En riktig kick-off för SCUF:s förtroendevalda i regionerna


grubbild kick-offhelgen
Från vänster övre raden: Frida – Region GUSS, Per – Förbundsstyrelsen, Vicci – kansliet, Helena – Förbundsstyrelsen, Sofia – Förbundsstyrelsen, Maja – Region GUSS, Josefin – Region Öst, Philip – Region GUSS. Från vänster undre raden: Eva – Förbundsstyrelsen, Therese – Region Väst, Mimmi – Region Väst, Ebba – Region GUSS, Emilia – Förbundsstyrelsen, Mikaela – Region Öst, Fannie – Region Väst.

På schemat fanns många viktiga frågor som skulle avhandlas. Vår projektledare Vicci Nilsson berättar om ett av helgens första ämnen på schemat: makt och normer.
”Det viktigt att prata om de normer som finns i samhället, och som begränsar oss alla i våra olika identiteter. Det är samma strukturer som skapar trösklar och hindrar den fria rörligheten för de som är rullstolsburna, eller som fryser ut den som inte följer heteronormen, som gör att vi som inte äter enligt matnormen ständigt behöver möta okunskap och ovilja kring våra behov, och som hotar vårt välmående och vår hälsa! Det är när vi alla ges samma möjligheter utifrån våra individuella behov och förutsättningar som vi skapar ett samhälle som är till för alla, och när det gäller kostbehov så är det lika viktigt att vegetarianer, köttätare, personer med laktosintolerans, mjölkproteinallergi, och celiaki ska kunna äta god och näringsriktig mat som inte äventyrar hälsan.”
kollage av samtalsbilder
Flitigt övande på att engagera våra medlemmar, och intensivt diskuterande om hur vi förbättrar samhället för personer med laktosintolerans och celiaki.

Ett annat viktigt och engagerande ämne var merkostnadsersättningen där de förtroendevalda fick diskutera hur de tycker att merkostnadsersättningen ska vara utformad, vilka grupper den ska gå till och vilka diagnoser som vi tycker ska erbjudas ersättning för ökade matkostnader. Alla var överens om att det borde finnas en ersättning som kompenserar för de ökade levnadskostnader som glutenfri kost innebär, och att den ska vara likvärdig i hela landet. Flera grupper identifierades också som extra utsatta och behov av riktat stöd, ex. studenter och personer med lägre inkomster som exempelvis många pensionärer, arbetslösa, ensamstående eller personer som arbetar ofrivillig deltid.
panoramabild på sjöutsikt
Bara 10 minuters promenad från Gullbrannagården låg stranden. Inte så inbjudande till ett dopp i oktober, men nog mer på sommaren!

Och såklart åt vi en massa gott, bland annat smarrig chokladkaka från Grey´s och väldigt god gluten- och laktosfri mat hela helgen!
bild på glutenfri kladdkaka
Och såklart åt vi en massa gott, bland annat smarrig chokladkaka från Grey´s och väldigt god gluten- och laktosfri mat hela helgen!

Minigolftävling och bad i vedeldad tunna på lördagskvällen toppade helgen! Tack och hej från ett glatt gäng förtroendevalda!
gruppbild runt bordet kick-offhelg
 
Text: Vicci Nilsson
Foto: Vicci Nilsson och Helena Klein