Nyheter

Ät kanelbullar och vinn två biobiljetter!

Publicerad:

Hur firar du kanelbullens dag? Ta en bild och lägg upp på Instagram med taggen "scuf_stockholm". Beskriv även ditt bästa kanelbulleminne och motivera varför just DU ska vinna.

kanelbullar

Prison Island 11 juni

Publicerad:

Kicka igång sommaren med Prison Island!

Den 11 juni klockan 13:00 kickar vi i Scuf Stockholm igång sommaren med äventyr på Prison Island i Stockholm. Kom och möt nya vänner, bilda ett lag och lös uppgifterna i fängelsecellerna tillsammans. Samarbeta, ha kul och samla så många poäng ni kan. Efteråt fikar vi tillsammans!

Aktiviteten är gratis för samtliga medlemmar. Medlemmar kan ta med sig en medföljande till priset av 50 kronor. Utifrån Prison Islands rekommendationer är åldersgränsen 9 år.

Anmälan och eventuella frågor skickas till vår mail stockholm@scuf.se senast den 28 maj. I anmälan vill vi veta hur många som kommer, allergiinformation samt kontaktuppgifter. Det finns enbart ett begränsat antal platser så först till kvarn gäller! Om ni anmäler er men inte dyker upp på aktiviteten så debiteras man 50 kronor.
Datum: 11 juni 2016

Tid:13.00

Plats: Saltmätaregatan 19A, Stockholm

Vi hoppas att ni alla är lika taggade som oss!

Brunch med SCUF region GUSS!

Publicerad:

Som medlem i Scuf region GUSS kan du ta del av roliga aktiviteter och mötas i gemenskap utan risk att känna dig annorlunda eller utanför på grund av att du äter gluten- och/eller laktosfri mat. Dessa aktiviteter är roliga, uppskattade och inte minst mycket viktiga för vårt arbete!

Vi i regionsstyrelsen önskar nu att ännu fler medlemmar vill ta del av våra härliga aktiviteter och kanske till och med ta steget att engagera sig tillsammans med oss i styrelsen. Vi behöver alltid fler drivna medlemmar som har viljan att hjälpa andra i samma situation som en själv, som har roliga idéer eller som bara vill träffa fler vänner!

Vi vill därför bjuda in dig till en härlig brunch tillsammans med oss, där vi berättar mer om vårt arbete, vad det innebär att engagera sig i SCUF och allt roligt som du får vara med om som aktiv medlem!

(mer…)

Kom och baka med oss!

Publicerad:

Leg. dietist och matinspiratör Malin Randeniye från À Table! bjuder in till en inspirerande glutenfri julbakning. Vi bakar glutenfritt vörtbröd, lussebullar, pepparkakor och annat julgott. Malin delar med sig av sina bästa tips för glutenfri bakning. Ni får testa på att baka med mjölmixer så väl som naturligt glutenfria mjölsorter.

Läs mer om evenemanget på Region GUSS hemsida!

Restaurangträff med UVIA!

Publicerad:

Kom och ha det trevligt på den första nätverksträffen för det nyskapade nätverket Unga Vuxna med Intoleranser och Allergier! Den 19 augusti kl. 18.00 startas höstens nätverksträffar igång med en restaurangträff! En trovärdig restaurang kommer i förväg att väljas ut och denna kommer prövas för att se hur väl de klarar av ett stort gäng med olika specialbehov. Under kvällen kommer vi tillsammans sedan utvärdera restaurangen och dess mat.

Låter det roligt? Kom med och ät god mat!
Viss del av middagen kommer nätverket att subventionera.

Läs mer om restaurangträffen på UVIA’s hemsida: www.uvia.se

 

restaurang

Nystartade UVIA!

Publicerad:


Nätverket för Unga Vuxna med Intoleranser och Allergier (UVIA) är till för medlemmar i Astma & Allergi-förbundet, Unga Allergiker och Svenska Celiakiungdomsförbundet som är mellan 18 och 35 år. I UVIA samlas unga vuxna som studerar på gymnasiet eller högre utbildningsnivå samt de som är nya på arbetsmarknaden. Tillsammans vill vi stärka varandra och uppmuntra om att kräva en allergifri miljö, vilket inte alltid är så lätt i och med att unga vuxna ställs inför andra utmaningar än jämlikar i barn- och ungdomsförbunden.

