Är det skadligt att äta glutenfritt utan att vara glutenintolerant?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej, jag och min kompis genomför ett gymnasiearbete angående glutenintolerans. Min fråga är, hur man drabbas som individ om man äter glutenfri kost, trots att man tål gluten? Vad har det för hälsoskadliga effekter som man vet om? Tack på förhand!

MVH,
Alma, Anna

Svar

Hej,

Vad jag känner till så finns det inga hälsoskadliga effekter. Det som avgör vilka effekter det blir är vilka förändringar i matvanorna som görs – och man genom att äta glutenfritt skulle minska kraftigt på fikabröd (som ju i regel innehåller gluten) så skulle det ju innebära hälsovinster. Om man däremot tog bort spannmålsprodukter såsom bröd och gryn och inte ersatte med glutenfria alternativ skulle man möjligtvis få brist på vissa vitaminer och mineraler på sikt.

Man tror inte idag att man genom att äta glutenfritt kan bli mer känslig för att äta gluten senare.

Hälsningar,

Dietist Ylva

Dölj

Hej, jag och min kompis genomför ett gymnasiearbete angående glutenintolerans. Min fråga är, hur man drabbas som individ om man äter glutenfri kost, trots att man tål gluten? Vad har det för hälsoskadliga… Visa hela frågan

Har inte celiaki, hur återintroducerar jag gluten när jag ätit glutenfritt?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!

Jag tog bort gluten ur min kost för drygt fem år sedan, och har varit extremt strikt med detta (inte ens havre, och ingen vetestärkelse osv, har ätit endast naturligt glutenfria produkter, dock somligt med "spår av gluten" i).

Jag visste inte DÅ att det inte var bra att ta bort gluten ur kosten utan konstaterad celiaki - vilket alltså inte gjordes innan. Har även uteslutit mjölkprodukter (som jag haft problem med hela livet men ändå tålt i mindre mängder emellanåt) och soja, samt socker och diverse tillsatsämnen.

Det hör till saken att jag haft och har en kraftig stressreaktion under denna tid (evt trauma). Jag tror att denna uteslutning av gluten istället för en sund insats för min hälsa var mer av en kortsiktig åtgärd som delvis fungerade som ångestdämpare, och jag vill definitivt kunna återintroducera glutenhaltig säd i min kost så småningom igen!

Nu undrar jag HUR jag enligt dig bör gå tillväga för att återintroducera gluten UTAN att jag faktiskt utvecklar celiaki (det är min övertygelse att om jag "bara börjar äta gluten nu" såsom jag gjorde förut så kan jag orsaka stor och kanske livslång skada, vilket jag verkligen inte vill göra! Detta pga att min stressnivå fortfarande är så hög (stressen har sannolikt somatiska orsaker såväl som emotionella och kognitiva, och det är oklart vad som orsakar den).

Jag inser att jag måste sänka den extrema stressnivå som råder i mig (har inte lyckats med detta, men har sökt hjälp) om det skall vara möjligt att framgångsrikt återintroducera gluten, men skulle uppskatta dina råd angående hur jag rent praktiskt skall göra för att gå varsamt fram.

Jag är beredd på att det kan ta ett par decennier eller mer av nogsamt prövande i värsta fall, men anser att det är värt mödan för att kunna äta en vanlig kost med bröd, kanelbullar och annat. :)

Jag har svårt att förlåta mig själv för det jag orsakat, eftersom jag inser dumheten med det, men jag hoppas innerligt att det kommer att gå att reparera. Jag vill gå konstruktivt, metodiskt och fokuserat tillväga, och inte förhasta mig, vilket är lätt hänt om jag inte har en tydlig plan.

Vad är dina förslag? Jag är tacksam om du vill berätta lite om vad du tror och tänker, även om du såklart inte kan veta säkert hur det är för just mig.

Mvh

IJ (kvinna 42 år)

Svar

Hej,

Jag kan inte se att det skulle ta flera år att återintroducera gluten, utan att det snarare handlar om att successivt öka intaget, exempelvis börja med 1 skiva vanligt bröd dag 1, för att dag 2 äta 2 skivor. Det finns inga särskilda upptrappningsscheman för att återintroducera gluten som jag känner till, vilket det exempelvis finns för mjölk, ifall man har haft en konstaterad mjölkproteinallergi. Vill du börja med mindre mängder gluten kan du börja med att exempelvis reda såser med vetemjöl, för att efter några dagar lägga till en brödskiva, eller äta vanlig pasta.

