Med ny lag blir det enklare att äta på restaurang och café

– Det är viktigt för personer med allergi eller överkänslighet att säkert veta vad maten innehåller. Med de nya reglerna ökar kraven på att restauranger och butiker vet vad maten innehåller och att kunderna får information, säger Ylva Sjögren Bolin, doktor i immunologi och kemist på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande från Livsmedelsverket.
Vad är Informationsförordningen? 
Informationsförordningen är i princip en sammanslagning av två EU-direktiv, nämligen direktiven om märkning och om näringsvärdesdeklaration. Dessutom ingår regler om märkning av vissa livsmedel samt att några nya regler har tillkommit. EU -förordningen nr 1169 /2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformationtill konsumenterna är den lag som från och med den 13  december styr märkningen av livsmedel i hela EU .
Vad är det som är nytt?
Den nya lagen  skiljer på färdigförpackad mat – till exempel ett paket korv – och inte färdigförpackad mat – till exempel en korv med bröd från grillkiosken. Lagen säger nu att restauranger, caféer och andra som lagar mat som inte är färdigförpackad, måste kunna uppge om maten innehåller någon av de 14 allergena ingredienser som EU  har listat. Bland dessa 14 finns bland annat gluten och mjölk. Den nya lagen innebär alltså att när du köper mat över disk i butik eller hämtmat från restaurang kan du kräva information om samtliga ingredienser i den mat du köper.
Hur ska jag få informationen på plats?
Informationen kan ges skriftligt eller muntligt på restaurang. Om det är muntlig information som erbjuds måste det tydligt framgå hur gästen eller köparen kan få reda på informationen. När det gäller färdigförpackade varor är den största förändringen för gluten- och laktosintoleranta att spannmål som innehåller gluten, mjölkprotein, (inklusive laktos) och sojaprotein måste lyftas fram genom fet stil, stora bokstäver eller på att sätt skrivas ut tydligt i ingrediensförteckningen.
Den som säljer maten får ge informationen skriftligt och kan då välja att göra det exempelvis enligt något av följande alternativ:
– på en skylt i närheten av livsmedlet
– i menyer
– i en skrift som följer med livsmedlet
– på en läsplatta eller datorskärm
Här hittar du mer information 
Livsmedelsverkets pressmeddelande   Mer om Informationsförordningen   Mer om märkning färdigförpackade livsmedel   Mer om livsmedel som inte är färdigförpackade
 
Observera att det kan ta tid innan de nya reglerna får genomslag på alla av butikernas varor eftersom lagen gäller varor som förpackats efter den 13  december.
 
Text. Emelie Baiden, SCUF

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *