Magsjuka kopplad till celiaki?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej. Har en kille på 5 år med Celiaki. Han pratar ofta om att han har ont i höfterna och drar ideligen på sig vad vi tror är magsjuka. Vi är i det närmaste säker på att han inte fått insig gluten. Är det vanligare med känslig mage hos celiakipatienter? Är det vanligt att det dyker upp nya allergier eller tarmsjukdomar hos de med Celiaki. /Orolig Pappa

Svar

Hej,

Det är tyvärr svårt för mig att ge några exakta svar på din fråga, jag rekommenderar att ni kontaktar er

barnläkare och tar upp frågan. Man tror att en liten andel av personer med celiaki samtidigt kan ha en känslig mage, men ibland tar det lång tid för tarmen att läka, och detta kan då förklara symptomen.

Med vänlig hälsning

Dietist Ylva

 

Dölj

Hej. Har en kille på 5 år med Celiaki. Han pratar ofta om att han har ont i höfterna och drar ideligen på sig vad vi tror är magsjuka. Vi är i det närmaste säker på att han inte fått insig gluten. Är det… Visa hela frågan

Barn med celiaki serverades bulgur i skolan.

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej!
Min dotter som är 6 år och har celiaki blev för några veckor sedan serverad bulgur i skolan. Hon fick en kraftig reaktion och började kräkas redan efter två timmar och huvudvärk och magont och trötthet mm. Det har nu gått en månad men hon klagar fortfarande dagligen att hon har ont i magen. Kan det sitta i så länge efteråt? Kan det varar så att man blir känslig för något annat ? (tex mjölk)

/Malin

Svar

Hej,

Jag kan tyvärr inte ge något exakt svar gällande när det är vanligt att symptomen avtar efter glutenintag. Vid obehandlad celiaki, det vill säga då man har ätit gluten en längre tid utan att veta om det, så kan man vara extra känslig för mjölksockret i mjölk (laktos) på grund av att tunntarmen är skadad och att man då kan få mindre av enzymet laktos som ska bryta ner mjölksockret. Men det är såklart stor skillnad på att äta gluten under en lång tid jämfört med att få i sig en mindre mängd vid ett enstaka tillfälle. Det finns en möjlighet att din dotter är lite extra känslig efter att ha fått i sig gluten. I så fall tänker jag att det räcker gott med att byta ut till laktosfri mjölk och yoghurt/fil en period och se om magen blir bättre.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

 

Dölj

Hej! Min dotter som är 6 år och har celiaki blev för några veckor sedan serverad bulgur i skolan. Hon fick en kraftig reaktion och började kräkas redan efter två timmar och huvudvärk och magont och trötthet… Visa hela frågan

Kan min dotter vara glutenintolerant?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!
Min dotter är 9 år och har i flera år haft problem med illamående. Det är ett stort problem för henne och såklart för hela familjen. Hon kan bajsa flera gånger om dagen, men ingen diarré. Ont i magen från och till i perioder. Jag kan märka att det påverkar hennes personlighet och är nedstämd i perioder när magen strular.

Vi har varit hos olika läkare, psykolog osv. Vi har gjort UL av buk, tagit massor av blodprover inkl gluten som visade negativt. Hon har blivit ordinerad omeprazol för halsbränna som hon också lider av.

Nu har vi på eget bevåg testat att utesluta gluten. Bara på någon dag blev hon bättre! Kan det gå så snabbt? Hur ska vi nu tänka? Om det fortsätter vara bättre, ska man då begära gastroskopi eller kan man ställa diagnos på att hon blivit bättre? Vi ska såklart fortsätta flera veckor för att se om det är en slump att hon blivit bättre, men det skulle vara en sån befrielse om vi äntligen hittat orsaken!!

Tack för svar!
J

Svar

Hej,

Jag tycker det bästa är att meddela er läkare att hon har blivit bättre, för att rådgöra kring hur ni ska gå vidare. Innan en gastroskopi ska man ha ätit gluten, för att på så sätt kunna se ifall tarmslemhinnan är skadad, så därför tycker jag att ni kan ta kontakt med sjukvården så fort som möjligt.

Med vänlig hälsning

Dietist Ylva

Dölj

Hej! Min dotter är 9 år och har i flera år haft problem med illamående. Det är ett stort problem för henne och såklart för hela familjen. Hon kan bajsa flera gånger om dagen, men ingen diarré. Ont i magen… Visa hela frågan

Fått i sig gluten av misstag

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej!

Min son som är nyss fyllda 2 år har igår fått i sig gluten av misstag på dagis då han hunnit äta ett halvt korvbröd innan någon regerade. Jag trodde vi skulle få vara vaken hela natten p g a magont men han har inte fått några märkbara symptom alls den här gången. Han har även tidigare fått i sig gluten på dagis men oftast för att han hunnit norpa åt sig en havrekudde och sedan på natten har han haft ont i magen och inte kunnat sova . Det är 8 månader sedan han fick diagnosen celiaki så det här är relativt nytt för oss och jag blir förbryllad över hur olika det kan bli, han kan ju inte heller själv berätta hur han mår eller känner sig så därför undrar jag kan det vara så att symptomen varierar från gång till gång?