Ifall det är tänkt att du ska göra ett test för att utesluta att du är glutenintolerant ska du ha ätit gluten dagligen i flera veckor. Du kan i så fall diskutera frågan med läkare för rekommendation om hur länge du ska äta gluten innan ett test kan göras.

Jag hoppas att du fick lite vägledning i hur du ska gå vidare.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner

Dölj

Hej! Jag tog bort gluten ur min kost för drygt fem år sedan, och har varit extremt strikt med detta (inte ens havre, och ingen vetestärkelse osv, har ätit endast naturligt glutenfria produkter, dock somligt med… Visa hela frågan

Vart köper jag glutenfritt järntillskott Floradix Floravital?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej.
Vore tacksamt att få tips om vart man kan köpa Floradix Floravital. Jag har letat och letat utan framgång.
Tack på förhand,
Åsa

Svar

Hej Åsa!

Ja, det var ett tag sedan frågan ställdes sist, jag känner inte till någon butik som säljer den, dock ser jag att den går att köpa över nätet.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner, leg. dietist

Dölj

Hej. Vore tacksamt att få tips om vart man kan köpa Floradix Floravital. Jag har letat och letat utan framgång. Tack på förhand, Åsa Visa hela frågan

Har gjort gastric bypass, vad kan jag äta som godsaker?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Jag gjort gastric bybass och nu en månad..
Kan jag ta något godsaker som mat ? Eller glass?

Kan jag ta nötter ? Vilken kan jag köpa ar det med salt eller utan salt?

Svar

Hej,

Det rekommenderas att man ska undvika sötsaker såsom godis och glass eftersom de ger mycket energi och lite näring. Efter en magsäcksoperation finns det så lite plats, så det är viktigt att maten man äter innehåller mycket näring, det vill säga att man äter vanlig mat. Nötter är näringsrikt och det går bra att äta. Du kan läsa mer om kostråden via denna länk:

http://www.1177.se/Dokument/Vastmanland/Kirurgkliniken/Kostr%C3%A5d%20efter%20%C3%B6verviktsperation.pdf?epslanguage=sv

Jag rekommenderar också att du ber att få komma till en dietist om du har många funderingar gällande maten.

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner, leg. dietist

Dölj

Jag gjort gastric bybass och nu en månad.. Kan jag ta något godsaker som mat ? Eller glass? Kan jag ta nötter ? Vilken kan jag köpa ar det med salt eller utan salt? Visa hela frågan

Hur introduceras gluten för att minska risken för celiaki hos bebisar?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

hej!
Min dotter är 3,5månad och jag undrar hur/när/om vi ska introducera gluten till henne? Jag och flera andra i min släkt har celiaki. Finns det nackdelar med att vänta tills det är dags att börja med barnmat (ca 5-6mån)? Eller tom ännu längre? Eftersom jag äter glutenfritt gör även min man det när vi är hemma. Ska vi börja laga "glutenmat" för att hon ska få i sig gluten?
Hälsningar Malin

Svar

Hej!

Du bör introducera gluten till din dotter precis så som man råder till alla barn, alltså vid 4-6 månader under pågående amning. Ni behöver inte börja laga mat som innehåller gluten. Din dotter kan börja exempelvis med små bitar av smörgåsrån. Ni kan även ge henne välling/gröt som innehåller gluten. Råden skiljer sig alltså inte för att man har ärftlighet för celiaki. Däremot kan det vara bra att vara extra uppmärksam om det skulle vara så att hon får symtom när hon äter gluten ex. ont i magen eller dålig tillväxt.

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg. Dietist

Dölj

hej! Min dotter är 3,5månad och jag undrar hur/när/om vi ska introducera gluten till henne? Jag och flera andra i min släkt har celiaki. Finns det nackdelar med att vänta tills det är dags att börja med barnmat… Visa hela frågan

Innehåller veteprotein snabba eller långsamma kolhydrater?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej! Innehåller veteprotein snabba eller långsamma kolhydrater?

Svar

Hej!

