Är 16 år, finns det ekonomiskt stöd för glutenfria varor?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!
Jag och min syster har celiaki. Vi köpte alltid varor på internet för typ 100 kr eller vad det var för massa olika saker. Vi hämtade ut det på apoteket sen.
Jag får inte längre köpa det för jag är över 15 år. Och det blev ett problem för mig när jag flyttade hemifrån för det är så dyrt.. jag är då 16 år nu.
Jag undrar då om det finns något liknande som man kan använda sig utav så det inte blir så dyrt..
Vet inte om detta var en passande fråga just här men hoppas det går bra!
tack på förhand /Kornelia

Svar

Hej,

Det ni fick fram tills dess att ni var 16 år var en så kallad “livsmedelsanvisning”, vilket innebär

att man som glutenintolerant får hämta ut produkter från Apoteket till nedsatt pris. Detta gäller för alla upp till 16 år, oavsett var man bor. I vissa landsting får man en ersättning även efter 16 års ålder, men det har tyvärr blivit allt ovanligare. Nu vet jag inte vart du bor, men hör med din läkare eller en dietist, så att du får veta hur det ligger till.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

Dölj

Hej! Jag och min syster har celiaki. Vi köpte alltid varor på internet för typ 100 kr eller vad det var för massa olika saker. Vi hämtade ut det på apoteket sen. Jag får inte längre köpa det för jag är… Visa hela frågan

Finns det kostnadsbidrag vid celiaki i Jönköping?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej.
Jag har en liten fråga kring Kostnadsbidrag inom Jönköpings Läns Landsting. Vet du hur det ut i dagens läge. Listan som jag hittade via en länk var till 2011.

Med vänlig hälsning
Helén

Svar

Hej,

Enligt information på Celiakiföreningens hemsida om merkostnadsersättning så finns detta i Jönköpings län, även för de över 16 år. Ta kontakt med en dietist i ditt landsting för att få reda på mer, då jag tyvärr inte vet mer än så.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

Dölj

Hej. Jag har en liten fråga kring Kostnadsbidrag inom Jönköpings Läns Landsting. Vet du hur det ut i dagens läge. Listan som jag hittade via en länk var till 2011. Med vänlig hälsning Helén Visa hela frågan