Fri Från Gluten

Publicerad:

En helg som anordnas för dig som är 15-29 år och ny med celiaki.

Fri från gluten illustration

Att få diagnosen celiaki innebär en omställning och mycket nytt att lära sig. Men du behöver inte göra allting ensam. SCUF samlar medlemmar från hela Sverige så att vi tillsammans kan hjälpa och stötta varandra.

Fri Från Gluten anordnas 7-8 oktober för att ge dig kunskap som gör det enklare att ha celiaki. Både genom föreläsningar, studiebesök och erfarenhetsutbyte med andra unga med celiaki.

Till anmälan

Glutenfritt i kiosken

Publicerad:

Stöd till dig som vill erbjuda glutenfria alternativ i kioskförsäljning!

Kioskillustration

Utifrån medlemmarnas tips och förslag har vi tagit fram informationsmaterial till kiosker som vill erbjuda glutenfria alternativ. Materialet innehåller information om celiaki och glutenfritt, råd kring hantering, information och prissättning samt förslag på utbud.

Informationsbladet är ett stöd till dig som planerar kioskförsäljning vid till exempel idrotts- och föreningsevenemang och på fritidsgård eller badplats. Vi har också tagit fram en poster som kan sättas upp i kiosken och vara ett stöd till personen som står i kassan.

Alla tips och förslag är insamlade via SCUF:s medlemsundersökning 2016 – En glutenfri fritid.

Visa kioskmaterial

Trygghet och glädje på SCUF:s sommarläger 2017

Publicerad:

”SCUF:s sommarläger är BÄST!”

Mellan den 19-26 juli 2017 anordnade SCUF sitt årliga och populära sommarläger. Detta år befann vi oss på lägergården Gilwellstugan strax utanför Flen i Södermanland. Sommarlägret var uppdelat i två grupper i åldrarna mellan 7-12 år och 13-17 år, och var på lägergården olika dagar under veckan.

Brännboll på sommarlägret 2017
Det var vackert väder hela veckan och vi spelade brännboll utanför lägergården.

Sommarläger 19-23 juli

Den första halvan, onsdag-söndag, bestod gruppen av taggade deltagare mellan 13-17 år. Under dessa fartfyllda dagar hann vi bland annat med flera roliga lekar, femkamp, kubb och den populära såpafotbollen. Vi åt massvis med god mat och fika, delade erfarenheter av celiaki och lärde känna varandra. Under sista kvällen gick deltagarna en skräckfylld spökrunda som ledarna anordnade!

Deltagare på sommarlägret 2017
Deltagarna 13-17 år tillsammans med flera av ledarna på lägergården.

”Lägret har varit jätteroligt och jättebra på alla sätt!”

”Det var kul att träffa kompisar från förra året, och roligt att vi gjorde så mycket hela tiden!”

Såpafotboll
Såpafotbollen var en populär aktivitet som väckte sann tävlingsanda.

Att all mat var helt glutenfri tyckte många var något av det bästa med hela lägret. Det gjorde att ingen behövde oroa sig över maten, utan kunde fokusera helt på att träffa nya vänner och göra roliga aktiviteter!

”Detta lägret betyder mycket för mig för att jag får träffa andra med celiaki.”

”Jag har äntligen kunnat prata om allt som har med celiaki att göra med andra som vet hur det känns”

Celiakiarmband på sommarlägret 2017
Deltagarna fick pärla armband med ord som ”celiaki” och ”SCUF” på.

Sommarläger 23-26 juli

På söndag eftermiddag anlände deltagare i åldrarna 7-12 år. Det var ett peppat gäng som genast tog lägergården med storm! Vi spelade brännboll, paddlade kanot, spelade såpafotboll och badade. Deltagarna fick garnera glutenfria tårtor, som sedan fick betyg utifrån den SCUF:igaste, fräsigaste och mest kreativa tårtan. Den sista kvällen styrde ledarna upp ett disco och tillsammans lekte vi limbo och tävlade i vem som kunde dansa knasigast!