Veteprotein är som det låter ett protein. Det innehåller därför varken långsamma eller snabba kolhydrater. Vetemjöl och ex. bröd bakat på enbart vetemjöl innehåller snabba kolhydrater. Väljer du produkter av fullkorn, alltså där hela vetekärnan finns med, blir kolhydraterna långsammare.

Vetestärkelse som finns i många glutenfria produkter är snabba kolhydrater och höjer alltså blodsockret relativt snabbt. Därför kan det vara bra att blanda med fibertillskott såsom fiberhusk, pofiber eller fibrex för att få en något långsammare blodsockerhöjning av glutenfritt bröd.

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Innehåller veteprotein snabba eller långsamma kolhydrater? Visa hela frågan

Finns det appar med ingrediensförteckningar?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hejsan.
Känner du till om det finns någon bra app som man kan ladda ner förutom den med översättningskorten på olika språk? Det som jag söker är en med tex olika ingredienser, om de innehåller gluten eller inte.

Mvh

Micke

Svar

Hej!

Då kan jag varmt rekommendera appen “Ingredienslexikon”. Finns även som bok.

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg. Dietist

Dölj

Hejsan. Känner du till om det finns någon bra app som man kan ladda ner förutom den med översättningskorten på olika språk? Det som jag söker är en med tex olika ingredienser, om de innehåller gluten eller… Visa hela frågan

Merkostnadsersattning i Goteborg?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej!

Jag undrar hur det står till med merkostnadsersättning i Göteborg, hur mycket man får?

Ha det bra,
Hana

Svar

Hej Hana!

I Västra Götaland kan personer med celiaki få glutenfria produkter förskrivna av dietist till 50 % av kostnaden. För barn under 16 år är avgiften per månad 120 kr.

Kontakta din dietist för mer information!

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Jag undrar hur det står till med merkostnadsersättning i Göteborg, hur mycket man får? Ha det bra, Hana Visa hela frågan

Vilka hudvårdsprodukter fungerar vid celiaki och mjölkallergi?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej,

Har både celaki samt mjölkallergi och känslig hud överlag....
Vilka ansiktsprodukter samt hudprodukter och hårprodukter är lämpliga för mig? ( har blandad hy )

( apotekets fungerar absolut Inte )

Tack på förhand!

Svar

Hej!

Hud- och hårprodukter är inte mitt specialområde och jag kan därför inte ge dig några specifika tips på produkter. Är det så att du har en kontaktallergi mot mjölk, alltså reagerar även då du får mjölk på huden, bör du undvika produkter som innehåller mjölk. När det gäller celiaki så är det endast då du äter gluten som tarmen skadas. Om en hud- eller hårvårdsprodukt innehåller exempelvis vete så är det alltså ok att använda vid celiaki.

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg Dietist

Dölj

Hej, Har både celaki samt mjölkallergi och känslig hud överlag.... Vilka ansiktsprodukter samt hudprodukter och hårprodukter är lämpliga för mig? ( har blandad hy ) ( apotekets fungerar absolut Inte… Visa hela frågan

Söker dietist i Stockholm

Senast uppdaterad: 2013-12-12

Hej. Jag har fått diagnos celiaki. Hur kommer man i kontakt med dietist i Stockholm så man vet vad man ska/bör och inte ska äta? //Undrande

Svar

Hej!

Självklart ska du få hjälp av en dietist för att få veta vad du kan och inte kan äta. Mitt tips är att du kontaktar läkaren som gav dig din diagnos så kan han/hon skicka en remiss till en dietist.

mvh

// Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Hej. Jag har fått diagnos celiaki. Hur kommer man i kontakt med dietist i Stockholm så man vet vad man ska/bör och inte ska äta? //Undrande Visa hela frågan

fiberkänslighet

Senast uppdaterad: 2013-12-12

Hej! Min dotter är mjölkproteinallergiker.Vi håller en fullständigt strikt kost i detta avseende sedan fyra år tillbaka. Den mjölkproteinfria kosten gör att hon inte längre kräker och är allmänt mycket friskare. Men magen blev aldrig riktigt bra. Jag upptäckte efterhand att om jag uteslöt fibrer i kosten blev hon bättre. Vi sätter en gräns på 2,5% kostfiberinnehåll i bröd för att hon ska slippa ha magont och diarréer. Sjukvården meddelade oss att denna tarmkänslighet skulle försvinna efter att hon levt mjölkproteinfritt en period. Men nu har det ju gått ett antal år utan ett det blivit bättre! Min fråga är nu: Kan det finnas något annat,som ger denna tarmkänslighet? Är det något annat (gluten??? eller annat???) som gör att tarmen är överkänslig och inte tål fibrer i bröd t.ex. Hon verkar dock tåla ljust bröd med en fiberhalt under 2,5 % Jag har vid upprepade tillfällen försökt tillstånd en tarmundersökning. Men detta har nekats oss med orden att det inte alls behövs. Tacksam för råd!

 

Svar

Hej!

Det är naturligtvis svårt att såhär över internet säga vad din dotters känsliga mage beror på. Om det går bra att äta vitt bröd och även andra gluteninnehållande livsmedel som till exempel pasta så är sannolikheten liten att det är gluten som är problemet. Hur mycket fibrer vi “tål” är individuellt men det handlar även om en vanesak. Om din dotter under en period ätit väldigt lite fibrer kan det ta ett tag för magen att vänja sig vid ökade fibermängder.

Som du kanske känner till så finns det två sorters fibrer: lösliga och olösliga. De lösliga finns bland annat i frukt, grönsaker, linfrö och havre medan de olösliga finns i skalet på till exempel vete, råg och korn och alltså i fullkornsbröd.  Lösliga fibrer bildar tillsammans med vatten en gelé som är bra för vår matsmältning och håller oss mätta längre. Även de lösliga fibrerna påverkar våra mag-tarmrörelser och kan ibland ge symtom som magont.

Ett sätt att försöka ta reda på vad som orsakar din dotters magproblem är att föra en så kallad kostdagbok, där du skriver ner vad hon äter och när eventuella magproblem uppstår. Därefter kan du gå tillbaka och se om du hittar några samband. Om det inte blir bättre och du har svårt att hitta orsaken föreslår jag att du kontaktar er lokala dietist.

Hoppas detta kan vara till någon hjälp och att ni snart får bukt med problemen.

mvh

Åsa Nordlander, dietiststudent

Dölj

Hej! Min dotter är mjölkproteinallergiker.Vi håller en fullständigt strikt kost i detta avseende sedan fyra år tillbaka. Den mjölkproteinfria kosten gör att hon inte längre kräker och är allmänt mycket… Visa hela frågan

Får fel mat i skolan – vad göra?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej!

Vi har en dotter som snart fyller 10. Hon har haft celiaki sedan hon var 6 år. Vi har ganska nyligen flyttat till en ny skola, där vi tyckte att matsituationen fungerade bra till en början, men nu har alla symptom på celiakin kommit tillbaka.

Jag har vid ett tillfälle pratat med rektorn,som skulle ta tag i problemet, och visst det blev bättre. Men nu händer det igen!! Min man var på skolan idag och pratade med matpersonalen, och träffade de 2 som är ansvariga.

Alla mina farhågor fick bränsle,till en början fick han ett bemötande som sade:-Kom inte hit och lär mig mitt jobb!! Den ena var väl mer förstående och lyssnade, medans den andra gick iväg och var inte intresserad!! Men vad man förstår har dom ingen större kunskap om detta och tycker det är svårt! Vi har tillhandahållit ett lexikon samt en uppsjö med broschyrer och ett intyg på att hon har celiaki. Vad mer kan vi göra??

För att återge situationer som uppstått vid maten har följande hänt: Vid ett flertal tillfällen har det inte funnits pasta till henne, hon har således fått vänta tills hennes pasta varit fördigkokad, vid ett tillfälle var det blodpudding, -Det kan väl du äta ,Elin?-Ta av korven för jag är inte säker på om köttbullarna innehåller gluten!

Jag är beredd att gå hur långt som helst för att detta ska upphöra,är det ens lagligt? Elin tycker detta är jättejobbigt och jag misstänker att hon "mörkar" för oss... Jag vet inte vilken väg jag ska gå, vart vänder jag mig? Ska jag skicka med egen mat för att vara säker? Dom lovade att dom skulle FÖRSÖKA skärpa sig!! -Ni kan väl ringa dan efter om hon får ont i magen!!??? WHAT??Detta duger inte!

Vad gör vi? Skolverket? Skolinspektionen?

