Svar

Hej!

Haribos colanappar innehåller enligt ingrediensförteckningen:

Glukossirap, socker, gelatin, druvsocker, surhetsreglerande medel (citronsyra), karamelliserat socker, arom, vegetabilisk olja, ytbehandlingsmedel (bivax, karnaubavax).

Av den kan jag läsa ut att colanapparna är glutenfria, det står inget om innehåll av vete eller annat med innehåll av gluten.

Vänligen,

Dietist Ylva

Dölj

Hej. Jag köpte och åt Haribos colanappar. Blev väldigt osäker nu om jag fått i mig gluten? Jag har celiaki Visa hela frågan

Är sushiris glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Är det klibbiga riset som används i sushi rullar glutenfritt?

Svar

Hej!

Denna fråga har besvarats tidigare på denna sida. Här kommer svaret:

Sushiriset innehåller risvinäger. Risvinäger ska som namnet antyder vara gjord av ris och är det som vanligtvis används i sushi. Tyvärr kan jag inte svara på om det finns sushirestauranger som använder vinäger som innehåller vete. Fråga för säkerhets skull när du beställer. Är vinägern destillerad så ska den trots att den baseras på vete inte innehålla gluten.

Vänligen,

Dietist Ylva

Dölj

Är det klibbiga riset som används i sushi rullar glutenfritt? Visa hela frågan

Innehåller Japp gluten?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej! Är glutenintolerant och har i flera omgångar kollat om Marabous choklad "Japp" är glutenfritt, det står att det innehåller; "Maltextrakt (Från korn).
När jag kollar en dietistsida så står det att maltEXTRAKT inte innehåller gluten, utom i vissa undantag. Har dock låtit bli att äta detta eftersom jag inte varit säker.

Här är hela innehållsförteckningen:
Socker, Glukossirap, Mjölkpulver, Vegetabiliskt Fett, Kakaosmör, Sockrad Kondenserad Skummjölk, Kakaomassa, Stabiliseringsmedel (Sorbitol), Fettreducerad Kakao, Maltextrakt (Från Korn), Invertsocker, Äggvita, Emulgeringsmedel (Sojalecitin), Arom. Innehåller Mjölk, Gluten, Ägg, Soja. Kan Innehålla Spår Av Jordnötter, Mandel, Andra Nötter Och Vete.

Hur är det egentligen? Kan jag äta Japp eller är det något att undvika?

Svar

Hej,

Maltextrakt från korn kan innehålla gluten, i regel i små mängder. Som du säger kan man inte vara säker på att det är glutenfritt, och därför skulle jag avråda från att äta livsmedel som innehåller det för att vara på den säkra sidan.

Hälsningar,

Dietist Ylva

Dölj

Hej! Är glutenintolerant och har i flera omgångar kollat om Marabous choklad "Japp" är glutenfritt, det står att det innehåller; "Maltextrakt (Från korn). När jag kollar en dietistsida så står det att… Visa hela frågan

Vad menas med rehydrerat protein?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Vad menas med rehydrerat protein?

Svar

Hej,

Rehydrering innebär att det tillförs vätska till något, om en person som har vätskebrist intar vätska så säger man att personen rehydreras. Så jag gissar att det innebär att det tillförs vätska till proteinet.

Hälsningar dietist Ylva

Dölj

Vad menas med rehydrerat protein? Visa hela frågan

Är Echinagard glutenfritt? Är havre och soja glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hejsan.
-Fick tips om att använda Echinagard vid förkylning. Men såg att den innehöll sojabönslecitin.... Kan man använda denna om man har celiaki då?

-Jag har celiaki och för många år sen när många började äta havre, så sa min dietist att jag inte får äta havre (inte ens den som står på den glutenfria hyllan). Jag har många vänner som har celiaki som äter havre av olika slag. Är det verkligen sant att jag inte ens får äta den havre som är från glutenfriahyllan? Tycker det verkar märkligt....

- Den sojan som oftast sushi-restauranger har (kikkoman ), där står att där är vetemjöl i.... men många säger att man kan äta den ändå trots att man har celiaki. Stämmer det?