Svar

Hej,

Det är som du beskriver, att symptomen kan variera från gång till gång för samma person. Man har inte kunnat ge någon enkel förklaring till varför det är så. Att symptom uteblir innebär dock inte att känsligheten för gluten har förändrats, man ska fortfarande vara försiktig och hålla sig till en glutenfri kost.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

 

Dölj

Hej! Min son som är nyss fyllda 2 år har igår fått i sig gluten av misstag på dagis då han hunnit äta ett halvt korvbröd innan någon regerade. Jag trodde vi skulle få vara vaken hela natten p g a magont men… Visa hela frågan

Är laktosintolerant och har fått flera jobba symtom

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej! Jag är en 30årig kille.
Och jag har haft väldigt mycket besvär. Med klåda på kvällen men förekommer mest på natten innan jag går och lägger mig. Är laktosintolerant sen något år tillbaks, men har kunnat dricka mjölk sen jag var liten. Har känt mig stressad sen några månader tillbaka och har ätit ångest dämpande.
Kan ni hjälpa mig med vad som jag egentligen är besvärad utav. Kost? Medicin? Tacksam för svar!

Svar

Hej,

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med att reda ut vad orsaken till dina besvär är, jag tycker att du ska kontakta din läkare för att få hjälp.

Hälsningar

Dietist Ylva

Dölj

Hej! Jag är en 30årig kille. Och jag har haft väldigt mycket besvär. Med klåda på kvällen men förekommer mest på natten innan jag går och lägger mig. Är laktosintolerant sen något år tillbaks, men har… Visa hela frågan

Har celiaki, äter glutenfritt men har fortfarande ont i magen

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej min 9 åriga dotter fick diagnosen glutenintolerant för 3 månader sedan , hennes "glutenvärden från 150 har gått ner till 17 , ( så det är positivt) men problemet är att hon fortfarande har ont i magen, vi har besökt gastroenheten på sjukhuset där de har rönkat henne och ser att hon har en del förstoppning i tarmarna, vi ger henne movicol sedan en vecka tillbaka . men utan några resultat ,
några tips ??

Svar

Hej,

Så bra att värdena har förbättrats. Det kan ta ett tag innan tarmen har läkt helt, för barn upp till 6 månader. Jag tänker att det eventuellt skulle kunna vara en förklaring till hennes symptom. Hade hon förstoppning när hon fick diagnosen? Ibland kan också en kostförändring ge magbesvär, kanske att maten blivit mindre fiberrik? Fiberrika glutenfria mjuka bröd och knäckebröd samt ren havre är bra källor till fiber i den glutenfria kosten, liksom frukt och grönsaker.

Hoppas det var till någon hjälp.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

Dölj

Hej min 9 åriga dotter fick diagnosen glutenintolerant för 3 månader sedan , hennes "glutenvärden från 150 har gått ner till 17 , ( så det är positivt) men problemet är att hon fortfarande har ont i magen, vi… Visa hela frågan

Kan jag reagera på andra ämnen på samma sätt som gluten?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Är glutenintolerant o mkt försiktig med vad jag äter. Ibland reagerar dock magen som att jag ätit gluten. Finns det annat den reagerar liknande på?

Svar

Hej Anne Marie,

Det är svårt för mig att svara på utifrån det du skriver, men då du är noggrann med kosten och har ont i magen trots detta skulle jag rekommendera att du kontaktar din läkare så att du kan få hjälp.

Med vänlig hälsning,

Dietist Ylva

Dölj

Är glutenintolerant o mkt försiktig med vad jag äter. Ibland reagerar dock magen som att jag ätit gluten. Finns det annat den reagerar liknande på? Visa hela frågan

3-åring med dålig viktuppgång och låga järnnivåer, bör vi utreda celiaki?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Min dotter på tre år vägde i januari förra året 12 kg den vikten låg hon stilla på till november då hon fick lite extra fett samt att vi med läkares hjälp tog bort mjölkprotein (testerna för div allergier + gluten är negativa) men vi skulle testa utan mjölk ändå. Hon gick då upp till 12,5 i december och vi slutade då med de extra fettet för att se vad som gav vad. Så mellan december till nu (feb) har hon inte ökat något i vikt igen. Så det är länge hon kämpat med vikten men hon växer ok på längden i alla fall. Hon är inte någon stor ätare men äter 2-3 port frukost, ok med lunch (i alla fall en normal port), mellis macka/banan (hon äter ingen annan frukt), middag si så där ibland flera port och ibland bara någon tugga.... Hennes järnvärde var låga i juni de låg då på 4 och hon fick niferex i en månad och värdena såg bra ut. I november var de låga igen låg även nu på 4 och sen i december på 3,5 så började då med niferex i januari var proverna lite olika det vanliga järnvärdet var ok men det som mäter deppåerna var fortfarande lågt. vet inga siffror. Hon klagar också på magont mellan varven. Hennes lilla syster har veteallergi (syns inte på test bara vid intag). Har jag nått rätt i att jag tycker att de borde kolla tarmen innan de släpper celiaki tanken? Läkaren verkar mest tycka att ett negativt test är det rätta svaret och därmed är den saken utredd........

