Planerar du att resa?

“Gå in med inställningen att allt går att lösa, men ta med snacks för säkerhets skull.”

Resor innebär ofta extra planering för den som har celiaki. Det går inte att utgå ifrån att det kommer finnas glutenfri mat, istället är det viktigt att vara förberedd; ha en plan för vart och när du ska äta och en back-up – matsäck – ifall det behövs. Celiakin ska inte vara en stor oro som hindrar dig från att resa. Det kan däremot vara en bra idé att ta hjälp av andras tips på saker som kan göra resan smidigare.

“Fortsätt ställ krav på resebolagen att tillhandahålla glutenfria alternativ. Slutar man fråga kommer behovet inte synliggöras.”

Även om du personligen inte tycker det är speciellt besvärligt så är du med och gör samhället mer tillgängligt för alla när du frågar efter glutenfria alternativ och ställer krav på kunskap och utbud.

Medlemmarnas tips
  • ta med matsäck
  • ät ordentligt inför resan
  • ta med Svenska Celiakiförbundets (SCF) översättningskort
  • undvik sås
  • våga ställa frågor och fråga även om du tror att det är glutenfritt
  • säg ifrån om maten inte är bra/god
  • oroa dig inte i onödan
  • sök på Internet efter tips och andras erfarenheter
  • kolla efter glutenfria nyheter i utländska matbutiker
  • planera måltider i förväg, det är svårt att vara spontan med celiaki
  • kontakta – om det finns – motsvarighet till SCUF och SCF i landet du reser till för tips
Restauranger och caféer utomlands

Här på hemsidan samlar SCUF medlemmarnas tips på restauranger och caféer med bra utbud. Där kan du få tips på ställen att besöka samt dela med dig av dina bästa tips. När vi hjälps åt gör vi livet med celiaki enklare!
Internationella matkartan
Flygplan i soluppgång
Tipsen är hämtade från SCUF:s medlemsundersökning 2015 – om tillgänglighet för personer med celiaki ombord på resor med tåg, flyg och båt. Citaten kommer från de svarandes kommentarer i medlemsundersökningen
Läs rapporten
 

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *