Celiakidag för primärvården

Publicerad:

Om Celiakidagen

Den 9 september var Lisa och Clara från kansliet med på Svenska Celiakiförbundets (SCF) Celiakidag för primärvården. Under dagen föreläste forskare och läkare om celiaki och gluten- veteöverkänslighet. Även om dagen var anpassad för personer som jobbar inom vården var det intressant och lärorikt för oss också.

Diagnoser utöver celiaki

Bland annat lärde vi oss om diagnoser – utöver celiaki – som gör att personer reagerar på gluten och/eller vete. Personer med celiaki får en autoimmun reaktion av gluten, ett protein som finns i vete, råg och korn. En del personer är känsliga mot vete utan att ha celiaki. De kan till exempel vara känsliga mot kolhydraterna i vetet istället för glutenproteinet. Det är svårt att ställa deras diagnoser och det är viktigt att först kunna utesluta om det är celiaki.  Därför är det viktigt att göra tester hos läkare innan man på egen hand börjar äta glutenfritt.

Här finns en film som på ett roligt sätt förklarar mycket av det som togs upp. (Filmen är på engelska)

Föreläsning på Celiakidagen 2016
Föreläsning om celiaki med Anneli Ivarsson.
glutenfria produkter
Sponsorer för dagen var på plats och bjöd på smakprover.
Statistik i Sverige

30 per 1000 barn i Sverige har celiaki. Det motsvarar 1 barn i varje skolklass. Totalt beräknas cirka 140 000 personer ha celiaki i Sverige, varav de flesta är odiagnostiserade (bara 1/3 av de med celiaki får diagnosen).

Sverige är ett högriskland

Enligt forskningprojektet TEDDY-studien är det fler barn i Sverige som får celiaki än i USA, Finland och Tyskland. Det går inte att förklara mönstret enbart genetiskt, vilket innebär att det måste gå att förebygga celiaki genom att hitta och minska riskfaktorerna.

Glutenmängd i vetemjöl

Personer med celiaki ska äta glutenfria produkter som inte får ha mer än 20ppm gluten. Men hur stor mängd gluten är det, och hur mycket gluten är det i vetemjöl? Forskningen visar på att känsligheten ligger mellan 10-50 mg gluten per dag. Bara i 1 tesked vetemjöl är det 105 mg gluten.  Det är viktigt att inte fuska med kosten och undvika kontaminering (smulor från livsmedel med gluten som av misstag hamnat i det glutenfria).

Text: Lisa Olsson, SCUF:s kommunikatör

Källa: Föreläsningar på Celiakidagen 2016