Vi söker fyra ledare till vinterlägret 2023!

Publicerad:

Var med och skapa en oförglömlig resa tillsammans med andra ledare!

Mellan den 26-29 januari 2023 kommer SCUF arrangera ett vinterläger för 18 medlemmar och fyra ledare. Totalt kommer 24 st deltagare mellan 15-29 år åka på ett fyra dagars läger där ingen behöver oroa sig över maten eller känna sig utanför. Ett läger med massor av glädje och gemenskap!

Vill du vara ledare?

Vi söker fyra stycken kreativa och nyfikna personer mellan 18-29 år som är villiga att ta sig an utmaningen och glädjen det innebär att vara lägerledare!

Som ledare har du ett betydande ansvar gentemot deltagarna. Detta innebär att du har bra hand med ungdomar, förstår betydelsen av bra ledarskap och är en trygg och stabil person. Utöver arbetet under själva lägerverksamheten kommer du även att vara en viktig del i planeringen. Du kommer att vara en del av ett starkt ledarteam, som tillsammans har viljan och förmågan att skapa ett fantastiskt läger! För att söka till ledare ska du vara:

Ett plus i kanten är om du är påhittig, social och har en stor vilja att skapa en så rolig resa som möjligt för deltagarna! Ett plus är även om du har körkort

Ersättning

Rollen som lägerledare är inte arvoderad, men SCUF står för kostnader som boende, resa, mat, fika, skidhyra och liftkort.

Planeringsmöte

För att bli ledare på SCUF vinterläger 2023 ska du ha möjlighet att delta på planeringsmöte som kommer att äga rum under hösten (datum kommer). Du förväntas även att vara aktiv i planeringen som sker under hösten fram tills det att lägret äger rum.

Skicka din ansökan idag!

Ansök via e-mail med ämnesraden ”lägerledare”. Sista ansökningsdag är 2.a oktober 2022. Ansökan skickas till Isabella.browall(Replace this parenthesis with the @ sign)scuf.se där du inkluderar följande information: 

 • Namn, adress, ålder och personnummer.
 • Varför vill du bli ledare på SCUF:s vinterläger 2023?
 • Vilka egenskaper har du som du tror kan bidra till ett bra läger?
 • Vilka/vilket läger har du tidigare varit med på?
 • Har du b körkort?

Övrigt

I samband med din ansökan kommer vi begära ett utdrag ur Polisens belastningsregister enligt lagen (2013:852) om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn. Du kan redan nu beställa ett via Polisens hemsida och välja ”Registerutdrag för arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg”

Frågor?

Har du frågor om eller vill veta mer om lägret och hur det innebär att vara ledare så tveka inte att maila mig på: isabella.browall(Replace this parenthesis with the @ sign)scuf.se

RÄTT MATRÄTT

Publicerad:

Här hittar du en informationsbroschyr om specialkost på sjukhus

gjord av Stolta Magar, Unga allergiker och SCUF.

Broschyren kom till efter att vi skickat ut en enkät om specialkost på sjukhus till våra medlemmar, som visade att många stött på problem med just detta. Enkäten visade bland annat att över 70% av de svarande hade känt sig otrygga med den mat de fick serverad under sin sjukhusvistelse.

Över 60% hade dessutom blivit givna felaktig mat, eller blivit utan.

Enkätens resultat visade tydligt att det finns ett stort behov av enhetlighet och patientdelaktighet inom specialkosten på sjukhus. Av den anledningen bestämde vi oss för att skapa den här broschyren, i hopp om att den kan bidra till att fler med specialkostbehov kan känna sig trygga på sjukhus – för alla har rätt till rätt maträtt!

 

Download (PDF, 410KB)

Bli medlem i SCUF

Publicerad:

Var med och arbeta för att barn och unga med celiaki ska kunna ha en vardag utan hinder

Bli medlem

Vem kan bli medlem?

 • Barn och unga mellan 0-29 år.
 • Du behöver inte ha celiaki (glutenintolerans). Syskon, kompisar och andra som vill stötta SCUF är välkomna.

