SCUF-märkning

SCUF-märkning

Vad och varför?

SCUF tycker att det ska finnas glutenfria alternativ på restauranger och caféer. Därför har vi tagit fram en SCUF-märkning så att bra exempel kan uppmärksammas. Det inspirerar förhoppningsvis fler att erbjuda glutenfria alternativ.

Genom att SCUF-märka restauranger och caféer är du med och breddar utbudet av glutenfria livsmedel. Märkningen gör också att andra med celiaki får tips om stället och vet om att en SCUF:are haft en bra upplevelse.

 

Kriterier

För att få en märkning ska följande tre kriterier uppfyllas:

  • Utbud: det finns ett eller flera alternativ som är glutenfria
  • Kunskap: personalen har bra koll på vad mat och produkter innehåller. Är det något personalen inte är säkra på finns en pärm eller liknande där de kan hitta informationen
  • Säkerhet: det finns tydliga rutiner kring hantering av glutenfria livsmedel

 

Vem?

Alla SCUF-medlemmar kan göra SCUF-märkningar. Det är du som avgör om restaurangen eller caféet uppfyller kriterierna. Märkningen är subjektiv (en enskild medlemmens åsikt) och SCUF kan inte garantera att kriterierna är uppfyllda. Det kan till exempel vara så att det fanns glutenfria alternativ och utbildad personal när restaurangen fick sin SCUF-märkning, men inte har det längre.

 

Hur?

1. Besök en restaurang eller ett café.

  • Se efter om det finns glutenfria alternativ
  • Se efter om personalen har kunskap om innehåll och glutenintolerans
  • kolla att de glutenfria alternativen hanteras på ett säkert sätt; till exempel att personalen använder en annan tång för att lägga upp med.

2. Fika! Finns det glutenfria alternativ föreslår vi att du testar utbudet.

3. Berätta för personalen att du är medlem i SCUF och tycker att deras restaurang eller café förtjänar en SCUF-märkning.

  • Med klistermärke: Fråga om de vill sätta upp ett klistermärke vid kassan. Kansliet kan skicka klistermärken till dig som du kan ge bort.
  • Enbart digitalt: Du kan göra en SCUF-märkning utan klistermärken genom att bara registrera den på SCUF:s hemsida (steg 4). Det är kul om du ändå berättar för restaurangen/caféet vilket bra jobb de gör! De kan också själva beställa klistermärket efteråt.

4. Gå in på hemsidan och fyll i formuläret. Därefter läggs stället upp på Matkartan så att fler SCUF:are hittar dit!

 

BESTÄLL KLISTERMÄRKEN                               REGISTRERA MÄRKNING

 

 

För caféer/restauranger

Vi har tagit fram sju råd till caféer och restauranger, baserat på ställen våra medlemmar gärna återvänder till och rekommenderar till andra . Råden är till dig som jobbar på café och restaurang med tillagning och servering av glutenfria livsmedel. Du hittar dem i vår folder som du kan ladda ner här.

Uppfyller ni kriterierna och är intresserade av en märkning? Kontakta oss på kontakt@scuf.se eller ringa oss på 08- 562 78 807.