Årsarkiv för region SBV år 2012

Månadens medlem var ett porträtt av en av region SBV:s nästan 1800 medlemmar som publicerades under år 2011 och 2012. Varje månad fick vi träffa en ny medlem, höra vad hon/han gillar med SCUF, synen på intoleransen och vad som händer just nu.
 


Januari månads medlem: Johan

Johan är både ny medlem i SCUF och nyinflyttad i Stockholm. Han är en 22-årig laktosintolerant som studerar och driver eget företag. Som student kan det bli dyrt med laktosfri mjölk och det har gjort att Johan ibland känner att det kan vara svårare idag än när han upptäckte laktosintoleransen i gymnasieåldern. ”Jag började få problem med magen under första året på gymnasiet och kände mig uppblåst nästan varje dag. Efter en tid blev jag tipsad av en vän, som var laktosintolerant, att jag skulle sluta äta mjölkprodukter och kort därefter slutade besvären.” Uteslutningen av laktoshaltiga produkter har fått Johan att må mycket bättre. Han har ännu inte besökt läkare för att få diagnos men har funderat på att göra ett test för att få
”Om jag ska lyfta fram någonting bra är det att jag upplever en stor öppenhet kring laktosintolerans.” Berättar Johan. ”Det är vanligt och de flesta har någon koppling till det på ett eller annat sätt, vilket har gjort att jag aldrig har behövt känna mig udda. Jag har aldrig heller behövt förklara vad det är, det räcker med att säga laktosintolerant så vet folk vad som gäller.”
Om att vara medlem i SCUF och region SBV säger Johan ”jag tycker att det är fantastiskt att det finns ett celiakiförbund för ungdomar. Jag antar att många som har besvär behöver ha någonstans att vända sig till, framförallt i början, och där tror jag att SCUF spelar en viktig roll. Johan är själv ny medlem och har ännu inte bekantat sig fullt med organisationen. Han säger ”Men jag garanterar att det kommer ske inom kort.” Under våren kommer dock den mesta tiden gå åt till att fullfölja studierna i civilingenjörsprogrammet teknisk fysik som Johan påbörjade i Uppsala och samtidigt läsa statistik på Stockholms Universitet. Han berättar ”Jag driver även ett eget företag där jag erbjuder karriärcoaching för privatpersoner och föreläser om personlig utveckling.”
Region SBV hälsar Johan välkommen som medlem. Är du också ny medlem och undrar om vad som händer i region SBV och hur du kan engagera dig? Kontakta oss!
 


Februari månads medlem: Kave Noori

Månadens medlem i februari är Kave Noori. Han är en 24-årgi laktosintolerant som nyligen flyttat till en ny lägenhet i Stockholm. Han har ett jobb där han får arbeta med studenters situation och extrajobbar också på en intresseorganisation för en fråga som ligger honom varmt om hjärtat. Just nu säger Kave att ”livet går vägen och är i en spännande period.” Tidigare var det en annan form av spänning. När Kave år 2002 hade oförklarliga magsmärtor och behövde stanna hemma ibland för att det gjorde så ont. När han var hemma och kände sig svag brukade han mixa banan med mjök för att få en erergigivande dryck. Det fick honom inte att må bättre. Han gick till doktorn för att ta reda på vad magsmärtorna berodde på och fick tipset att göra ett laktosprov. ”Det kändes konstigt och skönt också” säger Kave om att få diagnosen som laktosintelserant.
Idag upplever han det som mest jobbigt att vara laktosintolerant eftersom ”normen är att ha laktos i maten”. Ibland struntar Kave i att han äter laktos och köper ibland favoriten Daim när blodsockret är lågt eller under mindre glada dagar. Ibland när han är hemma hos någon annan och det bjuds på sådant som inte är laktosfritt händer det att han äter ändå.
Att SCUF finns tycker Kave är jättebra. ”Jag tycker att det är en jätteviktig fråga. Det är inte självklart för mig att det finns en organisation för laktos- och glutenintoleranta.” berättar han och fortsätter ”Om inte SCUF hade funnits hade jag inte betraktat det som viktigt på samma sätt utan snarare sett det som ett lyxproblem. Jag hade nöjt mig med en banan istället för en god gräddtårta.” Kave tycker att det är bra att SCUF finns och upplyser samhället om att maten ska vara tillgänglig. ”Varför ska man må dåligt eller känna sig utanför för att ens kropp inte kan bearbeta ett visst födoämne?” frågar Kave och poängterar SCUF:s viktiga arbete.
 


Mars månads medlem: Therese

Therese var mycket liten när hon fick sin diagnos som glutenintolerant så hon minns inte hur det kändes. Hon berättar:
”Men när jag kom upp i den åldern då man började förstå att man inte åt riktigt samma mat som resten av familjen blev det väl lite konstigt. 