//Helen

 

Svar

Hej Helen!

Detta är självklart inte acceptabelt! Jag tycker att ni har gjort alldeles rätt som har tagit upp frågan med skolans rektor. Kanske behöver ni ta upp problemet igen, då det uppenbarligen inte fungerar i köket. Det är tråkigt att höra att personalen inte verkar intresserad av att lära sig. Har ni och er dotter kontakt med någon dietist? I så fall tycker jag att ni ska be henne/honom att kontakta skolköket, ibland kan det fungera bättre med information från en dietist än från barnets föräldrar. Det är självklart viktigt att personalen i köket har kunskap om vad gluten är och vad som händer er dotter om hon får i sig gluten. Kanske finns även fler barn med celiaki på skolan.

Jag kan tyvärr inte svara på till vilka högre instanser ni kan vända er. Men jag hoppas verkligen att det ska kunna fungera utan att detta krävs. Stå på er och lycka till!

 

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hej! Vi har en dotter som snart fyller 10. Hon har haft celiaki sedan hon var 6 år. Vi har ganska nyligen flyttat till en ny skola, där vi tyckte att matsituationen fungerade bra till en början, men nu har alla… Visa hela frågan

Merkostnadsersättning

Senast uppdaterad: 2017-05-29

jag är en låginkomsttagare pensionär i Stockholm. kan man få nogåt tilläge hjälp från nogånstans.?

Svar

Hej!

Merkostnadsfrågan är en av de frågor som Celiakiförbundet jobbar hårt för. Som det ser ut idag får alla barn upp till 16 med celiaki hämta ut glutenfria produkter på apoteket. Hur ersättningen ser ut för vuxna bestäms i respektive Landsting. Tyvärr finns idag ingen ersättning för vuxna med celiaki bosatta i Stockholmsområdet.

 

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

jag är en låginkomsttagare pensionär i Stockholm. kan man få nogåt tilläge hjälp från nogånstans.? Visa hela frågan

Dålig hy vid celiaki?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Sedan ett halvår tillbaka har jag fått diagnoserna glutenallergi och reflux. Jag äter behepan för extra b-vitamin tillskott samt omeprazol för refluxen. Jag har märkt att jag fått fler "kvisslor/finnar" den senaste tiden i ansikte och hårbotten. Kan det ha med min allergi att göra eller de mediciner jag äter? (Har inte förändrat hudvårdsprodukter eller smink.) Tacksam för svar! Malin

Svar

Hej Malin!

Vad jag vet finns inget samband mellan celiaki och de hudproblem du beskriver. Däremot får vissa med celiaki hudutslag eller eksem när de får i sig gluten, så kallad hudceliaki.

En möjlig orsak till att du fått fler finnar kan vara B-vitamintillskottet. I FASS står acne som en ovanlig biverkning vid intag av behepan. Om du upplever detta som besvärligt skulle jag råda dig att kontakta din läkare, för att se om det finns några andra möjliga alternativ.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hej! Sedan ett halvår tillbaka har jag fått diagnoserna glutenallergi och reflux. Jag äter behepan för extra b-vitamin tillskott samt omeprazol för refluxen. Jag har märkt att jag fått fler "kvisslor/finnar" den… Visa hela frågan

Skolan och gluten

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej!

Jag heter Klara och går i sjunde klass. Jag fick reda på att jag var glutenintolerant för ca 2 år sedan, jag är väldigt noga med min diet, äter mer grönsaker nu än förut t.ex. Men mitt problem är att när jag äter i skolan så har dom nästan jämt glömt att skriva “Gluten” på lapparna över maten, så då får jag jätte ont i magen och måste åka hem och vara hemma från skolan i minst tre dagar. Nu när vi dessutom får betyg vill jag vara med och se till att få godkänt. Mina mat-tanter är jämt så sura och håller inte koll på om det är gluten i maten eller inte. Det är bara att chansa helt enkelt! Vad ska jag göra? Jag vill inte känna mig otrygg när jag ska äta i skolan! P.S. Jag blir helt slut av att bara gå från sängen till toan som ligger max 10 meter från mitt rum.

 

Kram Klara.

Svar

Hej Klara och tack för din fråga!

