En glutenfri fritid

Publicerad:

SCUF:s medlemsundersökning 2016

SCUF genomför varje år en medlemsundersökning för att samla in erfarenheter, åsikter och önskemål. Vi undersöker utbud, säkerhet och bemötande inom olika fokusområden olika år. Medlemsundersökningen 2016 har fokuserat på området fritid. 581 personer svarade på enkäten.

Läsa hela rapporten här
pizza, korv och våfflor

Känner du dig begränsad av din celiaki på din fritid?

cirkeldiagram

“Även ifall det blivit betydligt bättre under de senaste 20 åren så är det fortfarande en lång väg kvar för att jag ska slippa känna mig både begränsad och orolig. Vilket är väldigt synd.”

Upplever du att kvalité och smak på glutenfria alternativ är lika bra som de med gluten?

cirkeldiagram

“Många gånger känns det som att ställen är nöjda med att glutenfria alternativ finns, inte att de faktiskt säljer ett alternativ som är gott.”

Upplever du att priserna för glutenfria alternativ är likadana som för alternativ med gluten?

cirkeldiagram

”Tråkigt att behöva betala mer för mindre, för glutenfritt är så pyttelitet oftast..”

“Min uppfattning är absolut att det är dyrare med glutenfritt vilket det inte borde vara för oss som inte har något annat val än att äta dessa produkter!”

Hur mycket oroar du dig över kontaminering?

cirkeldiagram
“Får “ångest” av att gå på restaurang och äta ibland, för det känns som att man inte kan vara säker och att man då spelar om sin hälsa. Speciellt i min ålder då alla ens vänner äter ute/restaurang flera gånger i veckan.”

Vilka områden tycker du är viktigast att förbättra för oss med celiaki inom?

1. Café (519)
2. Restaurang med kassabeställning (511)
3. Restaurang med bordsservering (507)
4. Hotell och vandrarhem (497)
5. Kiosk (479)
6. Nöjespark (477)
7. Idrotts- och föreningsaktiviteter (460)
8. Gatukök, korvmoj och food truck (437)
9. Bensinstation (365)
10. Festival (335)
11. Hemma hos vänner och släktingar (322)

 

Citaten är hämtade från enkätsvaren.

Läs hela rapporten här

Förbundsårsmötet 2017

Publicerad:

Gruppbild förbundsårsmötet 2017

“Nu har SCUF:s nya verksamhetsår börjat efter helgens förbundsårsmöte! Det var en roligt helg med mycket skratt, bra diskussioner och så klart viktiga beslut för SCUF:s framtid. Det har bland annat valts en ny förbundsstyrelse som jag får leda, vilket är väldigt roligt! Förutom jag sitter 8 andra glada SCUF:are i den nya förbundsstyrelsen, och vi är redan peppade på vad det här året har att ge. Nu önskar jag glad sommar, så hoppas jag att vi ses under året!”

/Sofia Larsson, förbundsordförande

Kaffe på Bosön
Helgen bjöd på perfekt väder för att ta med en kaffe ner till vattnet.
Sekreterare och ordförande
Sekreterare Erik Einarsson och mötesordförande Oskar Wiik.

Förbundsårsmötet 2017 hölls på Bosön, Lidingö i Stockholm den 9-11 juni. Bosön är ett konferenscenter med massor av träningsmöjligheter, så på fritiden hade deltagarna möjlighet att bada, gymma eller jogga i löpspåren. Vi försökte också spana efter kändisar bland idrottarna i matsalen.

Deltagarna kom till Bosön på fredag kväll. Först åts det tacobuffé och sedan höll generalsekreterare Jenny Pettersson ett välkomstpass. Där gick hon igenom schemat för helgen och hur ett årsmöte går till. Deltagarna fick testa rösta genom ett rollspel och lära känna varandra genom några lekar.

Lördag morgon började själva förbundsårsmötet. Mötesordförande Oskar Wiik hoppade in i sista minut som ersättare för Mikael Holm (som varit mötesordförande på SCUF:s två senaste förbundsårsmöten) som tyvärr blev sjuk innan helgen. Oskar gjorde ett strålande jobb med att leda förbundsårsmötet!

På lördagskvällen fanns det tid att göra roliga saker tillsammans. Under middagen fick Sofia Larsson diplom för Årets Medlem 2016. Därefter tävlade deltagarna i frågesport och dansade danceoke till musikvideos på projektorn.

förbundsstyrelsen äter lunch
Nya förbundsstyrelsen äter lunch (minus två som inte var med på Bosön).

Sista dagen valdes nya medlemmar i förbundsstyrelsen, ny valberedning och ny verksamhetsrevisor. Mötet avslutades innan lunch och vid ett åkte alla hemåt.

Mötesprotokoll med information om de beslut som togs på förbundsårsmötet kommer att publicerats här på hemsidan när det är färdigt och justerat (två medlemmar läser protokollet och ser så att det som står stämmer med vad som beslutades på mötet).

