Glutenfritt på café och restaurang
Barn och unga med celiaki ser ett stort behov av bättre utbud och säkrare hantering på caféer och restauranger. Få förstår hur viktigt det är att maten inte innehåller ”bara lite gluten” eller hanteras med samma redskap som det med gluten i. Caféer och restauranger är de området med störst behov av förbättring enligt SCUF:s konsumentundersökningar.
Dina rättigheter
Enligt lag (EU-förordning 1169/2011) ska caféer och restauranger kunna svara på om vad mat och fika innehåller. Personalen får inte svara ”jag vet inte” utan att ta reda på om något innehåller gluten, laktos, mjölk m.m. Det ska finnas skriftlig information eller stå tydligt (till exempel med en skylt vid kassan) att du kan fråga personalen. Läs mer på Svenska Celiakiförbundets hemsida.
Extra kostnader
Ibland tar caféer och restauranger extra betalt för glutenfria beställningar. Det är ofta dyrare för dem att att erbjuda glutenfria hamburgerbröd, pizzabottnar m.m. Den extra kostnaden får kunden ofta betala, vilket kan kännas orättvist, särskilt om det glutenfria alternativet är mindre än det som innehåller gluten.
”Tråkigt att behöva betala mer för mindre, för glutenfritt är så pyttelitet oftast..”
Vad gör du om det blir fel?
Om du får fel mat eller blir illa bemött när du frågar efter säker mat ska du eller din vårdnadshavare säga ifrån. Ifall det inte hjälper kan du fråga SCUF om råd, kontakta din kommuns livsmedelsinspektör och vid behov göra en anmälan.
Tips när du äter ute
- 1. Kolla upp vart du kan äta, det är svårt att vara spontan med celiaki. “Det är inte roligt att hamna i en situation där man är hungrig och inte hittar något alternativ.”
- 2. Oroa dig inte i onödan. Var noggrann men våga också lita på personal och låt inte din celiaki begränsa dig.
- 3. Våga ställa frågor. “Om fler frågar så uppmärksammas det mer” och det blir enklare för nästa person.
- 4. Säg ifrån om maten inte är bra.
- 5. Kontrollera vid behov att den du pratar med förstår vad glutenfritt betyder (och inte blandar ihop det med laktos).
- 6. Raw food är glutenfritt.
- 7. Det brukar finnas glutenfria alternativ på asiatiska restauranger.
- 8. Fråga även om du tror att det är glutenfritt.
Tips till utlandsresan
- 1. Kolla efter glutenfria nyheter i utländska matbutiker.
- 2. Kontakta celiakiförbund i landet du reser till för att få tips.
- 3. Sök på Internet efter tips och andras erfarenheter ifrån platsen du ska till.
- 4. Använd översättningskort för att göra dig förstådd.
- 5. Ta med en matsäck om du inte är säker på att du kommer att hitta något. Förbeställningar kan missas och det är svårt att vara spontan eller hitta något i farten.
SCUF har tagit fram informationsmaterial till café- och restaurangpersonal.