Svar

Hej,

Det första jag tänker på när jag läser din fråga gäller den mjölkfria kosten, om din dotter fortfarande äter mjölkfritt och fortfarande har magont? Om det inte hjälpte med övergången till mjölkfri kost, har läkaren någon annan förklaring vad det kan bero på? Om din dotter fortfarande har besvär och du känner dig osäker, tycker jag att du ska ta kontakt med läkaren igen och diskutera saken. Barnläkare kan använda sig av olika tester för att diagnosticera celiaki, i vissa fall anses testerna ett så pass säkert svar att tarmbiopsi inte behövs för att ställa diagnosen. Jag tycker också du kan höra efter vad orsaken till de låga järnvärdena kan vara, om det finns en möjlighet att det är kostrelaterat kan det vara bra att komma till en dietist för att gå igenom kosten.

Lycka till!

Med vänlig hälsning,

Ylva Törner, leg. dietist

 

 

 

 

Dölj

Min dotter på tre år vägde i januari förra året 12 kg den vikten låg hon stilla på till november då hon fick lite extra fett samt att vi med läkares hjälp tog bort mjölkprotein (testerna för div allergier +… Visa hela frågan

Glutenöverkänslig trots negativt blodprov och biopsi?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!

37år och testades negativt för gluten. Men jag äter glutenfri kost ändå sedan 4 månader tillbaka. Just för att se om jag kunde bli piggare. Läste att epilepsi kunde vara ett symptom på glutenintolerans så jag tänkte se om jag blir bättre och även min pollenallergi. Trött har jag varit i ett år och är faktiskt piggare nu.

Igår så åt jag chokladbollar med vanligt havregryn och senare på kvällen fick jag jätteont i övre delen av magen och även klåda på magen. Hade jättemycket klåda på kroppen innan jag slutade med gluten. Har råkat få i mig gluten vid två tillfällen innan och även då fått ont i övre delen av magen, men då också fått som en klump i halsen och var jättetrött i ett par veckor. Sov hela tiden.

Nu min fråga till dig. Kan man vara överkänslig mot gluten fast både blodprov och biopsi visar negativt?

Mvh
Susanna

Svar

Hej,

Tack för din fråga. Ifall både blodprov och biopsi togs i samband med att du åt en gluteninnehållande kost, och båda visade negativt, låter det inte troligt att du har celiaki. En biopsi är standardmetod för att bekräfta diagnosen celiaki. Den medicinska bedömningen ska dock alltid göras av en läkare, och jag kan därför tyvärr inte svara närmare på din fråga.

Jag tycker att du kan vända dig till sjukvården igen för att diskutera dina symptom i samband med intag av gluten.

Lycka till!

Med vänlig hälsning

Ylva Törner

Leg. dietist

 

 

Dölj

Hej! 37år och testades negativt för gluten. Men jag äter glutenfri kost ändå sedan 4 månader tillbaka. Just för att se om jag kunde bli piggare. Läste att epilepsi kunde vara ett symptom på glutenintolerans… Visa hela frågan

Kan gluten orsaka utslag på ben och armbar?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

jag har diagnosen ibs och min dietist och läkare rekommenderade mig att äta mindre gluten. Är även laktosintolerant och har under senaste halvåret varit väldigt strikt med min mat och knappt ätit någon gluten,. Har inte ätit smörgåsar knappt någon pasta kan nog räkna på en hand de tillfällen tag ätit gluten medvetet. Senaste veckan har jag dock ätit lite gluten mest i form av smörgåsar och nu har jag fått utslag på armen och benen. Kan detta ha något med just glutenintolerans att göra? Jag har tidigare gjort prover mot gluten och de visade inget men med min ibs så kan jag tydligen vara lite känslig mot det.

Svar

Hej,

Jag tycker det låter som att du bör ta upp dina symptom med din läkare. Om utslagen är något som du tidigare besvärats av i samband med att du åt gluteninnehållande kost? Och ifall de försvann i samband med övergång till glutenfritt? Det finns en form av celiaki som kallas hudceliaki och där symptomen är irriterad hud. Min rekommendation är att söka läkare för att utreda dina symptom. Det är svårt för mig att bedöma vad de kan bero på.

Med vänlig hälsning,

Leg. dietist

Ylva Törner

Dölj

jag har diagnosen ibs och min dietist och läkare rekommenderade mig att äta mindre gluten. Är även laktosintolerant och har under senaste halvåret varit väldigt strikt med min mat och knappt ätit någon gluten,.… Visa hela frågan

Kan långvarig diarre bero på gluten?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej.
Jag har glutenintolerans och har haft en strikt diet i tio år.
Mina symptom är dessvärre detsamma som innan jag fick min diagnos vilket är mindre kul.

Min fråga gäller dock min mage, jag är osäker på om jag fått i mig gluten eller om det är något annat som spökar, är det möjligt att ha diarre i över fyra veckor efter intag av gluten vid intolerans?

Jag väntar på läkartid men det tar tid.

Jag mår illa och är yr dagligen men har inte sett någon ökning av dessa symptom.

tack

Svar

Hej!

