Allt om ambassadskandalen!

ambassadlunch

Deltagarna på det Europeiska Celiakiungdomsförbundets sommarläger blev bjudna på dinkelpasta under ett besök på svenska ambassaden i Berlin. En spansk tjej blev förd till sjukhus och ett tiotal blev riktigt dåliga.
Händelsen fick stor uppmärksamhet i svensk och internationell media. Ambassadören själv hörde av sig till SCUF två dagar senare och sa hur ledsen hon var över det inträffade. Här har vi samlar alla våra artiklar, pressmeddelanden och annan publicitet i media.


Pressmeddelande 2009-07-29
60 unga sjuka efter lunch på Sveriges ambassad i Berlin!
Tre medlemmar i SCUF befinner sig i Tyskland på det årliga europeiska sommarlägret för unga med glutenintolerans. I går bjöds de på glutenfri lunch hos svenska ambassaden i Berlin. Men det som serverade var pasta på dinkelvete. Lägrets samtliga 60 glutenintoleranta deltagare har nu insjuknat.
Ungdomarna från de olika europeiska länderna har mått illa, de flesta har spytt eller haft diarré. En spansk tjej spydde blod och tvingades besöka sjukhus. Hos glutenintoleranta skadar gluten tarmen förmåga att ta upp näringsämnen. Det yttrar sig med symptom som skiljer sig från person till person. Men det kan ta upp till flera månader innan tarmen läkt igen.
Internationellt är Sverige väl ansett för sin forskning om celiaki. Det och det faktum att ambassadören Ruth Jacoby själv är glutenintolerant, var anledningarna till att deltagarna i går bjöds in på en glutenfri lunch på Sveriges ambassad i Berlin.
SCUF har kontakt med svenskarna i Tyskland som är väldigt upprörda över det inträffade. De berättar att det i förväg lämnades in en lista till ambassaden med allas intoleranser och allergier. Henrik Tornberg, 18 år från Jönköping, är medlem i SCUF och är en av de drabbade:
– Några timmar efter lunchen började folk spy. Någon fick diarré. Alla tyckte att det var konstigt – vi hade ju fyllt i listor för att få glutenfri mat, säger Henrik Tornberg till DN.
SCUF kräver nu en officiell ursäkt från Sveriges ambassadör Ruth Jacoby i Berlin. Ambassadören har uttalat sig i media och sagt att hon inte tycker att det är nödvändigt med en sådan. Det är pinsamt att ambassadören själv är glutenintolerant och inte förstår allvaret i det inträffade.
– Vi anser att detta är oerhört kränkande, för alla drabbade ungdomar, vår organisation och de svenska celiakiforskare som har ett så gott anseende ute i Europa, Rosita Persson, förbundsordförande i SCUF (Svenska Celiakiungdomsförbundet).


Brev till ambassadören 2009-07-29
Till Ruth Jacoby, Sveriges ambassadör i Berlin
Under CYE (Coeliac youth of Europes) läger, den 28:e juli, bjöd Sveriges ambassad 60 glutenintoleranta ungdomar från hela Europa på lunch innehållande pasta som sades vara glutenfri, men innehöll speltvete.
Vi har blivit kontaktade dels av våra egna medlemmar samt vår systerorganisation i Tyskland.
Vi anser att detta är oerhört kränkande, inte bara för Ambassaden och dess personal som gjort fel, utan i förlängningen också för Svenska Celiakiungdomsförbundet och för våra Svenska Celiakiforskare som har ett gott anseende ute i Europa. Detta att Sverige och Norden var så framstående länder vad gäller Celiakiforskning och att Svenska Ambassadören själv skall ha Celiaki angavs till lägerdeltagarna som anledningen till besöket på Ambassaden.
Flera av lägerdeltagarna reagerade mycket kraftigt och vi har fått bekräftat att åtminstone en av deltagarna blev tvungen att föras till Sjukhus.
Det är ganska dyrt att åka på de här europeiska lägren, många av deltagarna är fattiga studenter och en del kommer från sämre bemedlade länder, en del har sparat väldigt länge. Samtliga deltagare väljer att åka på ett sådant här läger för att de känner sig rädda för att resa på egen hand med sitt funktionshinder.
En upplevelse såsom den här, förbättrar inte situationen. Dessutom var det flera av deltagarna som blev så dåliga att de missade en större del av programmet på lägret.
Vi anser att detta skadat Sveriges anseende i Celiakisammanhang i Europa och kräver en officiell ursäkt och en förklaring till hur detta kunnat ske.
rosita persson
 
 
 
Rosita Persson,
förbundsordförande SCUF


(Artikel på scuf.se 2009-07-29/30)
Om skandalen i media – en världsnyhet!

