Äta ute

Senast uppdaterad: 2013-12-20

Hej!

Vi har får lite olika bud runt att äta ute som glutenintolerant. Dietisten har informerat om 0 tolerans och strikt om en droppe vatten från vanlig pasta skvätter över till den glutenfria pastan ska den slängas. InGa brödsmulor, helst ej baka hemma med vanligt mjöl. detta har vi följt noggrant vilket om man tänker mjöl som farligt, leder dittills stora begränsningar i livet och en känsla att stora delar av vad en stad har att erbjuda är stängt för en. Hemma har vi nu efter ett och ett halvt år i det nya glutenfria livet , inga problem. Det är om man någon gång äter ute eller i samvaro med andra då man ska äta! Hur noga ska man vara! Vi ska bl.a. Till Legoland i sommar, vilket vi nästan inte vågar, för hur ska vi lösa det? Hänvisad att äta ute. Dock hyrt stuga så vi kan göra frukost och kvällsmat . Danskar som vet väldigt liten gluten utifrån vad vi förstått ! Vi var i Göteborg och lyssnade på en docent som hållet på med glutenpatienter i 30 år. Han drog lite roliga historier om hysteriska människor som ej ätit pastan för en vanlig mjölmakaron hade ramlat ner. Det hade inte vi heller gjort! Men ska vi nu lära om ? Ta lite större risker? Exempelvis äta pizza påmrestaurang där de erbjuder glutenfrinpizza men tar på men utifrån vad vi förstår använder samma pastasås som till alla andra pizzor. Det vill säga folk har inte tillräckliga kunskaper om att inga kontimination får ske. Försöker man informera upplevs man som jobbig plus att dottern avskyr att väcka uppmärksamhet kring maten helst vill hon hon ha allt som alla andra. När man talar om vikten av hur strikt man ska vara säger de man möter jasså hon är speciellt mycket glutenintolerant ? Det har vi förstått att man inte kan vara? Skadorna är dos beroende! Symtomen kan dock vara mycket varierande? Från akuta smärtor till noll symtom. Tack på förhand från en mamma som vill göra det bästa hon kan för sin dotter men vill integrera mer än nödvändigt.

Svar

Hej och tack för din fråga!

Självklart ska din dotter kunna äta ute! Samtidigt som ni självklart också ska vara noga med att det hon äter är glutenfritt. Det kan ibland kännas som en svår balans. Men om ni är noggranna hemma så kommer de små mängder gluten som hon eventuellt skulle kunna få i sig genom kontamination när ni äter ute inte göra någon skada. Kliniska studier har visat att de flesta med celiaki klarar att få i sig ca 50 mg gluten/dag utan att kroppen tar skada. Det betyder inte att man ska äta något som man vet innehåller gluten men att det finns en liten marginal för spårmängder.

När det gäller pizzerior är det bra att höra sig för hur de hanterar den glutenfria pizzan eftersom det ofta förekommer mycket mjöl i lokalerna. Ingredienserna till den glutenfria pizzan bör vara separata och pizzan gärna tillagas i en separat avdelning. I annat fall är det säkrare att välja en annan typ av restaurang, med mindre mjöldamm.

När det gäller bakning hemma tycker jag inte att ni behöver utesluta vetemjöl helt om ni inte vill. Bara ni inte bakar samtidigt som glutenfri matlagning/bakning och att ni torkar av bänkar och redskap ordentligt efteråt.

Det stämmer att symtomen kan se olika ut när det gäller celiaki. Men så länge er dotter inte får några symtom och transglutaminasvärderna ser normala ut så tycker jag inte att ni behöver oroa er.

Hoppas svaret gjorde er något klokare och att ni får en trevlig resa till Legoland!

Med vänliga hälsningar

Åsa Nordlander

Leg. dietist