Tips till vänner och släktingar

Glutenintolerans går inte över, det enda läkemedlet är att äta en helt glutenfri kost. Därför kan det vara skönt för dig att veta hur du hjälper din vän!

Inställning

  • Det betyder mycket att du bryr dig, du behöver inte vara en expert.
  • Gör det inte till en svår och jobbig grej, men var noggrann. “Det är väldigt sällan jag känner mig annorlunda då ingen gör en stor grej av det!”
  • Kommentera inte den glutenfria maten nedlåtande eller ursäktande.
  • Maten är medicin, tänk inte att det är oviktigt eller växer bort. “Folk tror att det växer bort och det är som laktos att man bara får magknip.”
  • Se möjligheterna!
  • Fråga om du undrar något och visa att du är intresserad och vill att det ska bli rätt. Fråga hellre en extra gång än att chansa. “Var inte rädda för att fråga om ni är osäkra på något. Vi blir inte irriterade, bara glada för att ni anstränger er.”
Äta ute
  • Hjälp till att stå upp för den med celiaki i olika sammanhang. Var den som frågar på restauranger och caféer m.m.
  • Lägg inte hela ansvaret på den med celiaki. Kräv inte att hen ska ta med eget eller kolla upp restauranger.

Bjud på glutenfritt

  • Den som har celiaki blir sjuk även av väldigt små mängder gluten. Se till att det glutenfria hanteras på ett sätt så att inte brödsmulor eller annat med gluten riskerar att hamna i maten.
  • Smaka, precis som med andra livsmedel finns det glutenfria produkter som är mindre goda, fråga gärna vad din vän gillar.
  • Det är kul att lära sig något nytt, våga testa!
  • Ta inte illa upp av att någon vill kontrollera eller läsa innehållsförteckningar. Vifta inte bort oro.
  • Truga inte på någon “bara lite” gluten. “En tårta som är nästan glutenfri är inte glutenfri”
  • Fråga om vad som passar för att alla ska kunna äta samma. “Om du är osäkert så fråga den det rör om det du tänkt bjuda på och fråga om det är glutenfritt eller hur man kan anpassa det.”
  • Ha likvärdiga glutenfria alternativ. Erbjud inte något helt annorlunda, eller där mycket är borttaget utan att ersättas med annat. “Försök göra likvärdiga alternativ till de med celiaki. Det är tråkigt att få en skumraket när de andra äter blåbärspaj…”
  • Berätta vad som är glutenfritt så att hen inte behöver fråga.
  • Ha gärna glutenfritt till alla och inkludera. “Det betyder otroligt mycket att vara inkluderad, så att visa att man bryr sig genom att ha ordnat glutenfritt alternativ är superviktigt för den som har celiaki. Särskilt roligt är det ju när alla äter samma.”
  • Om andra har olika alternativ, se till att den med celiaki har det också. t.ex. kakbord, buffé.
Handla glutenfritt
  • Fråga vad den som har celiaki tycker om att äta och fika. Köp inte bara första bästa utan fråga gärna om favoritmärken.
  • Läs innehållsförteckningar noga. Vanliga allergener är fet/kursivmarkerade i innehållsförteckningar, läs och håll utkik. Gluten kan gömma sig överallt.
  • Det finns bra glutenfritt bröd, pasta och mjöl som du kan byta ut det vanliga mot (glutenfria varor finns oftast på specialkosthyllor i butiken och glutenfritt mjukbröd hittar du i frysdisken).
  • Bakverk som biskvier, kokos- och nötkakor, budapestbakelser, mandel- och Schwarzwaldtårtor är nästan alltid glutenfria.
Bakning
  • Om du bakar utan jäst brukar det gå bra att följa ett vanligt recept och byta ut mjölet, degar som jäser kan däremot vara svårare, så kolla efter glutenfria recept. Det finns mängder av glutenfria mjölsorter och det kan vara kul att testa dem i olika recept.
  • Mandelmjöl är glutenfritt och passar till många mjuka kakor.
  • Ju mindre vetemjöl något innehåller ju enklare är det att göra glutenfritt (enklare att göra en
  • Kladdkaka/rulltårta än att baka bullar).
  • Ta kokosflarn istället för ströbröd i kakformen.
  •  Använd ren havre.
Matlagning
  • Krångla inte till det, mycket av den mat vi äter är naturligt glutenfritt, eller kan göras glutenfri med enkla medel. Servera till exempel rätter med ris eller potatis.
  • Kokt potatis istället för ströbröd i köttbullar.
  • Såser reds enkelt med Maizena istället för vetemjöl.

Lär dig mer

  • Ta dig tid att lära dig mer om celiaki.
  • Testa själv att äta glutenfritt under en period och känn hur det är.

ugnsform