Allt och lite till!

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag har nyligen fått direktiv av min läkare att undvika laktos och gluten! Det visade sig ju inte vara helt enkelt. Det känns som att jag inte får äta någonting just nu. Det enda man fick var en massa förbud och inte ett enda tips om vad man kan äta. Nu har det gått 3 veckor sedan jag började min nya diet. Jag är trött, hängig och känner mig allmänt nere! Hur ska jag bära mig åt då inte läkare förstår att jag inte klarar detta! Ska tillägga att jag hamnat i denna situaion p.g.a stora problem med magen som pågått under en lång tid! "Rådvill"

 

Svar

Jag förstår att det känns jobbigt med en så stor omställning i kosten. Självklart är det inte helt enkelt till en början. Men du ska se att det går lättare efter ett tag, då du kommit in i det. Förhoppningsvis blir du då också av med dina magproblem och slipper känna dig trött och hängig.Om din tarm är skadad av att du fått i dig gluten kan det ta ett par månader innan den återhämtar sig helt och du kan därför känna dig trött.

Det känns tråkigt att höra att du fick dålig information från din läkare. Mitt tips är att, om du inte redan fått det, ber om att få en remiss till en dietist som kan hjälpa dig med vad du faktiskt kan äta. Det finns idag en mängd specialprodukter som är både gluten- och laktosfria. Dessa finns i de flesta livsmedelsbutiker. Sen finns det ju också massor av livsmedel som är naturligt fria från gluten och laktos till exempel kött, grönsaker, rotfrukter, frukt, ris, quinoa m.m. Listan kan göras lång.

Jag kan även tipsa dig om att gå med i Svenska Celiakiförbundet, där du får information om både gluten och laktos, tips på recept och restauranger där de har gluten- och laktosfria alternativ. Du får även deras medlemstidning som innehåller mycket bra information och trevlig läsning.

Jag önskar dig lycka till med din nya diet och hoppas att det snart känns lättare för dig.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Dölj

Hej! Jag har nyligen fått direktiv av min läkare att undvika laktos och gluten! Det visade sig ju inte vara helt enkelt. Det känns som att jag inte får äta någonting just nu. Det enda man fick var en massa förbud… Visa hela frågan

Vad äta vid mjölkallergi och laktosintolerans?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

När man har både mjölkallergi och laktos vilken kost gäller då?

 

Svar

Med mjölkallergi menas att man är allergisk mot något av proteinerna som finns i mjölk. Man måste då hålla sig till en kost helt utan mjölk och produkter gjorda av mjölk. Att vara laktosintolerant innebär att man har brist på enzymet ett enzym i tunntarmen som bryter ner laktos, som är en sockerart som finns i mjölk. Är man endast laktosintolerant kan man använda sig av mjölkprodukter där laktosen tagits bort (låglaktos eller laktosfritt), men om man som i din fråga är både mjölkproteinallergisk och laktosintolerant måste man hålla sig till en helt mjölkfri kost. Äter du en kost fri från mjölkprotein blir den automatiskt också fri från laktos, men inte tvärt om.

Istället för mjölk finns produkter baserade på till exempel havre, ris och soja som ersättning för till exempel mjölk, yoghurt, matlagningsgrädde och glass. Det finns även smör och margarin som är fritt från mjölk. Saker att se upp med är till exempel charkprodukter, pulvermat och kryddblandningar som kan innehålla mjölkpulver samt mat som är stekt i smör eller margarin som innehåller mjölk.

Om du vill veta mer så gå gärna in på Svenska Celiakiförbundets hemsida (www.celiaki.se) där du kan läsa mer om både mjölkproteinallergi och laktosintolerans. Personen det gäller bör även få prata med en dietist för att få hjälp med vad han eller hon kan äta och inte.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

När man har både mjölkallergi och laktos vilken kost gäller då?   Visa hela frågan

Är kokad mjölk laktosfri?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej, jag har hört ryktesvägen att laktosen försvinner ur mjölken om man kokar den, stämmer det? / Louise

Svar

Hej!

Laktos är en kolhydrat som finns i mjölk och som inte försvinner vid kokning. Det du hört stämmer alltså inte.

mvh

Åsa Nordlander, Leg. dietist

Dölj

Hej, jag har hört ryktesvägen att laktosen försvinner ur mjölken om man kokar den, stämmer det? / Louise Visa hela frågan

Är havrefras laktosfritt?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Är havrefras laktosfritt?

Svar

Hej!

Ja, havrefras är laktosfritt. Servera med laktosfri mjölk eller yoghurt.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Är havrefras laktosfritt? Visa hela frågan

När dyker symptom upp vid förtäring?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Vid allergi/länslighet mot gluten eller laktos, brukar symptom/besvär dyka upp direkt efter att man har råkat äta nånting med laktos eller gluten eller kan symptomen komma efter ett tag? I så fall efter ungefärlig lång tid? Kan man fortfarande vara känslig mor gluten eller laktos trots att blodprovssvar är negativa för intolerans?

Svar

Hej!

Hur lång tid det tar innan man får symtom kan vara lite individuellt. För de flesta med celiaki (glutenintolerans) tar det några timmar innan symtomen uppkommer. Är man däremot allergisk mot vete eller andra spannmål kan reaktionen komma direkt när man äter. För en laktosintolerant kan symtomen komma ganska snart efter en måltid, men det kan också ta upp till ett par timmar.

