Är det gluten i starksprit?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!

Undrar över gluten i starksprit, typ Whisky, Vodka, Brännvin etc. Är mycket måttlig med alkohol överhuvudtaget men vill vara på den säkra sidan. Öl har jag hittat glutenfritt samt att vin är helt ok vad det gäller gluten.

Svar

Hej!

Whiskey, vodka och brännvin som är gjorda på gluteninnehållande sädesslag går bra, eftersom de är destillerade och det inte finns något gluten kvar i den färdiga produkten. När det gäller öl får man dock välja glutenfria sorter, precis som du skriver.

Med vänlig hälsning

Dietist Ylva

 

Dölj

Hej! Undrar över gluten i starksprit, typ Whisky, Vodka, Brännvin etc. Är mycket måttlig med alkohol överhuvudtaget men vill vara på den säkra sidan. Öl har jag hittat glutenfritt samt att vin är helt ok vad… Visa hela frågan

Gluten i annan alkohol än öl?

Senast uppdaterad: 2015-12-30

Finns det gluten i andra alkoholdrycker, typ olika spritdrycker än bara i öl? Är de fler man bör tänka på?

Jag Dricker vanligen tyvärr mycket öl när jag går ut, men hemma blir det mer vin, rom och ev nå annat som glögg eller brandy.

Svar

Hej,

Varken spritdrycker, vin, rom eller glögg innehåller gluten.

 

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

Dölj

Finns det gluten i andra alkoholdrycker, typ olika spritdrycker än bara i öl? Är de fler man bör tänka på? Jag Dricker vanligen tyvärr mycket öl när jag går ut, men hemma blir det mer vin, rom och ev nå… Visa hela frågan

Är Xider glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej. Är du helt säker på att starkcider ex xider är glutenfri?
Har hört då mycket olika ang detta.

Svar

Hej,

Ja, cider går bra att dricka för den som är glutenintolerant, cider är naturligt glutenfritt.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

Dölj

Hej. Är du helt säker på att starkcider ex xider är glutenfri? Har hört då mycket olika ang detta. Visa hela frågan

Är cider och ljus öl glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej! Jag undrar då det finns många som påstår att man inte kan dricka starkcider eller öl när man har celiaki. Dricker oerhört sällan, men...kan jag alltså dricka cider o ljus öl?

Svar

Hej,

Cider går bra. När det gäller ölsorter skiljer det sig i gluteninnehåll mellan olika ölsorterna. Livsmedelsverket har gjort en undersökning senast 2013, som visade att av 48 olika ölsorter, både ljusa och mörka, hade ungefär en fjärdedel glutenhalter nära eller under gränsvärdet för ”glutenfritt” på 20 mg gluten/liter. Många innehåller därmed för höga halter gluten. Viktigt att komma i ihåg är ju också att analyserna endast tog stickprov, och att gluteninnehållet såklart kan variera mellan olika tillverkningsdatum. Det säkraste är att välja öl som har den glutenfria märkningen, det finns flera glutenfria ölsorter på Systembolaget.

Vänligen

Dietist Ylva

 

Dölj

Hej! Jag undrar då det finns många som påstår att man inte kan dricka starkcider eller öl när man har celiaki. Dricker oerhört sällan, men...kan jag alltså dricka cider o ljus öl? Visa hela frågan

Är Corona glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!
Jag håller på att läsa fram och tillbaka på nätet om Corona är glutenfri. Det står att den innehåller kornmalt.
Vissa nät-sidor säger att den kan drickas av en glutenintolerant, andra säger emot.
Kan jag dricka denna? Jättetacksam för svar!

Svar

Hej!

Öl kan innehålla varierande mängder gluten. Livsmedelsverket analyserar regelbundet gluteninnehåll i olika livsmedel.

I den senaste analysen av gluteninnehåll i olika ölsorter som Livsmedelsverket gjorde så låg glutenhalten i Corona under gränsvärdet för glutenfritt. I analysen som gjordes då analyserade ölsorter från tre olika tillverkningsdatum. Däremot kan man ju inte med säkerhet säga att all Corona som tillverkas är glutenfri eftersom producenten inte kontrollerar detta. De enda ölsorterna som garanterat är glutenfria är de med glutenfri märkning. Du kan läsa mer om analyserna på Livsmedelsverkets hemsida.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner, leg. dietist

 

Dölj

Hej! Jag håller på att läsa fram och tillbaka på nätet om Corona är glutenfri. Det står att den innehåller kornmalt. Vissa nät-sidor säger att den kan drickas av en glutenintolerant, andra säger emot. Kan… Visa hela frågan

Hur många ppm gluten innehåller svagdricka?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej,

jag har tidigare läst att Spendrups gammeldags svagdricka innehåller mindre än 100 ppm gluten/liter. Det var Sveriges bryggerier som gjorde den mätningen 2005 så det var ju ett tag sedan. Spendrups säger att de inte alls letar efter gluten i den produkten och kan därför inte svara på hur många ppm den innehåller idag. Har ni ngn mätning på detta? Vill gärna baka vörtbröd..