Om dina symtom är desamma som innan diagnos så låter det som att det antingen är så att du omedvetet får i dig gluten alternativt att det är något mer utöver gluten som du reagerar på. Det låter klokt av dig att boka en läkartid för fortsatt utredning. Jag skulle även råda dig att boka en tid alternativt be din läkare att få en remiss till en dietist för genomgång av din kost för att säkerställa att du äter helt glutenfritt.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg. Dietist

Dölj

Hej. Jag har glutenintolerans och har haft en strikt diet i tio år. Mina symptom är dessvärre detsamma som innan jag fick min diagnos vilket är mindre kul. Min fråga gäller dock min mage, jag är osäker på… Visa hela frågan

Kan det vara celiaki?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej! Jag har haft problem med magen så länge jag kan minnas, men har inte kunnat konstatera celiaki med blodprov (negativt). Dock började jag själv äta glutenfritt för några månader sedan och upplever viss förbättring sedan dess. Nyligen åt jag gluten ånyo för att testa, och fick då diffus magvärk, men ej värre än så, av och till dygnet efter. Ingenting supertydligt således, varken i form av symptomfrihet vid glutenfri kost, eller betydande symptom vid nytt glutenintag.

Låter detta som glutenintolerans? Är det farligt att äta glutenfritt även om jag inte har egentlig celiaki? Kan man vara känslig utan att vara intolerant?

Tack på förhand!

Svar

Hej!

Blodproven är inte helt säkra och i sällsynta fall kan de visa negativt trots att man har en celiaki. Det man får göra om man ändå misstänker celiaki är att göra en tunntarmsbiopsi för att se om tarmen är skadad. För att kunna ställa en celiakidiagnos krävs dock att man ätit gluteninnehållande kost under en period. Annars visar varken blodprov eller gastroskopi något.

Det finns absolut en möjlighet att du är känslig även om du ej har celiaki. Till exempel vid IBS (irritable bowel syndrome) är det vanligt att reagera på kolhydraterna vete, råg och korn, trots att det ej handlar om en glutenintolerans. Det finns även de som är allergiska mot vete.

Det är såklart omöjligt för mig att svara på om det är celiaki eller inte du har. Mitt råd är att söka läkare på din vårdcentral för ytterligare utredning om du känner dig orolig. Det är inte farligt att äta glutenfritt om du inte har celiaki. Se bara till att få i dig tillräckligt med fibrer och folsyra genom att äta riktigt med frukt och grönsaker samt fiberrika glutenfria produkter.

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Jag har haft problem med magen så länge jag kan minnas, men har inte kunnat konstatera celiaki med blodprov (negativt). Dock började jag själv äta glutenfritt för några månader sedan och upplever viss… Visa hela frågan

Kan glutenintolerans orsaka ledvärk?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej! Jag fick konstaterat att jag hade fått gluten för 1 år sedan ungefär. Nu undrar jag om man kan ha ont i leder och typ som värk under fötterna och även ont i ryggen när man har gluten. Jag har även ont i huvudet och i magen ibland och känner att jag inte alltid är så pigg. Jag är så stel på något konstigt sätt och funderar på om det kan ha något samband? Mvh Karina

Svar

Hej Karina!

Ledvärk och trötthet kan hänga ihop med framförallt odiagnosticerad celiaki alternativt om kosten inte är helt glutenfri. Det kan även vara symtom på brist på någon vitamin eller mineral som kan uppstå pga att tarmen är/har varit skadad. Självklart kan ledvärk också uppkomma helt utan samband med din celiaki. Jag skulle rekommendera dig, att om du inte redan ha gjort det, gå till din vårdcentral och be om att få ta prov på vitamin- och mineralstatus exempelvis B12 och järn. Självklart är det också viktigt att du håller dig till din glutenfria kost.

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg. Dietist

 

Dölj

Hej! Jag fick konstaterat att jag hade fått gluten för 1 år sedan ungefär. Nu undrar jag om man kan ha ont i leder och typ som värk under fötterna och även ont i ryggen när man har gluten. Jag har även ont i… Visa hela frågan

Vad gör jag om jag råkar äta gluten?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej! Igår råkade min dotter få vanligt bröd på dagis av misstag. Hon hade väl tagit ett par tuggor innan det upptäcktes. Men hon har inte visat några symptom alls. Är det vanligt att kunna få i sig gluten utan att reagera? Detta va första gången som hon fått i sig gluten sen hon fick sin diagnos (vad vi vet...) så vi vet ju inte om/hur hon reagerar. Med vänlig hälsning, Sofia

Svar

Hej Sofia!

Det är väldigt olika hur man reagerar vid glutenintag. Vissa får ont i magen och kräks/får diarré/blir förstoppade. Andra märker såsom er dotter ingenting. Ibland kan symtomen visa sig i form av trötthet som kan sitta i i någon/några veckor. Oavsett om man reagerar eller inte är det dock viktigt att vara så noggrann som möjligt med att inte få i sig gluten. Det händer dock alla att det  inträffar ett misstag någon gång. Även om er dotter inte får några symtom så blir det ändå en liten skada på tarmen varje gång hon får i sig gluten. 

Med vänliga hälsningar

Åsa Hedberg

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Igår råkade min dotter få vanligt bröd på dagis av misstag. Hon hade väl tagit ett par tuggor innan det upptäcktes. Men hon har inte visat några symptom alls. Är det vanligt att kunna få i sig gluten utan… Visa hela frågan

När blir man bättre?

Senast uppdaterad: 2014-01-10

Hej!

Jag fick diagnosen celiaki för tre månader sedan via biopsi (och dessförinnan blodprov) och har sedan dess ätit glutenfritt. Jag har inte fått träffa någon dietist eftersom min vårdcentral inte visste hur man remitterar till en sådan då de inte har någon knuten till sig. De skulle kolla upp detta och återkomma men det har de inte gjort. Jag tror att jag har bra kunskap om vad jag ska undvika ändå, har köpt ingredienslexikonet och är noga med att läsa på förpackningarna så jag tror att jag sköter det som jag ska ändå.

