Årsarkiv för region SBV år 2011

Månadens medlem var ett porträtt av en av region SBV:s nästan 1800 medlemmar som publicerades under år 2011 och 2012. Varje månad fick vi träffa en ny medlem, höra vad hon/han gillar med SCUF, synen på intoleransen och vad som händer just nu.
 

Julbak 2011

Tack alla som deltog under julbaket i Uppsala. Det blev goda lussekatter, risbräck, pepparkakor, glöggbröd, mjuk pepparkaka och massa smaskande.


 

December månads medlem: Glutenfri gymnasiestudent

Hedda är 16 år och har i hela sitt liv bott i norra delen av Stockholm. Hon har också, så länge hon kan minnas varit glutenintolerant. Eftersom hon diagnostiserades som treåring kommer hon inte ihåg hur det var innan. Men som barn ville hon alltid vara som alla andra. Hedda berättar ”det var jobbigt att vara annorlunda och att alltid få kommentarer på vad man äter.” I efterhand har klasskompisar sagt att de var avundsjuka på att hon var upplyft och fick gå in i köket. Själv hade hon upplevt det som besvärligt.
Ibland hade matpersonalen inte tid att ta hand om henne. Ibland gick det väldigt snabbt och då kom maten innan alla kompisars. ”På dagis var det katastrof!” Där blev Hedda ofta sjuk på grund av felaktig kost. De lagade inte maten själva och saknade kunskap. Hon märker direkt att hon fått i sig något felaktigt eftersom hon efter tre timmar blir dålig och kan spy i flera dagar. Då blir hon också känslig mot laktos.
Nu går Hedda Sonnek i gymnasiet och hon har jobbat för att situationen under lunchen ska bli bättre. De har nu en skylt som tydligt berättar vad maten innehåller. Hedda kan känna sig säker på om maten som finns framme går bra att äta. Tidigare när hon frågat personalen kan de ibland svara stressat i förbifarten och säga att maten är glutenfri. När hon sedan börjat ta mat kom de tillbaka och berättade att det visst inte stämde. Eftersom det var jobbigt att gå och fråga struntade Hedda i det ibland.
Med tydlig information på en skylt känns lunchen mycket bättre och säkrare. Hedda jobbar med att förbättra skolan på flera sätt eftersom hon är engagerad i kåren. På fritiden spelar hon fotboll i Stocksund och hon tränar också ett knattelag. Om att engagera sig i region SBV säger Hedda ”Det ska bli kul! Jag har varit medlem länge men inte engagerat mig.” Hon berättar att hon också har varit intresserade av SCUF:s nationella läger där det finns möjlighet att bara fokusera på att ha roligt och slippa vara nervös över maten. Nu i lördags var Hedda Sonnek med som ledare på region SBV:s aktivitet julbak i Uppsala. Hon ser fram emot att engagera sig mer i region SBV och säger ”de ska bli roligt att testa på!”
 


Mat för livet-mässan 2011

Varje år anordnar Celiakiföreningen i Stockholms län en stor mässa där du kan köpa laktos-, gluten-, mjölk-, och sojafria produkter.


Det var jätteroligt att träffa er alla på Mat för livet-mässan. Vid region SBV:s monter kunde du delta i en tävling i att döpa om regionen. Vi röstar om det på årsmötet i februari. Du kunde också ge förslag på aktiviteter och rösta på andras idéer. Har du ett förslag nu? Skriv det i vår förslagslåda! Det fanns också en möjlighet att anmäla intresse för att engagera sig i regionen. Vill du göra det? mejla till region.sbv@scuf.se
Förslag och vinnare i tävlingen kommer att publiceras när allting är sammanställt.
Celiakiföreningen i Stockholms län berättar mer om mässan här >>
 


