Utlandsresor

“Gå in med inställningen att allt går att lösa, men ta med snacks för säkerhets skull.”

Att tänka på

  • Kolla efter glutenfria nyheter i utländska matbutiker.
  • Kontakta – om det finns – motsvarighet till SCUF och SCF i landet du reser till för tips.
  • Oroa dig inte i onödan.
  • Planera måltider i förväg, det är svårt att vara spontan med celiaki.
  • Säg ifrån om maten inte är bra/god.
  • Sök på Internet efter tips och andras erfarenheter.
  • Ta med matsäck. Det händer att det inte finns glutenfria matalternativ och att förbeställningar på tåg och flyg missas.
  • Våga ställa frågor. Fråga även om du tror att det är glutenfritt.

Tipsen kommer från SCUF:s medlemmar och samlades in med Medlemsundersökningen 2015.

Översättningskort

Svenska Celiakiförbundets Översättningskort är bra att ta med sig. De kan visas upp på caféer och restauranger i landet du besöker och  är ett smidigt sätt att göra sig förstådd. Översättningskorten kan du som är medlem kostnadsfritt ladda ner från Svenska Celiakiförbundets hemsida.

Översättningskort

Restauranger och caféer

En stor del av nöjet med att resor är god mat. Här samlar vi tips på ställen med bra glutenfritt utbud runtom i världen. Vill du se medlemmarnas tips i Norden? Dem har vi samlat här.

Hjälp andra genom att skicka in dina tips