Svar

Hej,

Här kommer svar på dina frågor:

  • Sojabönslecitin är helt glutenfritt, det framställs ur sojabönor vilka är naturligt glutenfria.
  • Havre som är “rent”, det vill säga specialhanterats utan att ha blandats med andra sädesslag är glutenfritt, då proteinet i havre skiljer sig från det i havre, korn och råg, och är naturligt glutenfritt. Det man rekommenderar är att välja havre som är märkt glutenfri, då man har sett att vanliga havregryn ofta har för stor inblandning av gluteninnehållande sädesslag, genom att det kan ha odlats på samma åker där exempelvis råg eller havre tidigare odlats.
  • Klassiska sojasåser, såsom Kikkoman innehåller inte gluten, då själva proteinet inte finns kvar i den slutliga produkter. På Livsmedelsverket har man analyserat sojasåser och inte hittat gluten.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

 

Dölj

Hejsan. -Fick tips om att använda Echinagard vid förkylning. Men såg att den innehöll sojabönslecitin.... Kan man använda denna om man har celiaki då? -Jag har celiaki och för många år sen när många… Visa hela frågan

Har celiaki, är stärkelse glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej,
Det står stärkelse bland ingredienserna på förpackningen. Kan det vara vetestärkelse? Kan en som har celiaki äta mat som innehåller "stärkelse"?
Vänliga hälsningar,
Manana

Svar

Hej,

Enligt lagstiftningen ska ingredienser som kan orsaka allergi och annan överkänslighet alltid deklareras i ingrediensförteckningen. Det innebär alltså att det måste stå ifall stärkelsen kommer från vete. Står det bara stärkelse ska det alltså innebära att denna kommer av exempelvis potatis eller majs istället, då dessa livsmedel inte behöver märkas ut enligt lagstiftningen.

Med vänlig hälsning

Dietist Ylva

Dölj

Hej, Det står stärkelse bland ingredienserna på förpackningen. Kan det vara vetestärkelse? Kan en som har celiaki äta mat som innehåller "stärkelse"? Vänliga hälsningar, Manana Visa hela frågan

Är Marabous Japp glutenfri?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Japp innehåller kornmaltextrakt.Kan min dotter äta Japp hon är Glutenintolerant?

Svar

Hej,

Kornmaltextrakt kan innehålla gluten i mycket små mängder. Jag skulle avråda från att äta det för att vara på den säkra sidan.

Med vänlig hälsning

Dietist Ylva

Dölj

Japp innehåller kornmaltextrakt.Kan min dotter äta Japp hon är Glutenintolerant? Visa hela frågan

Worcestersås, innehåller de gluten?

Senast uppdaterad: 2015-12-30

Det står på förpackningen att worcestersås innehåller maltvinäger (av korn). Innehåller detta gluten då eller kan de vara så där underbart som med soya att de är okej ändå? :)

Svar

Hej,

Nej, Worcestersås som innehåller kornmalt kan innehålla små mängder gluten, och bör undvikas. Det är endast sojasåser som man sett inte innehåller gluten.

Vänliga hälsningar

Dietist Ylva

 

Dölj

Det står på förpackningen att worcestersås innehåller maltvinäger (av korn). Innehåller detta gluten då eller kan de vara så där underbart som med soya att de är okej ändå? :) Visa hela frågan

Är Marabou mjölkchoklad glutenfri?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!

Blir så osäker kring Marabou och deras märkning. Kan en person med celiaki äta Marabou mjölkchoklad?

Svar

Hej!