På den tiden så fanns det inte jätte mycket att välj på när det gäller glutenfria produkter, inte som det finns idag. Idag känns det mycket bättre, finns som sagt mycket mer produkter att välja mellan och caféer och restauranger börjar servera mera glutenfria alternativ. Mindre bra är väl att dom glutenfria produkterna fortfarande är betydligt dyrare än vanliga produkter och varför det måste vara så är lite konstigt.Alla kan ju inte äta allt om man är allergisk mot något men någon som tål gluten kan ju ändå äta glutenfritt.”
Idag är Therese 23 år och arbetar på apotek i Stockholm. Hon har varit med i region SBV:s styrelseoch säger detta om organisationen:
”Jag tycker det är väldigt kul att vara  medlem i SCUF och att tillhöra region SBV, har varit ett stort stöd för mig.”
Therese visar upp ett brytbröd som bakas enligt recept från Kronjästs torrjästpåsar. Alltså ett recept anpassat för vetemjöl men som fungerar fint att baka med samma mängd glutenfri mix och med laktosfri kvarg eller créme fraiche.
 


Sophie Brömster: Från ordförande i SBV till förbundsordförande i SCUF

Sophie fick sin diagnos som glutenintolerant när hon bara var två år och därför minns hon inte när hon fick den, därför kom det varken som en chock eller förvåning.
Hon blev senare medveten om sin intolerans på ett annat sätt då hon började skolan och blev retad för att hon behövde äta annorlunda mat än de andra barnen. Idag känner sig Sophie starkare och kämpar för sina och andra intolerantas rättigheter. Men hon tycker också att det kan vara jobbigt med att vara medveten då hon ser alla de situationer då vi med intoleranser behandlas orättvist, men hon tillägger också att när vi reagerar kan vi göra någonting åt det för att informera andra och få det bättre.
Det kan ibland komma stunder då hon fortfarande känner sig utanför och begränsad men nu vågar hon ta mer plats och frågar alltid vad det finns för möjligheter för henne.
”Jag tycker mycket om SCUF och region SBV. Det är mycket tack vare organisationen jag har börjat tänka över gluten- och laktosintoleranta och kopplingen till mänskliga rättigheter. I SCUF finns det också många möjligheter att diskutera och utbyta erfarenheter, vilket har hjälpt mig att få fler perspektiv och känna stöd. Dessutom har jag många bra minnen från aktiviteter och styrelsearbete med många skratt och utvecklande kunskaper.”
Sophie blev i mitten av april vald till förbundsordförande i SCUF och arbetar just nu för att sätta sig in i det nya förtroendeuppdraget. Hon säger att det finns många funderingar på hur de kan bli ännu bättre på att stärka laktos- och glutenintoleranta och göra situationen ännu bättre. I juni slutför hon sina studier och just nu lägger hon och sin blivande man dessutom mycket krut på deras bröllopsplanering.
 


Årsmötet på Boda Borg!

Årsmötet 2012 i region SBV hölls på Boda Borg i Oxelösund den 31 mars. Vi fick en ny styrelse och hade en rolig heldag.
Dagen började med vårt årsmöte där Boda Borg bjöd på goda glutenfria mackor. Mötet inleddes och Sophie blev vald till mötesordförande, Nisse till mötessekreterare och Thomas och Natalie till justerare och rösträknare.
Verksamhetsberättelsen och den ekonomiska redovisningen godkändes och vi gick vidare till de motioner som fanns. Den första motionen handlade om att byta regionens namn från Störst, Bäst och Vackrast till namnet SBV (utan betydelse), namnet kändes inte särskilt seriöst då de andra regionernas namn beskriver orterna de verkar i. Motionen röstades igenom och vi heter nu bara region SBV.
Den andra motionen som lades fram var att ändra i stadgan §10 angående att styrelsen ska bestå av en ordförande, en kassör och minst tre ledamöter. Då vi i regionen haft svårt att hitta intresserade till styrelsen och inte skulle kunna starta en styrelse ifall stadgan fortfarande gällde ville vi ändra den så att det räckde med två ledamöter. Även denna motion gick igenom.
Årets verksamhetsplan och årets budget godkändes och vi gick över till att välja den nya styrelsen för år 2012.
Den nya styrelsen ser ut så här: Ordförande: Camilla Bergstedt Kassör: Natalie Säflund Ledamot: Nisse Söderbäck Ledamot: Hedda Sonnek
Mötet avslutades och alla var nöjda och glada. Årsmötets protokoll kommer hamna under styrdokument efter att det skrivits och justerats.
Efter mötet var det dags att ta sig an de kluriga rummen i Boda Borg. Vi delade in oss i grupper och startade utmaningarna. Under dagen bjöds vi på tacos och fika som sedan efter en heldag på Boda Borg följdes av en prisutdelning där vi konstaterade att alla skött sig riktigt bra och klurat ut de flesta av rummen så alla fick pris för sina insatser.
Vi i den nya styrelsen vill tacka för en jättetrevlig dag. Dessutom vill vi tacka vår förra ordförande Sophie Brömster som nu blivit ordförande för styrelsen i SCUF, Emma Österlind, Helen Andersson, Therese Ek och Helena Gruffman för deras engagemang och all den tid det lagt på vår region. Tack så mycket!


Hänt i region SBV >>

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *