Okunskap om celiaki och glutenfritt gör det jobbigt för elever i skolan

Publicerad:

Ella Sjöberg är kassör i SCUF:s förbundsstyrelse och går själv första året på gymnasiet. Hon berättar om att gå i skolan med celiaki och om sitt engagemang i SCUF.

Ella, kassör i SCUF
Ella Sjöberg
Hej!

Jag heter Ella och går första året på gymnasiet. Jag fick celiaki strax innan jag fyllde fyra och då förstod jag inte riktigt vad det innebar, mer än att jag inte kunde äta Lingongrova längre. På dagis var de extremt duktiga, så min diagnos var inget jag tänkte på då. Men i skolan var det dålig mat och liten variation. Jag fick ofta något helt annorlunda än mina klasskompisar.

Andra tråkiga upplevelser många är med om i skolan är att bli utan fika, se på när andra smakar i hemkunskapen och äta korv utan bröd på skolutflykter. Jag tror att det oftast beror på okunskap, att de flesta skolor är öppna för förändring och gärna vill ha tips. Därför tar SCUF fram informationsmaterial och sprider kunskap. Det är ett superviktigt arbete som du stöttar genom att bli medlem.

Jag tycker det är så kul och värdefullt att tillsammans med andra unga få möjlighet att påverka. SCUF gör det möjligt för mig att byta erfarenheter med andra medlemmar och förverkliga gemensamma intressen. I framtiden hoppas jag att elever med celiaki ska kunna gå hela sin skolgång utan att känna sig begränsade.

Maila gärna mig på: ella.sjoberg@scuf.se

Glutenfri skola

SCUF har skrivit en ny rapport om hur elever med celiaki mår i skolan. Undersökningen visar bland annat att nio av tio elever med celiaki har känt sig orättvist behandlade i skolan. Ta del av elevernas upplevelser, oro och förslag.

Läs rapporten