Då det står “kan innehålla vete” innebär det att det just kan innehålla, men behöver inte innehålla vete. Frågor om “spår av” har ställts tidigare, läs gärna tidigare svar. Sannolikt handlar det om små mängder, och var och en får ta ställning till hur man vill göra.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner leg. dietist

Dölj

Hej! Blir så osäker kring Marabou och deras märkning. Kan en person med celiaki äta Marabou mjölkchoklad? Visa hela frågan

7-åring är hungrig och godissugen, är glutenfri kost mindre mättande?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej,
Min son, som nu är sju år, har haft sin Celiakidiagnos i drygt tre år. Det tog två år för honom att återhämta sig och tarmen att läka, men nu är han som vilken liten pojke som helst. Dock är han alltid hungrig eller godissugen. Precis som andra barn äter han mycket när maten passar och lite när han inte tycker om den, men detta verkar inte spela någon större roll. Vi har knappt hunnit resa oss från matbordet innan han börjar tjata om godis och frukt.

Sonen älskar smör och äter helst med sked ur smörpaketet. Det får han absolut inte, men kan detta vara hans kropps sätt att signalera en brist?

Finns det något i den glutenfria maten som gör den mindre mättande och hur kompenserar vi i så fall för det på ett sätt som en sjuåring accepterar? Vi äter varierat och har grönsaker till varje måltid.

Godis har vi bara på lördagar.

Tacksam för hjälp.

Svar

Hej,

Det är såklart svårt att säga eftersom jag inte har träffat din son och fått höra hur han äter. Om ni har en dietist som ni träffar regelbundet så kan ni berätta på nästa besök hur han äter under en dag, för att kanske få lite tips. Om jag spekulerar lite så kanske det är så att han är i en intensiv tillväxtfas och behöver äta mycket för att få i sig tillräckligt? Allmänna råd för barn är att äta frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål dagligen. Ett kvällsmål kan vara ett sätt att möta det extra behovet. Hur vi känner mättnad är lite komplext och påverkas av flera faktorer, såsom grönsaker i måltiden, att man äter en proteinkälla såsom ex. fisk/kyckling/bönor/kött. Fiberrika alternativ kan vara något mer mättande, så att välja mer fiberrikt glutenfritt bröd kan kanske öka mättnaden något.

Som sagt, för att få individanpassade råd rekommenderar jag dietistkontakt.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner

Dölj

Hej, Min son, som nu är sju år, har haft sin Celiakidiagnos i drygt tre år. Det tog två år för honom att återhämta sig och tarmen att läka, men nu är han som vilken liten pojke som helst. Dock är han alltid… Visa hela frågan

Är Friggs riskakor glutenfria? Diabetes och celiaki, tips på mat att ta med när det inte finns kylskåp?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!
Min främsta fråga är angående riskakor, då jag blivit lite förvirrad. Jag är glutenintolerant och har alltid ätit Friggs riskakor, men brukar ändå läsa innehållsförteckningen mellan varven (jag äter inte riskakor regelbundet men lite då och då). Idag däremot när jag skulle köpa det ser jag att det står "råris (fullkorn)" överst på innehållsförteckningen, samt att det finns en annan sort på den glutenfria hyllan. Så min fråga är, kan jag äta Friggs "vanliga" riskakor eller är det gluten i dem i och med att det står fullkorn? Varför finns det annars glutenfria riskakor på glutenfria hyllan? Kan Friggs ha ändrat innehållsförteckningen eftersom jag inte reagerat över detta förut?

Jag har även diabetes och ska resa till Nederländerna från torsdag till måndag och kommer inte ha tillgång till kyl under denna tid. Vi ska bo på hotell, så frukost kommer jag få, men det är desto sämre till lunch och middag då jag ska vara på en hundtävling hela dagarna och de har inget glutenfritt, så jag har funderat och funderat vad jag kan ha med mig som inte är kylvaror. Det var bland annat då jag kom på att riskakor kunde vara bra att ha med, tänkte även ha knäckebröd (mjukbröd blir så snabbt torrt), frukt, ägg och proteinbars. Min fråga är då om du har någon bra idé på mat som jag kan ha med? Allt gör det ju så mycket svårare när jag har diabetes också - att veta att jag måste ha tillgång till mat.