Sommarlägerdeltagare 2017
Deltagarna 7-12 år på lägergården tillsammans med ledarna.

”Det var roliga aktiviteter, det bästa var nog kanotpaddlingen eller såpafotbollen, jag älskade alla aktiviteterna!”

”Det bästa var femkampen med godissnöre, för att jag äntligen kunde äta dom”

”Jag verkligen ÄLSKADE lägret!”

Deltagare på sommarlägret 2017
Vi lekte lära känna-lekar och deltagarna blev genast en tight grupp.

Under tisdagen fick deltagarna lyssna på en genomgång om vad SCUF är och hur man kan engagera sig i förbundet. De fick tillsammans sitta i grupper och bland annat fundera på vilka aktiviteter de vill göra i SCUF, och kom med massvis av bra idéer! Vi pratade om vilka erfarenheter av celiaki man kan ha, och vilken mat i skolan som var god, och vad som kan bli bättre.

”Jag fick lära mig mycket om SCUF och vill göra massa roliga aktiviteter hemma där jag bor”

”Jag känner mig inte lika ensam med celiaki längre”

”Det var skönt på lägret att inte vara den enda som inte kan äta gluten”

Pyssel på sommarlägret 2017
Deltagarna tog fram förslag till aktiviteter med SCUF.

Tack för ett fantastiskt läger!

Vi som planerat och jobbat med lägret vill tacka alla deltagare för årets sommarläger i Södermanland! Vi har skrattat, lekt och känt en enorm gemenskap tillsammans med er, och längtar redan till nästa sommar då vi hoppas att vi ses igen!

Lägerledare sommarlägret 2017
Ledarna från sommarlägret 2017 tackar alla för en rolig vecka!

Citaten är hämtade från deltagarnas utvärderingar.

Almedalen 2017

Publicerad:

Igår åkte vi hem från en fullspäckad vecka i Visby under 2017 års Almedalsvecka. En vecka fylld av möten, seminarium och mingel, med nya intryck och erfarenheter känner vi oss fyllda av energi. Nu vill vi dela med oss av våra lärdomar- häng med!

SCUF, Unga Allergiker och Astma och Allergiförbundet på Almedalen 2017
Möte med Sveriges Elevkårer. Längst till vänster SCUF:s generalsekreterare Jenny Pettersson och längst till höger projektledare Emma Grönlund.

En positiv nyhet för året var ”Lilla Almedalen” en plats där barn och unga äntligen fick en stor roll och gavs möjligheten att komma till tals. För som vi redan vet – är det såklart barn och unga som är experter i de frågor som rör dem. Vi fick bland annat se Gustav Fridolin svara på frågor om hur han arbetar för att förbättra skolan i en utfrågning av Sveriges elevråd- SVEA.

I ett givande möte med Sveriges elevkårer fick vi möjlighet att prata om vikten av en tillgänglig skolmiljö för barn och unga med astma, allergi och intolerans. Jag fick tillfälle att presentera erfarenheter och kunskap från projektet LAGA. Vi tror och hoppas på ett bra samarbete framöver – där exempelvis allergironden inkluderas i skyddsronder och där eleverna får mer kunskap för att kunna kräva sina rättigheter.

Under tisdagsförmiddagen arrangerade vi ett eget seminarium tillsammans med Astma och Allergiförbundet. På plats fanns en panel bestående av Helene Öberg (Moderaterna), Christina Örnebjär (Liberalerna) och Solveig Zander (Centerpartiet). Seminariet avslutades med att de fick testa vårt fantastiska LAGA-spel. Ett väldigt uppskattat moment som bidrog till att skapa förståelse och engagemang för elevers rättigheter i skolan och dagens utmaningar.

Vi vill slutligen avsluta med att säga att vi tar med oss den här kunskapen och peppen till hösten – för då fortsätter arbetet med att skapa en tillgängligt skola. Då kommer LAGA-projektet avslutas med en konferens och vi kommer att släppa vårt metodmaterial!

