Barn med celiaki serverades bulgur i skolan.

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej!
Min dotter som är 6 år och har celiaki blev för några veckor sedan serverad bulgur i skolan. Hon fick en kraftig reaktion och började kräkas redan efter två timmar och huvudvärk och magont och trötthet mm. Det har nu gått en månad men hon klagar fortfarande dagligen att hon har ont i magen. Kan det sitta i så länge efteråt? Kan det varar så att man blir känslig för något annat ? (tex mjölk)

/Malin

Svar

Hej,

Jag kan tyvärr inte ge något exakt svar gällande när det är vanligt att symptomen avtar efter glutenintag. Vid obehandlad celiaki, det vill säga då man har ätit gluten en längre tid utan att veta om det, så kan man vara extra känslig för mjölksockret i mjölk (laktos) på grund av att tunntarmen är skadad och att man då kan få mindre av enzymet laktos som ska bryta ner mjölksockret. Men det är såklart stor skillnad på att äta gluten under en lång tid jämfört med att få i sig en mindre mängd vid ett enstaka tillfälle. Det finns en möjlighet att din dotter är lite extra känslig efter att ha fått i sig gluten. I så fall tänker jag att det räcker gott med att byta ut till laktosfri mjölk och yoghurt/fil en period och se om magen blir bättre.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

 

Dölj

Hej! Min dotter som är 6 år och har celiaki blev för några veckor sedan serverad bulgur i skolan. Hon fick en kraftig reaktion och började kräkas redan efter två timmar och huvudvärk och magont och trötthet… Visa hela frågan

Mitt barnbarn har mjölkproteinallergi

Senast uppdaterad: 2015-11-19

Mormor till en 1½ årig kille med mjölkproteinallergi. Förstår fullkomligt väl att alla direkta produkter från ko, get, får …. innehåller mjölkprotein (ost, smör etc) o att dessa i stort går att ersätta med sojaprotein i dag.
Men hur ska jag veta vilka andra (halvfabrikat tex) produkter som innehåller mjölkprotein ? Står i innehållsdeklarationen tex 2,5 % protein men vilket protein ?
Vill inte att lillkillen blir lidande medan hans föräldrar, jag, övrig släkt o vänner exprimmenterar med hans kost

Svar

Hej,

Enligt lagstiftningen så ska det stå tydligt om ett livsmedel innehåller något som man kan vara allergisk mot. Det betyder att även mjölkprotein ska deklareras tydligt. Det kan ibland stå skrivet i fetstil, för att det ska vara ännu tydligare. Det ska alltså inte få stå endast “protein” om det är protein från mjölk. Mer information om om mjölkproteinallergi kan du hitta exempelvis på www.mjolkfri.com samt www.celiaki.se.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

 

Dölj

Mormor till en 1½ årig kille med mjölkproteinallergi. Förstår fullkomligt väl att alla direkta produkter från ko, get, får …. innehåller mjölkprotein (ost, smör etc) o att dessa i stort går att ersätta… Visa hela frågan

Har celiaki, är det dåligt att äta mycket mjölkprodukter?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej,
Jag är 17 år och glutenintolerant sedan 3 år tillbaka. Jag tränar ganska mycket och efter jag blev glutenallergiker har jag kraftigt ökat min konsumtion av mjölkprodukter. Är det dåligt att äta för mycket mjölkprodukter och riskerar jag att bli allergisk mot det också? tacksam för svar

Svar

Hej!

Det finns ingen ökad risk för att du ska bli allergisk mot mjölkprodukter för att du äter mycket utav dem. Däremot kan du riskera att få i dig för lite av vissa näringsämnen, som exempelvis järn, om en stor del av din kost består av mjölkprodukter. Dels för att kalcium i mjölken försämrar järnupptaget och dels för att du kanske äter mindre av järnrika produkter. Nu skriver du inte hur mjölkprodukter du äter/dricker så det är svårt att avgöra om det är “för mycket”. Mitt råd till dig är att försöka äta en allsidig kost som både innehåller mjölkprodukter, kött/fisk/fågel/ägg, frukt, grönsaker samt glutenfria spannmål.

Lycka till med träningen!

Med vänliga hälsningar

Leg. Dietist Åsa Hedberg

 

Dölj

Hej, Jag är 17 år och glutenintolerant sedan 3 år tillbaka. Jag tränar ganska mycket och efter jag blev glutenallergiker har jag kraftigt ökat min konsumtion av mjölkprodukter. Är det dåligt att äta för… Visa hela frågan

Är bullens korv mjölkfri?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!
Det står på Bullens korvar att de innehåller mjölkprotein och på allergiinformationen står det att det innehåller både gluten och mjölk.
Hur kommer det sig att ni skriver att den är gluten och mjölkfri?
Finns det mer information någonstans?
Mvh
Veronica

Svar

Hej Veronica!

Jag vet tyvärr inte var du menar att det står att Bullens korv är gluten och mjölkfri. Enligt allergiinformationen på deras hemsida står att den innehåller mjölkprotein men inte gluten. Jag tycker dock att allergiinformationen var lite svårtydd. De har radat upp alla allergener och skrivit N (nej) eller J (ja) efter. Efter mjölkprotein står det J och efter gluten N. Detta kan du också se om du läser innehållsförteckningen. Har du mjölkproteinallergi kan du alltså inte äta korven medan det går bra för den som är glutenintolerant. Observera att innehållet i en produkt kan ändras. Det säkraste är alltid att läsa på innehållsförteckningen direkt på produkten.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Det står på Bullens korvar att de innehåller mjölkprotein och på allergiinformationen står det att det innehåller både gluten och mjölk. Hur kommer det sig att ni skriver att den är gluten och… Visa hela frågan

Vad äta vid mjölkallergi och laktosintolerans?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

När man har både mjölkallergi och laktos vilken kost gäller då?

 

Svar

Med mjölkallergi menas att man är allergisk mot något av proteinerna som finns i mjölk. Man måste då hålla sig till en kost helt utan mjölk och produkter gjorda av mjölk. Att vara laktosintolerant innebär att man har brist på enzymet ett enzym i tunntarmen som bryter ner laktos, som är en sockerart som finns i mjölk. Är man endast laktosintolerant kan man använda sig av mjölkprodukter där laktosen tagits bort (låglaktos eller laktosfritt), men om man som i din fråga är både mjölkproteinallergisk och laktosintolerant måste man hålla sig till en helt mjölkfri kost. Äter du en kost fri från mjölkprotein blir den automatiskt också fri från laktos, men inte tvärt om.

Istället för mjölk finns produkter baserade på till exempel havre, ris och soja som ersättning för till exempel mjölk, yoghurt, matlagningsgrädde och glass. Det finns även smör och margarin som är fritt från mjölk. Saker att se upp med är till exempel charkprodukter, pulvermat och kryddblandningar som kan innehålla mjölkpulver samt mat som är stekt i smör eller margarin som innehåller mjölk.

Om du vill veta mer så gå gärna in på Svenska Celiakiförbundets hemsida (www.celiaki.se) där du kan läsa mer om både mjölkproteinallergi och laktosintolerans. Personen det gäller bör även få prata med en dietist för att få hjälp med vad han eller hon kan äta och inte.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

När man har både mjölkallergi och laktos vilken kost gäller då?   Visa hela frågan

Vilka mjölkprodukter kan jag äta?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!

Läkarna lyckades inte diagnosticera mig för mjölkallergi - men av egen erfarenhet vet jag ju att jag är mjölkallergisk. Och eftersom laktosfri mjölk inte heller fungerar (men är aningen mindre jobbig) så antar jag att jag är både laktos och mjölkproteinallergiker.

Med ett undantag: keso. Jag kan äta hur mycket keso som helst. Dessutom kan jag äta grekisk yogurt, såsom den görs i Grekland (men inte svensk "grekisk yogurt" som säljs här).

Dessa är de enda två datapunkter jag har. Jag skulle gärna vilja hitta andra saker som jag kan äta - och jag undrar om du har några tips. Om man tål keso, (men inte vanlig ost), kan det ha något att göra med upphettningen av keson, exempelvis? Och baserat på detta, kan man gissa sig till några andra ämnen som skulle kunna fungera?

Svar

Hej Susanne!

Mjölkproteinallergi finns i flera olika former. Vissa ger inte utslag på de allergitester som läkarna kan ta. Man kallar det då för en icke IgE-medierad allergi. Denna typ får man istället diagnostisera genom att under en period utesluta mjölkprodukter ur kosten och därefter försiktigt återinföra för att se om symtomen återkommer.

Jag kan tyvärr inte förklara varför du kan äta keso men inte ost. Proteinet i ost och keso utgörs i båda fallen till största delen av kasein. Andra produkter liknande keso är kesella och färskost, typ philadelpia. Kanske kan detta fungera?