Tack på förhand!
Mvh Louise Lundström, 20 år

Svar

Hej,

Jag förstår att det kan verka förvirrande. Men när det står ris följt av parantesen (fullkorn) innebär detta att riskakorna är gjorda av fullkornsris. Fullkorn finns i spannmålsprodukter och kan vara både hela korn och korn som har krossats eller malts till fullkornsmjöl. Riskakorna kan du med andra ord äta, eftersom de endast innehåller ris. Jag tycker du har bra idéer för vad du kan ta med dig att äta. Kanske kan du ta med dig mjukt bröd för de första 2-3 dagarna? Nötter/frön kan också vara en bra idé till mellanmål. Om frukost ingår på hotellet kan du kanske ta med dig lite pålägg och göra smörgåsar för att ha under dagen?

Hoppas du får en trevlig resa!

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

Dölj

Hej! Min främsta fråga är angående riskakor, då jag blivit lite förvirrad. Jag är glutenintolerant och har alltid ätit Friggs riskakor, men brukar ändå läsa innehållsförteckningen mellan varven (jag äter… Visa hela frågan

Är glukos bättre än fruktos? Vad är maltodextrin?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej! Jag har läst att glukos ska vara bättre än fruktos. Finns det någon sanning i det? Jag undrar också vad maltodextrin egentligen är och om det är bättre eller sämre än andra sockerarter?

Vänliga hälsningar
Daniel Vagland

Svar

Hej Daniel,

Maltodextrin är en sorts stärkelse (kolhydrat) som lätt tas upp i kroppen, därför innehåller ofta sportdryck maltodextrin. Så om man tränar och behöver tillföra kolhydrater snabbt så är det fördelaktigt, men inte annars. Glukos och fruktos är båda enkla sockerarter, maltodextrin är exempelvis uppbyggt av flera glukosenheter. Frågan är vad som menats när du hört att glukos ska vara bättre än fruktos? Mitt förslag är att du ställer frågan på någon annan sida, exempelvis frågadietisten.se, där legitimerade dietister och nutritionister besvarar allmänna frågor.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner

Dölj

Hej! Jag har läst att glukos ska vara bättre än fruktos. Finns det någon sanning i det? Jag undrar också vad maltodextrin egentligen är och om det är bättre eller sämre än andra sockerarter? Vänliga… Visa hela frågan

Finns det gluten i guldsoja, buljongtärningar och grillkrydda?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!
Jag har glutenintolerans och undrar om det finns mjöl i guldsoja. Det står att det innehåller vetemjöl men såg av ditt svar att det försvinner i processen.
Jag vill nu gärna veta hur det ligger till? Min mage är väldigt känslig och jag reagera på mycket och vet inte säkert om jag får i mig gluten även om jag tror att jag gör att helt glutenfritt. Använder även buljongtärning i bland kan det finnas mjöl i dom? Santa Marias grillkrydda står det inte att det är mjöl i men har hört att man inte ska äta grillkrydda. Tacksam för svar. Mvh Karina

Svar

Livsmedelsverket har upprepade gånger analyserat gluten i olika sojasåser där vete står med i innehållsförteckningen, och gluten har aldrig påvisats i de “klassiska” sojasåserna. I och med att det inte ens finns pyttesmå mängder gluten så går det därmed bra för dig.

Buljong brukar gå bra, men det är viktigt att alltid läsa ingrediensförteckningen. Ibland kan de innehålla stärkelse, men det är mer sällan vetestärkelse som används då.

Om det inte står vetemjöl på din grillkrydda går det bra, du har nog hört det på grund av att vetemjöl ibland ingår i grillkrydda.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner

 

 

Dölj

Hej! Jag har glutenintolerans och undrar om det finns mjöl i guldsoja. Det står att det innehåller vetemjöl men såg av ditt svar att det försvinner i processen. Jag vill nu gärna veta hur det ligger till? Min… Visa hela frågan

Är Pringles utan vetestärkelse glutenfria?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej! När jag fick min diagnos inehöll alla pringels vetestärkelse. Men du innehåller alla inte det längre. Betyder det att man kan äta de som ej har vetestärkelse på innehållsförteckningen?
Tack på förhand

Svar

Hej,

Om det inte står vetestärkelse eller något annat som innebär att det innehåller gluten så bör du kunna räkna med att det går bra.

