Produkter med märkningen mycket låg glutenhalt?

Published

Hej!
Har du sett någon produkt på marknaden med benämningen ”mkt låg glutenhalt” (jag har fått uppfattningen om att alla glutenfria produkter håller sig under 20 ppm och att märkningen med ”mkt låg glutenhalt” därför känns överflödig..?

Är det vanligt att man blir jättetrött när man råkat få i sig gluten?

Hej, Jag är gluten- och laktosintolerant sedan länge. För knappt 2 veckor sedan fick jag hoisin-sås på en restaurang (som två olika personal lovade var glutenfri…) som visade sig innehålla gluten. Jag har varit extremt trött och matt sedan dess, första veckan med magont och problem. Nu fungerar magen rätt ok, men jag har fortfarande “suget” högt upp i magen och vill äta ofta, men det värsta är att jag fortfarande är så fruktansvärt trött. Hur lång tid tar det för tarmen att läka efter att man råkat få i sig gluten? Och hur länge sitter symptomen i? Förstår att det varierar, min läkare har sagt att jag är känsligare än de flesta för mina tarmar var helt förstörda när jag fick diagnosen. Är det vanligt att man blir jättetrött när man råkat få i sig gluten?

Celiaki, vill ha råd om kosten, behöver jag äta vitamintillskott?

Hej, jag är glutenintolerant och fick diagnosen för ca 1½ år sedan. Har dessutom fått sluta äta vetestärkelse då jag inte tål det, äter också laktosfritt.

En längre tid har jag känt mig svullen, förstoppad och har mycket gaser trots att jag äter miniform, laxido och omeprazol. Kan det bero på glutenintoleransen eller kan det bero på något annat?

Ett stort problem för mig är att jag väldigt fort blir hungrig. Det går knappt två timmar efter varje avslutad måltid innan jag känner att jag skulle behöva äta igen.  Det är jättejobbigt och eftersom jag inte kan gå ifrån hur som helst på mitt jobb blir jag ofta matt och har svårt att koncentrera mig.

Till frukost äter jag oftast havregrynsgröt (gjord på ren havre) och 2 smörgåsar samt dricker ca 1/2 glas vatten och 1 kopp kaffe. Jag kan inte äta fibrer som till exempel pofiber eller fiberhusk (har provat att ha det i bröddegen, dock inte båda fibersorterna samtdigt) eftersom jag får kraftiga magsmärtor. Annars vet jag att fibrer gör att man varar mätt längre men jag kan absolut inte äta det. Har du några bra tips på mat som gör att jag varar mätt längre samt minskar mina gasbesvär? Vill gärna också ha tips på bra mellanmål. Känner att jag inte får något gehör för mina frågor hos dietisten som jag varit hos ett par gånger, får bara generella svar.

Till sist undrar jag om jag behöver äta vitamintillskott?  Har läst att glutenintoleranta behöver mycket tillskott av olika mineraler och vitaminer, mer än vad som finnns i vanliga multivitamintabletter. Har fått olika besked från olika läkare. Har ätit zink tillskott i utredningsfasen. Läkaren jag går hos nu bryr sig endast om antikropparna. En annan läkare jag har varit hos har sagt att jag skall äta d-vitamin men då han inte är min “ordinarie” läkare har jag inte gjort detta. Vad anser du om detta, behöver man inte kolla de olika halterna av mineraler i kroppen först?

Dessutom har jag kramper i benen, kan det vara magnesiumbrist?

Glutenintolerant och vegetarian, vad kan jag äta?

Jag är vegetarian, glutenintolerant och allergisk mot druvor. Vad i all världen kan jag egentligen äta?

Tack på förhand,

Nyligen fått celiakidiagnos, vad kan jag äta?

Hej.

Jag fick diagnos igår med glutenintolerans. Jag har tillbringat mycket tid på nätet och kollat hit och dit. jag tycker det är svårt att ta in detta. Vad får jag äta, hittar ingen bra sida som jag gillar. Det jag är mest osäker på är kött, stärkelse, yoghurt..ja nästan allt egentligen. Finns det någon sida med varor som man kan äta? Alltså märken på varor.

Tack på förhand.
Förvirrad!

Hur ska man tänka kring att resa och äta ute som glutenintolerant?

Hej!

Vi har får lite olika bud runt att äta ute som glutenintolerant. Dietisten har informerat om 0 tolerans och strikt om en droppe vatten från vanlig pasta skvätter över till den glutenfria pastan ska den slängas. InGa brödsmulor, helst ej baka hemma med vanligt mjöl. detta har vi följt noggrant vilket om man tänker mjöl som farligt, leder dittills stora begränsningar i livet och en känsla att stora delar av vad en stad har att erbjuda är stängt för en. Hemma har vi nu efter ett och ett halvt år i det nya glutenfria livet , inga problem. Det är om man någon gång äter ute eller i samvaro med andra då man ska äta! Hur noga ska man vara! Vi ska bl.a. Till Legoland i sommar, vilket vi nästan inte vågar, för hur ska vi lösa det? Hänvisad att äta ute. Dock hyrt stuga så vi kan göra frukost och kvällsmat . Danskar som vet väldigt liten gluten utifrån vad vi förstått ! Vi var i Göteborg och lyssnade på en docent som hållet på med glutenpatienter i 30 år. Han drog lite roliga historier om hysteriska människor som ej ätit pastan för en vanlig mjölmakaron hade ramlat ner. Det hade inte vi heller gjort! Men ska vi nu lära om ? Ta lite större risker? Exempelvis äta pizza på restaurang där de erbjuder glutenfri pizza men tar på men utifrån vad vi förstår använder samma pastasås som till alla andra pizzor. Det vill säga folk har inte tillräckliga kunskaper om att inga kontamination får ske. Försöker man informera upplevs man som jobbig plus att dottern avskyr att väcka uppmärksamhet kring maten helst vill hon hon ha allt som alla andra. När man talar om vikten av hur strikt man ska vara säger de man möter jasså hon är speciellt mycket glutenintolerant ? Det har vi förstått att man inte kan vara? Skadorna är dos beroende! Symtomen kan dock vara mycket varierande? Från akuta smärtor till noll symtom. Tack på förhand från en mamma som vill göra det bästa hon kan för sin dotter men vill integrera mer än nödvändigt.

Åt pasta med gluten av misstag, har jag förstört min tarm?

Hej,

Var trött på lunchen häromdagen och köpte pasta med spenat och lax från felix utan att tänka mig för. Kan jag ha förstört min tarm nu? Fick diagnosen celiaki i somras.

Kan man äta plockgodis om man har celiaki?

Hur är det med lösgodis. Vi plockar lösgodis med ren sked och i lådor som de fyller på från. Vi såg på barnkanalen att flickan som hade celiaki plockade godis som vanligt. hur är det med det? är det ok att plocka godis från samma lådor som alla andra gör?

Kan man få följdsjukdomar vid celiaki?

Läste på internet om att man kan få vissa följdsjukdomar vid celiaki. Var sjuk ca 2 år innan jag fick min diagnos, hur stor är risken att drabbas då? Eller är det alltid en förhöjd risk, trots att man äter glutenfritt?

Kan man äta pommes frites från restaurang/snabbmatsställen?

Hej, Då det är mycket vanligt att olika potatisprodukter som pommes frites friteras i olja på restauranger undrar jag om det är ok att äta som glutenintolerant. Många korvkiosker/hamburgerrestauranger kan ju även ha produkter med frityrsmet i samma olja och hur stor risk är det då att äta potatis som friteras i samma olja?