6,2 på blodprov, ska vi gå över på naturligt glutenfri kost?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Sonen har nyligen gjort ny test efter flera "attacker" med magkramper, trötthet...
Det gav 6,2 som utslag så vi har börjat med naturligt glutenfritt.
Två frågor
Han är 16 år, väldigt låg, trött o tycker att allt är hemskt med diagnosen. Hur kan jag stötta honom?
Läkaren sa under 1 är vanligast när ätit "glutenfritt" flera år. Hur ställer du dig till resultatet på 6,2, ska vi gå över till naturligt glutenfritt?

Svar

Hej,

Du skriver inte hur länge han har haft diagnosen, men jag tolkar det som att han haft diagnosen en längre tid. Jag tycker att läkaren ska skicka en remiss till dietist så att ni kan gå igenom kosten och diskutera eventuella förändringar. Det viktiga är att endast välja produkter som har den glutenfria märkningen, de med märkningen glutenfritt innehåller max 20 ppm gluten/kilo vilket är väldigt lite. Viktigt att veta är att livsmedel såsom exempelvis bovete och hirs som inte har den glutenfria symbolen på förpackningen ibland kan innehålla mindre halter av andra sädesslag.

Som sagt, jag tycker ni ska få en tid till dietist så att din son kan få individuellt anpassade råd.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

Dölj

Sonen har nyligen gjort ny test efter flera "attacker" med magkramper, trötthet... Det gav 6,2 som utslag så vi har börjat med naturligt glutenfritt. Två frågor Han är 16 år, väldigt låg, trött o tycker att… Visa hela frågan

Är O’Boy naturligt glutenfritt eller under 20ppm?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!
Jag vet att ni redan har fått frågan om O'boy är glutenfritt eller inte. Jag undrar dock om druvsockret(/dextros) - kommer det från vete? Är O'boy verkligen glutenfritt (inget gluten alls), eller bara tekniskt sett glutenfritt (mindre än 20ppm)?

Svar

Hej!

I denna fråga måste jag hänvisa till tillverkaren av O´boy. Eftersom man ej har kunnat påvisa något gluten i druvsocker/dextros/glukossirap, även om den ursprungliga råvaran är vete, så behöver detta inte skrivas ut på innehållsförteckningen.

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Jag vet att ni redan har fått frågan om O'boy är glutenfritt eller inte. Jag undrar dock om druvsockret(/dextros) - kommer det från vete? Är O'boy verkligen glutenfritt (inget gluten alls), eller bara… Visa hela frågan

Får jag i mig för mycket gluten genom vetestärkelse i glutenfria produkter?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!
Jag har egentligen inte haft några tydliga glutenbesvär när jag fick min diagnos för tre år sedan men jag har varit mycket noga med att äta glutenfritt. Min fråga är nu om jag kanske får i mig för mycket gluten i alla fall via glutenfritt bröd mm som innehåller vetestärkelse. Har ju hört om många som måste äta strikt naturligt glutenfritt annars får de stora besvär! Hur ska jag veta?
Mvh Malin

Svar

Hej och tack för din fråga!

Om du mår bra och inte har några symtom av “vanlig” glutenfri kost så tycker jag inte att du ska oroa dig. Andelen av de som har celiaki som behöver äta naturligt glutenfri kost är ganska liten. Ofta blir dock denna grupp överrepresenterad i olika forum och det kan därför låta som att det är vanligare än vad det egentligen är. Om du ändå känner dig orolig så skulle jag råda dig att be om ett uppföljande blodprov på vårdcentralen för att se att dina antikroppar mot gluten inte ligger för högt.

Med vänliga hälsingar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Jag har egentligen inte haft några tydliga glutenbesvär när jag fick min diagnos för tre år sedan men jag har varit mycket noga med att äta glutenfritt. Min fråga är nu om jag kanske får i mig för mycket… Visa hela frågan

