• Medlemskap
    • Bli medlem
    • Förnya medlemskap
    • Stödmedlemskap
    • Personuppgiftshantering
  • Celiaki och glutenfritt
    • Glutenintolerans
    • Glutenfria Matkartan
    • Glutenfri kost
    • Informationsmaterial
    • Frågor och svar
    • SCUF-reportrar
  • Social verksamhet
    • Aktiviteter
    • Läger
    • Medlemsföreningar
  • Påverkansarbete
    • Drömbutiken
    • Tillgängligskola
    • SCUF-undersökningen
    • SCUF-gaffeln
    • Starta en insamling
    • Gör en anmälan
  • Bli engagerad
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakt
  • Beställ
    • Celiakiarmband
    • Profilmaterial
    • Ladda ner material
Meny
  • Medlemskap
    • Bli medlem
    • Förnya medlemskap
    • Stödmedlemskap
    • Personuppgiftshantering
  • Celiaki och glutenfritt
    • Glutenintolerans
    • Glutenfria Matkartan
    • Glutenfri kost
    • Informationsmaterial
    • Frågor och svar
    • SCUF-reportrar
  • Social verksamhet
    • Aktiviteter
    • Läger
    • Medlemsföreningar
  • Påverkansarbete
    • Drömbutiken
    • Tillgängligskola
    • SCUF-undersökningen
    • SCUF-gaffeln
    • Starta en insamling
    • Gör en anmälan
  • Bli engagerad
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakt
  • Beställ
    • Celiakiarmband
    • Profilmaterial
    • Ladda ner material
Facebook-f Instagram

Specialkost och förbeställning

  • Lisa Olsson
  • mars 15, 2016

“Beställer vanlig mat ibland och äter det som ser glutenfritt ut eftersom man får allergisk-mot-allt- matlådan om man specialbeställer.”

flygplansmat

SCUF:s medlemsundersökning 2015 undersökte tillgänglighet för personer med celiaki ombord på resor med tåg, flyg och båt.

“Allergisk mot allt”-matlådan

De som förbeställer glutenfri mat upplever ofta att alla som har beställt specialkost serveras samma sak, samt att de slagit ihop det vegetariska alternativet med alla allergener. De svarande upplever att de går miste om glutenfria livsmedel de gärna fått till sin måltid, till exempel yogurt, kött och ost. En del “fuskar” med sin diet för att undvika det tråkiga speciallådan och väljer att ta av den vanliga maten istället. Det leder till att de inte kan äta en hel måltid (utan plockar ut det som ser glutenfritt ut) och riskerar att bli sjuka, från kontamination och gömd gluten.

Kan inte beställa med flera specifikationer

Trots att de svarande ofta upplever att de får “allergisk-mot-allt-matlådan” om de förbeställer glutenfritt, går det inte att välja flera alternativ i förbeställningen. Den som är allergisk eller intolerant mot flera födoämnen står inför ett omöjligt val; antingen glutenfritt, laktosfritt, vegetariskt, m.m. Många som har flera intoleranser eller allergier känner sig därför osäkra och undviker resor, eller har alltid med en egen matsäck.

Citatet är hämtat från de svarandes kommentarer i medlemsundersökningen

LÄS RAPPORTEN

Norr Mälarstrand 24

112 20 Stockholm

073 595 33 46

info@scuf.se

Facebook-f Instagram
Copyright Svenska Celiakiungdomsförbundet, SCUF, 2022