November månads medlem: Laktosfri Lucia

Maria Birck är 22år och bor i Stockholms län. Hon upptäckte sin laktosintolerans 2009 efter att hon varit i Frankrike under en lägre tid och knappt druckit mjölk. ”Det kändes bra att få veta vad det var fel, men är jobbigt att hela tiden behöva tänka på att be om laktosfri mjölk i kaffet och att inte kunna äta gräddglass på sommaren.”
”Det funkar bra när jag är hemma hos mig själv” berättar Maria och fortsätter att det är ”svårt när man åker utomlands eller äter middag hos kompisar. Och som nu när många pluggar i andra städer och man hälsar på i några dagar är det svårt att anpassa deras kylskåp efter mina behov.” Maria är däremot positiv till utbudet att fylla kylskåpet med och säger ”det finns så mycket olika produkter nu för tiden.”
Maria Birck är positiv till att vara medlem i SCUF och region SBV. ”Det känns bra att vara med, just för att ”fler kan göra mer.” Och man kan få bra tips, förslag på mat och bra lösningar från andra med mer erfarenhet.”
Vad händer i Marias liv just nu? ”Just nu kandiderar jag till Sveriges Lucia och samlar i och med det in pengar till Plan Sverige och deras projekt med Världens Barn. Den 3 december är det kröning på Skansen och fram tills dess ska jag samla in så mycket pengar som möjligt.”
SCUF region SBV önskar Maria lycka till med att hjälpa Plan Sverige mot barnarbete i Egypten och med arbetet att som luciakandidat ge hopp i mörkret.
 


Internationellt utbyte! – besök från Finland

Under helgen besökte finska celiakiförbundets unga Stockholm och region SBV. I fredags var det dags för det internationella utbytet på Scufferiet. Prat, skatt och gott fika stod på schemat.
De åtta deltagarna från Finland hade besökt den italienska restaurangen La Bruschetta och var redan mätta efter god glutenfi pasta. Men efter ett tag gick det självklart inte att stå emot Scufferiets laktos- och glutenfria godsaker.
Flera av de finska deltagarna hade redan varit i Sverige sedan tidigare och tyckte om Stockholm. När vi tillsammans läste I Bulletinen och SCUF:s medlemssidor Magazinet diskuterades olika produkter som både finns I Sverige och Finland. En av de finska medlemmarna hade bott I Uppsala under en utbytestermin och berättade att det var likt att handla I Sverige och I Finland. Vissa lokala bagerier och märken var olika men bland annat Semper åts även i Finland.
Hur det fungerade att resa var ett hett ämne och finska Riina Siikanen tipsade om att Starbucks I London hade en god glutenfri smörgås. Camilla Bergstedt från region SBV har bott I Tyskland och sade att hon sett en stor utveckling under det senaste halvåret. Det gjorde finska Mira Tahvanainen mycket glad eftersom hon planerar studera där. Att vara i ett annat land kan ibland vara svårt eftersom produkterna ser annorlunda ut, men efter ett tag så brukar de vara lättare att hitta. Och ofta går det att få hjälp i matbutikerna.
Flera av de närvarande hade använt översättningskort under resor. Det känns tryggare och förenklar mycket. Har du använt sådana? Att det är olika i olika länder kan ibland vara svårt när förväntningarna inte uppfylls. En deltagare berättade att eftersom det finns glutenfritt bröd på Mc Donalds i Finland hade hon tagit för givet att det fanns även i Tyskland. Hon hade kort tid på sig och skulle springa in för att köpa någon snabbt att äta. Det blev en tråkig överraskning när det enda som fanns utan gluten var en liten sidosallad.


Samtalen handlade om film, musik men framför allt om mat. Medan vi åt laktos- och glutenfria kanelbullar och tigerkaka berättade de närvarande om hur det var att få sin diagnos. Vissa hade fått reda på det vid två års ålder och att föräldrarna efter två oroliga och sömnlösa år blivit mycket lättade när de fått beskedet. Andra fick sin diagnos i början av tonåren. En deltagare från Finland berättade om första gången hon gått till ett favoritbageri efter att ha blivit diagnostiserad. Hon frågade om det fanns något glutenfritt men personalen tittade bara frågande på henne. Hon försökte igen med att berätta att hon hade celiaki men personalen förstod fortfarande inte. Det blev en chock att inte kunna välja någonting på caféet och att okunskapen var så stor. Tack och lov är det ett undantag med oinformerad personal. Generellt i Finland så vet de flesta vad celiaki är och har något alternativ att erbjuda.
Vissa saknade produkter och kunde längta tillbaka till den tiden då de kunde äta vad de ville. Andra var glada att de aldrig fått möjligheten. Några önskar att de i alla fall någon gång kunde få smaka.
Eftersom det var Halloween kom dessutom en kändis förbi Scufferiet. Till de pampiga tonerna av Oups I did it again… kom Britney in till de svenska och finska deltagarnas förtjusning. Britney (aka Alex) stannade under resten av kvällen. Ska du åka på vinterläger finns det kanske också en möjlighet till en Britney-nära upplevelse.
 