Men mitt problem är att jag snarare blivit sämre under de här tre månaderna som jag ätit glutenfritt. Jag är ständigt trött (vilket också kan bero på mörkret förstås), håglös och magen bullrar och kör och är svullen för det mesta och jag har hela tiden en massa luft i magen - även på morgonen när jag vaknar. Jag är ofta lätt illamående och har som ett "sug" i magen och det "kurrar" i halsen och jag har omväxlande diarreer och förstoppning och magknip. Jag äter inte mycket lök/bönor eller annat gasbildande och tuggar inte mycket tuggummi. Och det känns som att det inte spelar nån roll vad jag äter - det blir likadant ändå. Dimetikon hjälper inte...

Kan det dröja såhär länge innan man blir bättre? Tycker att de flesta verkar känna sig bättre efter bara några dagar med dieten? Kan det vara någon annan intolerans också? Jag provade att utesluta laktos ett litet tag men kände ingen skillnad.
Vet inte riktigt vart jag ska börja och har heller ingen att fråga så hoppas du kan ge mig ett tips.

Svar

Hej Jessica!

Vad synd att du inte fått träffa dietist, det bör alla som fått diagnosen celiaki ha rätt till. Fortsätt att stå på dig på vårdcentralen!

Det är individuellt hur lång tid det tar att bli av med symtomen. Att det blivit sämre låter ju dock inte bra. Det första jag tänker på är laktos. Medan tarmen ännu inte läkt kan det vara svårt för kroppen att bryta ner laktos. Det kan då vara bra att under en period använda laktosfria mejeriprodukter. Har du redan testat detta utan effekt så verkar det ju dock inte som att det är det som är problemet.

Det är svårt så här utan att ha träffat dig att hitta orsaken till dina besvär. Jag skulle råda dig att återigen höra av dig till vårdcentralen för att se om du kan få träffa en dietist där du bor.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

 

Dölj

Hej! Jag fick diagnosen celiaki för tre månader sedan via biopsi (och dessförinnan blodprov) och har sedan dess ätit glutenfritt. Jag har inte fått träffa någon dietist eftersom min vårdcentral inte visste… Visa hela frågan

När dyker symptom upp vid förtäring?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Vid allergi/länslighet mot gluten eller laktos, brukar symptom/besvär dyka upp direkt efter att man har råkat äta nånting med laktos eller gluten eller kan symptomen komma efter ett tag? I så fall efter ungefärlig lång tid? Kan man fortfarande vara känslig mor gluten eller laktos trots att blodprovssvar är negativa för intolerans?

Svar

Hej!

Hur lång tid det tar innan man får symtom kan vara lite individuellt. För de flesta med celiaki (glutenintolerans) tar det några timmar innan symtomen uppkommer. Är man däremot allergisk mot vete eller andra spannmål kan reaktionen komma direkt när man äter. För en laktosintolerant kan symtomen komma ganska snart efter en måltid, men det kan också ta upp till ett par timmar.

För att ställa diagnosen celiaki tar man först ett blodprov för att se om det finns antikroppar mot gluten. Därefter måste man även göra en tunntarmsbiopsi för att se om tarmen är skadad. Först därefter kan diagnosen ställas. Blodprovet är inte 100 % säkert. Du kan alltså ha celiaki även om blodprovet inte visar positivt eller tvärt om, inte ha celiaki fast blodprovet visar positivt. Finns stora misstankar om celiaki trots negativt blodprov kan man ändå göra en biopsi för att se vad denna visar.

När det gäller laktosintolerans finns det två typer av blodprover. Ett så kallat gentest där man kan se om man har genetisk benägenhet för att bli laktosintolerant, det testet säger dock ingenting om om du verkligen är laktosintolerant. Ett sätt att diagnostisera laktosintolerans kan vara att göra ett laktosbelastningstest. Man får då dricka en lösning innehållande laktos och därefter ta blodprov för att se hur väl laktosen bryts ner. Detta test är förstås inte heller helt 100 % säkert.

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Vid allergi/länslighet mot gluten eller laktos, brukar symptom/besvär dyka upp direkt efter att man har råkat äta nånting med laktos eller gluten eller kan symptomen komma efter ett tag? I så fall efter… Visa hela frågan

Gluten av misstag

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej; jag undrar över hur lång tid det tar om man av misstag har fått i sig gluten innan man får symtom? T ex uppsvälld eller ont i magen. Hälsn. Lena

Svar

Hej Lena!

Hur lång tid och vilka symtom man får om man får i sig gluten är individuellt. Vanligtvis kommer det dock inom några timmar.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej; jag undrar över hur lång tid det tar om man av misstag har fått i sig gluten innan man får symtom? T ex uppsvälld eller ont i magen. Hälsn. Lena Visa hela frågan

Magont

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej!

Jag är allergisk mot gluten. Alltså, om jag får i mig gluten så får jag så ont i magen att jag knappt kan gå!

Vad ska jag göra i sådana tillfällen då jag får ont i magen? Snälla hjälp mig!

Hälsningar Klara

Svar

Hej Klara!