/Emma Grönlund, projektledare LAGA

LAGA-konferensen

Förbundsårsmötet 2017

Publicerad:

Gruppbild förbundsårsmötet 2017

“Nu har SCUF:s nya verksamhetsår börjat efter helgens förbundsårsmöte! Det var en roligt helg med mycket skratt, bra diskussioner och så klart viktiga beslut för SCUF:s framtid. Det har bland annat valts en ny förbundsstyrelse som jag får leda, vilket är väldigt roligt! Förutom jag sitter 8 andra glada SCUF:are i den nya förbundsstyrelsen, och vi är redan peppade på vad det här året har att ge. Nu önskar jag glad sommar, så hoppas jag att vi ses under året!”

/Sofia Larsson, förbundsordförande

Kaffe på Bosön
Helgen bjöd på perfekt väder för att ta med en kaffe ner till vattnet.
Sekreterare och ordförande
Sekreterare Erik Einarsson och mötesordförande Oskar Wiik.

Förbundsårsmötet 2017 hölls på Bosön, Lidingö i Stockholm den 9-11 juni. Bosön är ett konferenscenter med massor av träningsmöjligheter, så på fritiden hade deltagarna möjlighet att bada, gymma eller jogga i löpspåren. Vi försökte också spana efter kändisar bland idrottarna i matsalen.

Deltagarna kom till Bosön på fredag kväll. Först åts det tacobuffé och sedan höll generalsekreterare Jenny Pettersson ett välkomstpass. Där gick hon igenom schemat för helgen och hur ett årsmöte går till. Deltagarna fick testa rösta genom ett rollspel och lära känna varandra genom några lekar.

Lördag morgon började själva förbundsårsmötet. Mötesordförande Oskar Wiik hoppade in i sista minut som ersättare för Mikael Holm (som varit mötesordförande på SCUF:s två senaste förbundsårsmöten) som tyvärr blev sjuk innan helgen. Oskar gjorde ett strålande jobb med att leda förbundsårsmötet!

På lördagskvällen fanns det tid att göra roliga saker tillsammans. Under middagen fick Sofia Larsson diplom för Årets Medlem 2016. Därefter tävlade deltagarna i frågesport och dansade danceoke till musikvideos på projektorn.

förbundsstyrelsen äter lunch
Nya förbundsstyrelsen äter lunch (minus två som inte var med på Bosön).

Sista dagen valdes nya medlemmar i förbundsstyrelsen, ny valberedning och ny verksamhetsrevisor. Mötet avslutades innan lunch och vid ett åkte alla hemåt.

Mötesprotokoll med information om de beslut som togs på förbundsårsmötet kommer att publicerats här på hemsidan när det är färdigt och justerat (två medlemmar läser protokollet och ser så att det som står stämmer med vad som beslutades på mötet).

Tack alla som deltog och gjorde förbundsårsmötet till en toppenhelg!

Text: Lisa Olsson, kommunikatör

Vinnarlag på förbundsårsmötets frågesport
Vinnarlaget på lördagskvällens frågesport. Clara, Maria, Martina och Göran.
Danceoke
Simon, Göran, Sofia, Martina och Maria dansar danceoke.
Avtackning av förbundsstyrelsen
Avtackning av gamla förbundsstyrelsen.

Miniläger på Ven

Publicerad:

Följ med på ett cykel- och campingäventyr 10-11 juli

Under två dagar i sommar kommer vi ha ett miniläger på den lilla ön Ven mellan Skåne och Danmark. Läs mer på evenemangssidan.

Till anmälan

Idag är det den internationella celiakidagen!

Publicerad:

I Sverige uppmärksammas celiakidagen med rabatterade priser på olika caféer och med att ha på sig ljusgröna kläder eller rosetter. Läs mer och se en sammanställd lista på caféerbjudanden på bloggen Küsten är klar.

Du kan också uppmärksamma dagen med att bjuda vänner och släktingar på glutenfritt fika eller skriva om dagen i sociala medier.