Genom ditt medlemskap bidrar du bland annat till

 • Bättre tillgänglighet på caféer och restauranger, skolor, sjukvård med mera.
 • Gemenskap och stöd till barn och unga med celiaki.
 • Ökad kunskap om celiaki och ökad förståelse för hur det är att ha celiaki i samhället.

Det är gratis

Medlemskapet i SCUF är inte längre knutet till SCF, och är därför helt kostnadsfritt. Alla mellan 0-29 år är välkomna, med eller utan celiaki!

Bli medlem

Internationella Celiakidagen

Publicerad:

Nu är försäljningen av pärlkit för att göra egna celiakiarmband öppen igen!

Pengarna går oavkortat till celiakiforskning som Svenska Celiakiförbundet delar ut årligen.
Ett pärlkit kostar 30kr inklusive frakt och du betalar via swish.
Försäljningen har öppet mellan den 16 maj till 23 maj.

Klicka HÄR för att läsa mer och beställa ett armband.

SCUF söker en kommunikatör

Publicerad:

Svenska Celiakiungdomsförbundet, SCUF söker kommunikatör på 100%

Vill du vara med och förbättra vardagen för barn och unga med celiaki (glutenintolerans)? Är du en idéspruta med erfarenhet av ideella sektorn och målgruppsanpassad kommunikation? Då ska du söka tjänsten som kommunikatör hos oss!

Om SCUF

Svenska Celiakiungdomsförbundet, SCUF, arbetar för barn och unga med celiaki (glutenintolerans). Vi vill att barn och unga ska kunna känna sig obehindrade och inte uppleva utanförskap på grund av sin celiaki. SCUF ser till att barn och unga har en röst som tas på allvar i frågor kring celiaki. För att påverka sprider vi kunskap och lyfter erfarenheter och positiva exempel som inspirerar till ett mer tillgängligt samhälle. Vi skapar mötesplatser och erbjuder nationella läger och sammankomster.

SCUF är ett ideellt förbund med medlemmar i åldern 0-29 år. Vi har ett flertal medlems-föreningar runtom i Sverige samt en förbundsstyrelse och ett kansli. Vi samarbetar både med andra ungdomsförbund och relevanta organisationer.

Om tjänsten – huvudsakliga arbetsuppgifter

Som kommunikatör har du det övergripande ansvaret för SCUF:s nationella kommunikationskanaler, vilket innefattar hemsida, nyhetsbrev, social medier och riktat informationsmaterial exempelvis trycksaker. Du är ansvarig för att innehåll, formgivning och spridningen är målgruppsanpassat och ger en tydlig bild av SCUF:s verksamhet. Du ansvarar för att utveckla förbundets externa kommunikation, vilket innefattar att ta fram nya idéer samt utvärdera det som utförs. Följa utveckling inom celiakiområdet och sprida relevant information till våra medlemmar. I tjänsten ingår att genomföra, sammanställa och presentera SCUF:s årliga nationella undersökning som har olika fokusområden, de senaste åren har undersökningen handlat om skolmat och mataffärer. Som kommunikatör stöttar du även våra medlemsföreningarna i deras kommunikationsarbete. Arbetet innefattar såväl operativt som strategiskt arbete. Vi är en mindre organisation som hjälps åt.

 

SCUF söker dig som

 • van skribent och har mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift
 • kan inspirera och engagera genom bild och text
 • har god kunskap av kommunikation via sociala medier och andra digitala kanaler
 • kan rediga och producera bild och video
 • har god kunskap i Adobe-programmen (främst Photoshop, InDesign och Illustrator)
 • är en självgående, strukturerad och samarbetes orienterad.
 • är social och uppskattar interaktion med andra
 • gillar variation mellan stora och små arbetsuppgifter

Det är meriterande om du

 • har eftergymnasial utbildning inom relevant område
 • tidigare har arbetat med kommunikation gärna inom ideella sektorn
 • har erfarenhet från föreningslivet och ideellt arbete
 • har erfarenhet av, eller kunskap om celiaki eller liknade diagnoser eller andra funktionsvariationer

 

Vi erbjuder dig ett engagerande och omväxlande arbete där du har möjlighet att göra skillnad. Unga engagerade kollegor och stort eget ansvar och möjligheter att utveckla din roll.