Svar

Hej!

Livsmedelsverket gjorde under 2013 analyser av gluten i öl, julmust och svagdricka. Två tillverkningsdatum av svagdricka från Spendrups analyserades. Man fann 17 mg gluten/liter i den ena och 120 mg gluten/liter i den andra omgången, alltså en väldigt stor variation.

Mer om undersökningen kan du läsa här: http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/kemiska/Gluten_i_maltdrycker_SLV-rapport-3_2013.pdf

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg Dietist

Dölj

Hej, jag har tidigare läst att Spendrups gammeldags svagdricka innehåller mindre än 100 ppm gluten/liter. Det var Sveriges bryggerier som gjorde den mätningen 2005 så det var ju ett tag sedan. Spendrups säger… Visa hela frågan

Finns det vete- och glutenfri öl?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Kan man dricka öl , när man har glutenallergi?

Svar

Hej Anna!

Det finns ett antal ölsorter på Systembolaget som är helt glutenfria: Estrella Damm Daura, Zatec, St:Peter´s g-free ale, Saxon samt Agaist the grain. Vissa av dem kan vara beställningsvara. Livsmedelsverket har även analyserat glutenhalten i övriga ölsorter och funnit ett antal med mycket låg glutenhalt. Mer om detta kan du läsa i Livsmedelsverkets rapport: Gluten i maltdrycker.

http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/kemiska/Gluten_i_maltdrycker_SLV-rapport-3_2013.pdf

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg Dietist

Dölj

Kan man dricka öl , när man har glutenallergi? Visa hela frågan

Är det gluten i risvinäger? Finns det gluten i vin?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej, vad är det som gäller angående sushi? Såg en tidigare fråga, men ville ta upp den igen då jag har läst att man ska vara försiktig eftersom risvinägern kan innehålla vete. Särskilt billigare restaurang varianter. Stämmer detta?

Vad gäller angående vinäger i allmänt?

Jag har också läst att vin kan innehålla gluten då de sluter tunnorna med något vetebaserad röra/ klister vilket gör att vinet innehåller gluten, kan detta verkligen stämma?

Hur vet man hur man ska tolka "aromer" som ingrediens?

Tack för all hjälp! Uppskattas verkligen!

Svar

Hej Paula!

Var roligt att du uppskattar frågespalten! Jag ska försöka besvara dina frågor så gott jag kan.

Risvinäger ska som namnet antyder vara gjord av ris och är det som vanligtvis används i sushi. Tyvärr kan jag inte svara på om det finns sushirestauranger som använder vinäger som innehåller vete. Fråga för säkerhets skull när du beställer. Är vinägern destillerad så ska den trots att den baseras på vete inte innehålla gluten.

Vinäger är normalt sett glutenfritt, exempelvis rödvinsvinäger, vitvinsvinäger och balsamvinäger. Det finns dock en form av vinäger som kallas för maltvinäger och är vanlig i Storbritannien som innehåller malt från korn och därmed kan innehålla små mängder gluten.

Vin är glutenfritt. Vad jag vet har man aldrig lyckats påvisa något gluten trots att tunnorna kan vara behandlade med vete. De som reagerar mot vin är oftast överkänsliga mot histamin eller sulfit, men detta har ingenting med celiaki eller vete att göra.

Gällande aromer så är det något som tillsätts för att påverka smak och doft. Står det enbart aromer får det inte innehålla gluten.

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg. Dietist

 

 

Dölj

Hej, vad är det som gäller angående sushi? Såg en tidigare fråga, men ville ta upp den igen då jag har läst att man ska vara försiktig eftersom risvinägern kan innehålla vete. Särskilt billigare restaurang… Visa hela frågan

Kan jag dricka öl?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Kan verkligen gluten intoleranta dricka öl? (Som det står på den här sidan) Jag är själv glutenintolerant och har varit det hela mitt liv, (20 år) och bara mina läppar/tunga nuddar/kommer i kontakt med öl så reagerar jag.. Skulle detta kunna bero på något annat i ölen då eller? // Jessica

Svar

Hej Jessica!

Gluteninnehållet i olika ölsorter varierar något. Generellt är det oftare lägre glutenmängd i ljusare öler, men så är inte alltid fallet. Om du går in på Livsmedelsverkets hemsida, www.slv.se och söker på “gluten i öl” så kommer du att hitta en rapport där en mängd olika ölsorter analyserats.

Vänliga hälsningar,

// Ylva Törner, dietiststuderande

Dölj

Kan verkligen gluten intoleranta dricka öl? (Som det står på den här sidan) Jag är själv glutenintolerant och har varit det hela mitt liv, (20 år) och bara mina läppar/tunga nuddar/kommer i kontakt med öl så… Visa hela frågan

Glutenintoleranta fullare på öl?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Tjena Är det sant att glutenintoleranta blir fullare på öl än andra vanliga människor som tål gluten? Finns det någon färsköl man kan dricka? // Anton

Svar

Hej!

Att glutenintoleranta skulle bli fullare på öl än andra är inget jag har hört talas om och jag kan inte heller tänka mig någon anledning till att det skulle vara så.

Livsmedelsverket gjorde för några år sedan tester på gluteninnehållet i öl. Om färsköl skriver de såhär: Färsköl innehåller oftast höga halter gluten men undantag finns. Gamla Stans Bryggeri AB färsköl orginal innehåller mindre än 200 ppm gluten. Det är enligt de gamla reglerna klassat som glutenfritt, men inte enligt de nya där glutenhalten ska vara under 100 ppm. Dricker du någon enstaka öl bör detta dock inte vara några problem.

Hela listan på gluteninnehåll i öl kan du se här: http://www.slv.se/upload/dokument/risker/allergi/K2_olsorter2009.pdf

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander, leg. Dietist

Dölj

Tjena Är det sant att glutenintoleranta blir fullare på öl än andra vanliga människor som tål gluten? Finns det någon färsköl man kan dricka? // Anton Visa hela frågan

Wiskey

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej!

Jag undrar om jag som inte tål gluten kan dricka whiskey? t.ex. Famous grouse? Jag undrar även om jag kan dricka ölen corona?

Tack på förhand
MVH oskar!

Svar

Hej Oskar!

Whiskey tillverkas av malt från korn. I de flesta fall försvinner dock gluten vid destillationen. Livsmedelsverket har gjort analyser av whiskey och inte kunnat påvisa gluten. Analyserna är dock inte fullständiga och jag kan därför inte svara dig angående något specifikt märke.

När det gäller Corona är det en öl baserad på majs och ris, men den innehåller även malt från korn. Enligt de analyser som livsmedelsverket gjort så ligger Corona extra under 20 ppm gluten dvs gränsvärdet för glutenfritt. När det gäller öl är det dock viktigt att också tänka på hur mycker öl man dricker. För även om glutenhalten är låg kan det bli en betydande mängs om man dricker många öl. Blir det en helkväll med öl skulle jag istället rekommendera några av de glutenfria ölsorterna: St Peter´s, Saxon eller Against the grain.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg dietist

Dölj

Hej! Jag undrar om jag som inte tål gluten kan dricka whiskey? t.ex. Famous grouse? Jag undrar även om jag kan dricka ölen corona? Tack på förhand MVH oskar! Visa hela frågan

Finns det glutenfri öl?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej finns det någon gluten fri öl man kan dricka om man har gluten,jag har hört att det handlar om vissa värden.

Svar

Hej Ulf!

Det finns ett antal ölsorter på Systembolaget som är helt glutenfria: Estrella Damm Daura, Zatec, St:Peter´s g-free ale, Saxon samt Agaist the grain. Vissa av dem kan vara beställningsvara. Livsmedelsverket har även analyserat glutenhalten i övriga ölsorter och funnit ett antal med mycket låg glutenhalt. Mer om detta kan du läsa i Livsmedelsverkets rapport: Gluten i maltdrycker.

http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/kemiska/Gluten_i_maltdrycker_SLV-rapport-3_2013.pdf

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej finns det någon gluten fri öl man kan dricka om man har gluten,jag har hört att det handlar om vissa värden. Visa hela frågan