Informera om naturligt glutenfritt

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hejsan, Hur ställer sig SCUF till naturligt glutenfritt kontra vad som nu kallas för glutenfritt men innehåller denna lilla mängd gluten-vetestärkelse max 0,003 % gluten? Informerar ni edra medlemmar om detta? Jag har varit diagnostiserad i 23 år, aldrig ätit vetemjöl eller fuskat. Blev sjukare o sjukare efter 6 års tid när jag började baka med glutenfritt mjöl som förstås innehöll vetestärkelse. Numer är jag 'naturligt glutenfri' och har inga besvär utan mår mycket bra. På min 'väg' har jag pratat med Mag-tarmsjuka föreningen och dom hade stor kunskap om detta för 10 år sedan. Mitt intresse för detta är att vi kan hjälpa unga och deras anhöriga att förstå innebörden bättre. Tack på förhand Meta

Svar

De allra flesta som är glutenintoleranta tål den lilla mängd gluten som finns i vetestärkelse. Men det finns ett fåtal som liksom du inte klarar av något gluten alls. Den nya märkningen av glutenfria produkter blir då lite svårare eftersom man själv måste läsa på förpackningen för att se om produkten innehåller vetestärkelse eller ren havre eller om den är baserad på enbart naturligt glutenfria ingredienser. Vi informerar våra medlemmar om vad den nya märkningen innebär, men vem som behöver äta naturligt glutenfritt bör avgöras av en läkare. Alla som får diagnosen celiaki sätts på en glutenfri kost innehållande produkter med max 100 ppm gluten. Blir man som du inte frisk på detta kan det vara så att man behöver gå över till helt glutenfritt, alltså den före detta naturligt glutenfria kosten.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Hejsan, Hur ställer sig SCUF till naturligt glutenfritt kontra vad som nu kallas för glutenfritt men innehåller denna lilla mängd gluten-vetestärkelse max 0,003 % gluten? Informerar ni edra medlemmar om detta? Jag… Visa hela frågan

Naturligt glutenfri kost

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag har läst mycket om naturligt glutenfritt på sistone och att en del glutenintoleranta behöver äta det för att må bra. Eftersom mina symptom inte försvunnit efter ett halvår med glutenfri kost undrar jag om jag borde testa att utesluta allt som inte är naturligt glutnfritt. Det är dock svårt att veta exakt vad som jag ska undvika så jag undrar om du kan ge mig en lista? Jag vet att man ska se upp med vetestärkelse och att ämnen som maltodextrin och glukossirap kan vara gjorda av vete. Tack på förhand!a

Svar

Hej!

Precis som du skriver finns vissa personer med celiaki som är extremt känsliga för gluten och därför måste hålla sig till det som vi kallar naturligt glutenfri kost. Med naturligt glutenfritt menas att man inte äter några produkter som innehåller vete, korn eller råg. Istället används produkter som ris, majs, potatis, hirs, bovete och quinoa.

Att du inte helt blivit av med dina symtom kan ha flera orsaker. Visst kan det bero på att du är mycket känslig för gluten och behöver äta naturligt glutenfritt. Vid nyupptäckt celiaki kan även laktos ge besvär till en början, innan tarmen är helt läkt. Jag skulle föreslå att du försöker få kontakt med en dietist där du bor så att ni tillsammans kan gå igenom hur din kost ser ut idag och diskutera om du eventuellt bör testa att äta naturligt glutenfritt. Eftersom det är individuellt hur mycket gluten man tål (även för de som äter naturligt glutenfritt) är det svårt att ge någon exakt lista på vilka produkter som funkar och inte. Glukossirap och maltodextrin innehåller ytterst lite gluten och används också ofta i små mängder varför man oftast inte ens kan mäta glutenhalten i den färdiga produkten.

Från och med jan 2012 kommer dock beteckningen “Naturligt glutenfritt” att försvinna. De glutenfria produkterna kommer då att märkas med “Mycket låg glutenhalt” (<100 ppm gluten) eller “Glutenfri” (<20 ppm gluten). Även de produkter som märks med “Glutenfri” får innehålla vetestärkelse och ren havre, bara de inte överskrider gränsvärdet för gluteninnehåll. Detta är samma gräns som idag gäller för produkter som märks med “naturligt glutenfritt.

Lycka till och hoppas att du snart kommer fram till vad det är som gör att du ännu inte blivit fri från dina symtom.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hej! Jag har läst mycket om naturligt glutenfritt på sistone och att en del glutenintoleranta behöver äta det för att må bra. Eftersom mina symptom inte försvunnit efter ett halvår med glutenfri kost undrar jag… Visa hela frågan