SCUF fick utmärkelsen Hälsopriset 2014


Bild på Prisutdelning av Hälsopriset 2014
Foto: http://ungaallergiker.se/galleri/243

bild på diplom
Foto: http://ungaallergiker.se/galleri/243

Under Almedalsveckan höll SCUF och UA ett gemensamt seminarium utifrån temat ”en tillgänglig skola även för elever med allergi och intolerans?”. På plats fanns en panel som lyfte fram och diskuterade frågan från olika håll. Det var David Lindvall som är medlem i UA och Daniel Lundh från SCUF som delade med sig av sina erfarenheter. Även Livsmedelsverket fanns med i panelen med Anna-Karin Quetel som representant. Maria Fälth (KD), kommunalråd i Upplands Väsby var också med och berättade om sitt arbete kring allergifrågor.
Som avslutning på seminariet hölls även prisutdelning av utmärkelsen Hälsopriset – som varje år delas ut av Hälsotorget i Almedalen, till en individ eller en grupp som genom ett hälsofrämjande arbete har bidragit till ett friskare Sverige. Hälsotorget är en mötesplats och debattforum för samhällspåverkande hälsofrågor i Almedalen och drivs av MNML Agency – Sveriges första hälsokommunikationsbyrå som arbetar med att göra människor, företag, samhälle och naturen hälsosammare
Motiveringen till priset:

”Från utanförskap till skolglädje i en allergianpassad miljö”
Alla barn har rätt och plikt att gå i skolan men inte alla elever får likvärdiga förutsättningar. Elever med astma, allergi och/eller intolerans diskrimineras systematiskt i skolan. Trots begränsade resurser, har Unga Allergiker och Svenska Celiakiungdomsförbundet drivit en serie aktiviteter, genom åren, i syfte att belysa vilka specifika åtgärder som bör vidtas för att nå målet med en säker och glädjefylld miljö för elev med allergier och intoleranser. Dessutom arbetar föreningarna med att stärka och främja självkänslan hos unga och barn med astma och allergi. De skapar möjligheter där unga kan utvecklas även utanför skolan- till exempel genom deras sommarläger. Därför är Unga Allergiker och Svenska Celiakiungdomsförbundet mycket värda vinnare av Hälsopriset 2014.

– Vi är självklart mycket glada över att få Hälsopriset 2014, säger SCUF:s Generalsekreterare  Nathalie Löfgreen och UA:s Generalsekreterare Hannah Rosenqvist.
Både SCUF och UA ser Hälsopriset som en belöning för det viktiga arbete som vi gjort och som en unik möjlighet att delta i den politiska debatten.
– Vi skulle inte ha hållit ett eget seminarium om det inte vore för att vi fick Hälsopriset. Nu känner vi oss ännu mer motiverade och kommer att fortsätta arbeta helhjärtat för att driva en allergipolitk som påverkar beslutsfattare och politiker på lokal och nationell nivå och som, i en snar framtid, ska leda till att ingen elev ska uppleva utanförskap på skolan; inte minst dem med astma, allergier eller intoleranser, säger Nathalie och Hannah.
logga Unga Allergiker
 
På Unga Allergikers blogg kan ni läsa mer om seminariet.
Läs deras blogginlägg här >>
 
Läs vårt pressmeddelande om utmärkelsen här >>
Läs mer om MNML Agency och Hälsotorget på deras hemsida >>
 

Ett stort TACK till UA för ett fint samarbete!