Max hamburgerrestauranger uppger till sina kunder att deras pommes frites kan innehålla spår av gluten. Livsmedelsverket avråder glutenintoleranta från att äta något som uppges innehålla ”spår av gluten”. Nu har SCUF låtit undersöka saken, finns det spår av gluten eller inte?
I slutet av oktober skickade vi in prover av pommes frites från fem olika Max hamburgerestauranger till Livsmedelsverket. Testerna skulle undersöka huruvida glutenvärdet i de deras pommes frites låg över eller under gränsvärdet för glutenfritt. Idag presenterar vi resultatet i ett pressmeddelande. Livsmedelsverket meddelade i testsvaren att de inte fann gluten i de prover som skickats in för analys. Så de spår av gluten som Max uppger fanns inte enligt dessa tester. I pressmedelandet vill vi även visa på de begränsningar som följer av att upplysningen ”spår av gluten” används på livsmedel som kankse inte alls innehåller det. Detta innebär att utbudet för glutenintoleranta begränsas då det finns en oro att få i sig gluten och då blir valet ofta att istället avstå från dessa livsmedel.
>>Läs pressmeddelandet här