Det bästa du kan göra är såklart att vara så noggrann du kan med att undvika gluten. Tyvärr finns ingen behandling för de symtom du får när du fått i dig gluten. Får du diarré eller kräks är det viktigt att du tänker på att få i dig tillräckligt med vätska. Kanske kan en värktablett hjälpa som smärtlindring? Men självklart är det viktgt att du inte f¨år i dig gluten, även om värktabletter kan hjälpa mot ditt magonda.

Varje gång du får i dig något som innehåller gluten uppstår en liten skada på tarmen. Sker det upprepade gånger kan det leda till näringsbrist, eftersom tarmen inte kan ta upp all näring från maten. Det kan också vara så att du efter att du fått i dig blir känslig mot laktos under en period och därför behöver äta laktosfria produkter innan tarmen har läkt.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Jag är allergisk mot gluten. Alltså, om jag får i mig gluten så får jag så ont i magen att jag knappt kan gå! Vad ska jag göra i sådana tillfällen då jag får ont i magen? Snälla hjälp… Visa hela frågan

Kan man bli mindre känslig mot gluten?

Senast uppdaterad: 2017-05-29

Hej!

Jag heter Charlotte och är 19 år. Jag har varit gluten i hela mitt liv och har alltid fått jätteont i magen då jag råkat få i mig något med gluten, ibland händer det även att jag kräks. Men nu de sista gångerna så har det inte hänt någonting, jag bor för tillfället i USA (ska bo här i 1 år) och vet att jag av misstag fått i mig gluten, t.ex. bröd, soja, panerad kyckling osv. Ingen av gångerna har jag fått ont i magen eller känt av minsta lilla och det har faktiskt hänt ganska många gånger de senaste månaderna. Jag har alltid skött min kost, men vad kommer det sig att jag inte känner av någonting nu? Kan det hända att man blir  "mindre känsligare mot gluten" eller till och med blir av med det? För jag känner inte att jag mår dåligt eller någonting.

Sen undrar jag även, vad kan hända om jag får i mig gluten ett flertal gånger utan att jag känner av det? Vet att det påverkar min kropp på "insidan" men kan jag må dåligt eller får sjukdomar längre fram? Hört talas någonting om cancer och liknande, stämmer det?

Tack på förhand!

Svar

Hej Charlotte och tack för din fråga!

Celiaki är en kronisk sjukdom vilket betyder att man inte kan bli av med den. Däremot kan, precis som du beskriver, symtomen förändras. Men oavsett om du får symtom eller inte när du får i dig gluten så blir det en skada på tarmen. Det finns dem som inte får några symtom alls vid intag av gluten. Men det är ändå precis lika viktigt att hålla sig till en så strikt glutenfri kost som möjligt.

När det gäller soja, så ligger det under gränsvärdet för glutenfritt då gluten försvinner i tillverkningsprocessen och det är därmed helt ok att äta soja. Kan det kanske vara så att den panerade kycklingen du ätit varit panerad med något annat än vetemjöl?

När det gäller följdsjukdomar så är näringsbrist till exempel järnbrist, kalciumbrist eller B-vitaminbrist det vanligaste man drabbas av vid upprepat intag av gluten. Detta eftersom tarmen inte kan ta upp all näring som man får i sig via maten. Det kan i sin tur leda till blodbrist (anemi) eller benskörhet (osteoporos). Näringsbrist kan också leda till trötthet och depression.

Det finns också forskning som visar att obehndlad celiaki (dvs att man äter gluten) kan leda till ökad risk för cancer, framförallt blodcancerformen lymfom. Däremot ses ingen ökad risk för mag-tarmcancer, vilket man tidigare trott.

Så, mitt råd till dig blir att fortsätt att vara noga med den glutenfria kosten!

Med vänlig hälsning

Åsa Nordlander

Leg. dietist

Dölj

Hej! Jag heter Charlotte och är 19 år. Jag har varit gluten i hela mitt liv och har alltid fått jätteont i magen då jag råkat få i mig något med gluten, ibland händer det även att jag kräks. Men nu de… Visa hela frågan

Tarmåterhämtning och glutenkänslighet

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej! Jag har nyligen fått reda på att jag är glutenintolerant genom blodprov och då de kunde konstatera att jag hade villusatrofi. Nu undrar jag om du har några tips på produkter man kan ta för att påskynda tarmens läkning medan man håller sig till en glutenfri diet (jag är 19 år)? Finns det något sätt att ta reda på just hur känslig man själv är för gluten så man vet om man kan äta saker med 100 PPM eller måste hålla sig till <20 PPM? Tack på förhand! Med vänlig hälsning, Kalle Bokv

Svar

Hej Kalle och tack för dina frågor!

Tyvärr finns vad jag vet inga särskilda produkter som påverkar tarmens läkning. Det du bör tänka på är i första hand att äta en glutenfri kost. För att få i dig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver är det också viktigt att äta en allsidig kost med mycket frukt och grönsaker. Till en början, innan tarmen är läkt, kan det vara svårt för tarmen att bryta ner laktos och det kan därför behövas laktosfria produkter. När tarmen läkt kan de flesta återgå till vanliga mjölkprodukter.

