Kakmonstret besökte Kupolen i Borlänge

kakmonstret i borlange1
På köpcentret Kupolen i Borlänge finns ett helt ok utbud av fika för gluten och laktosintoleranta. Alla caféer kunde erbjuda något gott, men Café Kupolen och Waynes coffe utmärke sig med fler och mer fantasifulla alternativ än bara skumraketer.
Magazinets reporter Emilia Pedersen var med i jakten efter kakor i Borlänge.
– Det var en förväntansfull men ganska blyg samling barn som tillsammans med det rosa, lurviga och kramgoa Kakmonstret frågade sig runt på serveringarna, berättar hon.
Emilia Pedersen intervjuade Anna Lindberg och Anna Gustafsson som var med på turnén i Borlänge:

Vad tycker ni om kakorna?

– Goda, säger de båda i kör.

Vilken var favoritkakan?

– Skumraketen! Fast mandelkakan var också god, håller de med om.

Vad tycker ni om dagen?

– Den var bra, intressant, rolig och det var spännande att ta reda på om de hade glutenfria kakor. Och Kakmonstret var en rolig typ!, svara de.

Hur länge har ni varit intoleranta?

– 7 år, säger Anna Lindberg.
– 3 år, säger Anna Gustafsson.
kakmonstret i borlange2
Tycker ni att det finns goda kakor även om man är intolerant? Är det någon kaka som ni vill smaka men som ni inte tål?
– Det finns bra kakor i affärerna som är goda, men skulle gärna äta prinsessbakelse!, svarar Anna Gustafsson.`

Fixar de glutenfritt till er i skolan, så ni får något som liknar det de andra barnen får, eller är det oftast bara en torr riskaka?

– Oftast fixar de någonting, men det blir ofta någonting som är lite udda, och det kan göra att vi känner oss lite bortglömda ibland, svarar Anna Lindberg.
Efter en dag med mycket kakor och lekar kunde de konstatera att Wayne’s Coffee klarat sig bäst. De kunde erbjuda både gluten- och laktosfritt – allt från kakor, till kaffe och smörgåsar. Wayne’s Coffee belönades därför med båda caféklistermärkena.
– Det betyder att laktos- och glutenintoleranta med ett leende på läpparna kan unna sig ett besök där, och utan problem förvänta sig både en kaka och en smörgås, säger Emilia Pedersen.
Dagen avslutades med en fikastund då alla barn glatt mumsade i sig de kakor som de lyckats samla ihop på caféerna. Belåtna konstaterade alla att dagen blivit lyckad, och att många frön såtts för en bättre framtid för intoleranta på caféer.
kakmonstret i borlange 3
Foto: Emilia Pedersen