Påverkansarbete

Vi vill att barn och unga med celiaki ska kunna vara som alla andra, utan att celiaki blir ett hinder. Därför behövs kunskap om celiaki i samhället. Vi vill att det ska finnas bra glutenfria alternativ och utbildad personal på skolor, restauranger och caféer, samt andra platser våra medlemmar är, som på festivaler, tivolin, tågresor och mycket mer!

Vi lyfter bra exempel och förebilder för att inspirera fler att tänka glutenfritt. Alla kan hjälpas år genom att dela erfarenheter, tipsa varandra, ställa krav på samhället och sprida information. Tillsammans ökar vi tillgängligheten!

Medlemsundersökningen

Varje år genomför SCUF en medlemsundersökning för att samla in åsikter och erfarenheter. Resultatet sammanställs och presenteras för relevanta aktörer. Medlemsundersökningen har olika fokusområden olika år; det kan vara skolan, resor, matbutiker, fritid m.m.

LAGA-projektet

Tillsammans med Unga Allergiker driver vi det treåriga projektet LAGA. Projektet verkar för att öka tillgängligheten i skolan för elever med astma, allergi, celiaki och laktosintolerans. LAGA kommer att ta fram material som kan användas för att öka kunskap och förståelse hos skolpersonal och elever.

SCUF-märkning

Caféer och restauranger med bra utbud, kunskap och säkerhet kan få en SCUF-märkning. Det är ett sätt att lyfta bra exempel samt tipsa andra med celiaki om ställen att besöka. På sidan samlar vi ALLA tips på caféer och restauranger med bra glutenfritt utbud i Sverige och utomlands.

SCUF-gaffeln

SCUF-gaffeln är ett pris som varje år delas ut av SCUF. Vinnaren är en person, organisation eller ett företag som förbättrar situationen för oss med celiaki. Priset finns till för att uppmärksamma de som gör ett bra arbete; vi vill med SCUF-gaffeln visa vår uppskattning och hoppas inspirera andra att följa pristagarnas exempel!

Har du tankar och idéer om SCUF:s påverkansarbete är du varmt välkommen att kontakta SCUF:s kommunikatör Lisa Olsson via mejl till lisa.olsson@scuf.se