För vänner och bekanta

Glutenintolerans går inte över, det enda läkemedlet är att äta en helt glutenfri kost. Därför kan det vara skönt för dig att veta hur du enkelt hjälper din vän!

Bjud på glutenfritt

Mycket av den “vanliga” mat vi äter är glutenfri, eller kan göras glutenfri med enkla medel

  • Maträtter med potatis eller ris är ofta glutenfria.
  • Såser reds enkelt med Maizena istället för vetemjöl.
  • Det finns bra glutenfritt bröd, pasta och mjöl som du kan byta ut det vanliga mot (glutenfria varor finns oftast på specialkosthyllor i butiken och glutenfritt mjukbröd hittar du i frysdisken).
  • Bakverk som biskvier, kokos- och nötkakor, budapestbakelser, mandel- och Schwarzwaldtårtor är nästan alltid glutenfria.
  • Byt ut ströbröd mot till exempel kokosflingor eller glutenfritt ströbröd.
  • Läs innehållsförteckningar noga.
  • Om du bakar utan jäst brukar det gå bra att följa ett vanligt recept och byta ut mjölet, degar som jäser kan däremot vara svårare, så kolla efter glutenfria recept. Det finns mängder av glutenfria mjölsorter och det kan vara kul att testa dem i olika recept.
  • Smaka, precis som med andra livsmedel finns det glutenfria produkter som är mindre goda, fråga gärna vad din vän gillar.
  • Ställ frågor och våga testa!
Viktigt att veta
  • Den som har celiaki blir sjuk även av väldigt små mängder gluten. Se till att det glutenfria hanteras på ett sätt så att inte brödsmulor eller annat med gluten riskerar att hamna i maten.
Bra att veta
  • Många med celiaki tycker att det är jobbigt när andra ser glutenintoleransen som en stort problem. Du behöver inte visa medömkan, visa istället att du bryr dig genom dina handlingar.
  • Många med celiaki – speciellt barn och unga – vill gärna känna sig som alla andra. Sträva efter att bjuda din glutenintoleranta gäst på samma mat och fika som andra gäster – eller se till att det glutenfria alternativet är så likt som möjligt. Det bra att tänka på de små sakerna; som att inte servera glutenfria makaroner om de andra äter spagetti.

ugnsform