Tack alla som deltog och gjorde förbundsårsmötet till en toppenhelg!

Text: Lisa Olsson, kommunikatör

Vinnarlag på förbundsårsmötets frågesport
Vinnarlaget på lördagskvällens frågesport. Clara, Maria, Martina och Göran.
Danceoke
Simon, Göran, Sofia, Martina och Maria dansar danceoke.
Avtackning av förbundsstyrelsen
Avtackning av gamla förbundsstyrelsen.

Miniläger på Ven

Publicerad:

Följ med på ett cykel- och campingäventyr 10-11 juli

Under två dagar i sommar kommer vi ha ett miniläger på den lilla ön Ven mellan Skåne och Danmark. Läs mer på evenemangssidan.

Till anmälan

Idag är det den internationella celiakidagen!

Publicerad:

I Sverige uppmärksammas celiakidagen med rabatterade priser på olika caféer och med att ha på sig ljusgröna kläder eller rosetter. Läs mer och se en sammanställd lista på caféerbjudanden på bloggen Küsten är klar.

Du kan också uppmärksamma dagen med att bjuda vänner och släktingar på glutenfritt fika eller skriva om dagen i sociala medier.

Den internationella celiakidagen infaller varje år den 16 maj och uppmärksammas i flera olika länder. Bland annat i Storbritannien där celiakiorganisationen har startat en Gluten Freevolution, en kampanj för att göra det lättare att äta ute och i farten. Celiakiorganisationen i Italien sprider hela veckan kunskap om celiaki för att öka förståelsen i samhället. I USA uppmärksammas istället en nationell celiakidag den 13 september.

Genom att hjälpas åt och organisera oss i celiakiförbund kan vi göra det enklare att ha celiaki, få sin diagnos och kunna äta säkert och bra. Välkommen att bli medlem du också!

Bli medlem

Recept – Wienernougat

Publicerad:

Här kommer vi i styrelsen tipsa om lite recept då och då. Allt från tårtor, godis, till efterrätter och varmrätter.

Vill Du tipsa oss? Skriv då in på dow@scuf.se!

WienernougatWienernougat

100 flagad mandel
125 G mörk choklad
250 G nougat

– Rosta mandeln i en torr stekpanna
– Hacka chokladen och smält den tillsammans med nougaten över vattenbad.
– När allt är smält, rör försiktigt i mandeln.
– Klä en form med bakplåtspapper och häll ner blandningen.
– Låt stå i kylen i 3 timmar.
– Skär i valfria stora bitar.

Ta över SCUF:s Instagram

Publicerad:

Celiakivardag

Under våren kommer SCUF att låna ut sin Instagram. Du har möjlighet att under två veckor berätta om din vardag och dela dina bästa tips. Visa hur ditt liv ser ut och dela med dig av sånt som gör det enklare att ha celiaki. Vi tror att många kan känna igen sig i dina erfarenheter och vill höra dina tankar, knep och favoritrecept!

Vilka mellanmål packar du med dig? Vad får du när andra äter kanelbullar? Visa svaret på de frågorna eller visa något helt annat. Instagram är ditt!

Gör din intresseanmälan

Missat att bekräfta ditt medlemskap?

Publicerad:

För att fortsätta vara medlem i SCUF ombads du bekräfta ditt medlemskap innan den 31 mars 2017. Men har du inte hunnit behöver du inte oroa dig. Du kan enkelt lägga till ditt medlemskap igen!

När du är medlem i Svenska Celiakiförbundet och mellan 0-29 år kan du utan extra kostnad vara medlem i SCUF. Hoppas du vill fortsätta stödja verksamheten, kunna delta på aktiviteter och bidra till ökad tillgänglighet för barn och unga med celiaki.

Medlemskap i SCUF

Medlemmar på Mat för livet-Mässan 2016

Är du SCUF:s nästa ordförande?

Publicerad:

Sofia Larsson

Att vara ordförande för SCUF är ett av de roligaste uppdragen du kan ha. Jag blev vald till ordförande för två år sen och hade då inga erfarenheter av ordförandeskap, men har under de åren jag engagerat mig lärt mig otroligt mycket och utvecklats i både ledarskap, styrelsearbete och en massa annat. Skulle du också vilja det? Maila mig för att få veta mer!

/Sofia Larsson, ordförande i förbundsstyrelsen 2015-2017

sofia.larsson@scuf.se

Läs mer om förbundsstyrelsen här

SCUF-Gaffeln 2017

Publicerad:

Årets pristagare och finalister

fika från Lysings Konditori

Pristagare – Lysings Konditori

Att hitta gott och saftigt glutenfritt bröd är inte alltid det lättaste. Det här företaget gör inte bara fantastiskt glutenfritt bröd och bakverk för de som bor i närheten av bageriet. De gör det tillgängligt för många fler runt om i Sverige med sin frysbil. Företaget har det senaste året expanderat och satsat mycket på att möta kundernas behov. De åker runt och säljer brödet på nästan 50 orter, och körschemat utökas hela tiden. Nu har de dessutom flyttat in i nya, större lokaler för att kunna baka i en ännu mer säker miljö och kunna producera mer. Många av deras produkter är dessutom laktos och/eller mjölkfria.
scuf-gaffeln
SCUF-Gaffeln går till ett företag som har stor kunskap och erfarenhet om glutenfri bakning. De arbetar ständigt med att förbättra situationen för oss med celiaki och SCUF hoppas att de inspirerar andra. De har verkligen satsat för att så många som möjligt ska kunna få del av deras produkter. Priset tilldelas Lysings Konditori i Ödeshög!