 

Villkor och Förutsättningar

Tjänsten är 100%, med 37,5 timmars arbetsvecka och 30 dagars semester, då tjänstgöring kan förekomma på obekväma arbetstider såsom helg- och kvällstid utifrån verksamhetens karaktär och när våra ideella ledare och förtroendevalda är tillgängliga.

Tjänsten är en tillsvidareanställning, vi tillämpar provanställning om 6 månader.

SCUF:s omfattas av kollektivavtal mellan Fremia och Unionen. Vi erbjuder friskvårdsbidrag om 2 500kr/år och friskvårdstimme.

Tjänsten utgår från vårt kansli i centrala Stockholm, där vi delar lokal med två andra ideella organisationer.

Eftersom SCUF är en ungdomsorganisation och tjänsten främst innehåller arbete inriktat mot barn och unga, ser vi gärna att du som söker själv är eller identifierar dig som ung.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. Tillträde enligt överenskommelse men gärna så snart som möjligt. Utdrag ur belastningsregistret krävs innan tillträde.

Är det dig vi söker?

Skicka in ansökan med CV och personligt brev, där du även berätta vad du kan bidra med till rekrytering(Replace this parenthesis with the @ sign)scuf.se senast 29 maj, märk mejlet med ”Kommunikatör”. Ansökningar hanteras löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan ansökningsperiodens slut. 

Frågor besvaras av vår generalsekreterare Anna Björnson, på anna.bjornson(Replace this parenthesis with the @ sign)scuf.se
eller tfn. 073 595 33 46. Titta gärna på vår hemsida www.scuf.se

SCUF-undersökningen 2022

Publicerad:

Det har blivit dags för årets SCUF-undersökning.

Varje år samlar SCUF in åsikter, erfarenheter och förbättringsförslag från personer som äter glutenfritt. Årets undersökning är en nulägesrapport över hur det är att ha celiaki i Sverige just nu. Frågorna berör ämnen som att handla glutenfritt, det glutenfria utbudet på caféer och restauranger samt att tillgängligheten på när du är på resande fot.

Besvara frågorna utifrån ditt barn med celiaki (glutenintolerans) om du är vårdnadshavare.

Vi på SCUF blir så glada om du har möjligheten att ta dig tid att svara på undersökningen, det är tillsammans vi gör skillnad!

Besvara undersökningen här!

Sommarläger 2021

Publicerad:

Gemenskap, glutenfrihet och bad på SCUF:s sommarläger 2021

I år hölls SCUFs sommarläger åter som vanligt efter ett inställt sommarläger 2020. Lägret hölls 26 juli till 1 augusti på Lärsätersgården i Kolsva, Köping. Det blev en vecka fylld av roliga lekar, många skratt och god glutenfri mat och fika. 

Deltagare 7-12 år

Första halvan av lägret bestod av ett peppat gäng i åldrarna 7-12 år. Roliga och fartfyllda aktivitet stod på schemat, bland annat 5-kamp, dekorera tårtor, bad samt klassikern såpafotboll. Lägret avslutades med ett disco, med glitter, popcorn, dansstopp och hela havet stormar!

Deltagare 13-17 år

Under andra halvan av lägret var det dags för deltagare i åldrarna 13-17 år. Även här bestod dagarna av roliga aktiviteter som brännboll, såpafotboll och bad i sommarsolen. Vi hade även erfarenhetsutbyte kring hur det är att leva med celiaki, viktigt och lärorikt! Lägret avslutades med en mysig filmkväll.

Tack för ett fantastiskt kul läger!

Vi söker lägerledare för sommarlägret 2022!

Publicerad:

Skicka in din ansökan senast 24 februari!

Var med och skapa härliga sommarminnen på SCUF:s sommarläger för barn och unga mellan 7-17 år. Ett glutenfritt sommarläger där barn och unga med celiaki kan träffas, dela erfarenheter och ha kul. Ingen behöver oroa sig över maten eller känna sig utanför. Det här är ett läger med massor av glädje och gemenskap!

Som ledare är du del av ett starkt och positivt ledarteam. Vi söker nu ett flertal kreativa och nyfikna personer mellan 18-29 år som är villiga att ta sig an utmaningen och glädjen det innebär att vara lägerledare! Förkunskaper är inget krav, du kommer få utbildning och värdefulla erfarenheter.

Är du SCUF:s nya lägerledare?
Att SCUF:s sommarläger år efter år blir så lyckat och fantastiskt är mycket tack vare de duktiga ledarna. Som ledare har du ett betydande ansvar gentemot deltagarna. Detta innebär att du har bra hand med barn och ungdomar, förstår betydelsen av bra ledarskap och är en trygg och stabil person. Utöver arbetet under själva lägerverksamheten kommer du även att vara en viktig del i planeringen. Du kommer att vara en del av ett starkt ledarteam, som tillsammans har viljan och förmågan att skapa ett fantastiskt läger! Rollen som lägerledare är arvoderad och tjänstgöringsintyg utgår efter avslutat läger.

Huvudledare
Vi söker även två stycken huvudledare som kommer att ha extra ansvar under lägrets gång. Huvudledarna kommer att vara lite extra arvoderade då uppdragen innebär mer övergripande ansvar. Uppdraget innebär att du, utöver lägerledaruppgifterna förväntas bland annat att ansvara och aktivt delta i förberedelserna inför lägret, ha kontakt med föräldrar under lägret, ha koll på tider för ankomster/avgångar samt samordna ledare och deras uppdrag under lägrets gång.

Som huvudledare ska du ha körkort och känna dig bekväm med att köra bil då ni kommer att ansvara för att på SCUF:s bekostnad hyra bil, köra den till lägergården samt hämta/lämna de deltagare som åker kollektivt till lägret i Jönköping  (ca 30 minuters bilkörning från gården). En mer detaljerad uppdragsbeskrivning kommer att komma längre fram.

Ledarutbildning
För att bli ledare på SCUF sommarläger 2022 ska du ha möjlighet att delta på ledarutbildningen som kommer att hållas antingen digitalt, fysiskt eller som ett hybridmöte. Datum är ännu inte satt än, men det kommer vi informera om snarast. Du förväntas även att vara aktiv i planeringen som sker under våren fram tills det att lägret äger rum.

Sommarlägret 2022
SCUF sommarläger 2022 äger rum mellan den 17-23 juli 2022 på Brittebo lägergård utanför Bottnaryd i region Jönköping. Som ledare och huvudledare behöver du vara på plats från lördag den 16 juli till lördag den 23 juli. Mellan söndag-onsdag består lägret av 30 deltagare, som sedan byts ut till 30 nya deltagare mellan onsdag-lördag. Deltagarna är mellan 7-17 år.

SCUF står för kostnader som tillkommer rollen som lägerledare, (exempelvis resor, boende och mat).

Skicka din ansökan idag!
Ansök via e-mail med ämnesraden ”lägerledare” eller “huvudledare”. Sista ansökningsdag är 24 februari 2022. Ansökan skickas till laura.lindholm(Replace this parenthesis with the @ sign)scuf.se och ska innehålla ca 1 A4 där du svarar på följande frågor:

Namn, adress, ålder och personnummer.
Varför vill du bli ledare/huvudledare på SCUF:s sommarläger 2022?
Vad tror du att du kan bidra med på lägret?
Hur tror du att vi kan skapa det bästa sommarlägret hittills?

Ansök idag för att ha chansen att få vara med på en fantastisk resa fylld med gemenskap, glädje och utveckling. Detta vill du inte missa!

Övrigt
I samband med din ansökan kommer vi begära ett utdrag ur Polisens belastningsregister enligt lagen (2013:852) om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn. Du kan redan nu beställa ett via Polisens hemsida och välja ”Registerutdrag för arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg”.

Frågor
Vid frågor om uppdraget kontakta SCUF:s medlemssamordnare:

Mail: laura.lindholm(Replace this parenthesis with the @ sign)scuf.se

Telefon: 073 595 33 46

Dina personuppgifter lagras i enlighet med GDPR – Allmänna Dataskyddsförordningen.

Sommarläger: förändringar och förbättringar

Publicerad:

Nu är vi på SCUF i full gång med planeringen av årets sommarläger.

Vi är glada att kunna berätta att vi i år kommer att ha 30 platser på både barnlägret och ungdomslägret. Sommarlägret har anordnats sedan SCUF:s start och är våran mest populära aktivitet. Det är alltid lika kul att dra igång planeringen och fundera på hur vi kan göra just detta årets läger till det bästa någonsin. 

Med detta som utgångspunkt har vi i år beslutat oss för att vidta några förändringar i anmälan som vi är övertygade kommer att leda till det bättre. Trycket på att få plats på sommarlägret är väldigt stort och eftersom vi brukar ha “först till kvarn” som koncept tar platserna alltid slut inom fem minuter efter öppnad anmälan. Det betyder att om någon inte har möjlighet att sitta vid datorn samma minut som anmälan öppnar kommer personen inte att få plats. För att undvika stressen detta skapar kommer vi INTE att använda oss av “först till kvarn” som system detta år.

Istället kommer det att se ut på följande sätt:

 • Anmälan har öppet två hela dagar: 28 februari och 1 mars.
 • SCUF lottar ut platserna till de som anmält sig. Det spelar därmed inte någon roll vilken dag eller tid under dessa två dagar din anmälan kommer in.
 • Den 9 mars skickar SCUF ut mejl till alla som anmält sig. Du får alltså mejl oavsett om du fått plats, reservplats eller inte fått plats alls. Inga besked ges innan den 9 mars.

Tack vare det här tror vi att det kommer bli en mer rättvis process för anmälningen. Om ni har några frågor är ni mer än välkomna att skicka dem till kansli(Replace this parenthesis with the @ sign)scuf.se.

Läs mer om årets sommarläger här

Förbundsårsmöte 2022!

Publicerad:

I början av april är det dags för SCUF:s förbundsårsmöte. Det ser vi fram emot!

Den 9-10 april 2022 samlas Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemmar för det årliga förbundsårsmötet! Det är en stor nationell medlemsträff där du lär känna medlemmar från runtom i landet. Vi firar då ännu ett år med SCUF, pratar om vad som hänt sedan förra förbundsårsötet, tar beslut om hur SCUF ska arbeta framöver och väljer vilka som ska leda förbundet.

Läs mer och anmäl dig här!

Förnya ditt medlemskap

Publicerad:

Är du redan medlem i SCUF? Glöm inte att förnya det i början av 2022 för att fortsätta vara en del av förbundet och ta del av SCUF:s aktiviteter.


Bild från årets sommarläger! Var du där?

Nu är år 2021 snart till ända och vi ser framemot ett nytt år med nya tag. Det är mycket roligt som händer i SCUF under det kommande året, och vi hoppas att du vill vara med! Vi förstår att det kan verka krångligt att varje år förnya sitt medlemskap. Men vi lovar, det är det inte! Vi svarar på varför nedan.

Varför måste jag förnya mitt medlemskap igen?

Varje nytt år nollställs SCUF:s medlemsregister på grund av Dataskyddsförordningen GDPR. Det betyder att om du varit medlem hos oss under 2021 behöver du förnya ditt medlemskap nu för att fortsätta vara medlem.

Kostar det något?

Nej! Det är helt gratis att vara medlem i SCUF för alla mellan 0-29 år.

 

Förnya medlemskap