Ambassadlunchen har fått stor uppmärksamhet i media, både i Sverige och internationellt. Nu senast var Andreas von Beckerath, talesperson på ambassaden, intervjuad i Reuters UK. Samma artikel gick att hitta i bland annat India Today, The Sun, The Herrald, CBS UK/AU/US och Der Speigel.
”This is a very regrettable incident, expecially for the Swedish ambassador who is allergic to gluten herself”, sa Andreas von Beckerath till Reuters UK.
I går meddelade ambassaden genom SVT-rapport att en utredning ska tillsättas för att ta reda på vad som gick fel.
Bäst artikel så här långt finns i Affärsresenären
 
Urval av artiklar
Metro – Unga magsjuka efter ambassadlunch
SVT- rapport – Ungdomar sjuka efter lunch på ambassad
MSN – Unga magsjuka efter ambassadlunch
The Lokal – Allergic youth ill after Swedish embassy lunch
Jönköpingsnytt – Jönköpingskille förgiftat på svensk ambassad
Aftonbladet – Glutenallergiker förgiftade på ambassadlunch
Aftonbladet – Ambassadens lunch för allergiker blev praktfiasko
Expressen – Glutenallergikerna bjöds på gluten
DN – Allergiska ungdomar sjuka efter lunch på ambassad
Aftonbladet – Unga magsjuka efter ambassadlunch
SVT – Ungdomar sjuka efter lunch på ambassad
TV4 – Allergiker sjuka efter ambassadlunch
SVD – Ungdomar sjuka efter ambassadens bjudlunch
norska Dagbladet – Camilla og Katrine ble forgiftet på svensk ambassademiddag
TT – Unga magsjuka efter ambassadlunch
 
Några av de lokaltidningar som haft TT-meddelandet
Smålandsnytt
Blekinge läns tidning
Uppsala nya tidning
Göteborgsposten
Södermanlands nyheter
Allehanda
Piteå tidning
Västerbottens-kuriren
VLT
Katrineholmskuriren
Hela Hälsningland
Corren
Hallands nyheter
Läs även på Norska Celiakiungdomsförbundets hemsida www.ncfu.no om skandalen.


(Artikel på scuf.se 2009-07-29)
Henrik från Jönköping rapporterar henrik

SCUF har kontakt med svenskarna i Tyskland som är väldigt upprörda över det inträffade. De berättar att det i förväg lämnades in en lista till ambassaden med allas intoleranser och allergier.
Henrik Tornberg, 18 år från Jönköping, är medlem i SCUF och är en av de drabbade:
– Några timmar efter lunchen började folk spy. Någon fick diarré. Alla tyckte att det var konstigt – vi hade ju fyllt i listor för att få glutenfri mat, säger Henrik Tornberg till DN.
 


(Artikel på scuf.se 2009-07-30)
Ruth Jacoby har kontaktat SCUF
ruth jocoby

Sveriges ambassadör Ruth Jacoby kontaktade i förmiddags SCUF:s kansli. Hon är mycket ledsen över det inträffade och förstår verkligen hur dåligt man kan må som glutenintolerant. Ruth Jacoby är själv glutenintolerant och berättade att hon sedan några år tillbaka är medlem i Svenska Celiakiförbundet.

Ruth Jacoby tycker att det är mycket viktigt att sprida information om glutenintolerans, speciellt i Tyskland där kunskapen inte är lika hög jämfört med Sverige.
De medlemmar som befinner sig i Tyskland på lägret har även de blivit kontaktade av Ruth Jacoby. Hon känner med dem och vill att de ska veta att hon förstår hur de mår.

Foto: Pawel Plato


Pressmeddelande 2009-07-30

Ambassadör tar sitt ansvar för de sjuka ungdomarna i Berlin

Sveriges ambassadör Ruth Jacoby kontaktade i förmiddags SCUF:s kansli och sa att hon har ett visst ansvar för det inträffade. Hon meddelade att hon är mycket ledsen och att hon verkligen förstår hur dåligt man kan må som glutenintolerant.
Ruth Jacoby är själv glutenintolerant och berättade att hon sedan några år tillbaka är medlem i svenska och tyska celiakiförbundet. Hon tycker att det är mycket viktigt att sprida information om glutenintolerans, speciellt i Tyskland där kunskapen inte är lika hög jämfört med Sverige.
De medlemmar som befinner sig i Tyskland på lägret har även de blivit kontaktade av Ruth Jacoby. Hon känner med dem och vill att de ska veta att hon förstår hur de mår.
– Vi är glada över att Ruth Jacoby själv har kontaktat oss och våra medlemmar i Tyskland. Det visar att hon förstår hur allvarlig situationen är för oss och våra medlemmar, säger Patrik Säker.
SCUF tycker att ambassaden har ett ansvar för att kantinen ska vara säker för intoleranta och allergiker. De har tagit emot listor på deltagarnas intoleranser och allergier och utifrån det rekommenderat restaurangen som också ligger i anslutning till ambassaden.
– Jag har i god tro och av egen erfarenhet som glutenintolerant rekommenderat restaurangen och sagt att de kunde känna sig trygga där. I två års tid har jag själv ätit på den här restaurangen utan problem. Men tyvärr begicks nu ett fatalt misstag och självklart har jag en del av ansvaret eftersom jag rekommenderat en restaurang som inte höll måttet. Det är jag hemskt ledsen för, säger Ruth Jacoby till SCUF.
Hon meddelar att hon naturligtvis kommer att ta reda på vad som blev fel. Dels vilken kunskap restaurangen behöver och dels vilken information om dinkelvete som hälsokostaffären sprider där restaurangen inhandlade sin pasta.
I Tyskland säljs glutenfri specialmat inte i vanliga mataffärer utan på hälsokostaffärer. Där står dinkelprodukter oftast bredvid det glutenfria utbudet. Men framför allt är Ruth Jacoby oroad över att det kan vara så att hälsokostaffären sprider felaktig information till glutenintoleranta om att de kan äta dinkelvete.
Hon har därför kontaktat Tyska Celiakiförbundet, där hon själv är medlem, för att hjälpa dem att sprida budskapet om att dinkelvete inte är glutenfritt och att det skadar glutenintoleranta.