Äventyrslägret 2014

Detta års ungdomsläger blev inte som det tidigare varit. I år blev det ett så kallat roadtrip-läger där vi färdades i bilar med start i Stockholm.

Vi möttes alla upp på Stockholms centralstation på tisdagen och började det hela med ett föredrag om makt och normer som blev en ögonöppnare för många av deltagarna när Vicci från kansliet gick igenom vilka normer det finns i samhället. Efter det åkte vi iväg på första äventyret då vi prövade på parcour vilket var väldigt uppskattat.

 

Efter att ha spenderat natten i Stockholm på SCUFs kansli så rullade vi iväg på första bilresan och styrde mot Örebro, under bilfärden så hade det delats ut olika diskussionsfrågor som ungdomarna pratade med varandra om i bilarna som var kopplat till föredraget vi hade lyssnat på dagen innan.

 

Väl framme i Örebro besökte vi Helens Glutenfria Bageri för en rundvandring och lunch. Efter det åkte vi till Gustavsviks camping där vi skulle tälta, väl där reste vi de två 20-mannatälten vi hade med oss och sen gick vi och badade.

 

Efter en ganska skön nattsömn i tälten plockade vi ner allt och for i väg i bilarna, även denna dag så fick ungdomarna diskussionsuppgifter om makt och normer. Nu bar resan av till Skara sommarland för ännu mer bad och massa attraktioner. Efter att ha varit på Skara sommarland till stängning så åt vi en väldigt god grillbuffé på deras camping och sen tog vi oss en minigolfrunda.

 

Efter att ha sovit i en säng första gången på lägret kände alla sig utvilade och vi rullade vidare mot Borås. Självklart fortsatte diskussionerna även danna resa. Väl framme i Borås trodde nästan alla att vi skulle till djurparken men istället blev det höghöjdsbana och en 11 meter hög gunga. Alla gick de olika höghöjdsbanorna och pushade sina gränser. Natten spenderade vi på en camping i Ulricehamn och delade även ut priser till vinnarna av minigolfen som bland annat mottog hundmat, kattleksaker och skoputs i första pris.

 

Nästa morgon fortsatte diskussionerna om makt och normer i bilarna. Bilarna styrde mot Jönköping där vi skulle bo i en skola. När vi fått in all packning i skolan åkte vi iväg på det sista äventyret som var paintball. Trots att vädergudarna inte var med oss ställde alla upp i denna batalj och återvände mot skolan väldigt blöta men glada och innan middagen fick alla chansen att duscha och basta på ett bad i närheten.

 

Efter sista middagen så bakade vi alla cupcakes som vi sen åt samtidigt som vi lyssnade på ett föredrag från en före detta styrelsemedlem som berättade allt han fått uppleva genom att engagera sig ideellt för SCUF och hur mycket det gett honom. Detta föredrag fick många av ungdomarna att inse att föreningslivet och styrelsearbete inte bara handlar om att sitta i möten och skriva papper då han berättade om alla resor och äventyr han gjort genom att engagera sig.

 

När vi nästa dag vaknade var det dags att packa för sista gången och åka in till Jönköping för att äta sista måltiden tillsammans i en park och vi passade även på att dela ut pris, varsin Ipod Shuffle, till de två ungdomarna vi tyck engagerat sig mest under alla de diskussionsuppgifter vi haft i bilarna.

 

Efter detta var det dags för hemfärd för alla deltagare, med tåg eller möte upp hämtande föräldrar och alla sa hej då efter en fantastisk vecka och massa äventyr som många aldrig provat på innan.

 

Text: André Oliveira, lägerkoordinator Äventyrsläger 2014