De flesta med celiaki klarar både produkter som märks “Mycket låg glutenhalt” (<100 ppm) och glutenfritt (<20 ppm). Tidigare var gränsen <200 ppm för glutenfritt. Om transglutaminasvärdet inte går ner eller om man fortfarande vid glutenfri kost inte mår bra kan det vara så att man är extra känslig. Det kan dock ta upp till ett år innan tarmen är läkt och innan dess blir det därför svårt att utvärdera. Självklart ska du vara noga med att äta glutenfritt men det är också dumt att utesluta för mycket. Mitt råd är därför att du kan testa både produkter märkta glutenfritt och med mycket låg glutenhalt. Förhoppningsvis kommer du att må bra på denna kost!

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Jag har nyligen fått reda på att jag är glutenintolerant genom blodprov och då de kunde konstatera att jag hade villusatrofi. Nu undrar jag om du har några tips på produkter man kan ta för att påskynda… Visa hela frågan

Hur länge skadad tarm?

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej, Jag är gluten- och laktosintolerant sedan länge. För knappt 2 veckor sedan fick jag hoisin-sås på en restaurang (som två olika personal lovade var glutenfri...) som visade sig innehålla gluten. Jag har varit extremt trött och matt sedan dess, första veckan med magont och problem. Nu fungerar magen rätt ok, men jag har fortfarande "suget" högt upp i magen och vill äta ofta, men det värsta är att jag fortfarande är så fruktansvärt trött. Hur lång tid tar det för tarmen att läka efter att man råkat få i sig gluten? Och hur länge sitter symptomen i? Förstår att det varierar, min läkare har sagt att jag är känsligare än de flesta för mina tarmar var helt förstörda när jag fick diagnosen. Är det vanligt att man blir jättetrött när man råkat få i sig gluten?

Hälsningar Karin

Svar

Hej Karin!

Vad tråkigt att höra att du fått i dig gluten trots att du frågat flera gånger. Precis som du skriver är det väldigt individuellt hur länge symtomen sitter i och därför omöjligt för mig att svara på hur länge du kommer att ha symtom. Trötthet kan absolut vara ett symtom på att du fått i dig gluten.

Hur lång tid det tar för tarmen att läka kan också variera, men det kan ta flera månader. Det är dock skillnad när du som nu fått i dig en liten mängd gluten mot om man äter gluten dagligen. Skadan på tarmen blir mindre och läker förhoppningsvis snabbare vid enstaka glutenintag.

Hoppas att du mår bättre snart!

 

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej, Jag är gluten- och laktosintolerant sedan länge. För knappt 2 veckor sedan fick jag hoisin-sås på en restaurang (som två olika personal lovade var glutenfri...) som visade sig innehålla gluten. Jag har varit… Visa hela frågan

Fortfarande symptom

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej, jag är glutenintolerant och fick diagnosen för ca 1½ år sedan. Har dessutom fått sluta äta vetestärkelse då jag inte tål det, äter också laktosfritt.
En längre tid har jag känt mig svullen, förstoppad och har mycket gaser trots att jag äter miniform, laxido och omeprazol. Kan det bero på glutenintoleransen eller kan det bero på något annat?

Ett stort problem för mig är att jag väldigt fort blir hungrig. Det går knappt två timmar efter varje avslutad måltid innan jag känner att jag skulle behöva äta igen.  Det är jättejobbigt och eftersom jag inte kan gå ifrån hur som helst på mitt jobb blir jag ofta matt och har svårt att koncentrera mig.
Till frukost äter jag oftast havregrynsgröt (gjord på ren havre) och 2 smörgåsar samt dricker ca 1/2 glas vatten och 1 kopp kaffe. Jag kan inte äta fibrer som till exempel pofiber eller fiberhusk (har provat att ha det i bröddegen, dock inte båda fibersorterna samtdigt) eftersom jag får kraftiga magsmärtor. Annars vet jag att fibrer gör att man varar mätt längre men jag kan absolut inte äta det. Har du några bra tips på mat som gör att jag varar mätt längre samt minskar mina gasbesvär? Vill gärna också ha tips på bra mellanmål. Känner att jag inte får något gehör för mina frågor hos dietisten som jag varit hos ett par gånger, får bara generella svar.

Till sist undrar jag om jag behöver äta vitamintillskott?  Har läst att glutenintoleranta behöver mycket tillskott av olika mineraler och vitaminer, mer än vad som finnns i vanliga multivitamintabletter. Har fått olika besked från olika läkare. Har ätit zink tillskott i utredningsfasen. Läkaren jag går hos nu bryr sig endast om antikropparna. En annan läkare jag har varit hos har sagt att jag skall äta d-vitamin men då han inte är min "ordinarie" läkare har jag inte gjort detta. Vad anser du om detta, behöver man inte kolla de olika halterna av mineraler i kroppen först?

Dessutom har jag kramper i benen, kan det vara magnesiumbrist?

Vänliga hälsningar

Louise

Svar

Hej Louise!

Eftersom detta är en frågespalt och jag inte träffat dig personligen så kan jag endast ge dig generella svar. Om du inte känner att du får den hjälp du behöver hos din dietist så skulle jag råda dig att se över möjligheten att få träffa en annan dietist.

Det är självklart svårt att säga vad dina problem beror på. Skulle det kunna vara så att du får i dig gluten omedvetet eller att det finns ytterligare något födoämne du inte tål? Något som jag spontant tänker på när du beskriver dina symtom med gaser och förstoppning är IBS (Irritable Bowl Syndrome). Det är en ofarlig (men ibland besvärlig) sjukdom som påverkar tarmarnas rörelser och kan ge symtom som just gaser, förstoppning eller diarré.