Det är självklart inte ok att du ska behöva var osäker på vad du ska kunna äta och inte i skolan! Mitt råd till dig är att du ber någon av dina föräldrar kontakta skolans rektor, eftersom det är han/hon som är högst ansvarig för maten. Kanske behöver de som jobbar i skolbespisningen mer utbildning kring specialkoster eller andra rutiner. Om detta inte hjälper har SCUF skrivit en bra sammanfattning av hur du kan gå tillväga om du får fel mat (se länken nedan).

http://www.scuf.se/index.php?option=com_content&view=article&id=511&Itemid=253

Jag vill önska dig lycka till och stå på dig!

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hej! Jag heter Klara och går i sjunde klass. Jag fick reda på att jag var glutenintolerant för ca 2 år sedan, jag är väldigt noga med min diet, äter mer grönsaker nu än förut t.ex. Men mitt problem är att… Visa hela frågan

Celiaki eller crohns?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej,

Jag har en son som är 23 år och har haft celiaki sen han föddes. Han har även crohns. När han flyttade hemifrån för 4 år sedan började han slarva med maten. Han äter inte glutenfritt utan vanlig mat.han säger att han inte får ont i magen. Han har gjort koloskopi och tagit blod prov och dom är bra. Hur kan detta komma sig? När han var liten så kräktes han alltid när han fick något i sig som han inte tålde. Hans lillasyster är 11år och hon kräks oxå om hon får i sig något hon inte tål. Han gjorde en tarmbiopsi när han var 9 månader + en senare
Mvh
Marie

Svar

Hej Marie!

Vad jag förstår så har din son alltså fått diagnosen celiaki när han var 9 månader. Celiaki är en kronisk sjukdom som inte kan växa bort. Däremot är det olika hur man reagerar om man får i sig gluten. Det kan också vara så att reaktionen förändras från att man är barn till man är vuxen, och vissa reagerar inte alls när de får i sig gluten. Oavsett om man märker av några symtom så skadas tarmluddet av att man slarvar med kosten och får i sig gluten vilket på sikt kan leda till näringsbrist, trötthet och depression. Det låter för mig lite märkligt att din son trots att han äter gluteninnehållande mat inte visar något på blodprovet (om det är antikroppar mot transglutaminas man tagit?).

Mitt råd till er är att uppsöka hans läkare och diskutera detta med honom/henne. Kan det vara så att han feldiagnosticerades när han var liten och att det egentligen var crohns som orsakade magproblemen? Finns det möjlighet att ta ett nytt blodprov eller göra en gastroskopi? Du skriver att han gjort koloskopi, men eftersom det handlar om tjocktarmen och celiaki drabbar tunntarmen så ses inget resultat av intag av gluten på koloskopin.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hej, Jag har en son som är 23 år och har haft celiaki sen han föddes. Han har även crohns. När han flyttade hemifrån för 4 år sedan började han slarva med maten. Han äter inte glutenfritt utan vanlig… Visa hela frågan

Angående glutenkänslighet

Senast uppdaterad: 2013-12-11

hej!

jag har frågor angående känslighet för gluten och hur jag kan hantera det.

till att börja med kan jag säga att jag är allmänt nedsatt pga utmattning sedan tre år tillbaka.
efter att ha medicinerat med bl a bensodiazepiner har jag nu (sedan ett kvartal) slutat med dessa och försöker hjälpa min kropp att komma i balans igen.
har tagit hjälp av en kinesiolog samt aminosyratillskott och det har gett bra resultat på kort tid.

jag har diagnos atypisk autism (adhd/aspergers) och vill gärna försöka hålla balansen utan medicinering varpå jag använder mig av aminosyratillskott, samt kostomläggning.
jag äter för det mesta 'rena' produkter ex kyckling+grönsallad, kött+broccoli, ev lite potatis, alternativ vanlig husmankost eller tom en kebab emellanåt. använder sällan eller aldrig såser utan tar lite olivolja vid behov till mat
till frukost är det numera glutenfritt bröd, 17% ost, Bregott och kaffe eller té.
just nu fastar jag varannan dag också.

i och med att jag började med denna 'städning' av kroppen så kom jag fram till att jag ville testa glutenfritt, vilket också rekommenderas till mig som har adhd.
det funkar bra, men i praktiken känner jag mig lite låst om det nu är så att jag inte är jättekänslig mot gluten.