Den internationella celiakidagen infaller varje år den 16 maj och uppmärksammas i flera olika länder. Bland annat i Storbritannien där celiakiorganisationen har startat en Gluten Freevolution, en kampanj för att göra det lättare att äta ute och i farten. Celiakiorganisationen i Italien sprider hela veckan kunskap om celiaki för att öka förståelsen i samhället. I USA uppmärksammas istället en nationell celiakidag den 13 september.

Genom att hjälpas åt och organisera oss i celiakiförbund kan vi göra det enklare att ha celiaki, få sin diagnos och kunna äta säkert och bra. Välkommen att bli medlem du också!

Bli medlem

En glutenfri fritid

Publicerad:

SCUF:s medlemsundersökning 2016

SCUF genomför varje år en medlemsundersökning för att samla in erfarenheter, åsikter och önskemål. Vi undersöker utbud, säkerhet och bemötande inom olika fokusområden olika år. Medlemsundersökningen 2016 har fokuserat på området fritid. 581 personer svarade på enkäten.

Läsa hela rapporten här
pizza, korv och våfflor

Känner du dig begränsad av din celiaki på din fritid?

cirkeldiagram

“Även ifall det blivit betydligt bättre under de senaste 20 åren så är det fortfarande en lång väg kvar för att jag ska slippa känna mig både begränsad och orolig. Vilket är väldigt synd.”

Upplever du att kvalité och smak på glutenfria alternativ är lika bra som de med gluten?

cirkeldiagram

“Många gånger känns det som att ställen är nöjda med att glutenfria alternativ finns, inte att de faktiskt säljer ett alternativ som är gott.”

Upplever du att priserna för glutenfria alternativ är likadana som för alternativ med gluten?

cirkeldiagram

”Tråkigt att behöva betala mer för mindre, för glutenfritt är så pyttelitet oftast..”

“Min uppfattning är absolut att det är dyrare med glutenfritt vilket det inte borde vara för oss som inte har något annat val än att äta dessa produkter!”

Hur mycket oroar du dig över kontaminering?

cirkeldiagram
“Får “ångest” av att gå på restaurang och äta ibland, för det känns som att man inte kan vara säker och att man då spelar om sin hälsa. Speciellt i min ålder då alla ens vänner äter ute/restaurang flera gånger i veckan.”

Vilka områden tycker du är viktigast att förbättra för oss med celiaki inom?

1. Café (519)
2. Restaurang med kassabeställning (511)
3. Restaurang med bordsservering (507)
4. Hotell och vandrarhem (497)
5. Kiosk (479)
6. Nöjespark (477)
7. Idrotts- och föreningsaktiviteter (460)
8. Gatukök, korvmoj och food truck (437)
9. Bensinstation (365)
10. Festival (335)
11. Hemma hos vänner och släktingar (322)

 

Citaten är hämtade från enkätsvaren.

Läs hela rapporten här

Recept – Wienernougat

Publicerad:

Här kommer vi i styrelsen tipsa om lite recept då och då. Allt från tårtor, godis, till efterrätter och varmrätter.

Vill Du tipsa oss? Skriv då in på dow@scuf.se!

WienernougatWienernougat

100 flagad mandel
125 G mörk choklad
250 G nougat

– Rosta mandeln i en torr stekpanna
– Hacka chokladen och smält den tillsammans med nougaten över vattenbad.
– När allt är smält, rör försiktigt i mandeln.
– Klä en form med bakplåtspapper och häll ner blandningen.
– Låt stå i kylen i 3 timmar.
– Skär i valfria stora bitar.

Ta över SCUF:s Instagram

Publicerad:

Celiakivardag

Under våren kommer SCUF att låna ut sin Instagram. Du har möjlighet att under två veckor berätta om din vardag och dela dina bästa tips. Visa hur ditt liv ser ut och dela med dig av sånt som gör det enklare att ha celiaki. Vi tror att många kan känna igen sig i dina erfarenheter och vill höra dina tankar, knep och favoritrecept!

Vilka mellanmål packar du med dig? Vad får du när andra äter kanelbullar? Visa svaret på de frågorna eller visa något helt annat. Instagram är ditt!

Gör din intresseanmälan