Hälsningar

Dietist Ylva

Dölj

Hej! När jag fick min diagnos inehöll alla pringels vetestärkelse. Men du innehåller alla inte det längre. Betyder det att man kan äta de som ej har vetestärkelse på innehållsförteckningen? Tack på förhand Visa hela frågan

Är det gluten i Sakta Maria Teriaki?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Läste ditt svar om vete i exempelvis Teriyakisåser och du svarade att om det står vete i anslutning till soya så ska det vara ok om det inte finns med vete någon mer gång. När jag tittar på Santa Maria Teriyakisås står det bara vete vid sojan, ingen mer stans. Trots det står det angivet gluten under allergener. Hur ska jag som glutenintolerant tolka det?

Svar

Hej!

Tack för din fråga. Sojasåser med innehåll av vete har analyserats av Livsmedelsverket och då har man inte kunnat påvisa gluten. Analyser har dock inte gjorts på teriyakisåser, där vete finns med som ingrediens. Man kan därmed tyvärr inte säga att dessa är glutenfria. I detta fall med Santa Marias teriyakisås där vete står i anslutning till sojan skulle man kunna kontakta företaget och fråga.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

Dölj

Läste ditt svar om vete i exempelvis Teriyakisåser och du svarade att om det står vete i anslutning till soya så ska det vara ok om det inte finns med vete någon mer gång. När jag tittar på Santa Maria… Visa hela frågan

Är druvsocker glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

köpte marinerad fläskfilé som innehåller druvsocker. Har gluten o är väldigt känslig . Kan jag äta det?

Svar

Hej,

Ja, druvsocker är glutenfritt.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

Dölj

köpte marinerad fläskfilé som innehåller druvsocker. Har gluten o är väldigt känslig . Kan jag äta det? Visa hela frågan

Är polkagrisar med veteglukos glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Vi har polkagrisar med innehåll av veteglukos. Kan jag som glutenintolerant äta dom?

Svar

Hej!
Glukos betyder socker, och “veteglukos” betyder därmed vetesocker. Jag har inte hört talas om benämningen “veteglukos” tidigare, vanligare är “glukossirap (av vete)”. Man vet att glukossirap från vete innehåller så små mängder gluten att det inte är skadligt för glutenintoleranta (eftersom man som glutenintolerant reagerar på ett protein och inte på kolhydraten i vete). Veteglukos borde gå bra, men säkrast är att höra med tillverkaren.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner

Dölj

Vi har polkagrisar med innehåll av veteglukos. Kan jag som glutenintolerant äta dom? Visa hela frågan

Är det över gränsvärdet för glutenfritt om livsmedel innehåller både maltodextrin och glukossirap?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!
På livsmedelsverket kan man läsa att maltodextrin och glukossirap båda ligger under gränsen för att kunna kallas gluten fria. Dock kan de inte kombineras med andra produkter som innehåller gluten...
Om ett livsmedel då innehåller BÅDE maltodextrin och glukossirap, blir det då tillsammans över gränsvärdet?
Detta är otydligt på livsmedelsverkets sida och dietisten menar att man NOG bör undvika det. Inte speciellt tydligt det heller.
Många produkter innehåller just kombinationen av dessa två.

Tacksam för svar

Svar

Hej!

Då varken glukossirap eller maltodextrin anses innebära någon risk för glutenintoleranta, så borde även kombinationen av de båda gå bra. Ibland är det svårt att ge ett exakt svar eftersom det alltid beror på hur stor mängd som konsumeras och hur känslig en person är.

Med vänlig hälsning,

Leg. dietist Ylva Törner

Dölj

Hej! På livsmedelsverket kan man läsa att maltodextrin och glukossirap båda ligger under gränsen för att kunna kallas gluten fria. Dock kan de inte kombineras med andra produkter som innehåller gluten... Om ett… Visa hela frågan

Hur mycket gluten är det i glutenfri vetestärkelse?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej.
JAg undrar hur mycket gluten den sk glutenfria vetestärkelsen egentligen innehåller. Jag har sett i frågorna här på scuff att en person som ställde en fråga, sade 0.0003 ppm gluten... stämmer det?

Svar

Hej!

Tack för din fråga. Vetestärkelse som finns i glutenfria produkter är renad från protein för att innehålla minimala mängder gluten. Produkter som har en glutenfri märkning får innehålla max 20 ppm gluten per kilo. Ppm står för “parts per million”, det vill säga delar av en miljon. Omvandlat till gram betyder detta till exempel att 1 kg bröd med glutenfri märkning får innehålla max 20 milligram gluten (0,02 g).

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner, leg. dietist

Dölj

Hej. JAg undrar hur mycket gluten den sk glutenfria vetestärkelsen egentligen innehåller. Jag har sett i frågorna här på scuff att en person som ställde en fråga, sade 0.0003 ppm gluten... stämmer det? Visa hela frågan

Är det gluten i chips med Maltodextrin (Korn)?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej,

Coop har en egen chipssort, X-tra, som jag har ätit flera gånger. Men nu på min nyinköpta påse står det i ingredienser "Maltodextrin ((korn))" Ordet "korn" är fetat, som det alltid brukar vara när de skriver ut allergier/intolerans mot. Så nu undrar jag om detta betyder att chipsen innehåller gluten? Jag har ätit dem flera gånger, men då har det ej stått så. Som tur är kollar jag alltid bak på produkter, trots att jag ätit dem tidigare. När man googlar på Maltodextrin gluten så står det att maltodextrin innehåller vete (eller kan göra det), men glutennivån är så låg att det inte påverkar människor som inte tål det. Överallt jag läser står det att maltodextrin är okej. Men nu blir jag jätteosäker om Maltodextrin är så ofarligt för glutenintoleranta som jag har trott.

Tack på förhand.

MVH

Svar

Hej Amanda!

Maltodextrin går bra att äta som glutenintolerant, det stämmer som du skriver att det inte påvisats gluten i för höga mängder. Anledningen till att det står “korn” beror på att det finns en lagstiftning som säger att källan måste skrivas ut ifall det är något som man kan vara allergisk mot. Samma sak gäller exempelvis glukossirap, som ju inte innehåller gluten, där det kan stå “av vete”.

Med vänlig hälsning,

Leg. dietist Ylva Törner

Dölj

Hej, Coop har en egen chipssort, X-tra, som jag har ätit flera gånger. Men nu på min nyinköpta påse står det i ingredienser "Maltodextrin ((korn))" Ordet "korn" är fetat, som det alltid brukar vara när de… Visa hela frågan

Kan laktosmonohydrat innehålla gluten?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hejsan! Jag lider av svår celiaki och min mage läker inte. Jag försöker nu kartlägga var jag får i mig gluten. Jag måste alltså äta naturligt fritt från gluten. Jag har sedan ett par år opererat bort min sköldkörtel och äter därför levaxin. Ser att det innehåller laktosmonohydrat. finns det någon risk för att laktosmonohydraten är utvunnen ur vete? Jag vet att andra sockerarter som glukos och liknande kan vara det ...

Tacksam för svar!!

Svar

Hej!

Laktosmonohydrat är laktos, det vill säga mjölksocker, och härstammar inte ifrån vete. Så det kan du med andra ord äta. Det kan tilläggas att den mängden laktos som finns i läkemedel är så försvinnande liten, så att även de som är laktosintoleranta brukar tåla det.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner, leg. dietist

Dölj

Hejsan! Jag lider av svår celiaki och min mage läker inte. Jag försöker nu kartlägga var jag får i mig gluten. Jag måste alltså äta naturligt fritt från gluten. Jag har sedan ett par år opererat bort min… Visa hela frågan

Kan alla med celiaki äta maltodextrin och glukossirap?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej!
Läste ett svar på en fråga om glukos/fruktossirap och maltodextrin.
Svaret var att det ska innehålla så pass liten mängd gluten att det klassas som glutenfritt.
Men betyder det att alla med celiaki kan äta det då?! Beror det inte på hur känslig man är?