jag har tidigare reagerat om jag äter 'rent' vetebröd ex kanelbulle eller franskbröd. kan klara av det vid enstaka tillfälle, men inte fler dagar i följd.
har däremot inte haft besvär då jag ätit dinkelbröd till frukost och detta under långa perioder.
känner av när jag äter helkornsbröd eller mörkt, grovt bröd.
halvmörkt bröd funkar bäst. men det får ej vara degigt..

reaktionen är vid kanelbulle tex, magknip, uppsvullnad, gasig i magen. (efter två eller flera intag i följd)
vid för mörk och grovt bröd svullnar magen och jag får gaser

hade i 5-6 års ålder besvär med diarre och hård mage, men som vuxen har jag bara haft problem periodvis. det är då ofta kopplat till ensidig och dålig kost, som för mycket godis, för mycket pasta etc.

har sedan många år försökt äta rent och har ätit enligt lchf och gi under perioder typ, men jag vill gärna kunna välja att äta det jag vill och växla, exempelvis kunna gå och fika utan att det är katastrof en dag..
så jag använder råden i GI-kost och mitt egna sunda förnuft.

frågan är nu om du tror att jag är glutenkänslig?
kan det vara så att om jag till vardags äter glutenfritt kan äta något på kondis ibland, eller ta ett vanlig matbröd typ Subway, och ändå klara mig utan att skada tarmen?

har inte märkt jättestor skillnad sedan jag gick över till glutenfritt, men något bättre sårläkning och något bättre hy.

hoppas på svar från dig

med vänlig hälsning
lena johansson

Svar

Hej Lena och tack för din fråga!

Tyvärr kan jag inte svara på om du är känslig mot gluten eller ej. Om du misstänker celiaki (glutenintolerans) skulle jag råda dig att söka läkare för att ta prover angående detta. Det som är viktigt är då att du under en period före testet har ätit gluteninnehållande kost, i annat fall blir testet missvisande.

De symtom du beskriver skulle även kunna stämma överens med IBS (irritable bowl syndrome), där vissa får besvär av de kolhydrater som finns i ex. vete. Dinkelvete brukar i detta fall fungera bättre. Men som sagt, jag kan inte ge några svar på dina individuella besvär utan jag råder dig att söka läkare för vidare utredning.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

hej! jag har frågor angående känslighet för gluten och hur jag kan hantera det. till att börja med kan jag säga att jag är allmänt nedsatt pga utmattning sedan tre år tillbaka. efter att ha medicinerat… Visa hela frågan

Vilken laktosfri och glutenfri frukost kan jag äta i Hong Kong?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!

Max heter jag och flyttar till hösten till Hong Kong i ett halvår för att studera. Jag har IBS och är glutenintolerant och mår även bra av att äta laktosfritt. Det som nu oroar mig främst inför resan är detta med kosten och så. Jag tänker då främst på frukostbiten, hemma äter jag ofta laktosfri yoghurt, glutenfritt bröd eller liknande. detta lär vara svårt att få tag på där borta, så har ni någa tips på vad man då kan äta, främst gällande frukost?

I övrigt är just detta med kosten och IBSen något som oroar mig en hel del inför resan, så har du/ni några råd rent tankemässigt hur jag kan tänka eller liknande så dela gärna med er

Hälsningar
Max

Svar

Hej Max!

Vad spännande att resa till Hong Kong! Jag har tyvärr aldrig varit där och vet inte så mycket om det glutenfria utbudet. Däremot vet jag att majoriteten av asiens befolkning är laktosintoleranta och mjölkprodukter förekommer därför i väldigt liten utsträckning i deras kost. Att få laktosfritt bör därför inte vara några problem! Mycket av den asiatiska maten är baserat på ris och majs vilket också är positivt för dig med celiaki.

Ett tips är att ladda ner celiakiförbundets översättningskort på kinesiska så att du lättare kan göra dig förstådd på restauranger/butiker.

Hoppas du får en bra resa och lycka till med studierna!

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietista

Dölj

Hej! Max heter jag och flyttar till hösten till Hong Kong i ett halvår för att studera. Jag har IBS och är glutenintolerant och mår även bra av att äta laktosfritt. Det som nu oroar mig främst inför resan… Visa hela frågan

Mycket låg glutenhalt

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej!