UVIA vill påverka samhället så att vi med intoleranser och allergier får ta plats. Vi arbetar för kunskapsspridning på restauranger och caféer samt en ökad allmän medvetenhet.

Nätverket anordnar nätverksträff var tredje vecka där det diskuteras kring våra intoleranser och allergier, utbyts erfarenheter och stöttar varandra i påverkansarbetet.

Läs mer om UVIA, dess aktiviteter och engagemang på hemsidan; www.uvia.se
Se även nätverkets facebooksida

UVIA

Förlåt för strul på semmeldagen (Region GUSS, f.d. SBV)

Publicerad:

Igår firades semmeldagen runt om i landet och flera regionföreningar stod värd för medlemmarna i sina städer. I SCUF region GUSS (f.d. region SBV) fanns vi på plats på Café Under Kastanjen i Stockholm och Café Märthas i Visby.

Under semmeldagen tog semlorna på Under kastanjen slut med ett nafs. När våra medlemmar då skulle fika så fanns det inga kvar. Vi ber om ursäkt för detta! Organiseringen av eventet skulle ha varit bättre, både gällande utbudet och kommunikationen med cafépersonalen om att semlorna för våra medlemmar skulle ha kostat 10kr styck. Även i Visby på Café Märthas gick semlorna åt lite för snabbt. Åter igen, vi ber om ursäkt och hoppas att alla fick en trevlig dag i alla fall.

 

 

Text: Maja Rinnert
Publicerat av: Nina Tranberg

Glutenfri kokbok till Iphone eller Ipad

Publicerad:

'Cook & Bake Gluten Free' är en elektronisk kokbok med 20 naturligt glutenfria tårtrecept från olika delar av världen.

Svenska Jessica Frej, som är glutenintolerant och Maria Blohm har skapat en app vid namnet ‘Cook & Bake Gluten Free’ med 20 glutenfria tårtrecept från olika delar av världen. Recepten är naturligt glutenfria då Jessica och Maria tycker att resultatet blir bättre och tårtorna mer fluffiga än om man skulle använda exempelvis vetestärkelse i smeten.

Jessica och Maria som även skrivit boken ‘Nytt bröd’, ser fördelar med att ha en elektronisk kokbok trots att de gillar bokformatet. I appen för Ipad finns exempelvis filmer på de svåraste dekorationsteknikerna för att du ska lyckas så bra som möjligt med bakningen.

Appen för ‘Cook & Bake Gluten Free’ kostar £ 1.49 på UK Ap Store och $ 1.99 i US App Store. Oklart är om den även finns tillgänglig på Svenska App Store.

Thailand-Vings Suprime resort Kalama Beach

Publicerad:

När regionens styrelseledamot Malin var i Thailand bodde hon på ett hotell som tydligt visade vad produkterna de serverade innehöll.

När Malin var i Thailand så bodde hon på Vings Sunprime resort Kamala Beach. På frukosten hade de glutenfritt bröd och soyamjölk samt skyltar till allt på frukosten som beskrev om det innehöll en viss allergen. (Se bilden.) Varje produkt som innehöll ex. gluten hade en prick. Även om det står vete på skylten kan det vara en blå prick på havregrynen som indikerar att även andra sädeslag med gluten i var utmarkerade.

De hade också skrivit att de inte kunde garantera att brödet var 100 % glutenfritt eftersom att det bakas i samma kök som det vanliga brödet men att de ändå bakade det glutenfria separat med rengjorda redskap.

SBV testar Ewalies browniemix

Publicerad:

Tre SBV-medlemmar samlades en dag i november för att provbaka den nya glutenfria och ekologiska browniemixen från Ewalie. De berättar så här:

Vi började med att smälta smöret. Sedan var det bara att blanda ihop allt, portionera ut i formar och skicka in i ugnen i 25 minuter. Enkelt!

Efter att vi tagit ut platen fick de ligga och svalna några minuter.

Därefter färdigt att äta och gott var det!

 

sbv-2013-produkttest-ewalie_01