Med vänlig hälsning Carola

Svar

Hej,

Både maltodextrin och glukossirap framställs vid nedbrytning av stärkelse. Det stämmer att både maltodextrin och glukossirap anses vara säkert för alla med glutenintolerans, då de innehåller så pass små mängder gluten. Den europeiska stärkelseindustrin har även infört en praxis att slutprodukten får innehålla max 20 ppm gluten, vilket motsvarar nivån för glutenfritt. Vid Livsmedelsverkets senaste analys av produkter med innehåll av glukossirap kunde man inte spåra innehåll av gluten över 10 ppm/kg. Du kan läsa mer på Livsmedelsverkets hemsida:
http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Allergi/Gluten-i-glukossirap/

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner, leg. dietist

Dölj

Hej! Läste ett svar på en fråga om glukos/fruktossirap och maltodextrin. Svaret var att det ska innehålla så pass liten mängd gluten att det klassas som glutenfritt. Men betyder det att alla med celiaki kan… Visa hela frågan

Är fruktos/glukos sirap glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej,
Tror mig ha läst någon gång att då det står "fruktos/glukos sirap" i innehålls deklarationen skall glutenintoleranta undvika produkter med denna ingrediens. Står det bara glukos alt. fruktos är det OK. Jag är extremt påverkad av gluten. Med vänlig hälsning, Carl

Svar

Hej,

Fruktos-glukossirap innehåller inte gluten. Fruktos-glukossirap är socker som kan framställas till exempel genom nedbrytning av vete, och kan finnas bland annat i drycker, godis och glass. Vid analyser av produkter som innehåller fruktos/glukossirap som är framställt av vete har man inte kunnat påvisa gluten.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner, leg. dietist

Dölj

Hej, Tror mig ha läst någon gång att då det står "fruktos/glukos sirap" i innehålls deklarationen skall glutenintoleranta undvika produkter med denna ingrediens. Står det bara glukos alt. fruktos är det OK. Jag… Visa hela frågan

Finns det glutenfria havrekuddar?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej,
Vår 4 åriga kille har äntligen fått svart på vitt att han är glutenintolerans.
Han älskar sina havrekuddar och nu undrar jag om det finns något glutenfritt alternativ och var jag hittar det?

Svar

Hej!
Tyvärr känner jag inte till någon produkt som liknar havrekuddar. Det finns däremot glutenfria flingsorter samt müsli. Mitt tips är att skicka önskemålet till de glutenfria producenterna, så kanske det dyker upp framöver!

Med vänlig hälsning

Ylva Törner, leg.dietist

 

Uppdatering: Det finns glutenfria havrekuddar som tillverkas av Semper.

Dölj

Hej, Vår 4 åriga kille har äntligen fått svart på vitt att han är glutenintolerans. Han älskar sina havrekuddar och nu undrar jag om det finns något glutenfritt alternativ och var jag hittar det? Visa hela frågan

Är det gluten i modifierad vetestärkelse?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej! Jag köpte en tårta av typen Budapestrulle häromdagen, den brukar inte innehålla vetemjöl jag är känslig för gluten och äter aldrig något med gluten i. I innehållsförteckningen stod modifierad vetestärkelse som ingrediens innehåller detta gluten?

Svar

Hej Sara!

Modifierad stärkelse innehåller låga halter protein, ca 0,1-0,2%. I fallet modifierad vetestärkelse innebär detta att gluteninnehållet ligger under gränsvärdet för glutenfritt. Det ska därmed gå bra att äta som glutenintolerant. Däremot ska man undvika vetestärkelse i produkter som inte är märkta som glutenfria, då proteininnehållet är högre.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva Törner

 

Dölj

Hej! Jag köpte en tårta av typen Budapestrulle häromdagen, den brukar inte innehålla vetemjöl jag är känslig för gluten och äter aldrig något med gluten i. I innehållsförteckningen stod modifierad… Visa hela frågan