När det gäller laktosfria produkter så innehåller de lika mycket mjölkprotein som vanliga  mjölkprodukter och tolereras därför inte av den som är allergisk mot mjölkprotein.

Hoppas att svaret gjort dig något klokare!

 

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Läkarna lyckades inte diagnosticera mig för mjölkallergi - men av egen erfarenhet vet jag ju att jag är mjölkallergisk. Och eftersom laktosfri mjölk inte heller fungerar (men är aningen mindre jobbig) så… Visa hela frågan

Illamående vid mjölkintag

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej!

Jag behöver hjälp... Sedan ungefär två veckor tillbaka har jag med jämna mellanrum drabbats av illamående, vid ett tillfälle så att jag stannade hemma från jobbet i 1,5 dagar.

Så här i efterhand kan jag se ett samband att jag blir illamående så fort jag äter mjölkprodukter. Jag har pratat med sjukvårdsupplysningen som tyckte jag skulle kontakta vårdcentralen, vilket jag också gjorde. Där möts jag (som vanligt) med reaktionen "är du verkligen sjuk?" och efter många om och med får jag tillslut en tid där (som jag inte fått än då den ska skickas med brev (!)). Tills dess att jag kommer dit fick jag rådet att äta laktosfritt.

För att få hela bilden så kommer här lite bakgrund:

Jag är en tjej på 24 år, har haft celiaki sedan jag var 1 år gammal. Jag vet att mina besvär inte beror på gluten då jag är mycket noga med vad jag stoppar i mig. Jag har aldrig haft så lätt för att gå upp i vikt men har äntligen lyckats nå en normal vikt på strax över 60 kg till mina 181 cm.

Mina symtom nu är:

- Illamående

- Svullen mage

- Torr hårbotten (som mjäll, fast mycket värre)

 

Annat som jag inte direkt kan koppla till mjölkintag:

- Får ibland röda prickar på händerna (och ibland på armarna), de kliar inte eller så.. Kan även få prickar på bröstet.

- Får astmaliknande symtom när jag anstränger mig (typ konditionsträning). (en gång ringde mina kompisar ambulans på en innebandyträning då jag inte kunde andas...)

Vid ett tidigare tillfälle, ca ett halvår sedan, fick jag en allergisk reaktion på något, men vad vet jag inte. Jag vaknade en morgon och då hade ögonen svullnat igen och det kliade på hela kroppen. Det efterföljande mötet på vårdcentralen var värdelöst och de skrev bara ut en massa tabletter (kortison och något annat) som inte hjälpte så jag slutade ta dem och besvären gick sedan över av sig självt...

Jag har aldrig egentligen tyckt om mjölk så under min uppväxt har jag inte konsumerat så mycket mejeriprodukter förutom det i mat (såser och sånt).

Men relativt nyligen har jag lagt om mina vanor då jag tränar mycket och vill äta nyttigt. Jag ökade från 1 proteinshake (vassleprotein blandat med mjölk) efter varje träning till 2 shakear om dagen, samt la till 1-2 portioner turkisk yoghurt med müsli varje dag.

* Låter detta som mjölkproteinallergi? Om inte, vad tror du det kan vara?

* Kan man få det i vuxen ålder?

* Kan jag ha haft det hela livet bara att jag konsumerat så små mängder att det först är nu det bryter ut?

* Vad ska jag göra?!  (jag ska självklart fortsätta min kontakt med VC, men jag skulle uppskatta lite mer kött på benen)

 

Tacksam för svar!

Hälsningar,

en ganska förvirrad Ida

Svar

Hej Ida!

Som dietist jobbar jag framförallt med kostrådgivning vid olika tillstånd som kräver någon form utav specialkost. Det är dock läkaren som först ställer diagnosen t.ex. mjölkproteinallergi. Jag måste därför hänvisa dig till din husläkare, som du förhoppningsvis redan har fått tid hos. Utifrån din beskrivning så skulle det absolut kunna vara mjölkproteinallergi, men det skulle också kunna bero på på något annat. Både illamående, eksem och astma kan vara symtom på allergi. Mjölkproteinallergi är vanligast hos små barn men kan även uppkomma hos vuxna.

