Matsäck – för många ett måste

“Gå in med inställningen att allt går att lösa, men ta med snacks för säkerhets skull.”

Stödmat som är bra att ha medSCUF:s medlemsundersökning 2015 undersökte tillgänglighet för personer med celiaki ombord på resor med tåg, flyg och båt.

Resultatet visar att många anser det viktigt att planera i förväg, att äta ordentligt inför resan och ta med sig en matsäck. Det är inte värt risken att behöva “leva på chips och Coca-Cola” om det inte finns mat ombord.

“Lättare oftast att köpa själv innan. När jag åkte till USA ifjol hade de missat att jag anmält glutenfritt trots att jag dubbelkollat. Var en hemsk resa pga det. Så sjukt hungrig”

Enligt de svarande är det stor risk att inte få någon mat på resan. Flera av de svarande har varit med om att deras förbeställning har missats och att de inte kunnat få någon mat. Det har också hänt att specialkosten visat sig innehålla gluten. På resor när det inte går att förbeställa, svarar de att det sällan finns glutenfria alternativ att köpa ombord och de alternativ som finns är ofta onyttiga eller riskerat att ta slut. På tågresor resulterar osäkerhet över utbudet till att 90 procent tar med sig egen matsäck.

“Jag förlitade mig för mycket på bistron för några år sedan och detta slutade i tårar p.g.a. en vrålhungrig mage, så jag tar nu med mig något innan jag kliver ombord på tåget.”

StödmatEnligt undersökningen behövs det inte bara glutenfria alternativ ombord, det behövs också valmöjligheter; bra mat som passar den personliga smaken, tydlig märkning och kunnig personal.

De svarandes bästa råd till andra med celiaki är att alltid vara förberedd. En vanlig “utifall-att-matsäck” är att ha med sig knäckebröd, nötter och frukt. Många anser att matsäck oftast är det enklaste, billigaste, säkraste och godare alternativet.

“Har alltid med något själv för vi har blivit bortglömda massor av gånger.”

Citaten är hämtade från de svarandes kommentarer i medlemsundersökningen

Läs rapporten