Kan glutenfritt ligga på samma bricka?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Jag råkade ut för när jag var på fika hos en släkting senast att allt fikabröd låg på samma bricka, reagerade eftersom jag hört att glutenfritt inte skall ligga på samma fat som icke glutenfritt fikabröd eller matbröd tex. hemma lägger vi aldrig glutenfritt med vanligt bröd på samma fat.

Svar

Det var bra att du reagerade. Det bästa är att servera glutenfritt fikabröd på eget fat eftersom det finns risk för kontaminering om det ligger på samma fat som annat fikabröd.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva Törner

Dölj

Jag råkade ut för när jag var på fika hos en släkting senast att allt fikabröd låg på samma bricka, reagerade eftersom jag hört att glutenfritt inte skall ligga på samma fat som icke glutenfritt fikabröd… Visa hela frågan

Vågar jag äta när det står “kan innehålla gluten”?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej. Undrar att när det står i slutet av innehållsförteckningen att KAN innehålla gluten, vad är det som gäller, vågar jag äta den eller ej ? B.la buljongtärningar, där har vissa detta tillägg.
Sen soja, vissa dietister säger det är ok att anv soja för vetet förbrukas vid jäsningen, andra säger absolut inte.
Såg på Malou TV4 nyss, där sa läkaren att inlagd gurka innehåller gluten för det finns gluten i vinäger! Googlade runt och samtliga svar säger att endast maltvinäger kan innehålla så pass små mängder att det inte påverkar. Vit,röd mm vinäger är helt glutenfritt står det.
Vågar jag äta gurka,rödbetor....inlagda i vinägerlag, ha vinäger på sallad.....
Mvh Birgit

Svar

Hej Birgit,

Frågan om “kan innehålla spår av” har jag besvarat tidigare, de svaren kan du hitta om du söker på sidan.

Det du har läst stämmer, vit- och rödvinsvinäger är glutenfritt, de tillverkas av glutenfria råvaror. Till inläggningar använder man vanligtvis ättika, vilket är glutenfritt. Så inlagd gurka är inget problem. Maltvinäger tillverkas dock av kornmalt, och kan innehålla gluten i mycket små mängder.

Enligt analyser av sojasåser som gjorts av Livsmedelsverket, så finns det inte gluten kvar i slutprodukten, det vill säga sojasåsen (även om det står vete på ingrediensförteckningen). Alla klassiska sojasåser anses därför vara säkra att äta. Det går att läsa mer om detta på Livsmedelsverkets hemsida.

Vänliga hälsningar

Dietist Ylva

Dölj

Hej. Undrar att när det står i slutet av innehållsförteckningen att KAN innehålla gluten, vad är det som gäller, vågar jag äta den eller ej ? B.la buljongtärningar, där har vissa detta tillägg. Sen soja,… Visa hela frågan

Kan jag äta “spår av gluten”?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej! undrar bara, när det står kan finnas spår av gluten, är det så lite % så om jag inte är överkänslig kan jag äta det då? jag tänker på många kryddor och soja står det så på.
Eller bör jag låta bli?

Svar

Hej,

Frågan om “spår av” av är vanlig, och dietist Åsa, som tidigare besvarat frågor på denna sida har två inlägg kring detta, som du hittar om du söker på “spår av” på frågesidan. När det gäller sojasås har man inte kunnat påvisa gluten i slutprodukten, så det kan du äta. Om det står “spår av” på kryddor borde det inte vara någon fara, eftersom det oftast handlar om små mängder kryddor vid matlagning och den mängd du får i dig blir liten. Livsmedelsföretag kan välja att skriva ut “spår av” då gluten/livsmedel som innehåller gluten hanteras i samma lokal.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

Dölj

Hej! undrar bara, när det står kan finnas spår av gluten, är det så lite % så om jag inte är överkänslig kan jag äta det då? jag tänker på många kryddor och soja står det så på. Eller bör jag låta… Visa hela frågan

Kan det finnas spår av gluten i te?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej jag är gluten intollerant verkar som att jag är väldigt kännslig..sådan.
och då jag dricker te. Liptons olika, ex Caramel, Forest Fruit och vanilla osv, får jag extremt ont i magen och så sväller magen upp. Och så blir jag väldigt gasig och dålig i magen.
så min fråga är, kan det finnas spår av gluten i Liptons te?
Förstod av" konsument kontakt" att maltodextrin "kan???" Innehålla gluten.. men skulle tydligen inte vara det i Liptons te... men hon jag pratade med var stressad och hörde knappt vad hon sa.
Är det någonting annat som jag kan reagera på också som finns i te?

Med vänliga hälsningar
Karl

Svar

Hej!

Jag tror att det är mycket liten sannolikhet att det skulle vara spår av gluten du reagerar på i te. Maltodextrin kan vara framställt av vete och skulle kunna innehålla ytterst små mängder gluten, även om de inte är påvisbara. Då maltodextrin står som sista ingrediens i teet och du dessutom späder ut teet med vatten så har jag mycket svårt att tänka mig att du skulle reagera på det.

Det finns de som reagerar på något som kallas för oligosackarder som finns i te. Oligosackarider finns även i lök och baljväxter och kan hos vissa leda till gasbildning. Är detta något du märkt att du reagerat på? Rött och vitt te innehåller mindre eller inga oligosackarider. Så skulle det vara det som du reagerar på så kan du prova att dricka rött eller vitt te.

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg Dietist

 

 

Dölj

Hej jag är gluten intollerant verkar som att jag är väldigt kännslig..sådan. och då jag dricker te. Liptons olika, ex Caramel, Forest Fruit och vanilla osv, får jag extremt ont i magen och så sväller magen… Visa hela frågan

Kan jag äta “spår av gluten”?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!
Min dotter och jag har fått diagnosen celiaki. Vi har vid olika tillfällen varit hos olika dietister men tyvärr inte fått samma kostråd. Enligt en dietist kan man äta produkter med spår av gluten/vete medan den andra dietisten menar att man även ska undvika dessa produkter alternativt kontrollera med producenten så att produkten innehåller <50 mg gluten. Båda dietisterna är lika bestämda att just deras kostråd gäller. Däremot är jag väldigt förvillad av detta och vill göra rätt men inte krångla till det i onödan. Det är ju inte så att jag varje dag äter produkter med spår men producenterna garderar sig gärna med "kan innehålla spår av ...". Hur ska vi göra?
Vänliga hälsningar
Susanne

Svar

Hej Susanne och tack för din fråga!

Detta är en lite klurig fråga där det inte finns något exakt rätt svar. När det står “Kan innehålla spår av” betyder det att produkten har tillverkats i samma fabrik som någon annan produkt som innehåller gluten. Alltså finns en risk för kontaminering, även om maskiner alltid ska rengöras noggrant emellan. De eventuella spår som finns i produkten kan variera och det är därför svårt att säga om produkten innehåller exempelvis under 50 ppm. Denna gräns vet jag dock inte var dietisten har fått ifrån, då gränsen för glutenfritt är 20 ppm och gränsen för mycket låg glutenhalt ligger på 100 ppm.

För att försöka besvara din fråga skulle jag säga att det beror lite på vilken produkt det gäller. Om det är en produkt som du äter en liten mängd av någon/några gånger per månad så kan det vara ok att välja en som “kan innehålla spår av”. Om det däremot är en produkt som du äter varje dag så kanske du hellre ska välja en annan motsvarande produkt utan spår av gluten. Ett mått på att du och din dotter håller er glutenfria diet kan vara att följa upp med blodprov för att se att antikropparna mot transglutaminas inte överskrider gränsvärdet.

Hoppas att detta svar gjorde det lite klarare för dig.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Min dotter och jag har fått diagnosen celiaki. Vi har vid olika tillfällen varit hos olika dietister men tyvärr inte fått samma kostråd. Enligt en dietist kan man äta produkter med spår av gluten/vete medan… Visa hela frågan

Spår av gluten i lösgodis?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hur är det med lösgodis. vi plockar lösgodis med ren sked och i lådor som de fyller på från. såg på barnkanalen att flickan som hade celiaki plockade godis som vanligt. hur är det med det? är det ok att plocka godis från samma lådor som alla andra gör?

Svar

Det här med lösgodis är en lite knepig fråga. Oftast är det ingen fara att plocka godis ur de vanliga lådorna, så länge man läser på förpackningen att det inte innehåller något gluten. Var dock observant på att det inte ser ut att ligga smulor av andra godisar (som ev innehåller gluten i lådorna) och att spaden du tar med ser ren ut. För att vara helt på den säkra sidan så får man välja det förpackade godiset.

mvh

Åsa Nordlander, leg. dietist

Dölj

Hur är det med lösgodis. vi plockar lösgodis med ren sked och i lådor som de fyller på från. såg på barnkanalen att flickan som hade celiaki plockade godis som vanligt. hur är det med det? är det ok att plocka… Visa hela frågan

Hur göra med “spår av”?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Blir galen på det här med spår av gluten. Pratade med en läkare och en dietist på Mat för livet-mässan och de sa att jag skulle undvika det och det låter ju logiskt. Men när det gäller att gå och fika på ställen där de har bakat med glutenfritt mjöl så kan det ju ändå finnas spår - hur ska man göra med det? Jag tror inte de har möjlighet att mäta hur mycket det är i så egentligen ska man till och med undvika det som är glutenfritt men bakat i en miljö med gluten? Tack på förhand! Ida

Svar

Hej Ida!

Det här med spår av kan vara ett svårt dilemma och jag förstår din frustration. Det är jättebra att du är noga med vad du äter, så att du inte får i dig gluten. Visst kan det finnas spår av gluten i någonting som i sig är glutenfritt men har hanterats på samma ställe som gluteninnehållande produkter. Detta gäller dock i så fall nästan all mat som serveras på café eller restaurant. De flesta som har celiaki klarar av att få i sig en liten liten mängd gluten. Om du fikar eller äter ute någon gång då då och därmed riskerar att få i dig spår av gluten borde detta inte orsaka några skador så länge du i övrigt håller dig till en glutenfri kost. Givetvis är det önskvärt att den glutenfria maten/fikat hanteras så avskiljt från gluteninnehållande produkter som möjligt. Fråga gärna på restaurangen hur de hanterar sina speciallivsmedel.

Som du förstår är det svårt att ge ett helt klart svar på denna fråga, men jag hoppas att du fått ett någorlunda svar. Min åsikt är att man ska va noga med att inte äta livsmedel som inte innehåller gluten, men får samtidigt inte bli alltför nitisk och undvika saker i onödan.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Blir galen på det här med spår av gluten. Pratade med en läkare och en dietist på Mat för livet-mässan och de sa att jag skulle undvika det och det låter ju logiskt. Men när det gäller att gå och fika på… Visa hela frågan

Är Marabou för glutenintoleranta?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej, jag undrar om man ska våga/kunna äta Marabou produkter eftersom att det ofta står " kan innehålla spår av gluten" på innehållsförteckningen. Detta kan man läsa på många olika produkter vilket gör det svårt i vardagen.... Tack för din hjälp, Josefine

Svar

Hej Josefine!

Att det står “kan innehålla spår av gluten” betyder att det tillverkas gluteninnehållande produkter i samma lokal, i detta fall marabou digestive. Majoriteten av dessa produkter innehåller mycket lite gluten, långt under gränsvärdet för vad som få kallas glutenfritt. Klarar du av att äta produkter med mycket låg glutenhalt (<100 ppm) t.ex. mjölmix gjort på vetestärkelse ska det inte vara någon fara för dig att äta marabou choklad. Är man däremot extremt känslig och äter naturligt glutenfritt bör man vara försiktig även med de produkter där det står “kan innehålla spår av gluten”.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hej, jag undrar om man ska våga/kunna äta Marabou produkter eftersom att det ofta står " kan innehålla spår av gluten" på innehållsförteckningen. Detta kan man läsa på många olika produkter vilket gör det… Visa hela frågan

Är Marabou glutenfritt trots “spår av gluten”?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Jag har gluten och undrar om vi som har det kan äta marabou även att det står att det kan innehålla spår av vete?

Svar

Hej!

Att det står “kan innehålla spår av vete” betyder att det tillverkas gluteninnehållande produkter i samma lokal, i detta fall marabou digestive. Majoriteten av dessa produkter innehåller mycket lite gluten, långt under gränsvärdet för vad som få kallas glutenfritt. Klarar du av att äta produkter med mycket låg glutenhalt (<100 ppm) t.ex. mjölmix gjort på vetestärkelse ska det inte vara någon fara för dig att äta marabou choklad. Är man däremot extremt känslig och äter naturligt glutenfritt bör man vara försiktig även med de produkter där det står “kan innehålla spår av vete”.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Jag har gluten och undrar om vi som har det kan äta marabou även att det står att det kan innehålla spår av vete? Visa hela frågan