Äta ute

Glutenfri mat på restaurang
Det viktigaste området att förbättra inom är restauranger och caféer. Det tycker barn och unga med celiaki. SCUF ser ett stort behov av bättre utbud och säkrare hantering. Den glutenfria trenden gör att fler känner till vad gluten är, men få förstår hur viktigt det är för personer med celiaki att maten har hanterats säkert och inte innehåller "bara lite gluten". Därför behövs det ökad kunskap!

Dina rättigheter

Enligt lag (EU-förordning 1169/2011) ska caféer och restauranger kunna svara på om vad mat och fika innehåller. Personalen får inte svara "jag vet inte" utan att ta reda på om något innehåller gluten, laktos, mjölk m.m. Det ska finnas skriftlig information eller stå tydligt (till exempel med en skylt vid kassan) att du kan fråga personalen. Läs mer på Svenska Celiakiförbundets hemsida.

Extra kostnader

Ibland tar caféer och restauranger extra betalt för glutenfria beställningar. Det är ofta dyrare för dem att att erbjuda glutenfria hamburgerbröd, pizzabottnar m.m. Den extra kostnaden får kunden ofta betala, vilket kan kännas orättvist, särskilt om det glutenfria alternativet är mindre än det som innehåller gluten.

stor och liten pizza
”Tråkigt att behöva betala mer för mindre, för glutenfritt är så pyttelitet oftast..”
Tips till dig med celiaki
  • Kolla upp vart du kan äta, det är svårt att vara spontan med celiaki. “Det är inte roligt att hamna i en situation där man är hungrig och inte hittar något alternativ.”
  • Oroa dig inte i onödan. Var noggrann men våga också lita på personal och låt inte din celiaki begränsa dig.
  • Våga ställa frågor. “Om fler frågar så uppmärksammas det mer” och det blir enklare för nästa person.
  • Säg ifrån om maten inte är bra.
  • Kontrollera vid behov att den du pratar med förstår vad glutenfritt betyder (och inte blandar ihop det med laktos).
  • Raw food är glutenfritt och att det brukar finnas glutenfria alternativ på asiatiska restauranger.
Tips till anhöriga
  • Var den som frågar efter glutenfritt på restauranger och caféer.
  • Kolla upp caféer och restauranger (lägg inte allt ansvar på den med celiaki).
  • Säg till om beställningen blir fel (och stå upp för den med celiaki när det behövs).
Vad gör du om det blir fel?

Om du får fel mat eller blir illa bemött när du frågar efter säker mat ska du eller din vårdnadshavare säga ifrån. Ifall det inte hjälper kan du fråga SCUF om råd, kontakta din kommuns livsmedelsinspektör och anmäl vid behov.

Om att anmäla

specialkost skylt
Hitta tips på restauranger och caféer med bra glutenfritt utbud.

Caféer och restauranger


SCUF har tagit fram informationsmaterial till café- och restaurangpersonal.

Information till personal