Glutenintolerans

Gluten

Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Därför är det vanligt med gluten i bland annat bröd, pasta, pannkakor, glasstrutar och bullar.

För dem som inte tål gluten finns det glutenfria specialprodukter. Dessutom är mycket vi äter naturligt glutenfritt, däribland potatis, ris, majs, quinoa, kött, frukt, grönsaker, ägg och mjölk.

Mat som innehåller gluten
Mat och fika som oftast innehåller gluten.
Celiaki (glutenintolerans)

Hos personer med celiaki gör gluten att kroppens immunförsvar går till angrepp. Det orsakar inflammationer i tunntarmen som förstör tarmluddet och gör det mycket svårare att ta upp näring.

En frisk tarm har en yta stor som en tennisplan som kan ta upp näring. När tarmluddet förstörs minskar ytan till en tiondel.

Diagnos och symtom

Tennisplan
Ytan som tar upp näring i tarmen är stor som en tennisplan.
Maten är medicinen

Det enda sättet att behandla celiaki är genom att äta en glutenfri kost. Då läker tarmen och symtomen försvinner. Även små smulor av något med gluten räcker för att göra skada, så det är viktigt att äta glutenfritt hela tiden för att hålla sig frisk.

För barn tar det cirka sex månader innan tarmen ser helt normal ut och för vuxna kan det ta upp till ett år.

Att äta glutenfritt

Celiaki behandlas med glutenfri mat.

Statistik
  • 3 av 100 barn i Sverige beräknas ha celiaki. Det motsvarar 1 barn i varje skolklass och gör celiaki till en av de vanligaste kroniska sjukdomen bland barn.
  • Totalt beräknas cirka 140 000 personer ha celiaki i Sverige, varav mindre än 1/3 får diagnosen.
  • Har någon i den nära familjen celiaki är den ärftliga risken omkring 15 procent.

Två av tre med celiaki har inte fått diagnos.

Friskt och skadat tarmludd vid glutenintolerans
Friskt och skadat tarmludd.
Varför heter det celiaki?

I vardagligt tal kallas celiaki ofta för glutenintolerans, men celiaki är varken en allergi eller en intolerans. Det är en autoimmun sjukdom och det är en kronisk sjukdom, vilket betyder att celiaki inte kan växa bort. De som fått diagnosen celiaki måste äta glutenfritt hela livet för att hålla sig friska.

Att ha celiaki

Många med celiaki har mötts av okunskap och känt sig orättvist behandlade. Det är vanligt att oroa sig över att det inte ska finnas glutenfria alternativ, att serveras något med gluten av misstag eller känna sig utanför.

“Får "ångest" av att gå på restaurang och äta ibland, för det känns som att man inte kan vara säker och att man då spelar om sin hälsa."

“När dottern ska gå och fika med kompisar och det inte finns något till henne, då säger hon att hon inte är hungrig och bara tar något att dricka.”

När man glömt bort mig vid aktiviteter i skolan och de andra får fika men jag får titta på eller bara dricka. Då vill jag helst bara gå hem.”

Vi tror inte att någon med flit vill göra oss med celiaki ledsna eller sjuka, men behöver mer förståelse och veta hur de ska göra. Därför tipsar SCUF om att våga prata om sin celiaki och inte känna sig besvärlig. Och du behöver inte göra det ensam, Svenska Celiakiförbundet och SCUF samlar medlemmar från hela Sverige så att vi tillsammans kan påverka och stötta varandra.

Bli medlem

Forskning

Forskningen visar att fler barn får celiaki (glutenintolerans)i Sverige än i USA, Finland och Tyskland (Källa: TEDDY-studien). Det går inte att förklara enbart genetiskt och forskarna tror att det går att förebygga celiaki genom att hitta och minska riskfaktorerna. Projekt pågår för att hitta vad som orsakar celiaki, utveckla sätt att upptäcka sjukdomen samt sätt att göra glutenfria produkter.

Informationsfilm

Filmklippet finns med svensk och engelsk textning - välj detta efter att du startat klippet.