Har du sett någon produkt på marknaden med benämningen ”mkt låg glutenhalt” (alltså

Jag har fått uppfattningen om att alla glutenfria produkter håller sig under 20 ppm och att märkningen med ”mkt låg glutenhalt” därför känns överflödig..?

Med vänlig hälsning

Linda Åstrand

Leg. Dietist

Falu lasarett

Svar

Hej Linda!

Det stämmer att märkningen “mycket låg glutenhalt” mycket sällan används. Jag har inte sett det på någon produkt. De producenter jag pratat med har varit oroliga för att produkterna inte skulle användas av glutenintoleranta om de märktes med “mycket låg glutenhalt”.

De sammanhang där jag har stött på att man refererar till under 100 ppm är i havreprodukter som ex havredryck där produkten ligger under 100 ppm men ändå inte får märkas med “mycket låg glutenhalt” eftersom den inte tillverkats på Ren havre.

Så ja, visst kan märkningen tyckas lite onödig eftersom det uppenbarligen går att tillverka bra glutenfria produkter som ligger under 20 ppm gluten.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg dietist

Dölj

Hej! Har du sett någon produkt på marknaden med benämningen ”mkt låg glutenhalt” (alltså Jag har fått uppfattningen om att alla glutenfria produkter håller sig under 20 ppm och att märkningen med… Visa hela frågan

Glutenfritt på recept för barn

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej!

Jag är mamma till en pojke på 7 år som fått diagnosen celiaki. För en tid sedan fick jag hem ett papper från dietisten där jag skulle räkna på hur mycket av olika varor han använder på 3 månader och sedan skulle vi höra av oss igen. Jag har nu tappat bort dom, och undrar om ni har en länk till sidan (apoteksvaror på recept mot en egenandel) eller om du kan skicka mig en sådan lista? Pojken är medlem i celiakiförbundet.

Skulle vara tacksam för hjälp. Vi bor i Gävleborg län.

Mvh

Bente Synnöve Nordström

Svar

Hej Bente!

Tyvärr måste jag hänvisa dig till din ordinarie dietist. Dessa listor och beställningssystem ser lite olika ut beroende på var i landet du bor (även om man har rätt till samma produkter). Det finns alltså tyvärr inga enhetliga listor för hela landet. I vissa landsting finns listorna elektroniskt och i andra inte.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Jag är mamma till en pojke på 7 år som fått diagnosen celiaki. För en tid sedan fick jag hem ett papper från dietisten där jag skulle räkna på hur mycket av olika varor han använder på 3 månader och… Visa hela frågan

Rekommenderad glutenfri kost av kiropraktor

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej

Var till en kiropraktor i dag som sa åt mig att undvika gluten. Jag är 56 år och har sedan länge inflammationer i senfästen pga överrörlighet. Har kroniska bihålor och äter Levaxin för underfunktion av sköldkörteln. Vad säger du om det? Är det troligt att det blir bättre om jag slutar med gluten?

Vad ska jag äta för frukost tex?

Han sa att jag skulle utesluta det helt. Inte ens det glutenfria som finns i affärer. Hans patienter som kört så ett tag har det visat sig att ca 99% är mycket bättre.

vänliga hälsningar
Lena Strandberg Nilsson

Svar

Hej Lena!

Om du misstänker att du inte tål gluten bör du söka läkare på din vårdcentral. En kiropraktor har ingen möjlighet att ställa diagnosen glutenintolerans. För att få en diagnos tas först ett blodprov som visar om du har antikroppar mot gluten. Därefter kan en tarmbiopsi behöva göras för att se om det finns skador på tarmen. Det som är viktigt är att man fortfarande äter gluten när testerna görs, annars kan resultaten bli missvisande. Du bör därför inte själv exprimentera med att ta bort gluten ur kosten.

Skulle det vara så att du är glutenintolerant är det viktigt att du får träffa läkare som kan ta prover för att se att du inte har brist på något näringsämne samt att du får träffa dietist för att gå igenom vad du kan äta och inte.

 

Lycka till!

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej Var till en kiropraktor i dag som sa åt mig att undvika gluten. Jag är 56 år och har sedan länge inflammationer i senfästen pga överrörlighet. Har kroniska bihålor och äter Levaxin för underfunktion av… Visa hela frågan