Inspirationsfika på Scufferiet

Marschaller, tända ljus, gluten- och laktosfria kanelbullar och tigerkaka. Fem inspirationsfikande medlemmar och intresserade träffades på måndagen den 17 oktober på Scufferiet.
Inspirationsfikan var en del av det Regionala Kommunikationsprojektet som drivs av region SBV:s ordförande för att förbättra medlemskommunikation och öka dialogen. Aktiviteter är viktiga för att medlemmar ska få träffa varandra och när vi möts blir det roliga, spännande och intressanta samtal.

Inspirationsfika på Scufferiet 2011.
Inspirationsfika på Scufferiet 2011.

I måndags handlade samtalen bland annat om utvecklingen av laktos- och glutenfira produkter, att resa med intolerans och hur maten fungerar i skolan. Deltagarna fyllde i önskelistan med laktos- och glutenfria produkter vi önskar se i butikerna. Förslag på aktiviteter lämnades in och det fanns möjlighet att anmäla intresse för att bli medlem och för att engagera sig i region SBV.
 


Familjedagen – tipspromenad, lekat och tävlingar

Familjedagen var en välbesökt aktivitet. För fler medlemmar var det den första och andra hade sitt premiärbesök på Scufferiet. Även andra som inte var medlemmar i SCUF bekantade sig med organisationen och fler anmälde sitt intresse för att bli medlemmar.
Testa hur det går för dig i tipspromenaden! Vem vann egentligen medlemstävlingen?
Tipspromenaden hade sju frågor uppsatta omkring Scufferiet. Rekordet har Kjell Eriksson med sju av sju rätt. Medel var 4,5 rätt. Svaren hittar du längst ned i artikeln.
Medlemstävlingen gick ut på att medlemmarna fick skriva förbättringsförslag till Region SBV. Det kom in många olika önskemål. Allt ifrån träffar med dietister, aktiviteter för ungdomar över 12 år och att jobba med utökat utbud på caféer. Av alla förslag som lämnades in drogs en vinnare! Ett presentkort på Scufferiet värt 200 kronor lottades ut och vinnaren är Pia Eriksson!
Tack till Emma Nilsson och Filip Rojas för hjälpen med ansiktsmålningen. Tack till Scufferiet och ambassadörerna för Engagera mera för ett fint samarbete med gott fika och fin dansuppvisning. Framför allt tack till alla deltagare på familjedagen! Vi ses på kommande aktiviteter. Vill du vara med och arrangera någon av dem? Hör av dig!


Facit:
Fråga 1: 1 Gotland, Södermanland, Uppland
Fråga 2: 1 Kamonstret
Fråga 3: 2 2010
Fråga 4: X laktas
Fråga 5: 2 1800
Fråga 6: 1 14%
Fråga 7: X Fyrishov i Uppsala
 


Besök på Tom Tits Experiment

Det var livat på Tom Tits Experiment i Södertälje när region SBV utforskade de över 600 experimenten, åkte rutschbana, tittade på såpbubbelshow och åt korv med gluten- och laktosfritt korvbröd. Hela dagen ägnades åt äventyr, att träffa nya kompisar och till att fika.
De glada SCUF-medlemmarna kom från olika håll i regionen Nyköping, Stockholm och själva Södertälje. Under dagen hittade vi nya kompisar. Vissa kommer återses redan på SCUFs sommarläger som kansliet ansvarar för. Andra kommer få möjlighet att träffas på regionens kommande aktiviteter mot sensommaren.
Dagen började med en introduktion där vi fick höra om hur många experiment det fanns, när råttshowen skulle vara och var de visade föreställningen med de enorma såpbubblorna. Vi fick dessutom veta att en av reglerna på Tom Tits är att händerna inte får vara i fickorna. Varför det? Jo, för att du hela tiden ska kunna peta, känna och undersöka allt i det 7500 kvadratmeter stora huset.
Utöver spännande upptäckter om människokroppen, lekar i vatten och kunskaper om fysiska krafter fick vi dessutom möjlighet att utbyta egna erfarenheter. Under fikat utbyttes tankar om hur det var att få diagnosen och att det kanske var första gången vi träffade någon som inte heller tålde gluten eller laktos.
Äventyren fortsatte in på eftermiddagen där det blev dags att säga hejdå för den här gången. Ni som var med och redan längtar tillbaka kan hålla er uppdaterade här på hemsidan. Ni som inte kunde komma får passa på när aktiviteterna inför sensommar och höst annonseras på hemsidan.
Vi ser fram emot att träffa er igen eller för första gången!


 


Hänt i region SBV >>