”Att få vara kreativ på sitt jobb varje dag och samtidigt få känna denna enorma tacksamhet från alla er kunder gör att vi på Lysings inte kan annat än att älska vårt jobb ” – Anneli på Lysings

Delta på prisutdelningen den 22 april!

Välkommen på prisutdelning och fika på Lysings Konditori i Ödeshög. Det kommer att finnas färska smörgåsar, bakelser, muffins och diverse olika kondisbitar att välja bland. Lysings ger medlemmar som deltar 20 procent rabatt på hela sortimentet (färskt och fryst) så passa på att köpa med dig bröd och fika hem! SCUF Öst bjuder på fika för medlemmar som föranmält sig.

Till anmälan

Finalister

Helena Widell Larsson

Helena Widell Larsson som driver Kjula Hembageri utanför Eskilstuna är nominerad till SCUF-Gaffeln. Hon bakar goda gluten- & mjölkfria bröd och tårtor som man kan äta på öppet hus och beställa. Hon levererar även glutenfria pizzabottnar till flera pizzerior runt omkring. Hon har en härligt engagemang som underlättar för oss med celiaki.

Hot Cod

Hot Cod är nominerad till SCUF-Gaffeln för deras innovativa trekantiga glutenfria fiskpinnar som är gjorda för att passa korvbröden så att inte dressingen ska rinna av. Vi i SCUF blir glada att se något som sticker ut på den glutenfria marknaden.

Jonas Ludvigsson

Jonas Ludvigsson är nominerad till SCUF-Gaffeln för sin bok “Doktorns guide till gluten” som handlar om celiaki, glutenfri kost och glutenrelaterade sjukdomar. SCUF är tacksamma att det finns personer som forskar kring celiaki. Vi hoppas att det fortsätts göra framsteg i forskningen.

Marie Carlsson och Lisa Granath i skolköket på Funkaboskolan

Marie Carlsson och Lisa Granath i skolköket på Funkaboskolan i Kalmar är nominerade till SCUF-Gaffeln för att de har mycket bra koll på specialkosten för alla elever som behöver det. SCUF tycker det är viktigt att ge elever trygghet i vardagen! Skolmatsalen ska vara trygg miljö för alla och därför lyfts Marie Carlsson och Lisa Granath som föredömliga exempel på detta.

Min Mormor

Med motiveringen “Min mormor, som alltid bakar olika sorters glutenfritt till mig!” vill vi uppmärksamma alla fantastiska släktingar som gör sitt bästa för att vi ska få glutenfria alternativ. Ett stort tack till alla er som gör ert yttersta för oss med celiaki!

Rosies cake and tea

Rosies cake and tea är nominerad till SCUF-Gaffeln för deras glutenfria hemgjorda scones, toast och söta bakverk på vardagar. De har också under vissa söndagar Afternoon Tea efter bordsbokning som är väldigt populärt.

Sara Carlstedt

Sara Carlstedt är nominerad till SCUF-Gaffeln för att hon hjälper till att modifiera naturligt glutenfria recept och även säljer egentillverkade naturligt glutenfria produkter. SCUF tycker det är roligt att se hur Sara Carlstedt tar ett personligt initiativ för att förenkla i vardagen för oss med celiaki.

Scandic

Scandic är nominerad till SCUF-Gaffeln för sin bra glutenfria frukostbuffé som är separat från den vanliga buffén och som är tydligt utmärkt. De inser vikten av att inte glutenfria produkter ska utsättas för kontaminering genom att endast glutenfria produkter hanteras avskilt. SCUF hoppas att de kan få fler restauranger att inspireras till att göra samma sak.

Ulrika Granli

Ulrika Granli är mamma till en vars kompis har celiaki och har för det blivit nominerad till SCUF-Gaffeln. Hon underlättar vardagen för de i hennes närhet som har celiaki. SCUF vill lyfta hur viktigt det är att de runt omkring tänker på oss med celiaki, och inte gör det till ett problem.

 

Om SCUF-gaffeln

SCUF-gaffeln är ett pris som varje år delas ut av SCUF. Vinnaren är en person, organisation eller ett företag som förbättrar situationen för oss med celiaki. Vi vill med SCUF-gaffeln visa vår uppskattning och hoppas inspirera andra att följa pristagarnas exempel.