Om det skulle vara mjölkproteinallergi som du har fått så har de laktosfria produkterna ingen betydelse, då de innehåller lika mycket mjölkprotein som vanliga mjölkprodukter. Vid mjölkproteinallergi får man istället använda sig av ersättningsprodukter baserade på soja, havre eller ris.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Jag behöver hjälp... Sedan ungefär två veckor tillbaka har jag med jämna mellanrum drabbats av illamående, vid ett tillfälle så att jag stannade hemma från jobbet i 1,5 dagar. Så här i efterhand… Visa hela frågan

Har jag mjölkproteinallergi?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!
Jag behöver hjälp... Sedan ungefär två veckor tillbaka har jag med jämna mellanrum drabbats av illamående, vid ett tillfälle så att jag stannade hemma från jobbet i 1,5 dagar.
Så här i efterhand kan jag se ett samband att jag blir illamående så fort jag äter mjölkprodukter. Jag har pratat med sjukvårdsupplysningen som tyckte jag skulle kontakta vårdcentralen, vilket jag också gjorde. Där möts jag (som vanligt) med reaktionen "är du verkligen sjuk?" och efter många om och med får jag tillslut en tid där (som jag inte fått än då den ska skickas med brev (!)). Tills dess att jag kommer dit fick jag rådet att äta laktosfritt.

För att få hela bilden så kommer här lite bakgrund:
Jag är en tjej på 24 år, har haft celiaki sedan jag var 1 år gammal. Jag vet att mina besvär inte beror på gluten då jag är mycket noga med vad jag stoppar i mig. Jag har aldrig haft så lätt för att gå upp i vikt men har äntligen lyckats nå en normal vikt på strax över 60 kg till mina 181 cm.

Mina symtom nu är:
- Illamående
- Svullen mage
- Torr hårbotten (som mjäll, fast mycket värre)

Annat som jag inte direkt kan koppla till mjölkintag:
- Får ibland röda prickar på händerna (och ibland på armarna), de kliar inte eller så.. Kan även få prickar på bröstet.
- Får astmaliknande symtom när jag anstränger mig (typ konditionsträning). (en gång ringde mina kompisar ambulans på en innebandyträning då jag inte kunde andas...)

Vid ett tidigare tillfälle, ca ett halvår sedan, fick jag en allergisk reaktion på något, men vad vet jag inte. Jag vaknade en morgon och då hade ögonen svullnat igen och det kliade på hela kroppen. Det efterföljande mötet på vårdcentralen var värdelöst och de skrev bara ut en massa tabletter (kortison och något annat) som inte hjälpte så jag slutade ta dem och besvären gick sedan över av sig självt...

Jag har aldrig egentligen tyckt om mjölk så under min uppväxt har jag inte konsumerat så mycket mejeriprodukter förutom det i mat (såser och sånt).
Men relativt nyligen har jag lagt om mina vanor då jag tränar mycket och vill äta nyttigt. Jag ökade från 1 proteinshake (vassleprotein blandat med mjölk) efter varje träning till 2 shakear om dagen, samt la till 1-2 portioner turkisk yoghurt med müsli varje dag.

* Låter detta som mjölkproteinallergi? Om inte, vad tror du det kan vara?
* Kan man få det i vuxen ålder?
* Kan jag ha haft det hela livet bara att jag konsumerat så små mängder att det först är nu det bryter ut?
* Vad ska jag göra?! (jag ska självklart fortsätta min kontakt med VC, men jag skulle uppskatta lite mer kött på benen)

Tacksam för svar!

Hälsningar,
en ganska förvirrad Ida

Svar

Hej Ida!

Som dietist jobbar jag framförallt med kostrådgivning vid olika tillstånd som kräver någon form utav specialkost. Det är dock läkaren som först ställer diagnosen t.ex. mjölkproteinallergi. Jag måste därför hänvisa dig till din husläkare, som du förhoppningsvis redan har fått tid hos. Utifrån din beskrivning så skulle det absolut kunna vara mjölkproteinallergi, men det skulle också kunna bero på på något annat. Både illamående, eksem och astma kan vara symtom på allergi. Mjölkproteinallergi är vanligast hos små barn men kan även uppkomma hos vuxna.

Om det skulle vara mjölkproteinallergi som du har fått så har de laktosfria produkterna ingen betydelse, då de innehåller lika mycket mjölkprotein som vanliga mjölkprodukter. Vid mjölkproteinallergi får man istället använda sig av ersättningsprodukter baserade på soja, havre eller ris.

Med vänliga hälsningar
Åsa Nordlander
Leg. Dietist

Dölj

Hej! Jag behöver hjälp... Sedan ungefär två veckor tillbaka har jag med jämna mellanrum drabbats av illamående, vid ett tillfälle så att jag stannade hemma från jobbet i 1,5 dagar. Så här i efterhand kan… Visa hela frågan