Precis som du skriver så är fibrer något som mättar bra. Något annat som mättar bra är protein. Exempel på mellanmål/frukost skulle därför kunna vara ex. ägg eller laktosfri keso/kesella med bär/frukt. Livsmedel som brukar ge gasbesvär är ex lök, vitlök, kål, bönor, kolsyrad dryck samt tuggummi. Prova gärna att minska på dessa livsmedel och se om det blir bättre.

När det gäller vitaminer och mineraler är det svårt för mig att uttala mig på individnivå eftersom jag inte har en fullständig bild av vad du äter. I början efter att man fått sin celiakidiagnos och innan tarmen hunnit läka är det vanligt med brist på vissa mineraler och vitaminer pga av att tarmen har ett försämrat näringsupptag, ex. järn, B12 och folat. När tarmen läkt går det utmärkt att få i sig alla vitaminer och mineraler genom en allsidig glutenfri kost. Det finns därför inga geerella rekommendationer om vitamin- eller mineraltillskott för de med celiaki. Om man däremot utesluter ett eller flera livsmedel ur sin kost av olika anledningar kan det vara så att man behöver komplettera med tillskott av någon vitamin eller mineral. D-vitamin finns framförallt i fet fisk, ägg, berikade mejeriprodukter och margarin. Det är alltså ingenting du missar på grund av att du äter glutenfritt. Känner du dig orolig för ditt vitamin- och mineralintag kan du använda dig av multivitamintabletter som finns att köpa på Apoteket.

Hoppas att du fått svar på några av dina funderingar. Jag råder dig dock att ta kontakt med dietist för att få en mer individuell bedömning och råd.

 

Lycka till!

 

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej, jag är glutenintolerant och fick diagnosen för ca 1½ år sedan. Har dessutom fått sluta äta vetestärkelse då jag inte tål det, äter också laktosfritt. En längre tid har jag känt mig svullen,… Visa hela frågan

Symtom vid glutenintolerans

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej !

Jag har ett barnbarn på ett år och 2mån. Hon har inte varit riktigt bra imagen sen hon föddes, antigen är hon lös eller hård så vi får plocka  henne. Hon mår bäst på bara Althera,

Har fått påsar med magmedicin . Trodde hon först var laktosintolerant men det stämmer inte riktifgt. Hon har gaser och avföring som luktar riktigt illa(inte normalt), hur ska man veta vad hon inte tål eftersom man inte får utredning. Vad ska symptomen på gluten allergi vara?

Svar

Hej!

Allergi/intolerans bör alltid utredas av barnläkare. Ni bör därför kontakta barnläkare om ni misstänker celiaki (glutenintolerans), inte experimentera med kosten själva. Laktosintolerans är mycket ovanligt hos små barn. Däremot är komjölksproteinallergi vanligare, vilket jag misstänker att ditt barnbarn har om hon står på Althera.

Vanliga symtom på glutenintolerans  är magont, diarré/förstoppning/kräkningar och uppsvälld mage. Det kan också orsaka orkeslöshet och dålig viktuppgång hos barnet.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej ! Jag har ett barnbarn på ett år och 2mån. Hon har inte varit riktigt bra imagen sen hon föddes, antigen är hon lös eller hård så vi får plocka  henne. Hon mår bäst på bara Althera, Har fått… Visa hela frågan

Beror förstoppningen hos mitt barn på glutenintolerans?

Senast uppdaterad: 2017-11-24

Hej!

Jag har en dotter som är drygt 2 år. Hon började äta modersmjölkersättning när hon var bara två veckor gammal och åt bara det vid tre månaders ålder. Hon har sedan dess varit förstoppad. Jag har inte fått mer hjälp från bvc än att ge katrinplommon, päron,laktulos och Movicol.

Detta hjälper inte, i alla fall inte fullt. Ibland har hon varit bättre men snittar att bajsa en gång i veckan.

Hon har väldigt ont när hon ska bajsa. Innan, och när det kommer eftersom det är hårt och mycket.

Tycker så synd om henne och vet inte vad jag ska göra. Bvc säger att vi kan kolla allergier alltså testa, efter jul. Tycker du att det låter som gluten- eller laktosintolerans? Har du nåt mer tips på vad jag kan göra för henne?

Svar

Hej!

Det låter som att ni redan gör många saker för att motverka förstoppning. Det som jag också tänker på är att det är viktigt att din dotter dricker mycket vätska. Eftersom din dotter trots dessa insatser fortfarande är förstoppad tycker jag att det är bra att ni gör en allergiutredning, även om det inte behöver vara så att hon är allergisk. Laktosintolerans är mycket ovanligt hos små barn och brukar inte yttra sig som förstoppning. Celiaki kan ge förstoppning. Det som också kan jag förstoppning är allergi mot ex. mjölkprotein eller vete. Mitt råd till er nu är dock att inte ta bort någonting från kosten innan ni gjort en allergiutredning eftersom risken då är att provsvaren blir missvisande.

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. Dietist

Dölj

Hej! Jag har en dotter som är drygt 2 år. Hon började äta modersmjölkersättning när hon var bara två veckor gammal och åt bara det vid tre månaders ålder. Hon har sedan dess varit förstoppad. Jag har inte… Visa hela frågan