Glutenfri Barnmeny

“Vår dotter är 5 år och fick sallad på flyget medans hennes syster fick pannkakor med sylt! Till den vanliga menyn ingick dricka men inte till den glutenfria. Så alla barn fick festis utom vår dotter.”

Pannkakor och festisSCUF:s medlemsundersökning 2015 undersökte tillgänglighet för personer med celiaki ombord på resor med tåg, flyg och båt.
De svarande upplever att de glutenfria alternativen oftast är anpassade för vuxna och att barn med celiaki blir orättvist behandlade. När deras mat inte motsvarar den ordinarie maten för barn leder det till att barnen inte äter. Barnen blir ledsna när de ser den mat som erbjuds syskon och andra barn; till exempel när bullar erbjudits barn på resan och det inte erbjudits något till barn med celiaki.
“På vanlig barn- portion fanns godis o chokladkaka till efterrätt men på glutenfria brickan (barnportion) var motsvarigheten en skål med tomater.”
Enligt de svarande går det inte att förbeställa glutenfritt för barn på flygresor, utan barnen serveras samma mat som de vuxna; dessutom ofta till samma pris.
“Orättvist att min bror får äta barn meny men jag måste äta vuxen meny.”
Framförallt på tåg och båt ser de svarande också ett behov av barnvänliga alternativ som inte behöver förbeställas; till exempel köttbullar och potatismos samt glutenfritt korvbröd som personalen kan plocka fram vid behov.

“Sonen tycker att det är vuxenmat och vill inte äta alls”

Citaten är hämtade från de svarandes kommentarer i medlemsundersökningen

Läs rapporten