För att ställa diagnosen celiaki tar man först ett blodprov för att se om det finns antikroppar mot gluten. Därefter måste man även göra en tunntarmsbiopsi för att se om tarmen är skadad. Först därefter kan diagnosen ställas. Blodprovet är inte 100 % säkert. Du kan alltså ha celiaki även om blodprovet inte visar positivt eller tvärt om, inte ha celiaki fast blodprovet visar positivt. Finns stora misstankar om celiaki trots negativt blodprov kan man ändå göra en biopsi för att se vad denna visar.

När det gäller laktosintolerans finns det två typer av blodprover. Ett så kallat gentest där man kan se om man har genetisk benägenhet för att bli laktosintolerant, det testet säger dock ingenting om om du verkligen är laktosintolerant. Ett sätt att diagnostisera laktosintolerans kan vara att göra ett laktosbelastningstest. Man får då dricka en lösning innehållande laktos och därefter ta blodprov för att se hur väl laktosen bryts ner. Detta test är förstås inte heller helt 100 % säkert.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Vid allergi/länslighet mot gluten eller laktos, brukar symptom/besvär dyka upp direkt efter att man har råkat äta nånting med laktos eller gluten eller kan symptomen komma efter ett tag? I så fall efter… Visa hela frågan

Laktosmonohydrat i antihistaminer

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej jag tål inte mjölk och jag undrar om laktosmonohydrat som finns i många antihistaminer är något jag bör undvika? Jag var på apoteket härom dagen och dom kunde inte ge något snabbt svar. Nu i rådande pollensäsong så var många sorters pollenmedicin utplockat och av dom som fanns kvar innehöll alla laktosmonohydrat. Finns det sorter utan den ingrediensen? /Kristoffer

Svar

Hej Kristoffer och tack för din fråga!

Laktos eller laktosmonohydrat som finns i läkemedel är fritt från mjölkprotein och bör därför gå bra för dig som är mjölkproteinallergisk. För den som inte tål laktos är det i de allra flesta fall heller ingenting som ger problem eftersom mängden laktos är så pass liten. Om det finns sorter som inte innehåller laktosmonohydrat kan jag tyvärr inte svara på.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Dölj

Hej jag tål inte mjölk och jag undrar om laktosmonohydrat som finns i många antihistaminer är något jag bör undvika? Jag var på apoteket härom dagen och dom kunde inte ge något snabbt svar. Nu i rådande… Visa hela frågan

Laktosfritt i Indien

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Bästa Dietist!

Har just fått veta att  mina sedan några veckor lösa avföringar beror på laktosintolerans. Skall på måndag åka – på en sedan länge planerad resa – till Indien. Det är en rundresa Delhi-Agra-Ranthambore-Jaipor, som tar nio dagar.

Snälla!! – Ge mej goda råd hur jag skall klara mej och mitt ätande på bästa sätt!

Mvh Brita Hansson

Svar

Hej Brita!

Jag har tyvärr själv ingen erfarenhet av att resa i Indien. Jag vet dock att man i en del rätter använder mjölkinnehållande produkter som yoghurt och grädde. Dessa innehåller mindre laktos än vanlig mjölk men bör ändå undvikas i större mängder.

Det jag kan tipsa dig om är att skriva ut ett översättningskort på Hindi som förklarar vad det innebär att vara laktosintolerant. Kortet hittar du på Celiakiförbundets hemsida: http://celiaki.se/celiaki-intoleranser-allergier/mjolkproteinallergi/tillganglighet/oversattningskort/

Kanske kan du även testa laktastabletter som finns på Apoteket och kan hjälpa till att bryta ner laktosen i maten du äter. För att dessa tabletter ska fungera krävs dock att du har en viss egen produktion av laktas kvar (enzymet som behövs för att bryta ner laktos).

Önskar dig en trevlig resa!

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Bästa Dietist! Har just fått veta att  mina sedan några veckor lösa avföringar beror på laktosintolerans. Skall på måndag åka – på en sedan länge planerad resa – till Indien. Det är en rundresa… Visa hela frågan

Varför finns det laktosmonohydrat i läkemedel?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Har sedan 1995 undvikit mjölkprodukter och mått mycket bra i magen. Har sedan många år fått mediciner med laktosmonohydrat men med åldern har antalet tabletter (är nu uppe 5 st/dag) ökat, Alla innehåller laktosmonohydrat och jag har nu fått tillbaka en del av de besvären jag hade före 95. När det finns så många laktosintoleranta varför använda denna tillsats?

Svar

Hej Arne!

I denna fråga måste jag nog hänvisa dig till läkemedelsföretagen. Precis som du skriver ingår laktos som en ingrediens i många läkemedel, oftast på grund av den lite söta smaken. Majoriteten av alla laktosintoleranta tolererar denna lilla mängd laktos. Det är dock beklagligt för de som dig som mår dåligt av det. Hör med din läkare alternativt Apoteket om det kan finnas något motsvarande läkemedel utan laktos.

 

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Har sedan 1995 undvikit mjölkprodukter och mått mycket bra i magen. Har sedan många år fått mediciner med laktosmonohydrat men med åldern har antalet tabletter (är nu uppe 5 st/dag) ökat, Alla innehåller… Visa hela frågan